Ce mai zboara prin Dobrogea



       Anul 2010 a fost unul foarte fierbinte si bogat in precipitatii,  fapt ce a condus la declansarea unui fenomen interesant la care aveam sa fi martor.  Cateva zile am urmarit si fotografiat o familie de Vanturel rosu (Falco tinnunculus) la Enisala:





   iar atunci cand caldura devenea insuportabila dadeam o fuga pana la balta (lacul Babadag) ptr. a ma racorii.     Si drumul era presarat cu tot felul de subiecte  foto, cum ar fi asta:


sau asta,



sau obraznicii astia


     Adevarata surpriza aveam sa o am atunci cand m-am dus la malul apei pregatit de baie si am fost total   surprins de zborul unui peste enorm care a aterizat la picioarele mele, zbatandu-se frenetic. Era un monstru de   jumatate de metru si o greutate destul de mare, oricum peste10-15 kg. In urmatoarele secunde a mai tasnit unul, apoi inca unul, si inca unul... timp de 3 ore, cat am stat acolo si am privit fascinat!







   Am aflat de la oamenii ca in perioada imperecherii, Novacul - asa se numeste pestele, sare din apa ca un  apucat, ajungand si la inaltimi de 2-3 m. Denumirea stiintifica: Arystichtys nobilis. In engleza: bighead carp. La noi i se mai spune si sanger datorita culorii pe care o capata dupa ce moare. Poate ajunge la dimensiuni  impresionante, recordul in Asia depaseste 100 kg neoficial si aprox. 80 kg oficial. La noi a fost pescuit, in Cernica, un exemplar de 68 kg. Chestia devine interesant/periculoasa daca te intersectezi cu unul in zbor atunci cand te plimbi cu barca pe lac. Nu  mi-ar placea sa primesc in figura un peste de cateva zeci de kg, asa  cum a patit un baiat ce-si spala pantalonii chiar in fata mea. A cazut o balena din asta peste el si a fost proiectat cu capul de betonul podului. Ma doare si pe mine cand imi amintesc cum a rasunat atunci betonul...



         
     M-am amuzat in schimb de oamenii care se straduiau sa arunce inapoi in apa toti pestii esuati. La   intrebarea "de ce nu-i luati acasa"   raspundeau  "dar  cate frigidere crezi ca avem?"

Comentarii

  1. Faine imagini,haioasă povestirea :)
    Pufoşenia aia dintre melc şi purcei e cumva orbete sau cârtiţă?nu am văzut niciodată atât de aproape animalul ăsta

    RăspundețiȘtergere
  2. Faina postare.

    Prima fotografie... preferata mea!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…