Poveste cu Prigorii



  Sunt unele din pasarile mele preferate, pierd zile si zile in fiecare an privind zborul si activitatile lor; cum se lupta,


cum se hranesc,





cum isi canta iubirea,


cum fac manevre spectaculoase ptr. a impresiona fetele,





sau cum zboara pur si simplu dupa insecte.






  Uneori se aseaza chiar langa mine,









si pot sa le privesc in toata splendoarea.



  Sunt pasari migratoare, vin la noi cam pe 10 Mai si stau pana prin Septembrie-Octombrie, dupa care pleaca  ptr. iernat in Africa. Cuibaresc in colonii, prin malurile de pamant ale santurilor sau rapelor. Veti vedea zeci/sute de gauri in acele maluri iar partea interesanta e faptul ca o pasare viziteaza si cuiburile vecine, mai duce mancare, mai vede ce e cu puii vecinei, mai aduna o pana cazuta, mai stau la taclale...
 Cu toata frumusetea lor sunt ucise cu bestialitate de catre apicultori care dau vina pe ele ptr. pierderile de albine, dar uita ca e vorba de un ciclu natural, firesc. Sunt foarte inteligente, identifica stupii, se aseaza in zona si lasa albinele sa plece dupa mancare ptr. a le ataca la intoarcere, cand sant obosite si ingreunate de polen.
 Dar albinele nu reprezinta baza lor alimentara, dintre 10 capturi de insecte daca este una cu o albina. Bine, daca esti apicultor idiot si vi cu stupii langa o colonie...ori pierzi albinele, ori iei stupii si pleci. Ei bine am avut parte de o scena de cosmar, de care nu am mai vorbit pana acum. Apicultorii dintr-o zona au tocmit un alpinist sa distruga o colonie; cobora asta pe funie pana la gauri, dadea cu spray insecticid si cu carbid in gaura cuibului apoi o astupa cu un cep. Va dati seama cum mureau puii si pasarile mature prinse acolo!
 Mi-am pierdut cumpatul, am taiat funia idiotului cu o secure, am sarit dupa el in rapa si i-am dat  de cred ca si acum merge stamb. Daca mai aude asta de Prigorii lesina instant. Mi-a spus ca l-au tocmit apicultorii din zona...





Comentarii

  1. Fascinante imagini!Niciodată nu le-am văzut atât de aproape.Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu s-a prins inca lumea ca-s alea impaiate :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Că sunt împăiate este imperceptibil cu ochiul liber, însă de ce au aşa de multe lansatoare de rachete pe aripi? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine i-ai facut nemernicului! Numa` Dzeu sa te fi tocmit sa accepti asa ceva! Superbe imagini Mircea!

    RăspundețiȘtergere
  5. albinarelul-super reusite .unii nemernici le taiau ciocul si le dadeau drumul

    RăspundețiȘtergere
  6. Beautifull!! Very, very beautifull!!
    Excellent photographs! and excellent photographer!
    -.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tocmai citeam GRADINA SECRETA, unde prigorelul e si el un personagiu :)
    Astfel incat, dand de-un search, am gasit acest frumos si interesant blog, pre unde zboara-n liniste si-s iubiti si prigorii, alis macaleandrii, pasari teribil de frumoase, interesante si pe care merita sa le "spionezi" :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte frumoase toate fotografiile si apropo,, bine i-ai facut tipului alpinist, numai ca din pacate nu le poti pazi permanent..

    RăspundețiȘtergere
  9. Incredibile imagini. Haladuiesc de cateva ceasuri prin blog si nu ma mai satur!In seara asta l-am descoperit,o sa revin si maine.Te rog sa primesti multumiri ca ne impartasesti minunile vazute si ne faci partasi la ele.(deocamdata anonima pana imi fac un cont:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Superbe imagini! Între prigorii și pescărușii albaștri nu mă pot decide pe care să le iubesc mai mult! Și FELICITĂRI pentru lecția dată specimenului biped!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…