OM 1 - Preview. The Show Must Go On!


 

 OM Digital Solution, desprins din Olympus, a făcut astăzi anunțul ptr. cea mai nouă cameră foto. Eu am avut parte de încrederea lor și am primit camera prototip cu ceva timp în urmă, cameră la care am un firmware probabil beta, ținând cont că nu am putut filma RAW, spre exemplu. Camera foto are dimensiuni foarte apropiate de cele ale modelului Olympus OM D E M1 MkIII, dar grip-ul și bateria au fost schimbate cu modele noi, incompatibile între cele două modele. 

Caracteristicile tehnice ale camerei OM 1 sunt foarte interesante, promițând o evoluție frumoasă a sistemelor Olympus, corectând acolo unde au fost dezavantajați tehnologic de către dimensiunile senzorului. Astfel, sumar, aparatul ne oferă acum

- senzor 20 Mpix Quad Pixel Bayer Stacked CMOS, iar aici intervin și completez ce nu puteți înțelege din această descriere tehnică limitată.

 Fiecare pixel aflat pe acest senzor este compus acum din 4 subpixeli care pot lucra în 4 moduri - Normal, adică fiecare subpixel va lucra independent. - Phase Difference, folosit la autofocus - Single pixel, aici avem o inovație la nivel de expunere, deoarece senzorul este acum capabil să ne ofere expunere pe zone, iar cea mai mică zonă va fi de fapt un pixel în acre sunt grupați 4 subpixeli. De ce e bine cu expunerea pe zone? ptr că se poate umbla la Gain - amplificare/sensibilitate - și se poate expune cu o sensibilitate mai mare în zonele din cadru unde este mai puțină lumină și cu o sensibilitate mai mică unde este mai multă lumină. Acest artificiu tehnologic mi-a oferit o sensibilitate Iso de 2 ori mai mare decât la vechile aparate precum și 1 treaptă la plaja dinamică DR. A patra funcție a pixelilor este cea de HDR, folosită la filmarea video mai ales.

Senzorul este produs de Sony, iar numele de cod este IMX472-AAJK

Ce mi-a atras atenția la senzor - am descărcat fișa tehnică de la divizia de senzori Sony - este faptul că acum avem mai multe canale de comunicare între senzor și convertorul Analog/Digital. Mai exact avem 14 lane SLVS-EC output față de 8 sau 10 la vechile aparate.

Numărul total de pixeli este de 22,93 Mpix, adică 5388x4256, din care aparatul folosește 5280x3956

Senzorul e capabil să ofere 121 cadre RAW+Jpeg pe sec, la 12 biți sau 158,4 cadre pe sec la 10 biți, dar producătorul a setat aparatul la valoarea de 120 cadre pe secundă la rez de 20 Mpix RAW. Astfel putem folosi cadrele RAW ptr a realiza o filmare video de 5,2 K la 120 fps. Bufferul ar putea limita durata - specificațiile spun de 90 cadre RAW+Jpeg cu setarea prioritate Detalii în locul prioritate Drive. Eu am reușit cumva să trag 189 cadre, dar e posibil ca firmware-ul de la aparatul meu să fie mai permisiv. Limitarea este impusă și de pericolul generat de căldura degajată în circuitele prin care trec date cu o asemenea viteză. 

Tot legat de senzor este și sistemul de autofocus, care vine cu o sensibilitate la iluminare slabă de -8EV la f1,2, o valoare impresionantă, deci o eficiență bună a sistemului de focalizare pe lumină foarte slabă. Focalizarea este realizată cu ajutorul a 1053 puncte de focus în cruce, care acoperă tot senzorul și sunt phase detection, mult mai eficiente decât sistemele bazate pe contrast. 

 Sistemul de interpretare a informației senzorului ptr. a crea imaginea/fotografia este unul diferit de sistemul Bayer normal, dispunerea filtrelor dicroice colorate pe subpixeli fiind realizată diferit, mai eficient. Și pot confirma că primul lucru pe care l-am remarcat legat de noua soluție Bayer este capacitatea de a edita/extrage mult mai profund culoarea din fișierele mele, mai ales că nu am putut folosi încă RAW și am avut doar opțiunea Jpeg, păstrând RAW-ul ptr momentul când voi putea folosi un program care le recunoaște. Sunt curios ce pot face cu RAW după surpriza oferită de flexibilitatea Jpeg-urilor. Aveți mai jos câteva exemple, cadrul original era fad, lipsit de culoare, și ptr. ca eu trag Muted/neutral.













Țineți cont că aceste cadre și-au păstrat calitatea, nu au apărut artefacte după ce am forțat un pic cursoare din Photoshop, ca să scot tot ce conținea acel fișier Jpeg fad.

 Senzorul acesta cu tehnologia stacked beneficiază de o schimbare serioasă a structurii interne față de senzorii clasici, prezenți în cam toate camerele din ziua de azi. Astfel, amplificatorul este plasat sub fiecare zonă de 4 subpixeli, deci fiecare pixel transferă semnal electric slab generat de către o diodă fotosensibilă imediat sub el, eliminând circuitele lungi, clasice, care duceau semnalul la amplificatoarele aflate mereu la marginea senzorului. Asta  înseamnă o creștere a raportului dintre semnal și zgomot electric, infamul S/N. O altă modificare este plasarea circuitelor sub zona fotosensibilă, astfel că lumina nu mai este atenuată și de circuitul cablat în senzor și fiecare foton va păstra energia inițială, fără atenuare. Toate aceste aspecte tehnice pot fi ilustrate de următoarele fotografii, în care veți observa comportamentul senzorului în lumină slabă și foarte slabă, la diverse valori Iso.















Alt set, realizat noaptea în Dobrogea









Acum aveți un set realizat în condiții chiar mai dure, întrucât unele dintre cadre au fost realizate spre dimineață, când zona de la răsărit generează un contrast extrem, greu de gestionat.














Postez câteva cadre la care alătur si corespondentul decupat cu un crop la 100%, unde puteți evalua mai bine cadrul ales. Oricum voi pune pe transfer fișierele originale, Jpeg și RAW, să le descărcați fiecare.







Aparatul oferă o stabilizare excelentă, de aprox 8 trepte EV, o baterie nouă, care ține aprox. 520 cadre la utilizarea clasică, adică pornit, setat parametri, tras 2-3 cadre, vizualizat rezultatul pe afișaj, modificat ici colo un parametru gen Iso ori diaf, oprit și tot așa. La rafale susținute aparului mi-a oferit autonomie de peste 1000 cadre, întrucât nu mai afișa fiecare cadru în parte, sărind și timpii morți necesari diferitelor setări, precum și activarea afișajului mare. 
 Funcția de HiRes din mână care produce fotografii de 50 Mpix și funcția  HiRes pe trepied care produce fotografii de 80 Mpix cu o viteză de 2,5 ori mai mare decât la aparatele Olympus anterioare. Sistemul de stabilizare vine cu o funcție grafică ce poate fi activată în vizor și constă într-un pătrat în care se mișcă un punct. Dacă punctul nu iese din zona pătratului, atunci sunteți asigurați că stabilizarea va compensa orice mișcare a camerei. Când punctul începe să iasă din zona careului trebuie să folosiți un trepied. Aparatul are un sistem intern de filtre ND electronic până la valoare de ND64, poate fi alimentat chiar și în timp ce funcționează cu o baterie externă Anker - una dintre puținele care oferă performanță reală oferind 3A pe 9V- sau oricare alta care oferă 5V la 3 A și 9 V la 3 A prin mufa USB C, este cotat la protecție anti apă și anti praf cu standardul IP53, vine cu o viteză de 60 ori mai mare la detecția unui subiect din cadru, ptr inițializarea autofocus-ului și realizarea expunerii, oferă 50 cadre Raw pe secundă chiar și cu AF continuu - testat de mine pe subiecte foarte dinamice și confirmat ca fiind viabil - vine și cu 120 cadre RAW pe sec, dar autofocus-ul este AF-S. Aici nici o problemă, veți folosi funcția, spre exemplu la o pasăre pe creangă, ce stă să zboare. Când aceasta va decola, cadența infernală de 120 cadre va surprinde subiectul în cel puțin 30-40 cadre clare, până ca acesta să iasă din DOF. Iar din 30 foto chiar aveți ce alege...



















 La subiecte statice nici o problemă, chiar dacă sunt pe apă, autofocusul lucrează impecabil












 Iar la urmă am lăsat testarea sistemului de autofocus cu Bird AI, o funcție automată care poate fi păcălită de mediul în care fotografiem, așa că am ales să-l pun în dificultate cu un subiect care se pierdea foarte bine în structura și culoarea decorului/mediului. A funcționat ireproșabil și chiar dacă nu sunt fan,  admit că începe să mă depășească...







Postez cadre în care am testat plaja dinamică. Am observat că atunci când folosesc HiRes și trag la 50 mapix ori la 80 Mpix, am un câștig vizibil de plajă dinamică precum și un câștig de cel puțin 1,5 trepte la iso. Astfel, aparatul se pretează a fi folosit cât mai mult la 50 Mpix - unde am remarcat cel mai mare câștig - sau la 80 Mpix. Dar chiar și așa, la 20 mpix avem deja valori bune, în condiții uneori imposibile.













 câteva cadre banale - 





















 Procesorul de imagine este de 3 ori mai rapid decât procesoarele anterioare și-mi oferă în sfârșit calitate video care să concureze cu cea oferită de camerele mele cinematografice, cu care am realizat filmul Dobrogea. Astfel, avem - 4K/60 fps și FHD la 240 fps la o calitate impecabilă, codecurile folosite fiind H265 și All-I, la 10 biți cu eșantionare color la 4.2.2. dacă vreau 14 biți și eșantionare completă, adică 4.4.4 am la dispoziție posibilitatea de a trage ProRes ori RAW folosind Atomos Ninja V. Ce face diferența între camera acesta și cele despre care vorbeam că le-am folosit la filmările cinematografice? Ei bine autofocus-ul quadpixel, stabilizarea incredibil de eficientă și CULOAREA. Dacă e ceva care trebuie spus despre sistemele Olympus prima oară, asta este CULOAREA!

Vizorul are factor de mărire ceva mai mare și este în sfârșit un superb oled cu peste 5 mil de pixeli. 

 Părți negative - Mini HDMI în loc de HDMI normal. Una dintre cele mai mari greșeli, sunt nevoit acum să folosesc cabluri foarte plăpânde, care se rup în draci, iar un cablu ptr 4K60Fps nu e pe toate drumurile de găsit. Schimbarea bateriei ar putea fi deranjantă în cazul în care ești utilizator vechi de Olympus și ai deja câteva - ca mine. Dacă treci abia acum pe OM, nu-i nici un deranj. Bateria se descarcă cam repede ptr gustul meu. Iar un bug compromite înregistrarea fișierelor RAW video pe un recorder extern Ninja V. Pe AppleProRes aceasta merge foarte ok.


Link ptr descărcare foto în format RAW - 

https://we.tl/t-FN1ApoUJVs



Comentarii

  1. Mulțumim de acest scurt, dar foarte clar review, cu suficiente cadre din care să tragem concluzii. Cred că trebuie să felicităm OMDSȘ obiective excepționale, cameră ultraperformantă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru informatii, sa vad de unde-l pot comanda

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim Mircea pentru reviewul realizat dar si pentr toata munca depusa in general.

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent review-ul, Mircea! Dar la părțile slabe ai uitat să spui că având atâta tehnologie nouă și revoluționară integrată, totuși, nu este în stare să facă rost de timp.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu-mi vine sa cred cat de curate sunt cadrele cu ISO mare. Culorile sunt foarte naturale. Daca din JPEG se pot extrage informatii fara a fi afectat de banding sau alte artefacte, din RAW cred ca e demential. Pretul este pe masura, dar din specificatii, pare chiar mai performanta decat M1X. Multumesc pentru prezentare si informatii. Citind partile negative, si eu eram neincrezator in noua baterie. Cred ca trebuie 2-3 baterii din start, dar apreciez conecivitatea USB-C. Din pacate, pachetul nu include incarcator, din ce am auzit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelenta prezentarea. Imi place cum au iesit fotografiile la valori ISO mari.

    RăspundețiȘtergere
  7. Aș cumpăra OM1 ca primul meu Olympus, pentru wildlife in scop terapeutic, dar nu știu dacă să mai aștept pentru succesorul la E-M1X. E foarte tentant, dar cred că mai aștept căteva luni, să văd ce mai apare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Excelent! Deja e în precomandă! Felicitări pt tot! Nu pot comenta pe facebook asa ca vă las aici “feedback-ul” meu. Am sa vând M1M2, opresc doar M1X si cumpă OM-1. Deja am vorbit cu Bogdan 😉
    Abia aștept! Super fotografiile. Dacă ISO este mai ok decât pe M1X pt mine face toți banii. Respect!... Ovidiu Petrița

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Iso este clar cu cel puțin o treaptă mai bun. De mult nu m-am mai entuziasmat așa la un aparat...

      Ștergere
  9. Ca de fiecare data foarte multe detalii tehincie si multe exemple!
    Multumim pentru review!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Om 1 are ai noise reduction in camera de aceea joeg arata asa bine, raw nu e cu mult peste em1, folosiți olympus workspace 2.0 și ai acces la aceasta funcție si ot em13, em1x, em12 si em53

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce mai e de spus? Imperial. După ce am văzut documentarea asta cu exemple realizez pentru a nu știu câta oară cât de penibili sunt ăștia de pe iutub care fac 2-3 poze prin parc și apoi își dau cu părerea despre aparat. Absolut jenant și lipsit de bun-simț.
    Am descărcat și eu pozele și am dat cu basca în pământ, dar până să fac pasul la jucăria asta, învăț să storc tot din MII-ul meu, că așa citisem pe aici prin Tufișuri, să-i mai acorzi o șansă aparatului pe care-l ai și să-l înțelegi mai bine. În mâna unuia ca mine nu știu cum s-ar potrivi, dar în mâna ta devine o armă de dat... perverse. :)
    Felicitări.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nici nu stiu cu ce sa incep...poze sunt foarte sharp(cap de strut,rate in zbor vulpea),focalizare impecabila(varful ierbii cu chuiciura pe el).o multime de detalii......apoi mi se pare fantastic lipsa zgomotului de imagine in cadrele cu rafinaria.....dar ce mi se pare cu adevarat fabulos este cum face sa compenseze zonele intunecate din apropiere(movilitele alea cat si sa tina cerul sau zonele luminate expuse corect ..asta e chiar UAU......ar fi multe de spus dar sincer nu are rost ..e prea UAU.....si oricum review-ul spune absolut tot!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mulțumesc pentru munca depusa! Excelent aparat și excelent material. Întotdeauna o placere sa citesc astfel de review-uri, cum nu găsesc în alta parte.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mi-am descărcat raw-urile. Le-am parcurs așa, de plăcere. Sunt de studiat, pentru analiza comparativă a parametrilor și a rezultatelor. Probabil într-o zi ploioasă. Oricum sunt uimită, nu știu a câta oară, de ușurința de care dai dovadă și împărtășești detalii tehnice pe care majoritatea celor renumiți le țin secrete. Mă aplec cu respect în fața acestui demers și mulțumesc. Dar pentru mine, care nu am anul de când cu greu mi-am luat un M1 X, ale cărui secrete încă nu am ajuns să le descifrez decât într-o anume măsură, mi s-ar fi părut mai concludent să prezinți fotografii realizate cu aceeași parametri, realizate în paralel cu două aparate Olympus: spre ex. cu OM 1 și cu OMD M1 X. Știu, ar fi fost dificil și cronofag, dar mie așa mi s-ar fi părut mai relevant ca să putem face comparații.

    RăspundețiȘtergere
  15. Rar am vazut pe cineva impartasind atat de mult si de multe informatii si cunostinte, atat de riguros filtrate si concentrate si atat de... mura'n gura exemplificate. Iar tehnica stapanita este colosala.

    RăspundețiȘtergere
  16. Azi am descărcat și eu RAW-urile. Merg să-mi iau bere și popcorn, va fi un weekend interesant...

    RăspundețiȘtergere
  17. Minunat! Am descarcat RAW-urile si am sa imi arunc si eu ochii prin ele, multumim si pt RAW si pt efortul depus in a impartasi cu noi aceste lucruri! <3

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…