Valencia - Orasul stiintelor si al artelor



  Am stat ceva timp in Comunitatea Valenciana, asa ca am avut sansa de a vizita de cateva ori o bijuterie arhitectonica realizata in 2005 de arhitectul Santiago Calatrava. Capitala comunitatii este Valencia, oras situat intr-o vale manoasa, brazdata de numeroase cursuri de apa (mai rar in Spania) care se varsa in mare sau alimenteaza uriasa mlastina naturala, transformata in orezarie, Albufera. Comunitatea Valenciana produce cam 80% din cantitatea de citrice recoltata de Spania.


  Dar unde sunt cursuri de apa in preajma muntilor, poti avea mari probleme cu inundatiile! Asa se face ca Raul care taia orasul Valencia in doua, Turia, a provocat acum 30 de ani o inundatie catastrofala, cu multe victime. Spaniolii invata din greseli, si au hotarat sa nu mai lase raul sa strabata orasul, i-au deviat cursul in exterior, astfel s-au ales cu o imensa alee ce strabate sinuos toata metropola. Alee care este astazi un exceptional parc verde, cu locuri de relaxare, cu fantani arteziene, muzee, institutii de cultura. Ca o incununare a uriasului proiect, in 2005, s-a inaugurat La Ciudad de las Artes y las Ciencias - The City of Arts and Sciences,





compus din cateva cladiri si ansambluri arhitectonice, cum ar fi - Palatul Artelor Regina Sofia:



 Emisfericul - care adaposteste un incredibil cinematograf IMAX, precum si planetariul:





pe care ma mandresc ca l-am fotografiat in asa fel incat sa compuna un peste, un gigantic peste, el reprezentand capul. In urmatoarea jumatate de an, in urma publicarii fotografiei mele, au aparul si copiile la Big Fish:




Alta cladire impresionanta ar fi Muzeul stiintelor Principele Felipe:


greu de fotografiat, datorita dimensiunilor coplesitoare.
 Inca un unghi pe care l-am descoperit, si de care sunt mandru ar fi acela in care apare Emisfericul deschis (deoarece peretele din sticla se deschide ca o pleoapa, dezvaluind sfera din interior) si peretele lateral al Muzeului Stiintelor. Cireasa de pe tort o reprezinta perechea de indragostiti ce stateau pe banca din fundal:





Si sa nu uit de Umbracle, un parc intreg acoperit:


iar daca mergem spre est, dupa ce traversam podul


gasim un loc in care poti sta si 3 zile, fara sa te mai saturi - Oceanograficul:









 Sunt nopti in care poti dormi in aceste tunele sub apa, in saci de dormit, privind cum trec deasupra ta rechinii... Va dati seama ce senzatie, sa adormi privind acea lume ireala, albastra.
 Daca viata va va purta pasii prin Valencia, nu ratati aceasta minune!




Comentarii

  1. Cu siguranta acum imi doresc sa vad Valencia. Valencia din pozele astea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand ziceai de workshopul ala in Spania?
    Am eu prin casa pe cineva care "trebuie" sa vada oceanograful.
    Deci trebuie sa ma pun pe strans bani.
    Superbe fotografiile.

    RăspundețiȘtergere
  3. am fost in Valencia. Pt Oceanograf. E locul unde recomand de dus orice copil. Si orice om cu suflet de copil. Nu o sa uit prezentarile angajatilor - la balene, la delfinariu, la testoase, la pasari.
    P.S. voluntari multi din ei.

    Dar pozele tale intrec amintirile mele.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…