Review Nikon 200-500mm/F5,6 E AF-S VR Câteva luni am întors obiectivul pe toate părțile, încercând să-mi fac o idee. Per ansamblu am fost surprins de calitățile lui optice, iar dacă mă gândesc la preț... piesa merită toată atenția. Singurul element care-l mai trage în jos puțin este viteza de focalizare, care nu se ridică la performanțele superteleobiectivelor, care au prețuri de 5-7 ori mai mari, ce-i drept.
 Dar dacă tot vorbim despre fotografie, hai să punem fotografiile pe masă!
 Am început cu fotografiile realizate la distanțe mari și foarte mari, deoarece aici stau rău multe obiective. Așa că am făcut ceva peisaje ptr a evalua comportamentul la distanțe de peste 20-30 m. La primul cadru atașez și un crop 100%. Fotografia este realizată la F5,6, adică la deschidere maximă a diafragmei, zona în care dorim de cele mai multe ori să folosim obiectivul, ptr a câștiga lumină.


  După cum se vede, detaliile sunt reproduse excelent. Din acea clipă am realizat că pot folosi acest obiectiv cu diafragma deschisă la maxim, fără emoții.
 Am trecut la extrema cealaltă, fotografiind ceva cadre close up.

 Am continuat cu evaluarea reproducerii zonelor blurate, adică Bokeh-ul


 Am trecut la fotografie de portret, în condiții cât mai variate, cu lumină dificilă, ori prea dură, ori la crepuscul


  Adaug două cadre la cadre împreună cu un crop 100%, ptr a evalua cum reproduce detaliile la diafragma maximă

  Au urmat testele ptr Autofocus, și ptr asta am căutat evident subiecte care să se ridice la înălțimea provocării...

 Tot pe partea de wild life am mai evaluat reproducerea detaliilor la F5,6 Postez o serie de fotografii realizate cu F5,6 - F8 - F11. Lumina și unghiul de fotografiere a compromis total bokeh-ul care arată extrem de urât. M-am liniștit după ce am verificat cu alte obiective și am constatat că genul acela de iluminare conducea la rezultate mai puțin estetice. Claritatea în schimb este la un nivel incredibil, chiar de la F5,6.

  Am trecut la teste de claritate, făcând și un comparativ, mai exact am comparat Nikon 200-500/5,6 cu Nikon 600/4, ambele puse la F5,6, deci cu un avantaj ptr 600/4. Rezultatul mai jos

                                                 Nikon 200-500mm la 500mm și F5,6


                                                            Nikon 600mmmF4 la F5,6  Comparație între Nikon 200-500mm/F5,6 și Nikon 300mmF4 VR ambele puse la F5,6

                                              Nikon 300mm/F4 VR la F5,6


                                               Nikon 200-500mm/F5,6 la 300mm și F5,6


   A urmat o comparație a obiectivului cu și fără teleconvertor 1,4x. Primul cadru este fără TC, alături de un crop 100%, al doilea cadru cu TC la deschidere maximă, deci F8, iar al treilea cadru cu TC și diaf închisă cu o treaptă, adică F11                                                              Cu TC 1,4x la F8
                                                             Cu TC 1,4x la F11

  Concluziile poate să le tragă oricine singur, eu fiind lămurit pe deplin de performanțele oferite la un preț incredibil. Să vedem autofocusul la Prigorii în zbor, atunci când vor veni, în Mai. De fapt voi fotografia Prigorii cu el în Africa, în tura de WildLife organizată de Nikon, în luna Februarie, atunci când teleobiectivul va fi oferit cu titlu de împrumut, alături de alte superteleobiective, participanților la tură.

Comentarii

 1. Splendide peisaje. Mi-ai umplut din nou sufletul de frumusete ! Mi-a placut cum ai surprins momentele mirifice ale zilei, combinatia perfecta dintre lumini si umbre. Preferata mea este fotografia cu cele 3 capite (sunt sigur ca le-ai dat foc :-)), in lumina blanda a diminetii. Meriti sa fi ambasador Nikon ! Bravo !

  RăspundețiȘtergere
 2. ...ai o scula pe bascula !... Superbe imagini.
  Si semnez, rusinat : http://mcscrib.blogspot.ro/

  RăspundețiȘtergere
 3. Wowwww...You have captured some beautiful moments. I loved all the picture and those looks awesome. Keep it up.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Cum e cu Autofocus-ul