Treceți la conținutul principal

Valencia - Orasul stiintelor si al artelor  Am stat ceva timp in Comunitatea Valenciana, asa ca am avut sansa de a vizita de cateva ori o bijuterie arhitectonica realizata in 2005 de arhitectul Santiago Calatrava. Capitala comunitatii este Valencia, oras situat intr-o vale manoasa, brazdata de numeroase cursuri de apa (mai rar in Spania) care se varsa in mare sau alimenteaza uriasa mlastina naturala, transformata in orezarie, Albufera. Comunitatea Valenciana produce cam 80% din cantitatea de citrice recoltata de Spania.


  Dar unde sunt cursuri de apa in preajma muntilor, poti avea mari probleme cu inundatiile! Asa se face ca Raul care taia orasul Valencia in doua, Turia, a provocat acum 30 de ani o inundatie catastrofala, cu multe victime. Spaniolii invata din greseli, si au hotarat sa nu mai lase raul sa strabata orasul, i-au deviat cursul in exterior, astfel s-au ales cu o imensa alee ce strabate sinuos toata metropola. Alee care este astazi un exceptional parc verde, cu locuri de relaxare, cu fantani arteziene, muzee, institutii de cultura. Ca o incununare a uriasului proiect, in 2005, s-a inaugurat La Ciudad de las Artes y las Ciencias - The City of Arts and Sciences,

compus din cateva cladiri si ansambluri arhitectonice, cum ar fi - Palatul Artelor Regina Sofia: Emisfericul - care adaposteste un incredibil cinematograf IMAX, precum si planetariul:

pe care ma mandresc ca l-am fotografiat in asa fel incat sa compuna un peste, un gigantic peste, el reprezentand capul. In urmatoarea jumatate de an, in urma publicarii fotografiei mele, au aparul si copiile la Big Fish:
Alta cladire impresionanta ar fi Muzeul stiintelor Principele Felipe:


greu de fotografiat, datorita dimensiunilor coplesitoare.
 Inca un unghi pe care l-am descoperit, si de care sunt mandru ar fi acela in care apare Emisfericul deschis (deoarece peretele din sticla se deschide ca o pleoapa, dezvaluind sfera din interior) si peretele lateral al Muzeului Stiintelor. Cireasa de pe tort o reprezinta perechea de indragostiti ce stateau pe banca din fundal:

Si sa nu uit de Umbracle, un parc intreg acoperit:


iar daca mergem spre est, dupa ce traversam podul


gasim un loc in care poti sta si 3 zile, fara sa te mai saturi - Oceanograficul:

 Sunt nopti in care poti dormi in aceste tunele sub apa, in saci de dormit, privind cum trec deasupra ta rechinii... Va dati seama ce senzatie, sa adormi privind acea lume ireala, albastra.
 Daca viata va va purta pasii prin Valencia, nu ratati aceasta minune!
Comentarii

 1. Cu siguranta acum imi doresc sa vad Valencia. Valencia din pozele astea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cand ziceai de workshopul ala in Spania?
  Am eu prin casa pe cineva care "trebuie" sa vada oceanograful.
  Deci trebuie sa ma pun pe strans bani.
  Superbe fotografiile.

  RăspundețiȘtergere
 3. am fost in Valencia. Pt Oceanograf. E locul unde recomand de dus orice copil. Si orice om cu suflet de copil. Nu o sa uit prezentarile angajatilor - la balene, la delfinariu, la testoase, la pasari.
  P.S. voluntari multi din ei.

  Dar pozele tale intrec amintirile mele.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…