Treceți la conținutul principal

Sa vorbim despre Rațe  Acum ce sa zic, nu ma pricep asa bine la ele, dar am ceva fotografii si am zis sa va aburesc cumva...
  Am citit si eu ca sunt de doua feluri, unele scufundatoare si altele care se hranesc la suprafata apei. Cele scufundatoare (Aythyinae) inpreuna cu cele marine, cauta hrana scufundandu-se sub apa (chiar pana la 60m adancime!!!), iar cele din subfamilia Anatinae, unde se incadreaza si rata de curte, cauta hrana la suprafata apei, dar si sub apa, atat cat le permite lungimea gatului. Consuma ierburi, plante acvatice, pești, insecte, amfibieni mici, viermi și moluște mici. La rate se observa clar dimorfismul sexual, adica o diferenta clara intre femela si mascul. Mai clar, masculii sunt mai frumosi decat femelele; din pacate la oameni lucrurile stau invers, fetele sunt mai frumoase decat baietii. Bine, fetele care nu se hranesc la McDonalds!
 Inainte de migratie pierd frumosul penaj, naparlesc-cica intra in eclipsa, moment in care nu mai pot zbura si sunt vulnerabile. Ma bucur ca anul acesta nu s-a dat liber la vanatoare in Delta Dunarii si au o oarecate liniste. Anul trecut a fost un cosmar, se tragea de ziceai ca-i in timpul unui razboi. Va dati seama ca nu se putea fotografia nimic, orice pasare zbura imediat ce vedea un om si la 2-300m. Dar sa va prezint vedetele acum;
 Rata mare - anas platyrhynchos:este cea mai cunoscuta si raspandita rata, e stramosul ratelor domestice, cu care se aseamana foarte bine.

  Rata cu cap castaniu - Aythya ferina L:

este o rata salbatica scufundatoare, relativ rara si destul de greu de fotografiat. Vara veti vedea grupuri de masculi, femelele stau separate si se ocupa singure de cresterea puilor, dupa ce au depus aprox. 8-10 oua.

  Rata caraitoare - Anas querquedula:  Rata ligurar - Anas clypeata: este o rata destul de rara, chiar daca anul acesta am vazut extrem de multe exemplare, incredibil de multe!

  Rata pestrita - Anas strepera:
 este alta rata greu de fotografiat, fiind relativ rara.

Rata fluieratoare - Anas penelope: rata frumoasa si rara, eu am fotografiat-o in Norvegia, pe insula Smola. La noi vine ptr iernat.

Rata rosie - Aythya nyroca:

si asta e rara, interesant este masculul, de culoare maro-rosiatec si avand ochii de culoare alba.

Rata motata - Aythya fuligula:


greu de gasit, greu de pozat, vine la noi iarna, cuibareste in nordul Europei.

Am lasat la urma una din cele mai frumoase rate de la noi, o raritate extrem de greu de fotografiat in salbaticie; Rata cu ciuf - Netta rufina:
 Iarna asta mi-am propus sa gasesc si sa fotografiez Rata sulitar, alta frumusete care ierneaza la noi. Am vazut-o doar o data, de la mare distanta. Este penultima din grupul acesta in zbor: Ar mai fi de vazut si Rata mandarin - Aix galericulata:


care este o pasare rara, specifica Asiei de sud-est. La noi a fost introdusa artificial in parcurile din orase, exemplare scapate din tarcuri se pare ca s-au naturalizat in Anglia. Poate fi intalnita doar accidental in Europa.
  Nu am acoperit decat o mica parte din speciile de rate care pot fi gasite la noi, dar in timp sper sa completez lista. Pana atunci va mai prezint, la gramada, cateva din ele:

                             Dendrocygna viduata - The White-faced Whistling Duck:
Comentarii

  1. V-am descoperit accidental blogul, cautand cu totul altceva. Ce frumusete! Domnule... nu stiu cum sa va multumesc! Ce faceti dumneavoastra este absolut extraordinar. Sa va dea Dumnezeu sanatate si numai bine. Din partea unui mos, indragostit de Dobrogea cu multe, multe multumiri! Succes si multa sanatate, ca sa ne puteti bucura si pe viitor privirea.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…