Review Nikon D7200



   Nikon D7200 continuă seria de succes începută de modelul D7000, fiind de fapt o evoluție a modelului D7100, de la care moștenește foarte multe elemente tehnice, printre care și excepționalul senzor Dx de 24 Mpix fără filtru Low Pass, produs de Toshiba. Nu am să trec în revistă caracteristicile tehnice, deoarece aparatul este lansat de suficient timp, astfel încât majoritatea cititorilor știu acele detalii. Ceea ce mulți doreau să afle de la mine era partea care nu o găsești în fișa tehnică, acele informații pe care le ai doar după ce folosești aparatul la modul serios, luni de zile, realizând cadre în diverse situații, cât mai variate posibil. M-am amuzat mereu de acele așazise review-uri, din care aflam ce greutate are aparatul, ce baterie și ce carduri folosește, completate de 3 poze, una în parc, una în bar și una în baie... Știu că sunt rău acum, dar cei care mă citesc și mai ales, mă cunosc, au aflat de ceva timp că nu-mi mai dau cu părerea despre o sculă decât după ce am folosit-o intens. Iar la mine intens înseamnă hard core, sau un fel de off road extrem! de obicei aparatele care ajung în teste la mine se întorc la producător cu zeci de mii de cadre făcute, asta după ce au trecut prin ploi, ninsori, praf, nisip, apă sărată, caniculă.







  Am conștientizat obligația morală de a emite judecăți de valoare cât mai obiective, întrucât sfaturile mele sunt  luate în considerare de foarte mulți oameni, iar achizițiile sculelor presupun eforturi financiare foarte mari, astfel că mi-aș pierde credibilitatea rapid, dacă încep să fac doar campanie comercială. Mai nou sunt Ambasador Nikon în România, ceea ce mă onorează, dar asta nu mă va face să-mi pierd obiectivitatea. Dacă voi găsi probleme la produsele firmei Nikon, le voi prezenta în așa fel încât să nu se supere nimeni, iar cei interesați de achiziție să cântărească eficient părțile bune și cele rele, deoarece nu există produse perfecte. Pur și simplu nu ne-am permite achiziția unor produse aduse la limita perfecțiunii, trebuie să ne mulțumim cu anumite compromisuri.
 Să revenim la obiectul acestui material - După ce am realizat review-ul ptr Nikon D7100 am considerat acel produs ca fiind cel mai performant DX din piața foto, cu rețineri în ceea ce privește cadența de fotografiere și buffer-ul, la care mai pot adăuga autofocusul mult încetinit față de varianta de pe Nikon D800, pe care îl primea și pe care se făcea mare tam tam atunci când a fost lansat. Am zis și eu ca producătorul, dar m-am cam înșelat... Experiența mi-a dovedit că aveam un sistem autofocus ceva mai ineficient, iar în contralumină, chiar slab. De aici a plecat și testarea mea cu modelul D7200, pe care l-am cerut de 2 ori, să văd comportamentul și în perioada căldurilor înfernale din această vară. Așa că am supus aparatul celor mai dure teste de focalizare, de multe ori în tandem cu noul teleobiectiv Nikon 300/4 VR, la care deja am publicat review-ul.
 Am început testarea cu o misiune imposibilă - fotografierea țânțarilor în zbor. Nu mă așteptam să pot realiza ceva, deoarece subiectul era mult mai mic decât punctul de focus. Dar surpiza mea a fost faptul că reușeam să focalizez, așa că am mărit miza, încercând să prind un țânțar care fugea pe luciul apei. Problema era deja dublă - mărimea subiectului în mișcare precum și reflexiile din micile valuri de apă. Foloseam teleobiectivul nikon 600/4 iar țântarul era la aprox 10 m de mine. Rezultatele sunt ilustrate mai jos.




 Rânjeam strâmb, neștiind ce să zic... încă. Dar ceea ce a urmat mi-a spulberat orice îndoială





















 Am realizat serii întregi de cadre consecutive, cu subiecte foarte rapide, ce aveau traiectorii imprevizibile, pentru a susține că reușitele nu se datorează unor întâmplări, când poți prinde din noroc un cadru, iar restul le ștergi rușinat. Nu fraților, aveam 10 clare din 10, dacă reușeam să țin punctul de focus pe subiectul ce zbura ca apucatul prin fața mea. Am testat și capacitatea de a ține focusul pe subiect care vine direct spre fotograf, caz în care nu este loc de bâlbâială


   Am ridicat ștafeta, alegând probabil cel mai dificil subiect în mișcare pe care l-am întâlnit până acum... Kingfisher-ul, trofeul vânat de toți fotografii de wild life. Iar ca să nu-i dau nici o șansă aparatului, am început într-o dimineață cu ceață și burniță, pe o lumină imposibilă. Fotografiile nu au nici o valoare artistică, le postez strict ptr a ilustra ce poate sistemul de autofocus aflat pe nikon D7200.












 Abia acum rânjetul meu strâmb s-a transformat în zâmbet întins de la o ureche la alta! Alte subiecte surprinse în zbor nu mi-au pus mari probleme, aparatul făcând față tuturor provocărilor întâlnite de mine în teren.











  O dată lămurită situația celui mai sensibil element tehnic, care producea multe frustrări fotografilor, am trecut la analizarea detaliilor, claritate, reproducerea culorilor, corectitudinea expunerilor. Cadrele alese sunt realizate de cele mai multe ori la limita capacităților tehnice, deoarece în lumină perfectă chiar și telefoanele realizează fotografii excelente. Așa că m-am axat pe scene cu un contrast excesiv, pe scene în contralumină, pe scene nocturne sau realizate în situații în care  iluminarea și balansul de alb se schimbă dramatic în cîteva zecimi de secundă, exemplul cel mai elocvent fiind seria de cadre cu exploziile și avioane IAR.





  Am continuat chinul cu cadre de apus și cele de noapte









 Totul a ieșit reprodus foarte bine, culorile au consistență chiar și la iso 6400 și expuneri de zeci de secunde. Față de senzorul aflat pe nikon d7100 am constatat o amerilorare substanțială în zonele întunecate din cadrele subexpuse, unde a dispărut orice urmă de banding. Aici iar avem o evoluție frumoasă.

 Ilustrez reproducerea detaliilor la distanțe enorme, pe un cadru de foarte mare contrast - Luna.


 Apoi un cadru în care avem un balans de alb realizat excelent intr-o scenă iluminată de un mic foc la malul unei bălți din Delta Dunării.


 Un cadru cu expunere foarte lungă, apoi unul în care am surprins o succesiune de fulgere, încercând să am expunere corectă și pe cerul înstelat, iar aici deja avem dovada calității excepționale a senzorului.



 Am urmărit apoi canalul roșu, care se arde imediat în situațiile de contrast mare. Reproducere excelentă!





  Am urmărit reproducerea tonurilor discrete, alături de culori mai tari.









 Un alt capitol rezolvat exemplar - reproducerea tonurilor de piele în cele mai variate situații de iluminare,










 Am profitat din plin de plaja dinamică enormă a senzorului, jonglând expuneri imposibile fără bliț-uri sau blende ajutătoare, rar fiind nevoit să folosesc doar bliț-ul aflat pe aparat, așa cum am făcut la cadrele cu mirasa.
 La fotografia de peisaj, sau cea de vacanță aparatul face față pretențiilor oricărui profesionist, chiar dacă nu este un aparat din acea gamă.










  Alt element tehnologic care m-a încântat, și care nu se regăsea la Nikon d7100, este funcția de time lapse care păstrează și ultima evoluție regăsită doar pe noile aparate FullFrame, anume capacitatea de a face time lapse la trecerile dintre noapte și zi, ce presupun schimbarea expunerii, lucru imposibil de realizat înainte, direct din aparat. 
 Filmările video pot fi realizate și cu 60 fps dacă treceți aparatul pe crop 1,3x.
 Partea de WiFi cu care este dotat nu mi-a fost de folos în teren, dar ptr evenimente sportive ce trebuie transmise rapid, sau ptr lucrul în studio poate fi folositoare.
 Ca un sumar -
Autofocusul - excepțional!
Expunere, balans de alb - foarte bune în majoritatea cazurilor.
Baterie - foarte bună, la time lapse am ajuns și la 3000 cadre cu o încărcare și anumite setări specifice.
Cele 2 sloturi de card sunt extrem de folositoare,
Cadența de fotografiere de numai 6 fps m-a dezamăgit clar. Mă așteptam la o evoluție substanțială aici.
Buffer-ul a primit o dimensiune decentă, poți trage 12-14 cadre în rafală neîntreruptă, față de numai 5-6 cadre la D7100.

 Concluzie dacă merită trecerea de la D7000 la D7200 - INDISCUTABIL!
 Concluzie dacă merită trecerea de la D7100 la D7200 - Dacă autofocusul este vital ptr tine, sau dacă ești pasionat de time lapse - INDISCUTABIL. Dacă nu faci sport, eveniment, wildlife - nu este o mare diferență între ele, poți rămâne cu D7100, vei avea cam aceiași calitate, dar un pic mai slab pe partea de iso.


Comentarii

  1. Draga Mircea, frumos review , asa cum nu prea cred ca mai fac multi in tara asta, mai ales ca sunt atat de putini oameni care isi daruiesc din timpul lor altora.
    Cel mai mare dar pe care il poate face un om semenilor sai este ca sa isi daruiasca din timpul lui , celorlalti.
    Timpul nu il mai poti intoarce inapoi , deci este de nepretuit acest dar.
    Si eu am vrut sa cumpar Nikon D7200 pentru birdwatching . Aveam de ales intre Pentax k-3 II abia aparut si Nikon D7200. Pe deasupra aveam insa Sigma 150-500 mm (montura Pentax ).
    Fata de Pentax K-5 pe care il aveam, e diferenta foarte mare la capitolul autofocus cu noul Pentax K-3 II , care are 25 de puncte de autofocus in cruce.
    La un moment dat tu ai scris intr-un review despre o camera Nikon , ca nu are ea autofocusul super tare , dar conteaza si priceperea fotografului in fotografia wildlife.
    Aici in acest review esti pur si simplu sedus , de autofocusul lui D7200, te bucuri ca un copil , sincer .
    Din ceea ce ai scris pare a fi un autofocus perfect fara cusur , chiar si in situatii cum a fost cea de dimineata cu kingfisher.
    Daca ai fotografiat si grangur la greu , e clar ca e un autofocus genial.
    Oricum iti multumesc pentru acest frumos review, chiar daca eu sunt utilizator de Pentax .

    Doamne ajuta, Valeriu

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de super sunt pozele, un review excelent. Nu sunt specialista in aparate, de fapt, nu prea am intrat deloc in acest domeniu de activitate, dar imi plac peisajele, imi plac pozele care sunt facute asa cum trebuie, ca la carte. Nu stiu daca am cuvinte suficiente incat sa le caracterizez cumva, insa au iesit genial. Pe langa faptul ca aparatul face poze impecabil de bine, ai ales cadrele foarte, foarte fain. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. your article is very nice thank you for share this information i would like to get more information for this topic please to share more information. online have a more than one best dissertation writing service are available. it will give us the best choice of writing service to all.

    RăspundețiȘtergere
  4. It’s very informative and useful option for the daily online readers. Thumbs up for you! 

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,un review obiectiv si fotografii pe masura.
    Am o nelamurire,daca are acelasi senzor ca pe D7100 atunci de ce sta mai bine la ISO?am observat ca are multe laude la acest capitol.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ptr că a fost înbunătățit convertorul A/D care prelucrează semnalul generat de senzor, înainte de a fi trimis către procesorul de imagine. Electronica de după senzor a fost îmbunătățită, raportul semnal/zgomot a fost mărit.

      Ștergere

  6. The blog article very surprised to me! Your writing is good. In this I learned a lot! Thank you!

    PhD Thesis Writing Services

    RăspundețiȘtergere
  7. Adică ...
    " Am citit acest articol. Cred că ați depus mult efort în crearea acestui articol. Vă mulțumesc pentru munca voastră. " ... a dat bine google translate???

    RăspundețiȘtergere
  8. The blog article very surprised to me! Your writing is good.
    In this I learned a lot! Thank you!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim pentru articol! Imi place foarte tare fotografia si vreau sa exersez aceasta pasiune, dar oscilam intre D5600 si D7200...acum, sunt convinsa..:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Thanks for sharing nice post , share more info

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Cum e cu Autofocus-ul