Treceți la conținutul principal

Norvegia - Cautand Insula Puffin

Am plecat spre Norvegia pe 24.05.2011, impreuna cu Costas Dumitrescu avand o tinta clara: Puffin. Am facut 3 zile pe drum, strabatand Europa de la sud-est la nord-vest prin Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Danemarca, Suedia. Drumul e relativ monoton, autostrada pana la Oslo. Dincolo de Oslo, spre nord, drumul se complica, devine tot mai ingust si mai lent, plin de lucrari de modernizare, devieri. Am ajuns pe 26 Mai la Alesund, locul ce va fi baza expeditiilor noastre.

Acolo ne-au asteptat Cristi si Gabi, care-si luasera libere, ptr. a ne insoti in perioada sederii noastre. In prima zi am iesit pe insula Giske si am avut parte de o sedinta foto la Califar,


 si Eider:


In urmatoarele zile am avut sansa de a vedea/fotografia Cocori


si Bou Moscat, un animal preistoric, contemporan cu Mamutul si Ursul de pestera. Masculul de Bou  Moscat secreta, printr-o glanda, un miros specific menit sa atraga femelele, miros cunoscut sub numele de Mosc, folosit in industria cosmetica. Blana animalului este impresionanta, firul de par avand aprox. 1 m lungime. Animalul rezista lejer la temp. de -60 grade Celsius.


I-am gasit nu departe de Fokstumyra, a doua zi, dupa ce am mers de ne-a luat naiba pe un platou montan, la 1000 m altitudine. Evident ca am dat de el cand ne asteptam mai putin, dupa ce am urcat un mic deal, m-am trezit fata in fata cu un tanc invelit in blana. Incredibila senzatia, un animal, care te poate face una cu pamantul fara sa ai sanse de fuga pe stratul gros de muschi imbibat cu apa ce acopera terenul alcatuit din roca vulcanica, ce ascunde multe capcane, gropi pline cu apa, acoperite cu in strat subtire de muschi  si licheni.

 Am pierdut apoi alte cateva zile colindand si zona din interiorul Norvegiei dar si coasta plina de fiorduri.
Trollstigen - Scara Trolilor m-a dat pe spate, atat zona alpina batuta de vantul ce alunga scame de nori, cat si peretele din capatul vaii, unde se revarsa cascadaAlt loc impresionant, Insula Maloy, cu celebra ei piatra erodata:
Din 2005, fiordul Geiranger se afla pe lista UNESCO de patrimoniu mondial:


Dar Norvegia abunda de locuri incredibil de frumoase, salbaticeIar finalul cautarilor a fost  insula PuffinPasari blande, sfioase si foarte tacute. In colonie e o liniste de-ti tiuie urechile, asta daca nu bate vantul. Si de obicei bate foarte puternic. In ultima zi am plecat de acolo pe la miezul noptii, nu-mi venea sa ma dau dus...
Multumiri lui Cristi Badescu (Cristianson) si lui Gabi (Gabianson - Feo), fara ei veneam acasa cu cateva peisaje luate de pe sosea...
Urmeaza sa ne intalnim in Iulie cu ei in Spania, unde voi fi eu ghid.

Comentarii

 1. Excelent.
  Și dacă aș spune mai mult ar avea rost?
  Știi și tu că e excelent.
  Felicitări.

  RăspundețiȘtergere
 2. in fotografii sunt redate excelent toate bogatiile si frumusetile Norvegiei. imi plac mult cele cu raul acela zgomotos de care ne vorbeai.
  pe scurt Norvegia - dezlantuindu-si fortele

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…