Cum e cu SD-urile. Kingston, noul meu partener în Proiect Dobrogea.



De câteva luni am început să folosesc carduri SD de la Kingston, care a venit și cu o serie nouă numită CANVAS și din care eu am pe cel de top - Kingston CANVAS React Plus  - oferit cu garanție pe viață - precum și pe cel albastru - Kingston CANVAS Go plus, iar acesta pot spune că mi-a depășit așteptările. Spun asta după o folosire intensă, în paralel cu ceea ce consideram eu a fi etalonul la carduri SD XC din seria I, anume Sandisk Extrem Pro de 95Mb/sec. Ei bine este peste acel card, are un comportament superior iar la descărcarea pe calculator am o viteză constantă de 170Mb/sec fără să folosesc cititor de ultimă generație, din seria SDXC II.




Pot spune că cel albastru - Canvas Go - îmi umilește câteva carduri cu pretenții de la Sony din seria superioară, adică SD XC II seria M, precum și Lexarul SD XC II x1000. Impresionant. Iar prețul... vă las pe voi să descoperiți avantajul.


Din experiență pot trage următoarele concluzii:
Cele mai proaste carduri - Adata, urmate de Sony - care are și carduri bune, dar și multe slabe - apoi Lexar și la urmă Sandisk. Am folosit sporadic Kingston înainte și erau din gama medie, nu m-au impresionat atunci. Am mai avut Delkin ce a mers bine pe un D3 dar când am trecut la D800 nu era recunoscut de controlerul noului aparat. Cu cel vechi funcționa bine în continuare. Am mai folosit diverse alte mărci, dar insuficient timp ptr. a-mi face o idee despre fiabilitatea lor.




Ptr. cei care folosesc Olympus vreau să le atrag atenția că aparatele OM D E M 1MkII și MkIII au primul slot de memorie cu un controler extrem de performant, care suport SD XC II - carduri ce pot scrie citi cu 300 Mb/s - iar al doilea slot pe controler SD SX simplu, care are o viteza maximă de scriere de 95 Mb/sec. Aparatul OM D EM 1X are ambele sloturi gestionate de controler rapid SD XC II. La fel este si la Panasonic GH 5s cu care filmez. Cardurile SD XC II vor ajuta camerele să pornească foarte repede, dacă puneți o pocnitoare de card în aparat, acesta va porni în 3-4 sec, dacă puneți carduri rapide o va face în jumătate de secundă. Apoi, la rafale susținute am observat că atunci când trag cu SD XC II memoria tampon - buffer - se golește în 12-14 sec folosind SD Kingston CANVAS React plus, Lexar 2000x ori Sandisk Extreme Pro 300Mb/s, sau 19-23 sec când folosesc carduri SD Sandisk extrem Pro de 95 Mb/sec, Lexar 1000x, Sony M, sau Kingston CANVAS Go plus. Cele mai instabile și problematice au fost până acum Sony M și Lexar. 


Așa că folosesc acum variantele de la Sandisk și Kingston, cu specificația că ultimele oferă cel mai bun raport preț/calitate. Kingston sunt ultimele mele carduri, au capacități de 256 GB, unul e CANVAS React plus , al doilea este CANVAS Go plus. Pe lângă ele mai am Sandisk, lexar, Sony și Adata. Cardurile SD XC II au în plus față de SD XC din prima generație încă un rând de contacte electrice. Postez fotografii care să exemplifice diferențele. Nu mă întrebați de prețuri și de vânzători.





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…