Nikon D500, test Iso



 Am realizat o testare a comportamentului senzorului aparatului Nikon D500 la diverse valori de sensibilitate Iso. Din start am hotărât ca testarea să se desfășoare în condiții extreme, deoarece testările în studio/laborator pot ajuta la prezentarea unor rezultate care nu sunt valabile în viața reală. Spun asta după ce am observat că testarea în condițiile în care am o sursă de lumină cu spectrul complet, chiar dacă lumina aceasta e foarte scăzută, am rezultate bune, iar dacă merg cu aceleași valori de sensibilitate în teren, unde lumina nu este mereu de bună calitate, am rezultate mult mai proaste. Așa că am hătărât să testez în condițiile cele mai dezavantajante, în locurile unde eu chiar fotografiez.
 Scena aleasă a fost și ea găndită, doream să am o zonă mai luminoasă alături de o zonă în umbră profundă, unde puteam vedea imediat defectele, zgomot și banding. Testul s-a realizat mult după apusul soarelui, astfel că la valori Iso mici am avut expuneri de peste 5 sec. Un element defavorabil în plus, acum sunt sigur că mai rău de atăt, greu aș mai putea găsi o situație în teren. Problema de nerezolvat a fost aceea că la timpi așa lungi de expunere, la valorile mici iso am elementele de vegetație în mișcare, datorită vântului. dar cum detaliile mă înteresau doar la valori mari Iso, am acceptat acest compromis, știind că detaliile la valori mici Iso le pot testa ulterior la lumina zilei.
  Postez cadrele la dimensiune mare, apoi o combinație de crop-uri 100% unde am lipit cropul de la cadrul cu Noise Reduction de cel fără Noise Reduction

    Nikon D500 - 100 Iso



   Nikon D500 - 200 Iso



    Nikon D500 - 400 Iso


    Nikon D500 - 800 Iso



    Nikon D500 - 1600 Iso



    Nikon D500 - 3200 Iso



    Nikon D500 - 6400 Iso



    Nikon D500 - 12800 Iso



     Nikon D500 - 25600 Iso


Nikon D500 - 51200 Iso


Nikon D500 - 102400 Iso



Nikon D500 - 204800 Iso



Nikon D500 - 409600 Iso



Nikon D500 - 819200 Iso



Urmeaza crop-uri 100%, cadre combinate, sus fără NR, iar jos cu NR.








Repet, testarea s-a realizat în cele mai dificile condiții, faptul că am tras în contralumină a dus la stresarea suplimentară a senzorului în zonele umbrite.
Am realizat că nu poți da răspuns la toate întrebările cu un test specific, aici având unul clar orientat spre noise și oarecum spre DR, dar ptr evaluarea reproducerii culorilor  la diverse valori Iso trebuie să concep altă formă de testare. Devine tot mai complex, sper să am inspirație și timp ptr asta.





Comentarii

  1. In ce format ai facut fotografiile din testul ISO sunt jpg sau raw?
    Noise Reduction e din aparat sau editare software?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tras Nef, aparatul activează automat NR de la 1600 in sus, așa se întâmplă la toate aparatele pe care le-am testat, nu numai la D500, Am convertit din Nef în Jpg dezactivând NR din soft - CaptureNX-D apoi am convertit iar NEf-Jpg cu NR activat din software Capture NX-D. Astfel din același Nef an scos și un Jpg cu NR și unul fără NR. E greșit ceva?

      Ștergere
    2. Nu e nimic gresit, e corect testul. Sunt impresionante rezultatele. D500 e o camera cu potential. L-am trecut pe lista cu prioritati. Mersi

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…