Dobrogea de dincolo de înțelegerea mea. Decapitări și incendieri


 Există o Graniță. Este linia subțire dintre viață și moarte, între a face și a nu  face, între oameni si bestii, între placere dementă și nevoie de supraviețuire. Am stat zilele astea pe linie. Martor. Am vrut să nu mă implic, dar sufletul meu s-a frânt de durere. Am intervenit, devenind la rândul meu o brută. Am vorbit limba simplificată a brutelor. Trei zile am fost numai Furtună, gardian la Granița către nonuman.


 Totul a început acum 4 zile, când am plecat spre Enisala, unde urma să-l aștept până a doua zi pe Bogdan Ciungara, prietenul meu din Brașov. Să-i arăt Dobrogea.
 Cum am ajuns acolo, am urcat la Cetate, iar pe dealurile de lângă aceasta am întâlnit primul semn - un tânăr cioban tocmai prinsese o Vulpe într-un laț, pe care apoi a ucis-o cu lovituri de bâtă...



 Eram prea departe, nu am putut interveni, iar neputința mi-a creat o stare foarte neplăcută. Am înoptat pe delaurile acelea, nu vroiam să mai întâlnesc nici o ființă umană. Am vorbit singur în noapte.







 A ieșit să mă liniștească chiar spiritul vechii Cetăți, povestind despre multele crime de la poalele ei...


...a ieșit apoi spiritul Bălților, să-mi povestească cum era cândva o Mare, brăzdată de Corăbii...


și am adormit spre dimineață, printre atâtea șoapte. Ce dar mai frumos poți să primești în Dobrogea, decât acela de fi acceptat, de a putea să nu mai tresari la zgomotele nopții, să știi că natura comunică cu tine, că te iubește și ți se oferă?

 Dimineață am cautat insecte, sa fac ceva fotografie macro, dar nu am găsit decât un țânțar. L-am executat, fotografic vorbind.





 Când m-am încins, am pornit spre malul apei, să mă spăl pe ochi si pe mâini. Aici am asistat la o scenă care mi-a înghețat bătăile inimii - 2 pescari tocmai decapitau o Broască țestoasă ce trecea pe lângă ei. Rânjeau si behăiau mândrii de ei. Am zburat, parcă, până la ei, primul s-a dus grămadă peste undițele înșirate pe mal, iar al doilea a schitațat o lovitură dar s-a trezit cu un cot, aplicat de sus în jos, între gât și umăr. Cred că i-a cedat clavicula, cert este că a căzut că prosopul, icnind...
 Au strâns repede resturile de undițe și au fugit. Am rămas lângă ființa ucisă, până când aceasta nu s-a mai mișcat deloc. Cred că a dat din lăbuțe cam jumătate de oră... Timp în care am vorbit cu ea, cerându-mi iertare ptr. că nu i-am oprit la timp. Eram numai o durere, privind sângele unei ființe fără apărare pătând câmpurile Dobrogei...

 La câteva ore după aceasta, m-a sunat Bogdan, că a ajuns. Am plecat spre Enisala, să-l iau la pozat păsări. Nu i-am spus atunci decât ceva foarte vag, să nu-i stric și lui ziua. Sufletul meu plângea.
 Am ajuns într-un loc în care știam că putem fotografia Rața cu ciuf - Netta Rufina. Și am găsit-o. De fapt le-am găsit









 Am fotografiat tot ce a trecut prin fața noastră, timp de câteva ore










 Iar la un moment dat am început să testez autofocusul lui Nikon D7100, pe niște Rândunele





 Se mișcă binișor, dar nu la nivelul lui D800 și D4.

 Seara am strâns, iar în drum spre mașini am mai găsit ceva - un Pelican ucis și un braconier ce se strecura în sat cu prada






 Apoi un Bizam,

și duși am fost!
  La Cheile Dobrogei, unde urma să dormim, de fapt să fotografiem noaptea...




 Aici aveam parte de altă provocare, priviți în următoarea fotografie, în stanga, unde se vede un foc.


Ei bine, un grup de cocalari cu BMW plus accesoriile de BMW, adică câteva pițipoance, tocmai incendiau un copac!!!!! Mâncam cu Bogdan, cănd acesta mă întrabă - Ce fac ăia, dau foc la copac? Nici nu vă dați seama cum am zburat până la ei, Bogdan a rămas până la sfârșitul scenei cu un cârnat în drum spre gură!
Eu am năvălit între ei, am apucat o parașută de o mână aruncând-o în lateral, am înșfăcat un o sticlă cu apă minerală pe care unul se pregătea să o toarne într-un pahar, am mai luat din zbor un bidon de 5 litri de pe jos, am intrat cu umărul în ultimul grup care-mi stătea în cale, și am aruncat apa peste copăcelul incendiat. Abia luau foc cârpele și ciolofanele cu care-l înconjuraseră. După ce am stins focul, m-am întors spre cocalari care parcă înlemniseră cu toți. Le-am spus apăsat - Copacul ăsta e Fratele meu! Are cineva probleme cu familia mea?!!!!!! Liniște totală.  Mă așteptam să sară la bătaie, dar au pierdut startul, se vedea cun se codeau, ba chiar 2 dintre ei s-au dus după una dintre mașini, de-am zis că vor scoate ceva arme albe din porbagaj... Am mai răstit la ei - V-ați simțit bine? Iar acum distrugeți tot, să nu se simtă și altul bine, mâine când vine aici?!!! LINIȘTE DEPLINĂ. Am trecut prin ei, să-mi continui masa, dar trenuram tot. Au mai stat putin, dar si-au strâns catrafusele și duși au fost. Aveam atâta Furtună în mine, că mi-au iesit și pozele la fel



 Dimineață am zis să căutăm păsărici, seara mi s-a părut ca zăresc un Pietrar negru, iar cum Bogdan nu avea specia, am mers în locurile unde știam că se afișează Pietrarii. Evident, i-am găsit. L-am lăsat pe Bogdan să pozeze, iar eu m-am dus într-un tufiș să-mi fac nevoile. Și am dat acolo de o păsărică pe care o caut de mult - Câneparul - Carduelis cannabina! Am uitat să mă mai cac, am fugit la Bogdan și l-am luat pe sus, la fotografiat de Cânepari.


Tocmai am descoperit un cuib, iar perechea lucra la amenajările interioare. De fapt numai femela lucra, aducea câte o crenguță, câte un fir de iarbă,




iar masculul superviza totul din apropiere










Tot acolo se juca si o Pitulice mică, apărea ici, dispărea ca să apară dincolo, apoi iar dipărea ca să-mi iasă dintr-un tufiș dintre picioare...





 Apoi a venit în inspecție și un Mărăcinar


 Iar eu m-am apucat de pozat floricele






 Spre seară am plecat la Vadu, dar vântul și vremea de aici ne-au făcut să ne răzgândim, așa că fiecare a luat drumul casei. Concluziile le trageți voi. Eu sunt o furtună!



Comentarii

  1. bravo. cei 2 cu broscuta meritau si ei acelasi tratament.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pot spune decat WOW...unul din articolele mele preferate...iar de comentat nu stiu daca as putea comenta ceva...Decat ca ma simt trist de ce se petrece acolo cu oamenii aia...in rest,Respect si cred ca in sfarsit am un idol si eu :) Un anonim

    RăspundețiȘtergere
  3. As merge,oricand,cu tine la sedinte de fotografiat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Geutskens Victory23 aprilie 2013 la 09:19

      SI EU!

      Ștergere
    2. Oricand poate să însemne si 1-5 Mai? În cazul acesta puteți veni la întâlnirea foto din Greci, Munții Măcin. Găsiți pe blog detaliile

      Ștergere
    3. La ce s-a intamplat acolo, nu am decat un singur raspuns: CU CAT CUNOSC MAI BINE OAMENII, CU ATAT IUBESC MAI MULT CAINII (animalele)!!!!

      Ștergere
    4. Felicitari pentru post si poze! NOroc ca pe langa rai sunt si buni, din pacate cultura si incultura nu au frontiere!

      Ștergere
  4. Sa omori un animal de placere trebuie sa fii bolnav mintal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu. Dar exista foarte multi bolnavi mintali. Cel putin in tara asta.

      @Mircea: foarte trist si tare articolul. Multumesc.

      Ștergere
  5. La toti acesti oameni care au omorat aceste animale nevinovate le doresc sa ajunga sa INTELEAGA ceea ce au facut. Intelegand isi vor cere ei iertare, si nu Mircea pentru ei, si nu vor mai lua viata altor vietuitoare.

    Mihai Iancu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tine de mentalitate si de cultura sa poti accepta ca pe langa tine mai trebuie/pot sa traiasca si alte vietuitoare. vedem nenumarate exemple in jurul nostru la oras (unde gradul de civilizatie se presupune ca e mai ridicat decat la sate) de la melcii sfaramati pe caldaram, pietre dupa porumbei, pisici vante cu cainii de companie, la cainii maidanezi luati in suturi de unii mai grozavi pt ca asa e funy...
      romanul omoara tot ce prinde, cand nu are ce prinde, mai omoara un vecin, un frate, ceva acolo sa fie..
      pacat ca nu are sanjele asta in instalatie si atunci cand ne calca altii in picioare..

      Ștergere
  6. Din pacate tineretul a fost indobitocit, educatie... nu, filme sex-batai-muzica... la greu, credinta... din parti ...ar trebui o politie a mediului...dar unde, la noi ? Noi "epigonii", ne-am can-canizat de tot ! Pacat, inca avem ce poza, dar incet si trist vom ajune de rasul intregii lumi !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare as fi vrut sa nu citesc acest articol...

    RăspundețiȘtergere
  8. Mircea,regretul meu in acest moment este ca nu am palarie!C-as fi dat-o de pamant sa sara prafu` la un metru! Jos palaria!Esti de exceptie!Nu sar in sus ca ai curaj,ca ai 2 m,ca fotografiezi senzational.Ci pentru ca esti atat de calculat si destept cat sa povestesti intr-un mod atat de special. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Teribil de frumoase fotografiile facute si comentariile de asemenea !Ce este dureros , este faptul ca exista oameni de toate categoriile in lumea aceasta si asta nu trebuie sa va faca decat sa fotografiati si mai mult si chiar aceste chipuri ale inumanului ! Ma bucura totdeauna cand vad postate fotografiile Dvs.Am locuit din 1970 in Dobrogea ,datorita sotului meu si am cunoscut acesti oameni minunati ,corecti,prietenosi si sa dezvolt un patriotism local!Ma bucura tot ce vad bun in Dobrogea (=dela eolienele care imi aduc aminte ca nu cu mult timp in urma, trecand din Ungaria in Austria si vazand padurea lor de eoliene ,eram cumva geloasa pe initiativa lor de a scoate nuclearul ,carbunele si sa aduca in schimb energia verde =) pana la turismul civilizat ce se dezvolta si incercarea de a readuce la viata vechile canale ,lacuri etc ale Deltei !Multumesc pentru tot ce vad datorita acestui talent si hobby al D.vs.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mircea in primul rand MULTUMESC ca mi-ai aratat o bucatica din Dobrogea - Locul tau de joaca. Abia astept sa cunosc si alte locuri la fel de frumoase desi neprietenoase la prima vaedere.
    Te-am simtit incordat si diferit fata de ce stiam de la alte ture foto, inca de cand ne-am vazut, era clar erai "sub asediu".
    Specimenele de care vorbesti, oameni nu sunt animale poate dar nu se ridica la nivelul regnului animal. I-as baga in cusca leilor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Un articol teribil! M-ai intors pe dos cu imaginile acelea! Si ai descris exact sentimentul pe care il am si eu cand vad aceste creaturi ,care distrug totul fara sa aiba nici cea mai mica remuscare!!

    RăspundețiȘtergere
  12. orice furtuna are un curcubeu al ei.iti doresc cer senin!

    RăspundețiȘtergere
  13. felicitari pt lectia fizica care le-ai aplicat-o.
    e plina Romania de tampiti. noroc ca anul asta au fost mai putine ploi si parca nu au incendiat chiar asa tare miristile si stuful ca in alti ani.
    iar cu omorarea animalelor am observat o chestie: cam 4 din 5 romani care vad un fazan in poza sau pe viu, deja il vad in tigaie si in burta la ei. zici ca sunt dusi cu capul, inclusiv cunoscuti de ai mei.
    odata cand fotografiam la panda m-am trezit cu 3 ciobani in jurul meu care cautau prin tufisuri cu niste bate fazanii, ca sa le dea cu bata in cap sa ii omoare. i-am intrebat daca nu au ce manca acasa.
    tot meditand la ce s-a intamplat ma gandeam ca exact niste tampiti de genul asta au facut ca Dropia sa dispara de la noi din tara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recent un unchi prin alianta imi povestea cum intr-o noapte a dat din intamplare a dat peste o caprioara cu masina. A coborat, s-a uitat si caprioara parea nevatamata. Totusi statea asezata si nu s-a miscat cand s-a apropiat de ea. A incercat sa o ridice, dar ea a continuat sa sada (s-a dovedit ulterior ca avea o leziune la coloana). Asa ca a bagat-o in masina. A ajuns la un cunoscut, caruia i-a aratat caprioara din masina. Acesta a luat-o, a legat-o cu so sfoara de picior si i-a taiat gatul. Apoi a transat-o. M-am gandit involuntar la documentarele vazute pe Discovery. Diferenta dintre o tara civilizata si una necivilizata e data si de comportamentul cetatenilor ei fata de animale. Intr-o tara civilizata oamenii s-ar fi gandit cum sa ajunga la un veterinar cu caprioara. Intr-o tara ca Romania primul gand al oamenilor a fost cum s-o gateasca.

      Ștergere
  14. Acum 25 de ani când eram la şcoală, avean o materie care se numea Cunoștinţe ale Naturii. Nu învăţam să iubim sau să respectăm natura, dar o conştientizam și nu ne băteam joc de ea... În așa hal s-au îndobitocit românii?

    RăspundețiȘtergere
  15. Răspunsuri
    1. E și asta o Artă, nu-i așa? Dacă nu mișc ceva în sufletele voastre, degeaba mă răzvrătesc. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat darul de a putea să vă fac să vibrați ptr. Dobrogea. Am să apăs pe rană, până o să vă ”doară” Dobrogea.

      Ștergere
    2. Mircea, doar un artist poate trece brusc de la nebunie la extaz, de la calm la furtuna interioara, doar un artist se impiedica de un tantar si-l ridica in slavi ... artistul este capabil sa vada minunatia dintr-o piatra gri si colturoasa ... si toate astea pentru ca are inima! Iar a ta este plina de Dobrogea .. si ma bucura acest lucru! Spor si lumina suficienta!

      Ștergere
    3. Eu nu sunt Artist, sunt doar nebun!

      Ștergere
    4. vali, e ultima oară când mai folosești cuvântul Maestru, la mine pe blog. NU SUNT MAESTRU!!! Valabil ptr. toți!

      Ștergere
    5. Fotografiile spun altceva !!
      Si in fond si la urma urmei, avem dreptul sa ne alegem singuri "maestrii" si exemplele de urmat!!
      Lumina buna in continuare !

      Ștergere
    6. Multam Alex.Desi Mircea se va supara pe noi,te plagiez si repet:
      "Avem dreptul sa ne alegem maestrii",pentru ceea ce fac,pentru ceea ce au facut deja in tara asta care intradevar nu merita sa fie locuita!!!!

      Ștergere
    7. Mircea ...esti artist ...poate nebun cum spui tu...dar nebunia asta frumoasa ar trebui sa ne cuprinda pe toti...sa ne iubim si sa ne ocrotim darurile naturii ... si sensibilitatea din spatele cuvintelor tale...nu poate fi ascunsa !
      Urasc manelele, pitipoancele, fraierii care-si bat joc de natura ,indobitocirea asta generala...
      Respect! te iubesc si te admir....

      Ștergere
  16. Felicitari atat pentru actiune cat si pentru fotografii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Superb! Superba prezentarea, superbe imagini.nu avem decat sa ne dorim sa venim in Dobrogea.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ina L.
    Voiam şi nu voiam să comentez...pentru că am trecut de la agonie la extaz..sau invers...
    Oricum vreau să zic un mare MULŢUMESC! pentru imaginile deosebite ale sălbaticei şi frumoasei noastre Dobrogea!Numai un suflet sensibil putea surprinde atâta frumuseţe dar şi durere...
    În privinţa sălbăticiei oamenilor...nu ştiu ce să zic...să nu ne pierdem speranţa (oricum moare ultima)

    RăspundețiȘtergere
  19. Initia, cand am inceput sa citesc blogul, m-au impresionat fotografiile lui Mircea. In timp am descoperit o calitate mult mai pregnananta si mai profunta. Calitatea de om.
    Iti multumesc Mircea pt ca ne aduci aminte sa fim oameni, pentru ca trezesti in noi acel sentiment uman, profund, care cateodata, in valtoarea vietii, il lasam sa se acopere de praf.

    RăspundețiȘtergere
  20. rupe-le frate capul ca ai fost in legiune..suntem un popor de nemernici din pacate..indobitociti si lasi.fa-le poze si da-le pe site sa ii vada si unii ce poate vor lua atitudine..rusine popor roman. rau ai ajuns!

    RăspundețiȘtergere
  21. De când am descoperit acest blog îl citesc de la un capăt la altul...ca să mă simt şi eu VIE, ca să simt că mai rezonez la ceva şi că nu e totul pierdut...
    Aseară însă AM MURIT, am murit odată cu vulpea, odată cu broasca ţestoasă, odată cu pelicanul. Mintea mea s-a blocat in chinul animalelor lovite, hăituite, decapitate...Ştiu că nu se poate face nimic, că un pumn , o bâtă în cap unui nemernic sau câţiva ani de puşcărie nu vor schimba realitatea... abrutizarea, cruzimea oamenilor. Încă mai plâng... Nu sunt în stare să fiu o furtună şi sunt doar ploaie...o ploaie fără sfârşit...

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu nu-ti inteleg mirarea Mircea. Dobrogea este un loc minunat. Nu acelasi lucru se poate spune despre toi oamenii ei... Sunt zeci de exemple ca astea observate in multii ani pe care-i petrec in Dobrogea. De la caini batrani pusi in sac si aruncati in Dunare la Sfantu Gheorghe, lovirea cu toporul a testoaselor de uscat in Babadag, uciderea cu vaslele a unei vidre prinse in plasa de pescari in Siutghiol pana la taierea si incendierea tufisuri cu colonii de vrabie negricioasa la Fantanele, cu pui cu tot. Toate din placere. Sa nu mai vorbim de un magar ucis cu parul de stapanul lui la Malcoci, doar pentru ca nu putea sa traga cotiga incarcata prea mult cu nisip. La unele am reusit sa intervin, la altele...

    RăspundețiȘtergere
  23. Ai vazut si ai plecat. Ti-a trecut prin cap sa suni la politie sa-i prinda pe braconieri? Nu, te-ai dus in tufe sa te caci. Ai fost martor, ai stiut sa faci doar poze. Ne povestesti cum te-ai dus sa te caci si ce bine merge aparatul foto. Ai avut chef sa faci asa multe fotografii in loc sa chemi politia. Da, ar fi venit politia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am anunțat imediat paza lacului Babadag, au venit cu o mașină de teren și au confiscat plasele intinse de braconieri. Aceștia au fugit în stuf. Chiar aș vrea să vad primul milițian intrând în apă, să urmărească braconieri... Dar ce să zic acum. Tu stai după o tastatură, și ești indignat că mă mai și cac din când în când...

      Ștergere
    2. Din pacate politia nu se va implica niciodata mai mult de atat. Sunt fricosi, legea nu tine cu ei si majoritatea sunt implicati.

      Ștergere
    3. Spre deosebire de tine, Codrin, Mircea macar a fost acolo. In tufisuri sau nu, a tras un semnal de alarma. Dar tu? Tu te-ai fi retras frumusel in masina si ai fi sunat la politie? Exceptional. Si politia ar fi venit si ar fi amendat cocalarii si ar fi arestat pescarii. Cat de frumos suna toate astea... Rusine Mircea. Puteai macar atat sa faci. Nu era nevoie de poze ca sa ilustrezi toata scena. Era suficient sa suni la Politie si am fi fost razbunati.

      Ștergere
    4. Recunosc, mea culpa! Dar aveam o problemă - nu exista semnal GSM, apoi nu aș fi putut da adresa decât sub forma ”canalul din stânga, salcia a treia, dupa snopul 537 de stuf, lângă crenguța uscată ce iese din apă”. Miliția venea instantaneu, iar dacă întârziau, braconierii așteptau cuminți, chiar dacă m-au vazut că-i fotografiam, și m-au amenințat, apoi miliția se echipa cu o costumație specifică zonelor cu stuf, noroi și papură, și scotea braconierii de guler din tufișuri. Dar eu am zis să profit de situația creată, să fac poze cu care să mă dau mare pe net. Să profit de suferința bietelor târâtoare, în folosul propriu. fără să risc nimic. Trebuie să fi vizualizat mult suliman magnetikul, să gândești așa cu găuri!

      Ștergere
    5. Mi-a placut faza cu indignarea cacatului din cand in cand :D Dar iote ca mai sunt si concetateni ingrijorati de nevoile noastre.
      Sper ca ai avut punguta cu tine Mircea, sa-l strangi dupa ce l-ai cacat

      Ștergere
  24. Va înțeleg Furtuna, ce nenorociți acei cocalari si câti alții ca ei pe lumea asta, în țara asta...Hălăduid pe multe meleaguri, cu tot riscul, mă număr printre cei care iau atitudine,dar ce faci când apar si apărătorii acestor nenorociți, fără nicio fărâmă de educatie.
    Fotografiile sunt superbe, mă străduiesc să reușesc și eu această perpormanță Stimate Prieten de FB

    RăspundețiȘtergere
  25. m-ai ravasit... Iti inteleg fiecare reactie.

    RăspundețiȘtergere
  26. Din pacate civilizatia nu a ajuns peste tot dar si statul are vina lui pentru educatia noastra.

    RăspundețiȘtergere
  27. groaznic.... acestia nu sunt oameni... sunt bestii!!!!!! Duminica trecuta... ne indreptam spre biserica sa-l impartasesc pe baietelul meu de 3 ani, si era o duminica superba, cu soare, liniste.... toate masinile erau moarte, pomii infloritii, era superb.... pana se opreste fiul meu... si cu degeteul indreptat spre asfalt, ma intreaba: mamiiii... ce este acesta? cand imi arunc privirea era un melc zdrobit!! toata aleea pana era plina de melci zdrobiti... imi plangea sufletul... nu am putu sa-i explic ce era defapt... am cautat un melc viu... si am zabovit langa el... cantandu-i cu lacrimi in ochi.... melc melc cotobelc... nu stiu cum pot ajunge din oameni, bestii.... defapt ma intreb daca s-au nascut oameni.... pt ca vad mereu in jurul meu... parinti pasivi... atunci cand odrasla lor se bucura de un catel schiop, sau de un gandacel intors pe spate, sau .... de un melc zdrobit!!!!!! cert este ca... daca ramanem pasivi.... ne transformam bestii fara suflet... dureros!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  28. Alex Mihai Caraman23 aprilie 2013 la 12:12

    va felicit si admir pasiunea comuna fotografia.tin sa apreciez ca nu stati indiferent la gesturile unora de a distruge ce mai este frumos in natura .multa sanatate si spor .lumina buna si sper sa ne vedem cu bine intre 1-5 mai.respect

    RăspundețiȘtergere
  29. OMUL - cel mai rau animal de pe planeta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DA - dar cred ca am jigni animalele...ele nu ucid.

      Ștergere
  30. Superbe peisaje ne ofera Dobrogea!
    Merita "exploatata" fotografic:)

    RăspundețiȘtergere
  31. Felicitari si va admir enorm de mult fotografiile dumneavoastra,persoana care a facut acel gest e bolnava si sper sa aiba acelasi tratament.

    RăspundețiȘtergere
  32. Spunea cineva mai sus ca asa e tineretul din ziua de astazi. Am 25 de ani , cred ca fac parte din tineretul zilei de astazi si as dori sa contrazic respectiva persoana. Am vazut multi oameni din varsta a doua sau chiar a treia care fac rau animalelor, mediului inconjurator (fie ca e vorba de aleea din parc sau piscul de munte) etc. Nu cred ca e vorba de varsta ci de educatie, in cercul meu de prieteni nimeni n-ar face rau unei muste.
    M-a miscat teribil acest articol, mi s-a facut dor de Romania dar pe de-alta parte ma bucur ca am luat decizia de a o parasi si de a locui intr-un loc in care nu ma mai izbesc de astfel de specimene.
    Cred ca acest articol isi va atinge scopul in clipa in care odata martor astfel de gesturi, sa avem curajul sa luam atitudine si aceasta sa numai fi considerata una eroica ci doar ceva normal.

    RăspundețiȘtergere
  33. Superb meriti un Oscar...iar oameni rai merita ce au facut si ei :)

    RăspundețiȘtergere
  34. Ma uit in urma si vad prea putini oameni cu minte care au raman in mediul rural. Este trist ca toti ne indreptam spre marile orase dupa care suspind, cu un servetul parfumat,ne stergem o lacrima si din varful tastaturii ne exprimam indignarea ca tot ce e frumos in natura dispare. Si mai trist e ca ne impingem si pe copii sa faca acelasi lucru.Gradul de perceptie al oamenilor care locuiesc acolo este unul mic, saracia este mare, bunicii sau tatii lor au fost batjocoriti cu colectivizarea, acum sunt folositi ca vitele la vot prin programe de protectie sociala, la televizor vad doar mizerie. La ce va asteptati? Cati dintre voi vor sa-si faca un business acolo la tara? cati le cumparati produsele? cati le promovati plaiurile pe care traiesc ei, obiceiurile? Cati dintre voi vreti sa va intoarceti acolo de unde ati plecat spre un oras sau altul? cate proiecte aveti in care sustineti orice legat de natura? cate proiecte sprijiniti concret? Ganditi-va la asta inainte de a spune "imi pasa" si de fapt faceti ceva concret! ca asta vrea sa fie scopul postarii mele. Luati-l ca exemplu pe Mircea, daca tot ii iubiti fotografiile, doar faceti ceva mai mult de un like pe facebook, ala nu salveaza nimic.

    RăspundețiȘtergere
  35. Doar ce a dat firul ierbii...Gratargii,manelarii or să se înmulţească văzând cu ochii.Dacă ai avea cum să fi prezent pe 1 şi 2 Mai în Cheile Dobrogei,când totul e plin de fum de grătar şi urlă manele de se aude din Măcin,ai plânge cu lacrimi de sânge...Nici pitulicea,nici câneparii n-or să mai zboare curând pe acolo.Nu ai ce să le faci maniacilor ăstora puşi pe stricăciuni,doar să strângi în urma lor...

    RăspundețiȘtergere
  36. Felicitari pentru ceea ce faceti pt natura si animalele care uneori valoreaza mai mult decat unii ''oameni'' si au mai mult suflet!!!

    RăspundețiȘtergere
  37. ene, eu in general sunt un idiot fara sentimente. cel putin in ceea ce priveste relaiile intr-umane si a pasarii in general. dar cand vad animale chinuite nu stiu de ce ma transform... ai putut sa te abtii, bravo, eu nu ma opream si bagam si ciobanu' si pescarii in spital...

    RăspundețiȘtergere
  38. Felicitari pt articol, fotografiile sunt extraordinare la fel si comentariile iar cu parere de rau spun ca natia noastra este sub orice critica. Dar totusi cred ca este cineva sus care ii va judeca aspru pe cei care fac rau. Pana atunci iti doresc numai bine

    RăspundețiȘtergere
  39. Nu ma numar printre prietenii tai,dar RESPECT!!

    RăspundețiȘtergere


  40. http://www.youtube.com/watch?v=4ADh8Fs3YdU


    Valeriu

    RăspundețiȘtergere
  41. Superbe fotografiile iar in numele meu, al animalelor si a naturii inconjuratoare, multumesc ca existati!

    RăspundețiȘtergere
  42. Si animalele se incapataneaza sa ne incante in Dobrogea. Pacat ca e locuita de pitecantropi.

    Mi-ar placea sa vad Dobrogea de acum doua mii de ani, cand mustea de fauna, in vreme ce oamenii erau ioc.

    RăspundețiȘtergere
  43. FELICITARI pentru tot ce ai facut !!

    RăspundețiȘtergere
  44. ce penibil ești băi hipiotule

    RăspundețiȘtergere
  45. Oamenii sunt asa din lipsa de cultura...de foame..devin bruti..si cruzi..si gandesc instinctual..ca animalele..numai ca animalele supravietuiesc..nu sunt crude...Esti OM..respect...esti Suflet...respect..Iar Natura...este perfecta...noi..oamenii ...suntem atat de imperfecti...dar cu Tine...si cu multi ca Tine..alaturi...ne vom schimba...greu..in timp..Multumesc pentru atitudine..si mesaj...si voi da mai departe..pentru ca..sunt ca tine..OM..

    RăspundețiȘtergere
  46. Sunt curioasa ce masuri se vor lua, degeaba ne plangem de mila, trebuie sa luam atitudine cu totii. Nu cunosc legislatia dar trebuie sa prevada ceva in sensul asta(daca nu trebuie schimbat ceva) si cei care apar in aceste fotografii pedepsiti(as vrea sa-i vad si pe cei care au ucis testoasa)- oricum o asemenea cruzime merita "rasplatita" pe masura.

    RăspundețiȘtergere
  47. Felicitari din inima Mircea!Esti artist si mai ales esti OM!!
    Ca multi alti privitori, care inca mai au suflet,nu m-am putut bucura de frumusetea absolut uluitoare a fotografiilor tale (demne de National Geographic!) pentru ca mi-a plans constant inima,
    in fata ororilor descrise ... barbari nenorociti, cum de-i rabda pamantul?????!!!!

    Nu ma pot abtine sa nu pun un citat aici, pentru ca aceste bestii ordinare cu siguranta se inchina cu evlavie si sunt, ceea ce se cheama, "buni crestini":

    " Pentru ca, din neatentie, a calcat pe un cuib de pasare in care se aflau cativa puisori, Sfantul Cuvios Dimitrie Basarab s-a pedepsit pe sine toata viata, hotarand a umbla descult cu piciorul respectiv."

    RăspundețiȘtergere
  48. Suntem suma valorilor predate de catre parintii, profesorii, prietenii nostrii in anii pe care i-am trait in societate. Reprezentam incununarea unui sistem care isi dovedeste calitatile.

    RăspundețiȘtergere
  49. E prima oara cand te citesc, am ajuns pe blogul tau intamplator. De-obicei evit sa comentez articole sau postari de bloguri.

    Dar atitudinea ta nu poate sa ma faca decat sa iti multumesc, ptr curaj, ptr sentimentele pe care le ai fata de natura si care razbat din pozele, din cuvintele tale.

    E trist, dar doar asa, prin intransigenta fata de barbarie si prostie, prin contemplare a frumosului putem salva ceea ce se poate salva. Animale, plante, locuri, constiinte, oameni...

    RăspundețiȘtergere
  50. Sebastian Bleoju24 aprilie 2013 la 09:25

    Draga Mircea, un articol care mi-a atins toata sensibilitatea! De azi esti oficial eroul meu...
    Credeam ca Romania asta nu mai are oameni de calitate. M-am inselat. Si ce surpriza placuta sa constat ca Omul este chiar dintre Prieteni..
    BRAVO!

    RăspundețiȘtergere
  51. Pacat Mircea ca la noi se intampla aceste lucruri , la noi in Romania oamenii nu stiu ce inseamna ca trebuie sa avem grija de mediul nostru inconjurator si vetuitoarele pe care le adapostete ,saracia nu ne da dreptul sa fim asa de cruzi im acest caz educatia si prostia duc la asfel de situatii.Traiesc de cativa ani in Spania dar aici parca este alta lume animale , ma refer la pasari nu sunt asa de sperioase ca la noi pentru ca oameni sunt prietenosi cu animale .

    RăspundețiȘtergere
  52. tot respectul ! si eu am bmw ...am 22 de ani il am de la 18 dar n am facut asa ceva in viata mea ( referitor la idiotii cu pitzipoancele ) restul , in special cel cu broasca o mizerie de om si mi-as fi dorit sa fie si la noi ca in america si anume pol animalelor care sa ne scape de gunoaiele astea

    RăspundețiȘtergere
  53. Am citit articolul, apoi toate comentariile. Parerea mea e ca reactia avuta e NORMALA. E reactia pe care orice OM ar trebui sa o aiba si poate multi dintre noi o avem dar ne lipseste curajul sa facem ceva. Vorbesc de reactia de pana la violenta. Din momentul in care vulpea sau testoasa e moarta ea (violenta) nu mai aduce nimic bun. Nimanui. Nici animalului, nici criminalilor care nu isi vor schimba comportamentul si nici dumneavostra ca razbunator. Nu cred ca v-ati simtit mai bine dupa. Violenta (aici) e reactia celui infrant, celui care simte ca nu poate face nimic. Nu spun ca eu sau altul am avea alta reactie, recunosc sentimentul si dorintele pe care le provoaca: “sa sufere si ei la fal ca acel animal”, doar ca, din pacate, nu ajuta pe nimeni.
    Multe comentarii judeca pe cei ce au omorat. E usor din perspectiva mea si a altora care probabil au beneficiat de un anumit nivel de viata, care acum citesc blog-uri si se uita la fotografii superbe cu animale si pasari sa sufere pentru o vulpe. Ma intreb insa: daca as fi crescut la tara si parintii mi-ar fi aratat prin fapta si vorba ca animalul din curte, si nu numai, e acolo sa-mi serveasca mie, ca e ceva ce trebuie folosit la maxim, pentru ca altfel viata mea ar fi mai grea decat oricum este, as mai fi gandit la fel? As vrea sa spun da, dar nu pot fi sigura. Am avut acces la educatie, am invata limbi straine si am vazut cum se traieste in alte tari. Nu mai bine, din punctul meu de vedere, dar mai in siguranta. Siguranta acesta e cea care le permite oamenilor sa-si faca griji si le pese si de altii, nu doar pentru ei.
    Nu cred ca romanii sunt mai rai (sau mai buni) ca in trecut. Nici nu sunt de accord cu afirmatiile de genul “numai in Romania” sau “romanii sunt rai, hoti, etc” mai ales spuse de romani. In primul rand se jignesc pe ei insisi fiind romani, in al doilea rand pe numerosii romani care nu sunt rai, hoti, etc. Oamenii sunt la fel peste tot si buni si rai.
    In loc sa ne indignam pe facebook mai bine incercam sa gasim solutii. Sa avem curajul sa ne implicam cand e cazul. Probabil educatia e cea care lipseste. In cazul de fata cati din tinerii pastori de capre au avut ocazia sa vada de aproape asa cum vedem noi in fotografiile dumneavoasta vulpi si pasari si flori. Ei stiu doar ca vulpea e cea care omoara iezii si gainile din curte. N-au acces nici la internet si blog-uri nici probabil timp sa dedice peisajului. Ce-ar fi sa vada fotografiile dumneavaostra pe hartie in sat ? Ar putea fi reactii surprinzatoare.

    RăspundețiȘtergere
  54. Felicitari pentru blog, dar mai ales pentru cotul aplicat. Pacat ca nu i-ai lasat fara dinti!

    RăspundețiȘtergere
  55. Ai tot respectul meu Mircea.din pacate multi oameni sunt niste brute primitive care trebuie tratate ca atare. Ii foarte trist ca biete animale cad in mana acestor bestii lispite de orice pic de sensibilitate si mila.Ma bucur ca ai intervenit si ca nu ai stat deoparte...chiar cu riscul de a pati ceva.
    Sper sa avem toti de invatat de pe urma acestei triste incursiuni in natura.

    RăspundețiȘtergere
  56. Se poate comenta mult pe seama materialului si a celor prezentate. Cat despre foto si realizatorul materialului - TOT RESPECTUL si e putin spus.
    Despre actiunile bestiilor, asa cum spunea unul dintre respondenti, "cu cat cunosc mai mult oamenii, cu atat iubesc si ador animalele - fiinte cu cel mai curat suflet". Si ma intreb din nou, de ce Dumnezeu ii lasa sa faca rau???? Cat despre cainta bestiilor, nici o speranta, din rau in mai rau. Atat stiu si atat dau, alcool - crime - depravare; mai rau este faptul ca au urmasi, progenituri care cu siguranta adopta acelasi stil. Sa mai avem vreo speranta in curatarea societatii??? Imi e din ce in ce mai greu sa cred si sa sper.
    AURA - BUCUREST, 24 Aprilie, 2013

    RăspundețiȘtergere
  57. Poze frumoase ... gânduri bune ... ai însă grijă cu violenţa şi autocontrolul!

    Felicitări oricum!!!

    RăspundețiȘtergere
  58. Mi-as dori sa existe in Romania mai multi oameni ca tine, care sa ia pozitie atunci cand e cazul, sa iubeasca frumosul din natura si sa-l imortalizeze in maniera in care o faci tu. Respectul meu, Omule!

    RăspundețiȘtergere
  59. Numai respect pentru oameni ca tine! Citeam si ma gandeam la furtuna ce se iscat in sufletul meu. Aia nu erau oameni , ci bestii fara suflet, asa sa moara si ei - decapitati.
    Cand ma iau de indivizii cu arme, am cativa vanatori laudarosi printre "colegii" de munca se uita la mine ca ce am cu ei... Apai cum poate impusca biata caprioara ce se uita la el cu ochi blanzi? Si astia nu sunt ca pescarii aia, cica au scoala. Rusine sa le fie!
    Mircea , inca o data felicitari pentru articol, ai niste fotografii minunate (ca de obicei:)) si esti un OM BUN. E bine ca avem curaj sa ne spunem pasul, incepem sa nu mai tacem ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Mircea, e dureros ca se intampla astfel de lucruri, dar asa cum este poporul roman , cu bune si cu rele, are mai multe specii de fauna salbatica, decat toate tarile Europei la un loc.
      Uite un exemplu simplu

      http://stiati.ca/palatul-konopiste-contine-cele-mai-multe-trofee-de-vanatoare-din-lume/

      Franz Ferdinand a ucis pana la varsta de 50 de ani 5000 de cerbi plus alte mii si mii de alte salbaticiuni.
      Numai daca numeri pana la 5000 de plictisesti dar sa ucizi atatia cerbi.
      Si asta este doar unul din marii criminali ai Europei.
      Cei mai noi sunt cei care vaneaza an de an cu Tiriac si despre care se scrie in fiecare an in presa, toti mari administratori de super firme europene.
      Apoi dezastrele din Golful Mexic , din junglele Americii de Sud , ale Africii, etc., legate de afacerile cu petrol, cu cianuri, cu minunata agricultura moderna plina de ierbicide si pesticide, si nu numai , distrug cat toti distrugatorii nostrii autohtoni timp de un miliard de ani.
      Chiar noi fotografii pasionati, distrugem si otravim natura prin sustinerea imensei industrii foto, care este super poluanta , avand in vedere ca in spatele ei este o imensa industrie chimica.
      Austriecii care chipurile sunt mari civilizati, taie padurile noastre la greu.
      Daca ar avea constiinta nu ar face-o, dar acest lucru arata adevaratul lor caracter.
      Nu mai zic ce deverseaza toate aceste minunate tari in Dunare, de atatea secole.
      Pai daca sunt civilizati nu ar deversa in Dunare nimic poluant.
      Ghengis Han daduse o lege prin care in apele curgatoare nu aveai voie sa arunci nimic,din ceea ce ii putea dauna calitatii de apa potabila.
      Pedeapsa era moartea pentru cei care incalcau aceasta lege.
      Despre mongoli, cei moderni spun ca erau salbatici, dar atunci cum sunt ,,civilizatii,,care otravesc tot ce ating, de la apa, aer si sol.
      Oceanele sunt pline de milioane de butoaie cu dioxina , cianuri, deseuri radioactive, aruncate de tarile civilizate de pe cargourile care plecau din porturi.
      Toate aceste butoaie intr-o zi se vor fisura si atunci totul va muri in marile si oceanele lumii.
      Am citit un studiu in acest sens si ti se face parul maciuca de ce ne asteapta nu peste multi ani.
      Jacques Ives Cousteau facuse cateva recuperari de butoaie cu dioxina cu pretul vietii, din marea mediterana, dar a zis ca numarul exact al acestor butoaie pe glob este necunoscut si poate fi de ordinul a sute de milioane daca nu chiar si mai mult.
      Asa ca raul cel mare nu este la noi in tara, ci in afara.
      La Rosia Montana cine face presiuni sa inceapa exploatarea ?
      De unde sunt firmele , din Romania , in nici un caz ?
      Cine vrea sa gaseasca adevarul sa il caute pana la capat, sa nu ramana la niste ciobani sau manelisti ci sa caute la esenta lucrurilor , la radacina raului.
      Exista o Rosie Montana si in Turcia , si scenariul e identic cu cel de la noi

      http://www.youtube.com/watch?v=hFLsOevd4yI

      astia sunt adevaratul pericol, nu cei 2-3-5 ciobani romani, sau manelistii de la iarba verde.

      voi continua in urmatoarea postare, deoarece apare mesajul ca trebuie maxim 4096 de caractere.

      Valeriu

      Ștergere
    2. Revin cu continuarea

      E bine sa luam atitudine cand vedem ca cineva face un rau, indiferent de destinatarul catre care este indreptat, ca este fauna, flora, sau semen de-al nostru, dar e bine sa stim ca adevaratul rau asupre naturii si a vietii pe ca acest Pamant vine din marile si super tari civilizate.
      Omul nu va putea salva Pamantul niciodata pentru ca nu el l-a facut si habar nu are cum functioneaza tot acest univers.
      Se lauda omenirea cu stiinta ei, dar nu este in stare sa faca un fir de iarba, in schimb se lauda ca face rachete care zboara in cosmos.
      Omul nu poate face viata afara ajutorul Lui Dumnezeu.
      In ziua de azi omori un criminal pe scaunul electric si maine apar altii 100, deci la un rau inmultesti raul de nu stiu cate ori.
      E studiu facut in SUA , ca in statele unde este aplicata pedeapsa cu moartea, se inmultesc de la an la an raufacatorii , mai mult decat in statele unde este abolita aceasta pedeapsa.
      Spunea cineva undeva mai sus ca sigur nu te-ai simtit bine dupa ce ai actionat oarecum mai violent , la adresa celor pe care i-ai surprins facand rau.
      Asta observam fiecare din noi dupa ce raspundem cu rau la rau, suntem goliti pe interior.
      Nu degeaba spune Mantuitorul Iisus Hristos ,, De ce nu suportati mai bine nedreptatea’’.
      Tarziu am inteles acest mesaj , dar deja imi pierdusem familia.
      Deci la rau nu putem raspunde cu rau , ca sa indreptam lucrurile.
      Cati dintre cei care scriu pe acest forum si au copii , atunci cand copii lor vor sa petreaca timpul cu ei , acesti parinti ii indeamna pe copii sa joace jocuri pe calculator , gen counter strike, in care ucizi virtual cu bestialitate tot ce iti iese in cale.
      Apoi ne miram ca la un moment dat acei copii devin foarte violenti.
      Vorbiti cu profesorii, ca sa vedeti ce generatii urmeaza sa conduca lumea, si va veti ingrozi de ce ne asteapta.
      Situatia a scapat de sub control in intreaga lume, pentru asa se doreste undeva sus , la nivel politic.
      Parintilor nu li se mai permite sa aiba parghii pentru educarea propriilor copii, la fel si in scoli.
      Orice facem cu gandul, virtual il ducem la indeplinire , deci suntem ucigasi daca ucidem virtual.
      Dostoievschi spunea un lucru extraordinar care ar trebui sa ne dea de gandit la toti
      ,, Fiecare dintre noi este vinovat de greselile celorlalti ‚,

      Doamne ajuta, Valeriu

      Ștergere
  60. Foarte bine ai facut,Dumnezeu sa te binecuvanteze.

    RăspundețiȘtergere
  61. E foarte trist sa vezi ca oamenii isi revarsa frustrarea, foamea, gandurile si alte rele asupra unor biete fapturi. N-am alte cuvinte! M-a apucat plansul.... Nu stiu unde o sa ajungem si de unde, totusi, sa incepem sa combatem aceste fenomene....

    RăspundețiȘtergere
  62. Salut. Mirceo, ai o viata "periculoasa". Trebuie sa te caci cu aparatu' la gat :)))). Pe de alta parte, ai auzit de dobitocii care otravesc caiinii? Nici nu-ti poti inchipui ce argumente pro au admiratorii lor. Inlemnesti! Constat pe zi ce trece ca sunt unii (extrem de multi) care nu realizeaza ce fac. Nu inconstienta, neghiobie crunta. Nu mai am cum sa ma manifest, c-as fi venit cu tine. Nu stium cum "zbori" tu, dar de pe urma mea nu mai apuca nimeni sa stranga nici dintii dar unditele. Ai totusi grija cu dobitocii. (dice)

    RăspundețiȘtergere
  63. Buna Mircea.

    I-am dat lu Mihai Baciu sa iti dea ceva.

    Doamne ajuta, Valeriu

    RăspundețiȘtergere
  64. Mai exista oameni care cunosc numele pasarilor?
    Mai exista oameni carora le pasa si iau atitudine?
    Esti real? Existi cu adevarat?

    RăspundețiȘtergere
  65. Eu am gasit alti retarzi care culegeau serpi pe la Histria. Aceleasi sentimente le-am avut si eu insa... pe cine mint? Nu stiu nici sa lovesc un caine daramite doi handralai. In fine...
    Se pare ca omoratul animalelor doar de dragul ideii e un sport national. Revenind si la fotografie, de multe ori, atunci cand vad expozitii foto sau fotografii cu denumiri pompoase de genul "acei frumosi oameni ai deltei", "frumosul roman" etc, imi vine sa vomit. Acesti "frumosi oameni" iti pot infige un topor in cap sau te pot arde in chec fara nici o problema.

    RăspundețiȘtergere
  66. Mai vin cu o completare care va lamuri inca o data clar, cine sunt vinovatii de distrugerea naturii si a lumii in care traim , mai mult decat ciobanii decazuti si manelistii , specii aparute mai ales dupa trecerea comunismului peste multe din tarile Europei, comunism avand radacinile tot in Germania .
    Lenin a fost adus in Rusia de serviciile secrete din Germania si ajutat sa instaureze comunismul in Rusia.
    Mai nou Germania este acuzata ca Uniunea Europeana este de fapt tot comunism.
    Zilele trecute un parlamentar englez a afirmat acest lucru, dar se si vede clar din modul in care Germania actioneaza in Europa la ora actuala.

    http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/04/18/nigel-farage-catre-comisia-europeana-sunteti-niste-criminali-de-drept-comun-aceasta-ue-este-noul-comunism-este-putere-fara-limite/

    Veti vedea aici ce spune doctorul Rath, din Germania in 2012.
    E extraordinar de folositor pentru oricine il va viziona.

    http://www.youtube.com/watch?v=WIvmpHawDlY&feature=share

    Doamne ajuta, Valeriu

    RăspundețiȘtergere
  67. Mircea, tot respectul pentru fotografiile pe care le faci si pentru atitudine. Insa totusi nu stiu ce i-ar putea sensibiliza pe cei care fac rau :( Am intalnit la oameni din jurul meu mentalitatea "sunt om, specia dominanta, ce conteaza X animalut, mai sunt nu stiu cate ca el"... well, da, suntem oameni, specia dominanta... dar poate ca asta ar trebui sa ne responsabilizeze, sa ajutam pe altii din jurul nostru si cu atat mai mult animalute fara vina...
    Am plans la poza cu testoasa, sunt cumva implicata si cunosc un pic aceste fiinte dragi. Cea din fotografia ta apartine speciei Emys Orbicularis - Testoasa de Apa Europeana. Este specie pe cale de disparitie si protejata de legi la nivel european, Romania se supune legilor europene la acest capitol. Legal si pe hartie totul sta bine si frumos, in realitate insa nimeni nu face nimic pentru protectia acestei specii. Asa apar testoase calcate de masini in timp ce incercau sa treaca strada, testoase ca cea din poza ta sau brutalizate in alte feluri... Insa o rezervatie sau politia animalelor sau aplicarea legilor... din parti. Apreciez actiunea ta fata de cei care au facut acele lucruri rele, data viitoare incearca totusi sa suni la 112 [astia au semnal in anumite zone unde GSM nu are] si sa insisti sa iti trimita un echipaj, iar mai departe sa insisti sa aplice legea. Pentru ca in Romania doar asa putem spera sa rezolvam ceva: insistand pe langa "organele [in]competente" sa isi faca treaba/datoria si sa aplice legea. [atunci cand sunt chemati prin 112, sunt ceva mai receptivi, au frica "de sus"]
    In rest toate bune si sanatate! Fie ca toate fiintele sa fie fericite!

    RăspundețiȘtergere
  68. Ce sa le faci astia sunt oamenii....Am avut si noi (eu si cu baietii mei ne ocupam de "dezgropat" buncarele si cazematele din WW2 din Dobrogea) intalniri cu braconierii, unele s-au incheiat cu scurte schimburi de focuri de arma. Intr-o cazemata am gasit peste 10 testoase moarte, cazusera printr-o gura de acces si au murit de foame...:( Din fericire una inca mai traia asa ca am scos-o afara....E trist ca sunt si astfel de oameni.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zetu... ai gasit de mult tesoasele din cazemata? Si esti sigur ca celelalte erau moarte? Ele hiberneaza peste iarna, daca intamplarea e recenta si vrei sa mai treci pe acolo, poate mai verifici o data, poate le scoti afara [acum ar trebui sa fie incheiata perioada de hibernare], poate sunt bine...

      Ștergere
    2. sunt moarte...doar carapacea a mai ramas din ele. buncarul are 10 camere, intrarea principala e sigilata ci beton dar iesirea de urgenta nu, iesirea aia se faceprintr-un put de 6 m. au cazut pe acolo, am mai gasit si 2 vulpi in putrefactie...le-am gasit saptamana trecuta, in alta cazemata tot din zona am gasit 4 testoase moarte si un caine mumificat....

      Ștergere
  69. Invidiez pe cei apropiati tie Mircea. Esti altceva! Am tot cautat de-alungul si latul anilor asa ceva, dar n-am gasit. Sa-mi fie apropiat mie. Decat oameni care m-au considerat si inca ma considera nebuna, pentru ca iubesc un copac, pentru ca iau o gargarita din mijlocul drumului, pentru ca nu mananc carne, proteine animale.
    In Romania slabe sperante de oameni cu suflet ca al tau, nush de ce numai prin afara. Ba stiu, educatia!
    Violenta! spunea cineva?! hahaha, eu vad stele de toate culorile, tremur de manie si-n secunda urmatoare le-as smulge capetele cu dintii si i-as toca cu ciocanul de batut snitele. Nu-mi pasa ca poate iau un şiş in burta, este instinctiv, impulsiv, cum vrei, rosu e culoarea dominanta in fata ochilor.
    Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.
    Ma doare mai rau cand vad animalele suferind, pentru ca stiu ca nu se pot apara de oameni. Suntem prea multi. Si sunt enorm de multi idioti. Chiar si printre cei "educati" daca nu mai ales.
    Toata stima! De foto, ce sa zic, au zis altii :)

    RăspundețiȘtergere
  70. Prefer să-mi innec durerea în această săptămână a purificării cu o frază ce mi-a rămas întipărită în minte din vremuri când părul meu nu era totuși,atât de...gri!...”E atâta minciună în lume și atât de puțin adevăr,dar pentru adevărul acesta puțin și rar,merită,merită cu adevărat,să trăiești!”-Ileana Vulpescu-

    Îmbrățișări,Mircea...! pentru tot ceea ce m-ai dăruit ...cu sufletul îndurerat...!Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  71. Avem o tara foarte frumoasa, pacat ca mai exista si dobitoci care nu au reusit sa evolueze de la stadiul de primata.Foarte frumoase fotografiile.

    RăspundețiȘtergere
  72. Pe de o parte, sunt bucuros să văd că există oameni ca Mircea sau cei ce comentează aici.

    Pe de altă parte, cred că aceste bestii sunt irecuperabile. Cine a apucat pe calea cruzimii sau a nedreptății, nu se va mai întoarce niciodată, poate pentru că rușinea de a-și admite hidoșenia e prea mare. Și vor transmite și copiilor lor aceeași mentalitate bolnavă.

    RăspundețiȘtergere
  73. Minunate fotografii
    Iti multumim pentru tot
    Pentru share si pentru curaj

    RăspundețiȘtergere
  74. Superbe fotografii!!

    RăspundețiȘtergere
  75. Cu cat cunosc mai multi oameni, cu atat iubesc mai mult animalele si natura si detest mai mult rasa noastra...
    Respect pt articol si pt ca ai incercat sa faci ceva acolo la fata locului.
    Stima

    RăspundețiȘtergere
  76. Ieri pescuiam.
    Pe langa liniste m-am bucurat de joaca unei perechi de bizami chiar la picioarele mele. Am stat nemiscat, nici capul nu l-am rotit sa-i urmaresc, m-au simtit insa s-au obisnuit cu prezenta mea. Oare au simtit ca sunt inofensiv? Nu stiu, insa au fost incantatori in harjoneala lor.

    Omule, sa traiesti, si multumesc pentru ca ne pastrezi casa curata, si chiar daca nu poti arunca gunoailele intalnite, macar pe unele le neutralizezi. Pentru vulpe si testoasa, cat si pentru multe alte creaturi ucise, undeva arde o lumanare mica!

    RăspundețiȘtergere
  77. În „Şcoala muncii - Altă creştere” (1912) , geograful Simion Mehedinţi dezaprobă metehnele românilor, printre care şi apucătura de a maltrata animalele. Astfel, în capitolul „Evanghelia iubirii” vorbeşte despre „un popor care înjură şi bate”: 1. Românii de azi înjură cumplit. Bătrânii nu înjurau. Obiceiul e luat în mare parte de la ţigani. Popoarele cu bună creştere nu cunosc înjurăturile. 2. Românii bat vitele şi le îngrijesc rău. Bătaia-i din Rai. Şcoala şi cazarma au întărit această idee. Popoarele civilizate nu bat vitele”.

    RăspundețiȘtergere
  78. 1.Felicitari, pozele sunt superbe.
    2. Atitudinea a fost exact cea care se cerea in asemenea situatiei, considerand circumstantzele nu cred ca se putea face altceva cu exceptia anuntarii autoritatilor sau PUBLICAREA POZELOR IN ZIARELE LOCALE. Ca sa se implice opinia publica.

    3.Printre comentariile de aici m-au iritiat nespus cele pline de compatimire la adresa celor 'saraci' care n-au 'ce manca' ca e 'saracie si mizerie' cand era limpede ca lumina zilei ca imbecilii omoara din sadism si din ineptie, ca omul obisnuit sa ucida si sa vadalizeze ca sa-si demonstreze lui insusi ca e 'superior' in genul in care compenseaza cei cu un penis milimetric si un creieras direct proportional!
    Ca doar nu dadusera foc copacului aluia ca sa-l manance!
    Erau 'saraci' la volanul unui BMW...? Saraci cu duhul eventual.

    Cretinul ala nu omoase vulpea ca sa se indoape cu ea! Tipul era foarte bine si la moda imbracat cu pantaloni de camuflaj si un pulover curat, nu era in zdrente si nici descult!

    Sunt convinsa ca nici broasca testoasa nu de aceea o decapitasera, ca doar nu pescuiau cu un batz de care era legata o sfoara, aveau unditze! O unditza costa bani, e un lux pt sarac!

    De cate ori discutam din astea ne vaicarim ca vai...saracia...si bietii oameni...
    Pe naiba!
    Am calatorit prin tari mai inapoiate si mai sarace decat Romania, dar cruzime impotriva a tot ce e viu sau verde n-am vazut nicaieri la nivelul de barbarism la care a fost si cand eram eu copil (si m-am nascut in anii 50!!) dar si acum in Secolul 21.
    Tara ignorantei si-a proastei educatii in familie, atat.

    Hai sa nu ne tot compatimim pe noi insine ca divagam de la subiect!
    Suna de parca ne-am adunat aici sa ne demonstram ca ne e mila mai curand de pitecantropii aia decat de vietuitoarele nevinovate pe care le decimeaza de dragul de-a semana moarte si-a vedea sange pt ca asa le cere prostia genetica.

    In tarile in care oamenilor le pasa (nu la fotograf ma refer, ci la autoritati, legi si metode etice) se procedeaza asa: faci poza, te duci la politia din zona cu ea, politia pune postere peste tot si cauta criminalii pe baza pozei.
    Doar n-o fi asa de greu de gasit un cioban cu pantaloni de camuflaj ca aia ca n-o fi uniforma ciobaneasca dobrogeana obligatorie, incat sa nu stie nimeni cine e.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua .....
      Sunt doar o persoana simpla ,ca multi altii ,dar acest articol m-a emotionat literalmente ,ii multumesc prietenei mele care mi-a trimis articolul .......si felicitari pentru minunatele fotografii!

      Ștergere
  79. Multumim ca existi si mai ales ca ai atitudine. In rest sunt doar vorbe.

    RăspundețiȘtergere
  80. Ma bucur ca mai exista in tara asta oameni curajosi si cu adevarat iubitori de natura! Ai riscat mult, dar e bine ca nu s-a ti s-a intamplat nimic rau; din pacate raul l-au primit vietatile... Nu pot decat sa apreciez relatarea si frumosul din imagini, dar sa ma intristez de continutul povestirii!

    RăspundețiȘtergere
  81. ce ar fi daca fiecare din noi, fiecare ar incepe sa se gandeasca la Planeta Pamant ca la propria lui casa? nu credeti ca de fapt chiar este? oare cand intram in propria noastra casa am incepe sa distrugem mobila, obiectele din jur, am da foc si am lasa mizerie peste tot dupa ce am mancat? eu nu cred. hai sa extindem putin mai mult conceptul de "casa" si sa intelegem ca Pamantul este casa noastra a tuturor. daca fiecare plecam de la aceasta idee, si o aplicam, vom avea un Paradis pe Pamant. e doar o chestiune de alegere.
    hai sa nu mai asteptam sa apara alti oameni minunati ca Mircea si sa devenim fiecare din noi minunati. Se poate. opriti-va un moment si ganditi-va la asta. schimbarea vine din fiecare din noi. Mircea este unul din oamenii care a inteles perfect ca domiciliul lui nu se rezuma la cei patru pereti, ci la tot Pamantul. si a mai spus cineva, Valeriu cred, ca nu rezolvam lucrurile prin violenta si are mare dreptate, ci vindecarea vine din realizarea ca adresa noastra a tuturor este Planeta Pamant.

    RăspundețiȘtergere
  82. In primul rand felicitari pentru poze, sunt fabuloase!
    Am descoperit blogul tau din intamplare, cautand informatii despre o pasare. Sunt fascinat de acest teritoriu mistic, Dobrogea. Insa pe zi ce trece observ schimbarile in rau la care este supus, cea mai vie dovada fiind eolienele. Iar ce se intampla in weekenduri si zilele libere se stie foarte bine. In Macin, in padure la Babadag, la Ciucurova, la Cheile Dobrogei e jale. Nu mai spun de tonele de gunoaie lasate in urma.
    Tin minte, acum vreo 6 ani langa Pietrele Mariei, mai sus de stana se putea vedea in versant un cuib locuit de soim dunarean. Anul urmator chiriasul s-a schimbat, un sorecar mare. Pentru ca ulterior sa nu mai fie ocupat deloc. Acum soimul a plecat, prefera solitudinea stilpilor de inalta tensiune pentru a cuibari.
    Anul trecut, eram pe 30 aprilie cu pasarari elvetieni la Cheile Dobrogei, in cautarea Pietrarului Negru. Stiam din experienta anterioara ce va fi de 1 Mai, asa ca am incercat sa evit contactul. Degeaba, cheile erau deja full. Imediat ne-au luat in vizor doi "afumati" care ne-au intrebat pe un ton agresiv ca "de ce ii filmam?". Intr-un final n-am scapat decit acceptand sa faca o poza cu grupul, sa vada si strainii ce popor prietenos suntem noi...
    Din fericire am apucat sa vedem un pietrar. In schimb, vantureii nu mai cuibaresc acolo, s-au saturat de manele...

    RăspundețiȘtergere
  83. O linie subtire intre adevar si iluzie, intre lauda si realizare. Pentru un fotograf un lup e o minune, pentru o victima este un cosmar. Mircea, Mircea. Fa o incercare. Asumati saracia pt 1 luna. Imbracate ponosit, nu lua cu tine nimic nimic, mergi intrun oras strain si descoperate din nou. Nu contacta pe nimeni cunoscut, nuti lua nici o rezerva, dar traieste asa IN ORAS o luna. O sa urasti oamenii poate mai mult, dar poate o sa descoperi si problemele lor, nu doar a animalelor. Imi amintesc o superba poza cu niste mielusei in "Zbor" , ma intreb cati dintre cei emotionati de povestioarele tale ior fi nimerit in farfurie, e adevarat, nu la vanatoare, braconaj... Nu au avut placerea de ai ucide. Pot dormi linistiti, altii sunt "monstri", nu ei. Ei au apucat sa faca studii superioare, sa guste vinuri rafinate, nu au fost trimisi cu 100 de oi la pascut si muls, de la 12 ani. Sunt sigur ca nici nu isi pot imagina ce inseamna asta, nu au cum, nu stiu, nu au de unde. Destine furtunoase. Printi si cersetori. Unii au de ales, altii au de luptat, altii... Furtuna mare... Cand o sa iti cauti un copac pe masura ta sa il trasnesti? Poate cei pe care ii duci la fotografiat distrug paduri, destine, calca cu adevarat peste fratii tai, dar ii tolerezi pt ca platesc si sunt niste importanti, ori niste pitipoance gata sa "faca arta"... Protejeaza caini, dar ucid oameni. Cainii cu ce ii cresteti? De ce trebuie sa moara gainile ca sa poti plimba o potaie frezata? Ah, gainile mor oricum, le mananca "stapanii''... Pentru o poza reusita respiri aerul sarpelui, de cate ori insa teai aruncat in focul parintilor si tiai asumat sa cresti un suflet de Om? O pisicuta blajina, cam cat timp se joaca cu soarecele pana ce il ucide, aveti idee? Ah, dar cum pisica manca soareci, nu whiskas?!... Cei nascuti intre betoane viseaza la natura, dar daca ii bagi intrun pat cu purici jura ca natura e cosmar. Eh daca e doar pt o noapte doua, mai merge, hmm cum ar fi sa traiasca asa zi de zi?? Si am spus pat, nu am zis fan si am spus purici nu capuse. Mda, cand te cureti de lipitori si mergi apoi sa arati ce macho esti e relativ simplu, cand insa trebuie sa faci asta zi de zi ca sa manci un amarat de peste cu mamaliga, e o alta poveste. O poveste ce iese naspa in poze, ce nu bucura oamenii, ii intristeasa in cel mai "fericit" caz, daca nu ii lasa reci. Nu e rentabil.. acesti oameni sensibil la natura sunt mai rai ca si braconierii cand vine vorba de oameni. Asta... e mai mult decat trist. Pozele tale bucura, scrisul incanta. Totusi esti un neispravit. Nu ai curajul sa te lupti cu TINE, sa te implinesti. Sa atingi menirea ta, de a fi OM. Compasiunea pentru animale si natura nu merge cu ura fata de oameni, oricat de rai ar fi. Si cand lovesti cum ai descris... Nu te cunosti deloc. Nu are legatura ce au facut ei, cu ceea ce ai facut tu. O lege tabu a luptatorului spune ca trebuie sa faci orice pt a evita o lupta, dar daca nu o poti evita atunci trebuie sa fii pregatit sa mergi pana la capat, ori sa ucizi, ori sa fi ucis. Caci, daca asa, din intamplare, murea nemernicul ala , se ferea si il loveai in gat, cum iesea blogul tau? Erai multumit? De ce initiezi mereu atacurile? Cand ai de a face cu nemernici daca le intri in spatiul lor au sa atace cu siguranta. Discuti cu ei in afara spatiului tau si lasai pe ei sa vina catre tine, nu ii lasa sa se apropie si astfel nu o sa te blestemi prin puscarie. Cand NU ai de ales, da lupta, dar sincer... Cine ataca e un nemernic ce se ascunde dupa motive. Nu ai pace in suflet si cum gasesti o scanteie explodezi. Stiu ca multi de aici or sa zica ca eu sunt un nemernic, insa sunt curios cat ar plati pt o scrumiera din carapace de broasca... sau daca se uita bine prin casa numai te miri ce "suveniruri" gasesc.

    RăspundețiȘtergere
  84. Scena cu BMW no coment. Sunt curios cum ar fi blogul lor despre faza :) " A venit un cocalar iesit din minti, probabil ametit de bautura a aruncato cat colo pe Ana, ia impins pe Andrei si Dinu, nea stins focu zicand ca in bancu cu sapca ca copacul e fratele lui. Ce sa faci cu nebunu, neam strans si am plecat, ca nu am vrut sa ii dam cu spray si sa il batem cu batele, ce rost avea? Nu te pui cu nebunu" Relax, nu am facut parte din grup si nu imbratisez astfel de comportamente, nici de al lor dar nici de al tau. Daca nu erai asa de violent si puneai mai mult accentul pe comunicare poate oamenii ramaneau cu ceva util din intamplare. Ma rog nimeni nu e perfect. Apropo" http://www.gatesnotes.com/Health/Most-Lethal-Animal-Mosquito-Week?WT.mc_id=MosquitoWeek2014_SharkWeek_tw&WT.tsrc=Twitter "Ce ironie, nu crezi? :) Interesant top... Cainii peste lupi, lei, crocodili... Si tantarul tau... Armasar. :)
    Iarta rogute! Bucurie si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…