Cautand umbrele Dobrogei



  Ca urmare a ultimelor mele articole, cele despre aparatura si software, prietenii mei dependenti de Dobrogea incep sa se retraga usor... Asa ca voi relua curand povestile despre vant, despre papadiii si despre fluturi







 Intre timp sunt in documentare despre Coyun Baba, Stapanul oilor, batranul cioban sfant care a salvat Babadagul acum cateva sute de ani. Caut mormantul lui, nu am urcat inca la el, rog pe cei care au informatii sa ma ajute cu orice...
Multumesc anticipat, Mircea Bezergheanu

Comentarii

  1. Text din cartea "Dobrogea, sambure de legenda":

    Se spune ca demult, cu cateva sute de ani in urma, traia un cioban care isi purta oile in vaile si pe dealurile dintre doua lacuri, in locurile unde, astazi, se afla orasul Babadag. Pastorul castigase faima in tot tinutul, fiind numit Koyun Baba (tatal oilor).
    El stia sa citeasca in stele si multi oameni il cautau, ca sa le ghiceasca norocul. Cutreierand prin padurea deasa de pe cea mai inalta culme, unde se simtea mai aproape de bolta cereasca, Koyun Baba observa ca oile sale ocoleau un anumit loc in care erau adunati mai multi bolovani de piatra. In sinea lui, isi spuse ca, poate, o fi vreun mormant, stiind din batrani ca mioarele nu calcau niciodata peste un loc sfant.
    Intr-una din zile, cand isi ducea turma la pascut, s-a intalnit cu niste calugari turci care l-au intrebat daca stia unde se afla mormantul lui Sarî Saltuk. Ciobanul le-a raspuns ca nu cunostea acest mormant, dar a vazut ca in varful muntelui, intr-o anumita poiana, oile lui evita un loc acoperit cu pietre, Strainii l-au rugat sa-i insoteasca pana acolo. Pastorul le-a aratat poiana care era imprejmuita de arbusti de liliac.
    Calugarii musulmani incepura sa sape si, pe la asfintit, dadura de osemintele eroului cautat de atata amar de vreme. Apoi, ei au inaltat un mausoleu care se mai vede si astazi pe culmea celui mai inalt deal.
    Vestea ca pe varful muntelui este inmormantat un sfant s-a raspandit repede si oamenii din partile locului, romani si turci, veneau sa aprinda lumanari si sa asculte Coranul. Ei se rugau sfantului sa le indeplineasca dorintele sau, pe cei bolnavi, sa-i vindece. Multe minuni s-au petrecut datorita acelui erou sanctificat si, de aceea, au inceput pelerinajele spre noul loc sacru.
    Mai tarziu, cand pastorul Koyun Baba s-a stins din viata, localnicii l-au ingropat tot in varful codrului, langa sfantul musulman. Legenda spune ca acolo unde se odihnea pastorul, pamantul s-a desfacut in doua, pentru a insemna mormantul.
    De la numele celor doi, Sarî Saltuk si Koyn Baba provine toponimul Babadag: "baba" inseamna stramos, iar "dagh", munte.

    Nu cred ca te ajuta cu ceva, dar e o legenda simpatica :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Cum e cu Autofocus-ul