NPS la FOTE, D7100, și o pădure iarna.


 Chiar odată cu începerea Festivalului Olimpic ptr Tineret European, Nikon România a oferit unui grup restrâns de fotografi șansa de a fi selectați în clubul NPS. Adică Nikon Profesional Services. Nu voi comenta aici criteriile selecției, deoarece nu sunt convins 100% că nu s-a mai omis câte ceva. Cert este faptul ca m-am calificat și m-am trezit îmbrăcat de Nikon, posesor de card membru. Am urmarit apoi lamentările penibile ale unor fotografi pe net, uimiți de faptul ca ei nu sunt prinși în programul NPS. În primul rând, citiți regulamentul, în al doilea rand - este dreptul celui care bagă banii să hotărască regulile. Nu mai detaliez. Oricum, beneficiile NPS nu le veți simți, daca nu rupeți aparatele datorită folosiri. Doar ca sa vă dați mari cu statutul de menbru NPS... e o naivitate. De aceea, nici eu nu voi mai face caz de asta, trebuia totuși să o prezint, din respect.
Mai departe - FOTE.
 Cel mai prost organizat eveniment sportiv la care am avut onoarea să particip în ultimii ani! Nikon - sponsor principal, membrii NPS - acreditați ca fotografi FOTE - victime ale acelei organizări defectuoase. Ei bine, organizatorii au uitat de sponsorul lor din clipa în care Nikon si-a onorat îndatoririle contractuale, astfel încat am fost puși în niște situații penibile, nu am fost lăsați să intrăm la festivitatea de deschidere, am fost haituiți prin tot Brașovul, de la o intrare la alta, cu verificări ale echipamentelor din rucsaci, în timp ce peste noi navăleau sute de oameni care se înbulzeau să intre în arena unde avea loc deschiderea. Dar ce zic eu arenă? Era vorba de terenul de sport al Liceului Sportiv Brașov, amenajat penibil. Ptr. ca nu au putut pregăti terenul, au montat niste placi de pal, pe jos, pe culoarul unde urmau să defileze echipele țărilor participante, cu un rezultat comic și periculos! Mulți dintre cei care au defilat alunecau, riscând să se accidenteze, datorită stratului de gheață ce s-a format imediat pe acele placi. În mod normal ar fi trebuit un strat de pietriș, să nu-i vezi pe cei din delegațiile sportive călcând crispați, sau căzând pe neașteptate.





A urmat momentul penibil nr. 2 - după ce au aprins flacăra Olimpica, adusă de la Atena, aceasta s-a stins... Pur și simplu s-a stins din lipsă de gaz. Au improvizat ei o a doua butelie, aprinzând pe blat flacăra cu bricheta.




Că merge și așa. Poziționarea în teren a fost penibilă, fotografii fiind plasați într-un colț din care vedeai doar spatele celor prezenți, așa că mulți au sărit gardul. să-și facă meseria cât de cât decent. Pozai într-o direcție, și brusc te trezeai cu acțiune în spatele tău, cum a fost și cu săriturile demonstrative, care fie vorba între noi, au fost un eșec lamentabil, mulți dintre săritori aterizând în cap!









Să vă mai spun despre lumina groaznică? Nu vă mai spun!
 Am discutat cu un fotograf din Brașov, care-mi spunea cum și-a luat-o de la organizatori, au tras începând cu 4 zile înainte de deschidere, iar în seara în care ar fi trebuit să se întâlnească cu cordonatorii și cu primarul, acesta le-a transmis că nu mai vine, iar coordonatorii le-au spus că nu mai au nevoie de ei, deoarece vin niște fraieri de la Nikon, sponsor oficial... ghiciți care erau ăia!
 Apoi conferințele de presă, hai la ora 16 la Hotel Aurelius, în Poiana Brașov, iar la ora 15.50 primesc toti sms - stați, stați, la ora 17.00 în Brașov, e conferința, la Primarie...
 Au început probele sportive - probleme cu cronometrarea, nu mergeau cronometrele bine... Probleme cu programul, nu se respectau orele de începere-terminare a probelor.






















Așa ca am zis - BASTA!!!! Mă cac pe evenimentul vostru de doi lei - cheltuielile au ajuns la peste 70 mil Euro, când la ultima editie au fost la putin peste 30 mil Euro!

 Așa că am plecat de acolo, aruncând acreditarea. M-am refugiat la Băile Tușnad, la prietenul meu Gyuri Balog - Hotel Fortuna, de unde am plecat în dimineața următoare pe munte, spre lacul Sf Ana. Ningea de rupea, iar înaintarea era anevoioasă







Eram cu ochii la vânt, la sunet, la miros. Incredibil geamătul pădurii sub bombardamentul fulgilor.  Nu am trăit asta până acum...
 Am devenit curios - oare găsesc niște ființe?
 Și am vazut, pe o lizieră, un Răpitor


M-am apropiat cât am putut



 După care au apărul și alte ființe, ca la sfărșit să dau și peste Mugurar, o pasăre ce nu era în portofoliul meu










 O zi de luptă cu zăpada, singur pe munte, mi-a curățat toată amărăciunea adunată la un eveniment ajuns simbol al lacomiei umane.
 Mulțumesc Sturzului, Gaiței, Mugurarului, Acvilei, Pădurii.


 Ca o paranteză, voi spune căteva cuvinte despre nou anunțatul Nikon D7100. Am avut șansa de a trage cu el, încă din prima zi de la anunțare, asta deoarece voi achiziționa unul ptr. proiectele mele Wild Life. Eram curios, ca toată lumea, evident. Fotografiile la 4500, 5600 și 6400 iso m-au convins că viitorul meu aparat DX stă foarte bine tocmai în zona care mă interesează. Am definiție excelentă, o rezoluție care-mi permite crop-uri atunci când subiectul e inaccesibil, am culori  reproduse foarte bine , chiar la valori Iso fanteziste, am Autofocus excelent, ptr subiecte în mișcare rapidă. Singurul aspect care m-a deranjat, unde era loc de mai bine - Buffer-ul. Dar mă descurc și cu asta, rafalele mele cele mai lungi erau serii de 3-4 cadre. Oricum, asta-mi confirmă bănuielile ca au lăsat loc și ptr. Nikon D400...Vedem în August. Eu nu pot aștepta până atunci, sunt câteva luni pline de subiecte ce vor să fie fotografiate.
 Am comandat unul, aștept să-mi sosească, să-l pun la treabă în Dobrogea, ptr. că ÎNCEPE MIGRAȚIA!




Comentarii

  1. foarte fain articol Mircea; tot am vrut sa vad ceva poze de la olimpiada dar nu am prea vz. Macar am avut parte si de o descriere obiectiva. Faine si pozele din partea a doua ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe langa cele relatate de tine despre Fote mai sant inca multe alte lucruri de doi bani care s-au intamplat acolo !

    Am fost si eu fotograf acreditat din partea unui alt sponsor pricipal si exact in acelasi mod am fost tratat , in special la Brasov , asa ca inteleg perfect ce ai simtit.

    Ei pur si simplu nu au dat doi bani pe toata mass-media prezenta ,de parca nu astia erau cei care le faceau reclama si relatau ce se intampla . De fapt cred ca a fost si foarte mult exces de zel din partea unor "baieti" cu patru clase si cu muschi.

    Pacat de sportivii prezenti acolo pentru ca ei chiar si-au dat interesul si meritau mult mai mult !

    RăspundețiȘtergere
  3. Din fericire ptr. mine, am putut sa-mi bag piciorul și să plec fără probleme, dar cei angajați au fost nevoiți să suporte toate mizeriile, fără să aibă puterea de ai lăsa baltă pe organizatori, să-și promoveze/prezinte singuri realizările. Cei de la televiziuni au avut comandă - NUMAI LAUDE ȘI BINE! TOATE GUNOAIELE SUB PREȘ. Grețos!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelente fotografii, impresionante cele din concursurile FOTE... Nici pasarile nu-s mai prejos, un adevarat regal, ce mai!

    Apropos de migratie:
    http://www.springalive.net/

    RăspundețiȘtergere
  5. Asteptam si un review mai consistent a noului anuntat D7100
    Cat despre FOTO ai dreptate suta la suta, si sigur te-ai simtit mai bine sub geamatul padurii decat privind cum se baga mizeria sub pres !
    Mihai.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pacat ca limba romana, utilizata dealtfel pentru ilustrarea mizeriilor de la Brasov, ramane in continuare cenusareasa cea de toate zilele...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…