Treceți la conținutul principal

Portrete pe campuri

Cand m-am intors din Norvegia, in loc sa o iau direct spre Galati, am facut un ocol, am intrat in Dobrogea prin sud si am traversat-o pana in Nord, la bacul spre Galati. Sa vad ce mai face, daca se coace, cum a inflorit, si cum mai miroase. Surprize placute, campuri inrosite de mac, lanuri de grau care se ingalbenesc deja, flori mov in palcuri compacte, o frumusete gata de privit si pozat.

Ma interesa in special cum este graul anul acesta, deoarece anul trecut, datorita ploilor nesfarsite, nu a fost bun ptr fotografiat, asa cum s-a intamplat in 2009, cand am facut porterete prin lanuri de-a lungul si de-a latul Dobrogei; Cred ca si anul acesta vom avea noroc de un spic curat, de culoare aurie, care poate fi folosit ca un bun fundal ptr. fotografia de portret, dar pana atunci verdele asta superb combinat cu rosul macilor poate fi exploatat max. o saptamana, doua. Asa ca ar fi timpul sa va faceti timp de o iesire pe camp ptr. o sedinta foto:


Din Iulie puteti profita de graul galben, de floarea soarelui sau de combinatia dintre cele doua, maci veti gasi tot mai putini, majoritatea ofiliti, asta daca nu o sa inceapa sa ploua. Dupa jumatatea lui Iulie dispar maci iar graul este perfect copt iar suprafetele mari vor functiona ca niste imense blende aurii, astfel puteti scoate o piele frumos colorata, iar tonurile vor fi pastelate datorita lipsei de contrast. Asteptati in zilele cu petice de nori ca acestia sa acopere soarele si faceti in acele momente fotografiile;
 Folositi haine deschise la culoare, de preferat fara culori tari sau mai bine chiar albe, asezate in unghiuri bune veti scapa de umbrele urate de sub barbie, nas si ochi. Supraexpuneti cadrele cu pana la o treapta, la limita de cliping, graul copt are tendinta sa pacaleasca expunerea aparatelor, subexpunand uneori sever.
 Ptr. fotografiile in zona cu verdeata sunt setari total diferite, vegetatia tinzand sa absoarba masiv lumina, dar despre asta voi discuta in detaliu la workshopul de fotografie de portret in natura de la Moeciu.


Lumina buna tuturor!

Comentarii

  1. Frumos descris aspectele legate de expunere.
    Interesanta si chestia cu folosirea graului ca blenda.
    Felicitari.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…