Despre editare - partea a-II-a



 Asa cum am promis, va prezint fluxul de editare foto, de la converisa Nef-ului pana la fisierul final. Am ales cateva cadre dificile si cat mai variate, incep cu un portret in contralumina la care puteti vedea setarile aparatului,  Nef-ul  fiind afisat cu ViewNX:


  Am fost nevoit sa supraexpun cadrul cu 1,3 trepte, iar blitz-ul l-am setat cu +2 trepte datorita luminii puternice. Am ales combinatia asta deoarece doream sa nu pierd  culoarea si atmosfera de fundalul ( daca expuneam cu mai mult de 1,7 trepte se ardea fundalui) dar in acelasi timp trebuia sa am pielea subiectului cat mai luminoasa, fara a o lumina totusi nefiresc/nenatural. Setarea blitz-ului mi-a permis sa tin sub control tocmai acest aspect. Chiar daca nu tine de editarea propriuzisa, setarea aparatului poate compromite sau poate salva un cadru dificil. Atasez un alt portret la care setarile sunt diferite, asta ca un exemplu ca nu exista o formula ce poate fi aplicata, chiar daca si acest portret este realizat tot in contralumina:


 Am folosit in al doilea caz o usoara compensare (+0,3) iar blitz-ul este setat sa subexpuna cu 2,3 trepte. Diferenta o face fundalul verde, care are tendinta sa absoarba lumina, pacalind aparatele sa supraexpuna, lucru de care m-am folosit ptr a reda pielea fara a mai compensa eu mult.
  Urmeaza 2 cadre unde puteti vedea setarile mele in programul CaptureNX, multi mi-au cerut valorile setarilor care apar in tabelele din dreapta imaginilor. Voila.



 A urmat conversia/developarea fisierului Nef intr-un fisier Tiff pe 16 biti si prelucrarea lui in Photoshop:


 Tot din Ps, unde am integrata toata suita Nik Software, am aplicat corectiile cu Viveza 2  ptr. a lumina mai bine pielea si ptr a satura mai mult fundalul, tinand cont de faptul ca eu fotografiez cu Picture Control setat pe Neutral, lucru ce conduce la niste fisiere mai putin saturare decat in realitate.



  Urmeaza o usoara corectie cu ajutorul curbelor,


 si constatand ca am ceva granulatie rezultata in urma prelucrarilor,


am aplicat filtrul Dfine,



si am incheiat ediatarea cu un crop ptr. o incadrare mai buna:


 Mai jos aveti cadrul original alaturi de cel editat:



  Va mai prezint editarea rapida in Ps a unui peisaj in lumina slaba, cu un contrast extrem de scazut:


  Incep editarea modeland curbele in forma de S, lucru ce mareste contrastul eficient,




apoi, cu ajutorul punctelor de corectie am marit/micsorat luminozitatea saturatia si contrastul local, pe zonele alese de mine:




apoi am marit saturatia si contrastul global cu ajutorul lui Color Efex Pro 3.0:




 Rezultatul final alaturi de cadrul original:



  Va mai prezint un cadru exemplu:


Multumesc tuturor ptr. incurajari, dar in special lui Georgian Dobre ptr. suportul neconditionat.

Comentarii

  1. Multumim ca ne impartasesti din secrete :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Scurt si la obiect. Bravo si mai vrem tutoriale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte fain articolul.Ati acoperit bine workflow-ul dvs.O sa incerc cred si eu acele plugin-uri de la Nik Software.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cornea Raducu Sabin26 septembrie 2011 la 15:39

    O initiativa de laudat. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. daca vreodata va decideti sa deschideti o scoala, sau un curs foto, sunt primul pe lista.
    Bafta maestre, mai asteptam si alte top tip-uri cu cea mai mare placere!
    Lumina buna in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, dar mai usor cu Maestri! Si cu Profesorii!
    In privinta cursurilor, va fi un Workshop de fotografie, tema Portret in Natura, in luna Octombrie pe 20-21-22. Esti binevenit, urmeaza sa fac anuntul cu detaliile si aici pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma bucur sa vad un fotograf constient de valoarea sa si caruia nu ii este teama sa isi dezvaluie secretele celorlalti. 99% din cei care au pretentia de "Maestri" ori "Profesori" sunt de neatins. Nici cu 1200 mm nu ajungi la nasul lor! Banuiesc ca acestia sufera de teama de a fi detronati din jiltul lor manjit, in noroiul in care se balacesc dintotdeauna.
    Nik Software sunt niste plug-in-uri superbe, iar dl. Bezergheanu a demonstrat cat se poate de simplu acest fapt! Ma intreb insa, era vreo diferenta daca aceeasi prelucrare era realizata in Capture NX2 cu Color Control Point si toate celelalte instrumente? Din cate imi aduc aminte, aceste plug-in-uri sunt realizate de aceeasi divizie care produce si Capture NX2. Este posibil ca acestea sa dea rezultate mai bune in Adobe Photoshop ori Lightroom decat in NX 2? Multumesc pentru lamuriri si .. lumina destula!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Poti realiza cam tot ce am facut aici si direct in CaptureNX, fara sa mai intervii ulterior pe fotografie cu Photoshop-ul, DAR, CaptureNX nu poate fi folosit de utilizatorii altor marci de aparate foto, in afara de Nikon, astfel ei au ca optiune sa integreze suita NikSoftware in Photoshop sau Lightroom si pot beneficia de performantele softului creat initial ptr. Nikon.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc mult pentru articolul de mai sus. Prima data am urmat flowul descris de tine intocmai, schimband doar Photoshop cu Lightroom. Dupa a doua oara am decis sa export direct din ViewNx NEF-urile in TIFF, folosind si compactarea cu LZW. Poate pe viitor voi mai schimba ceva, dar una peste alta este mult mai bine decat ce faceam inainte.

    RăspundețiȘtergere
  10. Supeeerrrrr! like maxim, ma bucur ca am de la cine invata, oricum trebuie experenta , si tu.. vad ca nu duci lipsa. Acest sa zicem tutorial ma unge pe suflet. Nu am inteles acea parte "Diferenta o face fundalul verde, care are tendinta sa absoarba lumina, pacalind aparatele sa supraexpuna", .. e o greseala gramaticala? sau e adevarat, ca pe mine aparatu ma pacaleste si subexpune.. sau poate depinde de aparat? Oricum esti super tare.. Te iubesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Judecand dupa rezultatele inainte/dupa cineva nestiutor ar putea sa afirme ca nu conteaza aparatul sau fotograful ci editarea :) Nu e chiar asa, dar iata ca o editare potrivita poate imbunatati mult prezentarea unei lucrari.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Cum e cu Autofocus-ul