Falco Cherug - Saker falcon - Soim sacru - Soim dunarean


    Uitati-va  bine la el, e posibil sa dispara in cativa ani! Se estimeaza disparitia a 25% din speciile de pasari in urmatorii 10 ani! Soimul Dunarean este ca si pierdut, se stiau doar 4 sau 5 cuiburi in tara noastra, din care 3 in  Muntii Macin. Anul asta, in primavara, cei de la Milvus au avut surpriza neplacuta sa gaseasca toate cuiburile din Macin parasite, 2 distruse si unul intact dar parasit. In Europa ar mai supravietui cateva zeci de exemplare...







 
    La sfarsitul lui August, fiind in Tabara Ornitologica SOR, am avut sansa de a vedea nu unul, ci 3 pana la 5 exemplare odata. Incepuse migratia de toamna si vanau Popandai in coada lacului Sinoe, Soimul Dunarean   fiind cam singurul care vaneaza prada la sol. Fotografiile cu el sunt rare, greu de obtinut, mai ales atunci cand zboara.  Pe la jumatatea lui Septembrie am mai vazut unul, in timp ce fotografiam  o prietena (Ana) la Pietrele Mariei, pe Valea Cozluk - Greci. Pasarea a trecut fulgerator pe langa Ana, in timp ce se pregatea de fotografie. Nu am avut nicio sansa cu pasarea, asa ca am pozat doar fata.

Comentarii

  1. Daca nu ma insel e posibil ca langa Latime sa mai fie 1-2 cuiburi de soimi dunareni. Nu cunosc suficient de bine specia insa stiu ca in vechea cariera din Dealurile Buceagului, pe cel cu cazemata cea mai bine pastrata, sunt 1 - 2 doua cuiburi. Prin aprile erau populate. Aveam un prieten ornitolog aci la mediu in Galati si l-am rugat de multi ani sa vina sa identifice specia din care fac parte cele 4-5 exemplare insa .. nu s-a materializat nimic. Daca ai timp si doresti poate faci o recunoastere. Intr-una din zilele saptamanii urmatoare, te-as putea duce direct acolo. Si ar mai fi prin Valea Serparu, desi banuiesc ca acolo este si o pereche de acvile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu vorbesti acum de toata populatia de Falco Cherug din tara. Ma indoiesc de asta, dar mi-as dori sa fie real ce spui!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super pozele cu Cherug-ul.
    Banuiesc ca primele nu sunt facute la noi.
    Sa sepram ca anul viitor vor fi mai multe cuiburi si mai ferite de ochii "turistilor".

    RăspundețiȘtergere
  4. Mircea, uite aci http://merlingl.multiply.com/photos/album/7/7#photo=17 o pozica facuta la Latime cu o sapuniera acum vreo 2-3 ani .. Este slaba insa cat de cat iti poti da seama daca e sau ba! Ori este o acvila? Anul asta stiu sigur ca erau 4 adulti si vreo 2 pui. Roteau deasupa cuiburilor si a vaii din apropiere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa cum am banuit, nu e vorba de Falco Cherug. puteai sa-ti dai seama usor daca ai fi comparat forma aripilor. Repet, Falco Cherug / Soimul Dunarean este foarte rar, greu de gasit, si mai greu de fotografiat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oricum .. trebuie mers si verificat ce si cum, am o vaga banuiala ca pozica mea cu pricina e facuta prin Valea Serparu insa nu mai sunt sigur, ca nu mai am originalele in comp..
    Si asta din pozica ce sa fie atunci?? Multam!

    RăspundețiȘtergere
  7. cel din foto de la http://merlingl.multiply.com/photos/album/7/7#photo=17 este un serpar... m-am chinui mult sa fac niste foto cu specia in Grecia... http://cosmln.nature4stock.com/?p=2087 , dar se poate cu mult mai bine :(

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitări pentru poze!!!
    La noi în țară ai făcut pozele din prim plan?

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc. Primele fotografii sunt facute in Spania.

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumoase poze! Frumoasa pasare! Pacat ca este atat de rara :(
    Sunt frumoase si celelalte poze, felicitari.
    Eu nu cunosc indeajuns specia. Este pasare adulta sau tanatra in poza? Cred ca astea au fost facute cand specia inca mai cuibarea in nordul Dobrogei.
    Daca se numeste Soim Dunarean cum cuibareste cuibareste si in Spania?
    Multe asemenea imagini si pe viitor!

    Cornel

    RăspundețiȘtergere
  11. Soim Dunarea este numele romanesc, altii il numesc Soim Sacru. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cum ai găsit pasărea în Spania? E rară și la ei?

    RăspundețiȘtergere
  13. Pt. pasari de genul asta ar trebui implementate niste programe de crestere in captivitate si apoi eliberare, cum au facut in Anglia cu Gaia Rosie, o pasare care ajunsese in pragul disparitiei.
    Cititi povestea lor aici:
    http://www.redkites.co.uk/

    Dar la noi sutele de euro care ii platesc anual zeci de mii de romani pe taxa de mediu pt masini (taxa de prima inmatriculare) se duce oriunde numai pe probleme de mediu nu. Imaginati-va ce s-ar putea face pt specia asta cu 1% din banii aceia.

    RăspundețiȘtergere
  14. mai sunt cateva perechi dar nu pot spune locatiile .una sedentara si clocitoare.

    RăspundețiȘtergere
  15. 1998 zona adamclisi padure abrud pereche clocitoare .acum disparuta

    RăspundețiȘtergere
  16. anul acesta am fost in zona canalul 5,2 ,sinoe ,vadu,si am observat si eu 2 exemplare adulte.erau in naparlire remigele primare

    RăspundețiȘtergere
  17. anul acesta am fost in zona canalul 5,2 ,sinoe ,vadu,si am observat si eu 2 exemplare adulte.erau in naparlire remigele primare

    RăspundețiȘtergere
  18. Sper sa nu confund dar acum citiva ani am salvat un pui de soim dunarean.....

    RăspundețiȘtergere
  19. salut,
    este posibil ca acest soim sa fie gasit si in zona Alexandriei,judetul Teleorman?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…