Secretul fotografiilor mele. Seminar foto Nikon - de la concept la editarea finală.


 În perioada 5-6 Octombrie organizez, cu sprijinul Skin/Nikon România un seminar de fotografie la București. Voi prezenta modul meu de lucru de la alegerea subiectului până la distribuția fotografiei, cu accent pe editarea foto, acolo unde putem scoate la iveală bijuterii ascunse în cadre banale, sau chiar compromise, la prima vedere.



















 Am ajuns la concluzia că fotografia începe din clipa în care introducem bateria în aparatul foto, o dată cu setările specifice ptr. fiecare gen în parte. Alegerile bune, adecvate situației specifice momentului ales să-l fotografiem vă pot ajută să exploatați până la ultimul strop de performanță aparatul pe care-l dețineți. Toate astea duc la fișiere care permit editări profunde, ce vă vor schimba părerea despre fotografie. Vă pot elibera într-o oarecare măsură de stresul limitelor tehnice, ptr a vă concentra pe latura creativă. Dar nu vă voi face artiști, cu asta vă nașteți. Nici o facultate nu va face artiști, sau ingineri. Facultățile doar certifică calitățile acestea, ajutând la cizelare. Tot așa, eu vă dau uneltele, vă arăt cum să le folosiți, dar voi veți fi cei care vor da tușa finală.
  Mai pe scurt, vă voi arăta cum fac, de la alegerea momentului de fotografiat, până la predarea fotografiei.

     Voi accepta înscrierile celor care nu au fost în Tabăara din Dobrogea pe o lista paralelă, astfel, dacă cei din tabără nu completează toate locurile, voi completa cu cei de pe lista non tabără în ordinea înscrierii. Ptr rezervarea locului trebuie să-mi scrieți pe adresa de mail - mirceabezergheanu@yahoo.com
 Trebuie să aveți un laptop, cu Photoshop-ul instalat, pe langă care va fi nevoie de CaptureNX, de Color Efex Pro 4 și de Viveza de la NikSoftware. Color Efex Pro 4 și Viveza sunt plugin-uri ptr Photoshop și pot fi descarcate în varianta trial. La fel si Capture NX poate fi descarcat ptr folosire o perioada limitata de timp. Ptr. cei care folosesc altă marca de aparat foto, în afara de Nikon, recomand să veniți cu programul de conversie Raw preferat. Eu RECOMAND  Phase One, care are module de conversie ptr toate marcile de aparate DSRL.
  Ora de începere este 9,00 - pauza de masa între 13,30 - 14,30 apoi continuăm pană la ora 18,00.

Comentarii

  1. Buna Mircea
    Te urmarim si eu si sotia mea de la vreo 3000 de km, de pe coasta de sud-vest a Suediei, unde locuim de vreo 30 de ani.
    De altfel sintem näascuti si crescuti la Constanta, asa ca Dobrogea este speciala si pentru noi! Ne plac si fotografiile tale si atitudinea ta fata de natura!
    As dori sa pot comunica pe Skype, referitor la workshopuri. Asta daca ai putin timp!
    Mai avem un lucru in comun, anume "cortul".
    www.boggeodani.blogspot.com
    Poti sa te uiti in special la capitolele Tajikistan si Kyrgiztan.
    Skype: bogdan 8016

    Toate cele bune!
    Bogdan Timiras

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Mircea si felicitari pentru tabara foto.
    Eu am Lightroom 5 si as vrea sa te intreb daca cu acest program , daca vin la seminarul de editare foto , imi vor iesi acelasi imagini minunate ca cele ale tale.
    Multumesc.

    Dorin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lightroom nu poate extrage toată informația din fișierele Nef - și probabil nici din Raw-urile de la Canon - așa cum pot să facă programele de conversie ale producătorului, CaptureNX în cazul Nikon. E un soft care face prea multe, la fel ca o înprimantă multifuncțională, dar tot ce face e la un nivel mediu. Nu-l recomand.

      Ștergere
    2. Buna Mircea.
      E valabil ce ai spus mai devreme in cazul conversiei Raw si pentru pluginul Camera raw al CS5 ? Ar merita sa imi bat capul sa trec de la Camera Raw la Capture one Pro de la Phase One pentru prelucrari Raw? Te intreb asta deoarece nu sunt utilizator de Nikon iar cei de la Sony au o aplicatie pentru conversia raw dar e cam limitata.
      Catalin.

      Ștergere
    3. Merită clar trecerea către Capture One Pro. Cei care au făcut-o, la recomandarea mea, mi-au confirmat ulterior că au simțit diferențe mari... Eu nu mai folosesc de când am trecut pe Nikon, și implicit pe CaptureNX, dar vă recomand să încercați Capture One Pro dacă folosiți orice altă marcă foto, în afară de Nikon.

      Ștergere
  3. Draga Mircea , iti multumesc mult pentru raspuns.
    Acum m-am lamurit de ce nu ai specificat Lightroom 5 in programele pe care le-ai recomandat.
    Succes in continuare in tot ceea ce faci, nu numai in arta fotografica.

    Multa sanatate si toate cele bune iti doresc, Dorin

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Mircea.
    Ai o fotografie Taganana_030 , care mie imi place foarte mult.
    Este foarte expresiva si minunat prelucrata, chiar daca este putin fortata.
    Nu stiu cum reusesti sa le aduci la forma asta finala.
    Eu prelucrez cu GIMP 2.8 si Lightroom , dar nu am reusit niciodata sa le aduc la forma adusa de tine.
    Am vazut ca mai demult unii te acuzau ca le exagerezi cu saturatia si prelucrarea, dar de fapt nu este doar atat.
    Din saturatie nu obtii ceea ce faci tu.
    Ai un secret alt tau , bine stiut, pe care mi-ar place sa il stiu si eu, dar probabil trebuie sa vin la un curs, dar nu stiu cand se va intampla acest eveniment.
    Am ajuns si eu in luna august, cu ajutorul Lui Dumnezeu, la Sfantul Munte Athos, vreo 4 zile, la hramul Adormirii Maicii Domnului, de la manastirea Iviru. Am stat o zi si la Prodromu, schitul romanesc.
    Pentru mine a fost ceva exceptional

    Doamne ajuta, Valeriu

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Mircea, am inteles ca acest curs se va relua week-endul urmator. si as dori sa ma inscriu pt aceasta data daca se poate, sau nu mai e valabil?

    RăspundețiȘtergere
  6. Pt cei din Moldova, care din anumite motive nu pot veni la Bucuresti, cand si cine organizeaza seminarii de fotografie si workshopuri?
    Va multumim.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…