Afară din Dobrogea! Sau cum devine fotografiatul o Crimă!


 Zilele trecute plecam spre Vadu, traversând Dobrogea de la Nord la Sud.





 Mi-am găsit unul dintre frați lovit, pe marginea drumului...


 Nu știam că este un semn, ptr. ceea ce urmeză. Am plecat trist, mai departe. Am oprit să privesc Popândăii,  la Cheile Dobrogei.




  La malul unei bălți am observat ceva interesant, așa că am trecut la treabă - Corcodel cu gât negru.





Am găsit și primul Kingfisher, ofertă de nerefuzat!






 Pe un stuf o Codobatură galbenă,


și atenție fetelor! O barză se îndreaptă spre voi!


Ajuns la malul mării, nu am fost capabil să fac o poză clară, așa îmi tremurau mâinile, de la condus





A venit noaptea...




Dar frigul și umezeala m-au învins,  m-am bagat în sacul de dormit. Se depunea umezeala pe sticla obiectivelor, si nu ieșea nimic clar.
 Pe la 3 dimineața m-am trezit brusc, parcă chemat. Cerul perfect clar, chiar dacă la sol mai era încă umezeală. Mare mugea. Am scos aparatele și am trecut la treabă, un time lapse, și fotografii












 A venit Dimineața, calmă.







 Nici nu știu cum să trec la subiect, cel legat de mesajul din titlu. În comentariile de la postările anterioare am fost sfătuit să nu mai scot în față latura aia dură, de macho. Dar cel care vorbea, probabil nu știe de căte ori am fost pus în situația de a supreviețui, chiar daca și asta sună exagerat, ajutat de hotărâre și pregătire.  Am fost aproape ucis de braconieri, care vânau cu Kalașnikov, am fost aproape linșat de contrabandiști care treceau prin bălțile de la granița cu Ucraina, am fost dus în mlaștini de pseudo ghizi, ptr. a fi atacat în scopul tâlhăriri, fără să mai pun la socoteală numărul mare de ciobani deranjați fără noimă - ”De ce mă filmezi bă”
 Toate astea ptr. ce? Pentru fotografie? Ptr. Dobrogea, ptr. a bucura pe alții care nu pot să o vadă? Merită?
Eu zic că DA! Mă întreb dacă cei care sunt deranjați de felul meu de a fi, ar face la fel. Mă întreb dacă cei care sunt dezamăgiți că nu produc ”artă” ar ”duce” la o presiune ca asta. Mă întreb dacă cei care sunt deranjați că eu pot, nu contează ce pot, deranjați doar că pot, ar face și ei efortul meu?
 Sunt unii care zic da, sunt unii care fac ”artă”, sunt unii care cred că fac mai mult decăt mine. Bravo lor. Nu am o problemă cu asta, ptr. că nu am timp să am o problemă cu asta.
 Vorbele lor nasc mai multe întrebări, mă gândesc uneori, când stau zile la pândă, cum e să fii artist... Mă gândesc la faptul că evident, eu nu sunt artist. Că artistul participă la concursuri, și are succes, artistul face expoziții, și are succes, artistul editează albune, și are succes. Eu ce fac? Stau ca boul în noroi, pe o ploaie torențială, așteptând o Pitulice! Cine a mai auzit că poți avea succes cu Pitulicea?! Deci nu am succes! Mă întreb - care o fi definiția artei? Nu pot să-mi răspund. O fi ceva care mișcă sufletul? Care trezește sentimentele? Care-ți face pielea de găină? Care poate răscoli amintiri, pe care le credeai demult pierdute? Care te face să lași tot baltă, să fugi mii de km, spre casa copilăriei? Că atunci s-ar putea să am o mică șansă, fotografiile mele fac oameni să plângă, să ofteze, să dorească, să viseze, fotografiile mele sunt o mașinî a timpului, cu care mă întorc în trecut. Am citit undeva de Artă naivă, probabil că asta o fi ceea ce fac eu? Că sigur sunt naiv, crezând că efortul și munca mea va bucura pe toată lumea, Ei bine, se pare că nu e așa! Ce naiv sunt!!!
 Credeam că numărul celor care urmăresc ceea ce fac, poate fi pus în ecuația asta. Se pare că nu e așa. Dar stați să va spun numărul - e vorba de peste 100 milioane de vizite. Bine, sunt peste 120 milioane, dar las 20 milioane să-i ia ce artist românesc vrea. Ați citit bine, am peste 100 milioane de vizite pe un site din america, sunt zile la care ajung la 150 mii de vizitatori, pe un site unde postez fotografie. Or fi toți maneliști, și nu știu ce-i cu ei? Cam mulți maneliști pe această planetă. Majoritatea fotografilor...Hmm, dureros. Oricum ar fi, pot trăi și fără să fiu artist, asta e clar!
 Dar 100 de milioane de oameni care privesc munca mea, reprezintă o forță! Am început să promovez Dobrogea, și Viața, încercând să modelez privitorul, să-l fac să simtă că greșim undeva, să devină mai responsabil, să înțeleagă ca Omul nu este ființa supremă. Asta e o idee indusă de lăcomie și de biserică. Iar în ecuația asta, unii oameni sunt mai egali decât alții. Bărbații sunt mai egali decât Femeile...
 Evident că mi-am pus lumea în cap, dar a devenit ieri și mai evident că sunt vânat, și nu sufăr de mania persecuțieie! Am fost filat, urmărit, iar la un moment dat am fost căutat și abordat direct. Nu descriu aici ce s-a întâmplat, dar să știți că sunt bine! Nu mi-am pierdut antrenamentul. E a treia oara în ultimul an! Nu mai e o întâmplare, nu cred în coincidențe. Am început să sun, să ma interesez, și am aflat câteva aspecte, care, puse cap la cap, formează un tablou relativ clar.

 Dobrogea trebuie împărțită doar unui grup restrâns de oameni, care să controleze tot, iar în cazul de care discut eu, să controleze turismul, dar mai ales turismul de fotografie. Aici devin eu o problemă. Că fac fotografie, chiar dacă nu fac turism. Fac fotografie, iar pericolul ca numele meu să fie asociat cât de puțin cu Dobrogea, trebuie eliminat. Nu pot da nume, chiar daca știu acum despre ce este vorba. Ideea este că trebuie să fiu descurajat, încurcat, eventual eliminat din ecuația asta. Sunt informații pe care le am, dar nu le pot face publice, deoarece risc să divulg sursele. Blogul asta e citit și de personajele în cauză. E grav, cel puțin ptr. mine. Va trebui să mă ascund de acum încolo, să nu mai spun unde fotografiez, iar greșeala cea mare am facut-o alaltăieri, cănd am postat pe FB faptul că sunt la Vadu, și dorm acolo, pe plajă...
 Uite așa devin și eu o sălbăticiune, nevăzută și neștiută, chiar glumeam sătămâna trecută, că mă retrag în Munți, și continui lupta acolo...

 Sunt o Furtună!




 Având acum aceste informații, trebuie să fiu atent cu abordarea întâlnirii de la Măcin. Faptul că fac adunarea aia, deranjează până la spume, datorită ideii de gratuitate. Dobrogea trebuie Vândută, exploatată pe bani, nu Dăruită. Ca să nu am probleme, și să nu anulez evenimentul, nu se va mai numi Tabără, va fi o întâlnire întâmplătoare, între mai mulți oameni pasionați de fotografie. Orice formă de Tabără poate fi asociată cu Turismul, ptr care trebuie licențe. Așa ca pot doar să vă comunic o dată când voi fi într-un loc, iar cei care au întâmplător drum pe acolo... pot să ma vadă!
 Uite așa ne pierdem libertățile, puțin câte puțin, sub presiunea banului.

În altă ordine de idei, cine mă poate ajuta cu o întrevedere cu Guvernatorul Deltei, apoi un sfat ptr o petiție în care să prezentam faptul ca Fotografia nu este o Crimă. Nici măcar în Dobrogea!!!
 Sfaturi cum să o fac, sfaturi juridice, pile la guvern, la oameni care pot interveni. Vreau să arăt că forța  vizualizărilor strânse de mine poate fi folosită în favoarea Dobrogei. Care e cunoscută acum puțin mai mult, și datorită mie. Sunt contactat din toată lumea de fotografi ce vor să-mi vadă minunea - Dobrogea!



 Cine credea că este ușor să faci fotografie află acum ce este de fapt în realitate.

Comentarii

  1. De necrezut. Până unde poate merge absurdul în ţara asta? Tu probabil promovezi turismul în Deltă mai bine decât oricine. Va trebui în curând să ne fie impozitat şi aerul respirat.
    Chiar sper să se remedieze situaţia ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa nu intelegi prin remedierea situatiei ca astepti sa fie impozitat aerul! :)

      Ștergere
    2. Nu le dati idei cu aerul. Deja platim apa.

      Ștergere
    3. Nu platim deja aerul? Taxele pe poluare la masini ce sunt? Sau viitoarea (sau poate deja actuala) taxa pe centrala de apartament. Daca din banii respectivi se plantau copaci, sau se filtra cumva aerul era un cost contra serviciu, dar asa, e doar taxa pe aer, ambalata frumos in taxa pe poluare.
      Cumva, statul a venit cu aerul de la el de acasa, il mentine curat, si noi trebuie sa platim pentru ca il murdarim si e nevoie de bani pentru a fi curatat la loc? Cam asta ar fi o taxa de poluare normala. Altceva, este doar taxa pe aerul dat gratuit noua tuturor de Dumnezeu.

      Ștergere
  2. Esti un artist si nu are relevanta daca mergi la expozitii sau primesti premii.Artistul nu creeaza pentru premii,ci pentru el,pentru cei care au puterea de a aprecia dincolo de barierele "impuse" de societatea asta gaunoasa.Artistul traieste pentru pasiunea a ceea ce plasmuieste,traieste pentru a oferi.Artistul sufera odata cu ceea ce creaza,artistul respira prin personajele ce le modeleaza,artistul este un vis interminabil.Nu o diploma ,nu un premiu,nu un concurs iti aduc implinirea de artist,ci multimea de oameni care apreciaza ceea ce faci,indiferent ca sunt zece sau un milion.Toata stima,Mircea.

    un prieten de pe facebook

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai nou am auzit ca daca
    mergi in Delta cu o barca trebuie sa spui la postul de politie care este traseul si evident nu ai voie oriunde sub pretextul protejarii faunei. Ma intreb , se protejeaza fauna sau braconajul? ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare normal, e spre binele vizitatorului, caci in cazul in care e controlat de custodele rezervatiei isi poate justifica prezenta. Mie mi se pare grav ca cei care ar trebui sa aplice amenzi nu o fac (sau fac aranjamente de tipul "platim minimul amenzii dinainte si ne lasati in pace").

      Ștergere
  4. Bravo,omule esti artist,pentru ca arta se naste din suferinta....

    RăspundețiȘtergere
  5. Problema cu "Ce fotografiezi/filmezi ba!" e cam peste tot in Romania. Sau "de la ce ziar sunteti?". Cand vine un portar la tine sau un security guard si te intreaba nu il intereseaza pe el ca ai facultati, masterate sau doctorate. Tb sa te cobori la un nivel de discutie cu el in care sa il faci sa "creada" ca e mai destept ca tine.

    Bineinteles instruit si de patronul gras care abia se mai suie intr-un Jeep ca isi poate pierde cei 600-700 ron care ii ia pe luna el isi da toata silinta sa "Apere" acel perimetru.

    Pe cand in afara nu e asa cel putin pe unde am fost m-au si rugat sa fotografiez, pe ce santiere am intrat noaptea ziua nici caini nu erau care sa ma intrebe de sanatate. Indiferent daca era ora 2 sau 3 noaptea chiar daca eram la margine de autostrada trecand prin paduri am putut fotografia.

    Bineinteles politia isi facea datoria si te instruia sa nu te apropii prea mult la traficul intens, dar atat. Nici in cel mai mare aeroport din Europa langa Frankfurt unde am stat 3 ore doar intr-o zi nu m-a intrebat nimeni nimic. Doar am fost verificat de acte (sa stai 3 ore apari pe toate camerele) si lasat in pace dupa si intreband daca pot fotografia - Yes without problem! - stiam oricum ca aceasta mentalitate de cum pun roata masinii in tara va dispare.

    Asa e si in Dobrogea, Moldova si peste tot in Ro. S-a dat 1 miliard de Euro ptr intarirea granitelor si tot apar contrabandisti din Ucraina sau Moldova. Noi ne ferim de Unguri si intarim acolo granitele cand in Est e jalea cea mare.

    In fine Romania e o tara a tuturor posibilitatilor, s-a furat dupa 89 tot ce s-a putut se fura si acum si se profita de oameni. Nu-ti convine te da afara si in alte parti nu prea gasesti.

    Totul dar totul se rezolva pe relatii si pile, cine este competent este doar supt de seva istetimii dupa care este marginalizat. De ochii lumii 1-2 mai pleaca in afara, in rest cei mai multi au inceput sa isi caute singuri.

    Cei care s-au infipt in puncte cheie ale conducerii isi aduc oadrasele (indiferent cat de proaste sunt) sa le fie urmasi. Ei apar in scena si dau tunuri ptr care altii sufera. Si totul e "legal". Si poporul plateste.

    Padurile ni le taiati si le facei export, gazele de sist doriti sa le exploatati, aurul vreti sa ni-l luati. Pana intr-o zi, cand va apare un nou Vlad Tepes si acesti sacali vor fi trasi in teapa prin toate gaurile posibile.

    Cu alte cuvinte in Ro ca sa faci treaba de unul singur ori tb sa iti urci toata lumea in cap ori tb sa ai relatii.

    E greu in toate domeniile avem un istoric de 200 de ani de recuperat si nu vad inainte luminita de la capatul tunelului nici dupa alte doua generatii.

    Tb sa apara in National Geographic Romania un amplu editorial despre Dobroagea parerea mea asa cum il vezi tu scris de tine si ajustat pe alocuri. Dar va deranja pe multi cu siguranta!

    Spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. NG România nu are curaj să publice ceea ce am eu de spus despre Dobrogea. Pur și simplu nu au cohones. Spune-mi ultimul material românesc din NG, care ți-a rămas în minte! În ultimul an. Nimic? Au pierdut de mult contactul cu cititorul, totul e fad, cosmetizat. Mă rog, treaba lor, eu nu mai citesc de ani buni. Ceea ce vad live e un fel de NG la puterea a X-a. Cu steroizi. Are și miros, și gust, și pericol, atât cât să mențină adenalina la un nivel placut corpului meu. Senzația asta nu o trăiesc cu o revistă în mână...

      Ștergere
  6. Mircea, până pe 30 aprilie, sunt în preaviz.
    După, hai, încă o săptămână, adică după paşte,
    ce-ar fi... să ne întâlnim?
    Cred că am face o echipă, pe cinste!
    Tu, un geniu al pozei,
    îndrăgostit de Dobrogea şi de idei,
    iar eu... doar cu un atu: născut la Mila 23!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ușor cu geniile! Ne întâlnim când ești liber, vin la Mila dacă e nevoie...

      Ștergere
    2. Deci, batem palma, ne vom întâlni!

      Ștergere
  7. Artist este omul care incanta oamenii prin creatia sa. Fotografiile tale ne incanta mereu, ne fac zilele mai frumoase chiar uneori. Si ne ajuta sa vedem si noi ceea ce nu am vedea fara efortul tau. Toata stima si admiratia pentru tine si pentru curajul tau de a alege sa ne incanti in continuare. BRAVO!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Mircea! Te urmaresc de ceva vreme (on-line si nu cu pusca sa te vanez) si vreau sa iti multumesc ca ne impartasesti munca si pasiunea ta. Nu este important daca este arta sau nu. In fond ce mai este arta in ziua de azi? Si vorbesc aici in domeniul fotografiei. Sa faci 3 portrete, shooting-uri la nunti sau sa pozezi niste fetiscane de a 12-a cocotate pe niste mese sau bagate cu toacele in niste ruine pentru un album de sfarsit de liceu? Sa fim seriosi. Eu nu sunt in masura sa spun ca ceea ce faci tu este sau nu este arta, dar mie imi place. Si ca mine mai sunt probabil destui care simt la fel. Diferenta dintre tine si alti "artisti" este ca tu iti mai misti si fundu' si mai si ingheti si te mai si ploua, lucru pe care eu il apreciez.

    Referitor la tabara - adunare, nu o mai face pe gratis. Fa-o pe o felie de salam sau pe una de paine. Taxa de 1 leu si mai bine donati suma stransa, sau luati niste mancare unor copii mai lipsiti de noroc in viata. Sigur se gaseste o familie mai nevoiasa acolo la Greci. Asa nu mai are nimeni cum sa iti maraie. Mi-ar placea si mie sa fiu prezent acolo, avand in vedere ca ar fi un eveniment destul de rar pentru mine. Nu ma refer la "mocangeala" ci la faptul ca as avea multe de invatat de la fiecare dintre voi cei prezenti acolo. Dar nu sunt inca sigur daca ajung in tara prin acea perioada.

    Nu mi-am imaginat niciodata ca s-a ajuns in halu' asta cu "impartirea" teritoriala a Dobrogei. "Da' ce ma, a cumparat ma-ta Dobrogea?" Mi se pare ridicol.

    Hai ca m-am intins destul cu vorba. Ai grija de tine si poate ne intersectam pe la Cheile Dobrogei!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu stiu nimic.Sunt un simplu pasionat de fotografie,dar cred ca nici asta nu ma mai pot numi deoarece numai am aparat foto si nu-mi permit sa-mi cumpar altul,dar asta e irelevant.Ce vreau sa spun este ca eu iubesc fotografia,si nu sunt cuvinte care sa reflecteze respectul meu catre Domnul Mircea Bezergheanu,el este un artist complet daca ma intrebati pe mine.De ce?Pt ca dansul ceea ce face,face pentru a bucura oameni,pentru a creea emotii.Iar pt mine un artist este cineva care face ceva cu pasiune,si ii iese al naibii de bine pentru ca isi pune sufletul in a creea,iar o fotografie se creeaza,se naste sub ochii declansatorului.Pt mine Mircea este un exemplu,un exemplu de caracter,un exemplu de artist si nu in ultimul rand un exemplu de OM.

    Un prieten de pe facebook,care va admira munca depusa ! putere si vointa va doresc,doar nu degeaba sunteti o furtuna !

    RăspundețiȘtergere
  10. din pacate, Dobrogea a fost impartita...de multa vreme...cu tot cu Delta.....
    noi, voi, tu, Mircea, nu avem voie sa calcam pe acolo, asta daca nu inseamna profit.....pentru ¨baietii destepti¨, suntem o gloata manata aiurea spre neantul anonimitatii si al nimiccimii de mai bine de douazeci de ani.
    vorba aia: suntem cei 99%!

    sper ca cei multi sa se desptepte din somnul idiocratiei si sa inceapa sa ¨miste¨ ceva....

    Bafta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Din nefericire, tema cu 'ce fotografiezi, ba?!' vine din tari (zice-se) mult mai civilizate. Cineva imi spunea ca fotografia de strada a cam murit in Suedia (sau parca Danemarca, nu mai tin minte) intrucit acolo daca un om te vede fotografiindu-l fara sa-i ceri mai intii permisiunea te poate da in judecata, sau poti primi direct amenda de la politie. Fotografia nu este inca, dar tinde sa devina o crima in lumea noastra politic corecta :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu fotografiez pe stradă, nu fotografiez oameni decât extrem de rar -Privește fotografiile mele!
      Pe unde am umblat în lumea largă, nu am avut restricții la fotografiat!!!!!!! Mai ales pe un câmp, fie el cea mai strictâ rezervație naturală! Din contră, fotografiază nene, să vadă și alții, apoi să-și dorească să vină.
      Nu mai faceți afirmații care să acopere oarecum mizeria de la noi.

      Ștergere
    2. "Take nothing but pictures leave nothing but footprints, kill nothing but time." - cam asa isi promoveaza altii locurile. Mult success in continuare.

      Ștergere
  12. Dupa cum am prevazut, inevitabilul s-a intamplat! Cunosc Dobrogea cu multi ani inainte de a te re-intoarce din Spania (Cati dintre noi s-ar mai fi intors sa fie plugar (apostol) in tara lui??) dupa cum poate iti mai amintesti din primele noastre discutii de pe net unde iti povesteam de ea, Dobrogea din firul de praf, din sudoarea pietrarilor ori din seul de pe mainile ciobanilor. Nu ti-am amintit, recunosc, de cei care se cred stapanii Deltei si mai nou, a intregii Dobrogea. As baga mana in foc si cred ca nu gresesc ca in sfarsit te-a "abordat" familia Petrescu, seniorul si juniorul, junior care, sprijinit de tatal sau cu functii inalte de conducere in Administratia rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii, a infiintat o firma de turism de ani buni, intre timp devenind si pozar cu/pe sculele rezervatiei. Aceasta firma Ibis Tours, cam taia si spanzura tot ce misca in Delta, nemaiavand loc de ei sa faci turism in acele locuri, chiar si cu legitimatia de ghid in buzunar. Caracatita s-a intins mai apoi si in P.N. Macin, iar in ultimii 2 ani in toata Dobrogea, datorita sevelor ce se trag din pilele avute in Ministerul Turismului si din politicienii corupti care au stabilimente in buricul targului (Delta), mergand la vanatoare si fiind condusi tocmai de ... ghiciti voi de cine. Cu atat mai mult cu cat principalul obiect de activitate era plimbarea strainilor pe bani grei pentru birdwatching. Vezi tu, oameni ca noi care iubim Dobrogea si ii simtim pulsul cand da semne de oboseala, oameni ca tine care poate povesti zile intregi despre viata unui fir de colb ori despre imbratisarea tainica a unui tufis ... oamenii astia deranjeaza! Mai deunazi, unii din asa zisi-i montaniarzi, dupa ce cu ani in urma le-am dezvaluit o anumita zona interzisa acum, din Macin (pe vremea aceea inca nu era trecuta la interdictii), anul acesta atragandu-le atentia asupra incalcarii unor reguli mi-au sarit la jugulara ca ce .. ei doar merg sa viziteze si fac poze. Asta in conditiile in care aveau si copii, unii dintre ei cercetasi! Alooo! Invatati de mici proprii copii sa incalce regulile, si mai sunt si cercetasi? Oare cercetasul al mare o fi stiind ca cei de la filiala din Braila ii invata pe aspiranti sa incalce si sa nu respecte regulile?? Asta ca o paranteza, pentru a vedea ce oameni ne inconjoara si care iti spulbera increderea avuta in ei. Culmea ca vreo doua-trei persoane dintre cele care au incalcat regulile P.N. Macin (fotografi aspiranti) si-au exprimat dorinta, adeziunea si vor sa vina la ciconit de oua langa Pietrele Mariei! Aferim! Dobrogea nu-i a noastra, nimic nu este al nostru .. si tocmai de aceea trebuie respectata si slujita, nu jecmanita, nu distrusa! Poate ar fi bine sa-l ducem pe domnu' Daniel direct in gura lupilor, aia cu patru picioare de mai sus de Chei ;) Sunt sigur ca ei sunt plaga, simtindu-se amenintati de bunatatea si de faptul ca lumea nu mai sta la rand la firimiturile lor exorbitant de scumpe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu Dorine dacă e așa cu familia de care vorbești, nu cred că au luat scule pe banii unei administrații.
      Iar în privința Parcului Național Munții Măcinului, vreao să-ți spun că mereu m-au ajutat cei care au grijă de el. Astfel că le-am oferit fotografiile din ultimii 2 ani ptr. Calendare. Gratuit. Și ieri am aflat că cineva anume a pierdut din cauza asta 2-3 mii de Euro pe an, plata ptr niste fotografii cu Munții Măcin. Administrația a folosit imaginile dăruite de mine, și ghici cine nu a mai încasat niște bani? Ai ghicit!

      Ștergere
  13. Doare ce citesc ! Nu mai pun la socoteala ca sunt dobrogean !
    Sunt prezent !

    RăspundețiȘtergere
  14. Am intrat cu bucurie sa gasesc pozele tale,Mircea,si am ramas cu gust amar citind..as vrea sa iti citeasca blogul cei care au facut asta pt ca cu ei as vrea sa vorbesc acum,si sa le spun cu calm si cu rabdare,ca un dascal cu o vechime de 17ani ce sunt,ca eu refuz sa cred ca tara asta a fost iubita doar de Dzeu prin tot ceea ce i-a dat si vanduta de oamenii ei.eu vreau sa cred ca sunteti OAMENI si meritati pozitia ce o aveti acum si va cer sa nu fiti influentati de cei ce nu au loc de Mircea,stiti bine ca si invidia e o forma de admiratie!uitati-va nu doar la pozele lui si vor fi cele mai bune poze pe care le-ati vazut vreodata(si am sute de prieteni fotografi!),dar uitati-va si in sufletul omului astuia,ca parca nu are suflet,ESTE TOT SUFLET,are un corp,si veti simti cat isi iubeste Dobrogea lui,unde si pe noi,cu milioanele,cum suntem,ne lasa sa intram doar desculti!vorbiti cu el si ii veti simti aluatul cu adevarat de calitate din care e facut!nu lasa personajul care e,cu valorile lui,cu tot ceea ce inseamna el,nici in malaxorul automultumirii,accepta si vb frumos de toti cei care sunt buni in fotografie,e loc pt toata lumea,el face reclama la un workshop al unui alt bun fotograf la care si participa...si chiar e artist adevarat stand asa in ploaie pt o pitulice ce noua ne bucura sufletele..noi il cunoastem,vorbiti cu el si nu ne dezamagiti,fiti drepti,la el vorbele nu sunt multe dar nici nu va lasa stanca din el rotunjita de valul social,ciobita si aplecata de reguli ale societatii(cu atat mai mult daca sunt stupide!)impotriva vointei sale,ca sa fie ca celelalte pietre,fara identitate si nume!!el nu e asa!are in suflet Floarea Dobrogeana!dragostea lui pt Dobrogea nu-i trece.sunt lucruri care nu trec!ca pietrele,ca muntii!sau daca le innabusi..revin.ca pasarile,sau ca si copiii atunci cand revin acasa!si nu ne luati bucuria ce ne-o aduc pozele lui oferite gratis,nu pe bani.si daca il puneti acum la pamant..nu va dispera ,se va informa de drepturile lui,si va stii ca de acolo de unde e doborat,nu va putea decat sa urce!va consider Oameni si asa va vorbesc,iar de nu sunteti,cu acelasi calm va intreb care va e pretul?si cat vreti ca sa putem avea un roman de calitate atins de-o aripa de inger,la cat talent are?suntem multi ce il sustinem si apreciem enorm,cat vreti?!?ca punem mana de la mana...nu ne dezamagiti,fiti OAMENI!cunoasteti-l peMIRCEA!Mony Codila

    RăspundețiȘtergere
  15. Tocmai am primit atenționare să mai tai din numărul de vizualizări cu care mă laud. Vă dau un link, la o fotografie cu peste 745,000 de vizualizări, mai multe decăt 10 site-uri la un loc, a multor artiști Români. De la fotografia aia, intrați la restul, vedeți vizualizările, adunați. iar la urmă puteți să vă înghițiți limba - http://photo.net/photodb/photo?photo_id=2898355

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A ajuns la 746094 vizualizari - si nu ma mir. Doar ma bucur ca exista oameni care iti apreciaza rezultatele muncii tale.

      Ștergere
  16. Buna ziua. Ma numesc Maftei Bogdan ca sa nu raman complet anonim in lipsa de respect pentru autorul acestui Blog. Sunt indignat de ce am citit si ce a patit domnul Mircea si ce pateste pentru singurul fapt ca pasiunea lui este Dobrogea si fotografia, nu voi adauga multe cuvinte la adresa statului roman sau a persoanelor care il reprezinta doresc doar sa il incurajez sa continue cea ce face. Eu personal am nevoie de aceste povesti ma face sa visez sa imi doresc sa pot si eu intr-o zi sa traiesc aceste experiente cu aceasi pasiune pe care o depune domnul Mircea. El este cel care m-a facut sa imi doresc sa incep aest gen de fotografie sa ma uit mai sus de nivelul nasului sa caut cu privirea sa caut cu auzul o mica pata de culoare zburatoare. Va multumesc frumos pentru tot, sunt si eu unul dintre acei 100 de milioane de oameni care privesc munca dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acum dupa ce citesc ceea ce nu credeam ca mai exista, cred lumea e facuta din naivi si profitori. Cat despre artist sau nu, depinde de manualul care da definitia (manual facut tot de o breasla de undeva). Multumim pentru "micul" efort depus de tine pentru noi. Mi-ar placea sa pot ajuta...

    RăspundețiȘtergere
  18. Exista o poezie foarte frumoasa intitulata Calugarul, eu te regasesc Mircea in aceste versuri. Calugar nu inseamna neaparat Monah, ci se poate regasi orice om care isi urmeaza crezul sau cu o indarjire de neclintit.
    Aceasta este poezia:

    Calugarul

    Iubite frate muritor,
    De vei vedea un calator
    Cu hainele cernite, singurel
    Descult, flamand
    Si insetand,
    Te rog sa ai mila de el,
    Ca poate-i un calugar !

    De intalnesti la vreo rascruce
    Un om strain, ce-ar vrea s-apuce...
    Departe, undeva in lume...
    De-l vezi mereu
    Oftand din greu
    Sa nu-l intrebi atunci de nume,
    Ca poate-i un calugar!

    De vei vedea trecand prin sat
    Un om cu capul aplecat,
    C-o traista goala-n mana lui
    Te rog acum
    Sa-i iesi in drum
    Si un cuvant mai bun sa-i spui
    Ca poate-i un calugar!

    Sau cand e frig si ploua afara
    De vei vedea c-asteapta-n gara
    Un calator infrigurat,
    Nu-l judeca
    Cu gura ta
    De ce e trist si-ngandurat
    Ca poate-i un calugar!

    De vei vedea in multe randuri
    Un om la munca stand pe ganduri
    Privind cu ochii-n departare,
    Mereu tacut
    Si abatut,
    Nu-l intreba ce cata-n zare,
    Ca poate-i un calugar!

    Iubitul meu, nu te-ndoi,
    Ci daca tu vei intalni
    Un om in lume fara rost
    Ce plange-ades
    Neinteles,
    Sa stii, iubitul meu, c-a fost
    In viata lui calugar !

    C-acela care a trait
    Si-n manastire a-mbatranit,
    Orice i-ai spune si i-ai da,
    Sa nu socoti
    Ca o sa poti,
    Sa-i schimbi cumva inima sa,
    Ca el e tot calugar !

    De-i vei canta de bucurie
    De asta el nu vrea sa stie,
    De jale de ii vei canta,
    El tot mereu
    Oftand din greu,
    Plangand incet va suspina
    Cu lacrimi de calugar!

    Ca-n dorul lui de Dumnezeu
    Ori unde-ar fi el tot mereu
    Va plange singur fara tihna,
    Si nimenea
    Nu va putea,
    Intre mireni sa-i dea odihna,
    Caci inca-i tot calugar !

    Deci, nu cata sa-i mangai plansul,
    Ci roaga-te si tu cu dansul,
    Caci el de-atata pribegie,
    De toti uitat
    Si-ndepartat,
    Va suspina dupa pustie,
    Caci este tot calugar!

    Iar daca lumea-l va-nsela,
    Tu, frate, nu te bucura,
    Nici sa vorbesti de el oricui,
    Caci el oricand
    Mustrat de gand,
    Se va scula din calea lui
    Caci inca-i tot calugar!

    Iar daca va imbatrani
    Si-n lume, frate, va muri,
    Sa-l pui atunci intr-un mormant,
    Si nimanui
    Sa nu mai spui,
    Ca sub acest strain pamant
    Se afla un calugar!

    O zi buna Mihai Iancu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Io zau, cred ca ar trebui mult mai multa atentie la ce postati pe-aici: "Calugar nu inseamna neaparat Monah, ci se poate regasi orice om care isi urmeaza crezul sau cu o indarjire de neclintit.". Pai si aia de care zice Mircea ca-l vineaza, dragul meu, tot aia fac: isi urmeaza crezul cu o indirjire de neclintit!

      Ceea ce n-ai inteles tu din poezia aia e ca acel calugar are de-a face cu Dumnezeu, ca pentru aia rabda toate alea: foame, vint, saracie, anonimat, etc....

      Iar pentru Mircea: ca sa fii tu calugarul ala, ca sa te poti identifica cu el, ar trebui sa intelegi intii ca omul ESTE fiinta suprema, creata de Dumnezeu. Nu este (si nici nu are cum sa fie) egalitate intre pitulice si om, pentru ca in om Dumnezeu a pus suflet. Intelegeti dar ca animalele nu au suflet. Spun iar, nu-i atac la persoana lui Mircea, ci o spun pentru acele (mentionate mai sus) sute de milioane de cititori. Desi eu cred ca se confunda putin "vizualizarile" cu "cititorii".

      Partea a doua, ca omul se comporta cum se comporta, uneori sub-animalic, nu face decit sa ne descalifice, dar noi tot creatia suprema raminem, cu sau fara voia voastra. Si spre marea tristele a lui Dumnezeu.
      Asta o spun, iar, ca sa nu cadem in ne-crestimism.

      Cata (tot anonim).

      Ștergere
    2. Fii tu acea ființă supremă. Dar te îmbeți cu apă chioară. Dacă erai așa ceva, nu te lasai dus de această dorință de a te pune cu altul. Eu sunt egal cu orice floare, așa că recunosc, îți sunt inferior. Dumnezeul tău nu este și al meu, eu am alt Dumnezeu, care iubește fără să fie părtinitor, care nu se va răzbuna, dacă greșesc acum. Ai o urmă de imteligență, dar asta este o mască ptr. răutatea care te stăpânește. Am mai întâlnit în istorie ideia de Superior, și s-a lăsat cu exterminarea celor înferiori. Creștinismul tău mă lasă rece, iar comentariile tale sunt golite de conținut. Doar venin, vorbești ca un popă. Ca aceia care gândesc că gloata trebuie dominată prin cunoștințe ascunse în biblioteci secrete, prin amenințare și intimidare. Frica ptr. pedeapsa divină a fost o armă care a funcționat mult timp. Nu merge la mine, caută-ți altul. Dumnezeul meu așteaptă o viață întreagă, să mă judece la urmă, cine ești tu să o faci înaintea lui? Ființa Supremă?

      Ștergere
    3. Văd că insiști. Ți-am spus că șterg tot ce mai spui. Pozezi în relaxat, dar fierbi de furie că cineva se poate exprima liber, iar tu nu poți să-l împiedici. Pierzi ceva dacă eu spun prostii pe aici? Ce pierzi? Retoric.
      Fă-ți nene un blog, unde să mă combați. Aaa, nu te citește lumea...Poate nu te dăruiești, poate oamenii nu găsesc acolo ceea ce au pierdut, ceva după care tânjesc...

      Ștergere
  19. Cred ca o fotografie faina cu o specie rara, pe care o faci dupa ce stai in balta si astepti sa vina, nu poate fi apreciata de un necunoscator. Aia e poza pentru avansati, trebuie sa fii si artist si cunoscator ca sa intelegi cat de greu se face, asa ca nu le da importanta tuturor .... Eu cred ca toate replicile rautacioase la adresa ta vin din invidie, si nu poti sa invidiezi un om, decat daca e mai bazat ca tine....deci ei iti recunosc indirect valoarea....Si mai cred ca toate replicile astea o sa genereze o energie creatoare rar intalnita, deci urmeaza un album bestial

    RăspundețiȘtergere
  20. Confirm cele spuse de Mircea! Am fost urmariti cu interes de un tip pe ATV care a tinut sub observatie masina lui Mircea si apoi a oprit intr-un grup de persoane aflat la intrarea in rezervatie.
    Aaa, si inca un detaliu: personal merg la Vadu de la inceputul lui Martie week-end de week-end si nu numai ca nu am fost oprit de nimeni niciodata, dar nu am vazut pe nimeni acolo sa verifice ceva de genul. Ei, vineri seara Mircea a postat ca ramane la Vadu peste noapte. O fi doar coincidenta...
    In plus, locul in care a avut loc incidentul este unul de liber acces. Din cunostintele mele, zona strict protejata incepe de la pichetul de graniceri spre Grindul Chituc.

    Ionut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai sa ne intalnim noi intamplator in Dobrogea mai multi si poate ne intalnim si mai "intamplator" cu animalele alea [(destul de des inalnite in Romania, eventual ii si fotografiem si ii postam la sectiunea "Primate")]. Cat despre petitia aia... eu cunosc destul de multi care ar semna-o fara nicio problema. ar fii ok daca s-ar face public mai multe, poate s-ar lua masuri.

      Ștergere
    2. Revin cu o completare: Legea 82/1993, art.12, alineat 10
      " fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără actele de reglementare
      emise de Administraţia Reze
      rvaţiei ori cu încălcarea prevederilor acestora"

      Ștergere
  21. hai mai Mircea,se chinuie "oamenii" de douajdeani sa fure tot ce se poate din zona si vii tu acum sa faci poze ca sa le strici aranjamentele.Raule,nu te gandesti la cat au muncit ei ca sa ajunga pana aici??

    RăspundețiȘtergere
  22. Hai sa ne intalnim noi intamplator in Dobrogea mai multi si poate ne intalnim si mai "intamplator" cu animalele alea [(destul de des inalnite in Romania, eventual ii si fotografiem si ii postam la sectiunea "Primate")]. Cat despre petitia aia... eu cunosc destul de multi care ar semna-o fara nicio problema. ar fii ok daca s-ar face public mai multe, poate s-ar lua masuri.

    RăspundețiȘtergere
  23. ce sfat ti-as da eu Mircea, lasa fotografia pentru o scurta vreme, o sa observi lucrurile din alta perspectiva, o sa mai cobori cu picioarele pe pamant, realitatea este ca de fiecare data cand punem un aparat foto in mana ne credem deja artisti,eu am ajuns să cred că pot zdrobi spațiul cu o lovitură de declanșator, că pot să mă joc cu stele, chiar să opresc și timpul, uite poate nu e cazul tau dar e cu siguranta al meu. M-am aventurat în afara drumului premergător, în afara instinctelor și am sfârșit într-o fundătură. Am început să duc o viață de Sisif, fara un sens in ceea ce fotografiam, pana acum sase luni ma consideram un artist Nu mai gândesc deloc așa. Acum pur și simplu exist și nimic mai mult. Si am inceput sa descopar alte lucruri care imi erau in ceata inainte, ca scopul nostru nu este sa alergam dupa un ideal material ci dupa unul spiritual. Am vazut ca ai pomenit mai sus despre supraom si ca acesta e influentat de lacomie si biserica, gresesti cand spui asta. Daca e sa iei ca model Ubermansch ul lui Nietzsche. El spune despre om ca este un ce care trebuie suprainaltat, supraomul lui este produsul unui om de geniu care are rolul de a schimba lumea prin arta sa, el vedea prin supraom un om cultivat, culturalizat si lipsit de prejudecati materiale.
    Lacomia si biserica in opinia mea sunt opusul, pentru ca ele nu fac decat sa te indeparteze de adevaratele valori, devii vanitos daca esti lacom. Biserica nu stiu ce sa zic, in prezent nu prea duce la capat atributele reale ale Crestinismului, adica e ceva acolo la centrul de conducere care manipuleaza masele sa dea bani ca sa isi gaseasca mantuirea, ceea ce e cu adevarat fals, nu mantuiesti poporul prin biserici si catedrale, ci prin bun simt, munca, lipsa orgoliului, iubire etc.
    Acuma ca sa rezolvam problemele din tara trebuie sa incepem o revolutie interioara, non violenta menita sa culturalizeze oamenii intr-o masura modearata si in plus sa isi cunoasca drepturile si sa isi gaseasca un scop in viata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bun exemplu de urmat -Ghandi!
      Intruneste toate atributele enumerate de tine, începând cu nonviolența.

      De la el am învățat că
      Prima oara te vor ignora
      Apoi te vor discredita,
      apoi te vor ataca, se vor lupta cu tine
      Apoi vei învinge.

      Sunt absolut de acord cu ceea ce spui. Mulțumesc ptr. comentariu

      Ștergere
    2. cu multa placere Mircea, multumesc si eu pentru recomandare !

      Ștergere
  24. Mircea, am si eu o intrebare: ai tras dora cu D7100? Ma intereseaza in special pozele cu pasari: corcodelul si pescarelul.
    Multumesc!

    Ionut

    RăspundețiȘtergere
  25. Pasarile si popandaii sunt cu D7100. O parte dintre peisaje sunt cu D800, o parte cu D7100. Clic dreapta sa vezi exiful

    RăspundețiȘtergere
  26. Cum tare bine spunea cineva mai sus! Avem nevoie de un nou Vlad Tepes! Ai fost prins la furat, taiat mana, confiscata toata averea de la tine si de la tot neamul; Mai esti prins inca odata furand, in teapa si gata! Nu mai cred ca vom putea scapa altfel de hoti, jmecheri de doi bani in orice domeniu.
    Mai inghitim multa vreme toate astea?! Pana cand!? Curaj Mircea! Curaj! Nu esti singur si nici singurul!

    RăspundețiȘtergere
  27. Interesant cum este posibil accesul intr-un masiv muntos declarat parc national accesul cu masinile de teren in scop recreativ:

    http://www.xplorio.ro/dobrogea-lacul-de-creta-si-muntii-macinului/

    Cred ca broastele testoase, serpii si gusterii din zona au tresaltat emotionati la auzul duduitului motoarelor masinilor nationale, care le-au facut cinstea de ai vizita!

    Partea cea mai penibila mi se pare insa faptul ca totul face parte din-trun proiect denumiot Redecopera Romania, sponsorizat de firme cu nume mari. Poate este momentul sa-l cosmetizeze putin si sa-l redenumeasca Distruge Romania!
    Trist, dar se pare ca, in marea noastra majoritate de cetateni ai acestei tari, doar de atata suntem capabili...
    Sau este o minoritate? Voi ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce parere sa avem , astia sunt majoritatea suntem o tara de manelisti si de marlani.

      Uite cum aleg unii dintre noi sa savureze natura :

      "Cu un convoi de 30 de masini de toate felurile am strabatut Grindul Chituc inainte si inapoi prin toate zonele lui: pe drumuri, prin balti, prin mlastini, prin stuf, prin nisip si apa:"

      http://wildstate.ro/2013/01/21/vals-la-malul-marii/

      Doar ca prin mlastini , prin stuf si prin apa locuiesc o gramada de specii protejate nu mai vorbim de toata zona care este parte a rezervatiei. Dar cei de la ARBDD si guvernatorul au alte treburi , trebuie sa se preocupe de interesele celor care i-au pus in functii.

      REDESCOPERA ROMANIA CALARE PE JEEP SI CU GRATAR IN VARF DE MUNTE.

      Ștergere
  28. Cu cateva zile-n urma, imediat dupa postarea ta "Sunt o furtuna", un prieten comun a share-uit-o la mine pe wall. Eu am adaugat un coment atunci: < Mai sunt "furtuni", Mircea, si-o sa tot fie, stii pana cand? Pana cand o sa se-nteleaga ca munca trebuie platita!>
    Ei bine, la o astfel de acutizare a resentimentelor/urii/invidiei chiar nu m-as fi asteptat. Hm, chiar daca n-am nici cea mai mica-ncredere-n justitia din aceasta tara, consider ca asta-i calea civilizata pe care cu totii trebuie s-o urmam.
    Inspiratie-n Lumina Buna!

    RăspundețiȘtergere
  29. Devine clar că în țara și lumea asta sunt două categorii de oameni, unii buni, cu afecțiune pentru animale, natură și respect pentru binele comun și unii puși pe rele, distrus, furat.

    Explicația cred că e faptul că cei care fac fapte rele nu au bărbăția să admită (în relația cu alții) că au greșit și continuă cu relele. Aceștia sunt un fel de zombi, o dată cu infectațcu răul, nu mai pot fi vindecați.


    Vă apreciez activitatea, efortul, dăruirea, totuși să fim atenți la a nu avea o părere exagerată despre noi înșine.


    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  30. Sunt revoltat de cele întâmplate.

    1. Dacă prezența mea într-un perimetru anume din Dobrogea este legală atunci dreptul meu de a fi acolo trebuie apărat, în limitele legii. Nu cedez teritoriu nimănui, în special în Dobrogea.
    2. Dacă activitatea mea de a fotografia este legală în acel perimetru atunci dreptul meu de a fotografia trebuie afirmat și apărat vehement, cu atât mai mult cu cât există interese financiare potrivnice. Dobrogea nu-i a noastră, dar nici a lor.
    3. Lupii se adună în haită pentru interesul comun. Dacă raportul de forțe este în dezavantajul individului atunci devine necesară organizarea în grup. ORGANIZAREA. Împotriva celor care ne încalcă drepturile se poate lupta ori în justiție ori, mai eficient, chiar la locul faptei, în caz de legitimă apărare. Cunoașterea legii și implicarea autorităților în sensul precizat de Legea nr. 60/1969 trebuie folosită în avantajul nostru, nu al agresorilor. http://www.samuraiclub.ro/pageN74r.htm

    Lupta pentru teritoriu trebuie dusă consecvent, tenace, în limitele legii. Dobrogea nu va fi lăsată prădătorilor cu două picioare, degete lungi și buzunare largi. Pentru a avea succes Vlad Țepeș a folosit și tehnici de gherilă.

    Nu este nevoie de pretextul artei pentru a putea fi prezent și pentru a putea fotografia în Dobrogea.

    Prin acțiunile sale Mircea inspiră oamenii. O face foarte bine, zic eu. Arta sa ajută enorm. Acum e rândul nostru să ne alăturăm cauzei. Pentru Dobrogea!

    RăspundețiȘtergere

  31. ...am plans, am oftat, doresc, visez...sa ma opresc in Dobrogea si sa vad macar o adiere din ce am descoperit prin imaginile tale ca poate fi acolo...

    crina stanciu




    RăspundețiȘtergere
  32. stiu foarte bine problemele lui Mircea care intamplator sau nu sunt aproape la fel cu ale mele.legate de fotografie si turism si RBDD.voi posta la un moment dat niste lucruri de va vor uimi.nu e cazul acum.nu inca.dar va promit ca va veti face cruce si veti fi indignati.mircea stie ca facem front comun.si intr-o zi vom reusi....dreptul de a visa la pitulicea aia de care spunea el..la libertatea de a face o foto in natura...

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu as merge si pe varianta in care vin turistii cu aparatura de 20.000 euro(aveai un exemplu intr-o alta povestire), habar nu au ce sa faca cu ea si se plang ca ies pozele ca si cu telefonul de 200 lei. Varianta asta am intalnit-o personal pe Ceahlau cand se mirau pantofarii cum nu poti face poze la rasarit de soare in miezul zilei ca doar a dat atatia bani pe aparat si accesorii si are o gramada de functii.
    Tu ai ridicat stafeta destul de sus cu imaginile tale iar tot felul de indivizi de neam prost nu pot justifica prin tururile asa-zis turistice insotiti de convoaie mai ceva ca Obama, obtinerea acestor imagini fara sa isi dea curul jos din masina. Pentru ei asta e problema cea mare si nu au cum sa o rezolve pentru ca de fiecare data vad imaginile lui Mircea si le compara cu ale lor si sunt de tot rasul.
    De asta sunt de parere ca in parcurile nationale si rezervatii ar trebui oprit total accesul cu masinile, daca nu sunt prea lenesi sa mearga pe jos, nu au decat sa se uite la pozele lui Mircea sau Google Earth.
    Continua treaba asa cum crezi tu ca e bine si nu mai da de stire pe unde esti decat daca mergi in grupuri, a face rau unui om e usor, a-i face bine e greu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legat de accesul mașinilor, iaca un material. Sesizarea pe care am trimis-o în nenumărate rânduri la Ministerul Mediului, apoi la M.A.I. chiar, a rămas fără nici un răspuns. Din data de 18 septembrie 2012, nici o instituție de stat nu a dorit să răspundă cum e posibil, cine e individul și ce măsuri s-au luat. Cei de la M.A.I. mi-au scris de mai multe ori că dacă insist pe același subiect, cf. legii lu Pește, mesajele mele sunt șterse în mod automat. Dacă e cineva pe-aici care știe cum se pot rezolva astfel de situații incredibile, să mă contacteze. http://ankaberger.blogspot.ro/2012/09/if-05-jzu-cu-jeepul-pe-pajistile-alpine.html

      Ștergere
  34. Cine are conștiința încărcată, se ferește să fie fotografiat, nu are nevoie să fie expus. Asta este varianta contemporană. Varianta aia ancestrală, pe care eu am întâlnit-o în Himalaya în urmă cu doi ani, cum că vechi populații au credința că dacă ești fotografiat, ți se fură sufletul, cu siguranță nu se aplică pe plaiurile mioritice. Aici, doar varianta unu + brutalitatea determinată de o cruntă lipsă de educație și informare relevantă. Cu permisiunea autorului, aș preluat acest post în întregime pe propriul meu blog și să fie al naibii dacă nu l-aș scrie și în engleză, că eu dintre vorbitorii de engleză strâng cele mai multe vizualizări momentan (între 10 și 13 mii/lună, modest).

    RăspundețiȘtergere
  35. Bine ai punctat Nea Mircea , banul a devenit zeul suprem si oricine incearca sa se bucure de natura free e taxat cu bata daca nu se poate pecuniar!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…