Cum e cu Ghidrinul?


 In articolul despre Vadu - Kingfisher va spuneam de momentul cand am vazut ptr. prima oara Ghidrinul - pestele cu tepi - pestele tiganesc. Era pescuit de subiectul meu preferat Pescarelul albastru - Kingfisher - Alcedo Athis.




 Asa am aflat, absolut intamplator, ca pestele acesta este pe cat de rar, pe atat de special. Si lista caracteristicilor care-l fac special este destul de lunga, am sa va prezint doar cateva din ele. Ca si dimensiuni este un peste mic, creste cam 4-6 cm, functie de conditiile de mediu, dar au fost gasite si exemplare mai mari, de aprox. 10 cm. In perioada de imperechere masculul este intens colorat, rosu in partea inferioara, albastru in partea superioara. Tot in partea superioara  prezinta 3 tepi cilindrici, care pot provoca dureri mari daca aveti neinspiratia sa-l prindeti cu mana. Interesant este faptul ca pestele construieste un cuib din plante acvatice (singurul peste de la noi care face acest lucru) apoi invita femela sa-l viziteze. Daca-i plac termopanele, femela se lasa induplecata si depune icrele in cuib, sarcina protectiei progeniturilor revenind masculului, care are grija de urmasi pana acestia ating dim. de aprox. 1 cm;



  Dar ce-l  face cu totul special este inteligenta. Pestisorul acesta invata, si o face la fel ca oamenii, urmarind pe cel mai curajos/experimentat exemplar din grup. Acel lider nu se naste asa, nu provine de la perechea conducatoare, poate fi oricare exemplar care are indrazneala sa iasa in ape nesigure si care le demonstreaza celorlalti ca nu sunt pericole. Grupul priveste si invata de la lider, dar poate sa ia si decizii contrare celor ale liderului, atunci cand constata o modificare a conditiilor de viata/hrana. Se fac studii intense cu grupuri de Ghidrin, ptr. a intelege modul selectiv de luare a deciziilor, precum si modul in care se impune un lider in grup.


  La noi putem intalni Ghidrinul in mare, la gurile Dunarii, precum si in lacurile litorale; Agigea, Comarova, Razelm, Sinoe, Siutghiol, Tabacaria, Tuzla. Eu i-am fotografiat in baltile de la Vadu.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…