Wildlife până la capăt - cu Nikon D800!


  Pentru mine a inceput un sezon foarte incarcat, peisajul se schimba de la o zi la alta, iar pasarile noi venite din migratie sunt sclipirile spectacolului. Evident ca nu pot intra in Dobrogea fara sa nu dau cu ochii de jegul uman:





  Peturile si gunoaiele s-au asternut ca un covor, iar daca maresc fotografiile senzatia de frumusete se risipeste ca prin farmec. Parerea "uamenilor" este ilustrata perfect de urmatoarea imagine:




  Citim regulile de pe un panou de informare de la intrarea in Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, si facem pe el in acelasi timp. Doar ca vantul i-a jucat o festa: a spulberat jetul pe proprii pantaloni! Boul baltii credea ca e protejat si el! Nu tata, protectia nu e ptr. tine, e impotriva ta, a rautatii, ignorantei si prostiei!
  Ma rog, am inchis ochii strans si m-am indreptat in viteza spre locurile inca neatinse;





 Si in scurt timp a inceput actiunea, am avut parte de ceea ce as putea numi cea mai spectaculoasa iesire foto de-a mea. Primul contact, Corcodel cu gat negru - Podiceps nigricolis la inperechere, in timpul dansului nuptial. Magnific:








 Apoi am asistat la o gala de lupte intre Piciorongi - Himantopus himantopus:




 Iar la pauze admiram fetele care numerotau rundele:







  Am dormit peste noapte pe campul de lupta, in mijlocul unui cor de broaste, fara sa stiu ce-mi va rezerva ziua urmatoare;



  Iar dimineata m-a prins total nepregatit ptr. ceea ce avea sa urmeze:



  Adica unele dintre cele mai spectaculoase cadre pe care le-am surprins pana acum:



  Vedeti in urmatorul cadru cum femela de Vanturel rosu incearca sa fure un soarece din ciocul partenerului, in timpul ritualului de imperechere:


  Iar la final am lasat "bijuteria coroanei", Kingfisher - Alcedo athis in cea mai dificil de surprins ipostaza, in timpul zborului de pescuit, cand pasarica vine in viteza, se opreste brusc in aer, batand rapid din aripi, apoi plonjeaza cu capul in jos intrand in apa, de unde iese cu pestisorul in cioc. Niciodata nu poti sti cand sau unde se va petrece actiunea, iar atunci cand se petrece, totul este fulgerator:









  Apoi cand fuge cu prada:







  La urmatoarea iesire ma voi concentra pe intrarea in apa, si iesirea cu pestele in cioc. Anii trecuti am surprins si momentul intrarii/iesirii din apa, dar destul de departe, am sa incerc acum sa fiu cat mai aproape de actiune. As putea sa-mi usurez sarcina punand un vas cu apa, in care sa fie si niste pestisori vii, dar asta cam seamana a trisare. Incerc totusi fara regizari prealabile, satisfactia capturii va fi nealterata.





Cat asteptam vedeta mea sa-si faca aparitia, am avut parte de vizita celei mai inteligente pasari de pe planeta, Stancuta. Pasarea asta invata incredibil de rapid, doar observand activitatile oamenilor, astfel a fost filmata urmarind un om cand deschidea un seif cu cifru, ptr. ca apoi sa refaca combinatia cifrului si sa deschida seiful unde cercetatorii puneau mancare ptr. ea. Sau am mai vazut cum fura cheile si deschidea lacatul unei custi unde se afla inchisa. Repet, uimitoare creatura Stancuta - Corvus monedula. Dupa cum vedeti are si ochi albastri, deci nu-i o cioara oarecare!





 Tot intre partidele de pescuit ale Kingfisher-ului m-am antrenat cu un Pescarus razator - Larus ridibundus:







  
 Si o informatie de ultima ora, AU SOSIT PRIGORIILE! Am auzit, cat stateam in camunflaj "pri, prii, prii" si m-am gandit: "doar nu au ajuns deja Prigoriile, ca suntem in 20 Aprile! M-am intors si le-am vazut silueta inconfundabila pe cer si pe un tufis aflat la ceva distanta in spatele meu, pe un mic deal. Urmeaza multe zile la fotografiat in compania lor. Acum sa vina si Dumbraveanca, si avem lotul complet!




 Sa inceapa spectacolul!!!



Comentarii

  1. Absolut de acord cu Allen, adică minunat, superb ...
    Și ca răspuns la AU SOSIT PRI..., UUUURRRRAAAA !!!!, vom avea alte imagini superbe de la tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. inainte sa descopar blogul dumneavoastra priveam fotografiile cu pasari ca si cum ar fi fost impaiate toate. nu le-as fi facut rau, dar nici nu ma interesa ce se intampla cu ele. acum sunt vii, au o poveste. am inceput sa le caut, sa le astept, sa citesc despre ele. felicitari mai ales pentru ca nu ne lasati sa fim indiferenti

    RăspundețiȘtergere
  3. Este cea mai mare bucurie ptr. mine sa aud asta! Cand vad ca nu e degeaba, si, incet incet, oamenii incep sa deschida ochii, sa se opreasca si sa priveasca, sa-si doreasca sa inteleaga ca nu suntem suprema realizare, iar dupa noi potopul! Suntem fratii acestor fiinte, dar "educatia" ne-a facut aroganti, asta dupa ce l-am confiscat pe Dumnezeu, care lucreaza numai ptr. noi. Viata nu a inceput cu noi, si nu se va termina cu noi. Suntem doar o celula. Agresiva, cei drept! Revenind la Planeta Dobrogea: trebuie aparata de lacomie. Sa nu ajunga astia sa extraga gaze de sist, lucru comparabil cu injectie de cianura direct in vena! Ar otravi tocmai fluviul subteran ce o strabate, "descoperit" de televiziuni anul trecut :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelenta postare, minunate imagini! Va doresc un sezon cat mai bun!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am văzut un film făcut în SUA despre extracțiile cu pricina. Metoda aceea cumplită înțeleg că se va aplica și în România. Sunt vizate multe zone printre care și Dobrogea. Lucrurile par destul de avansate în acest sens. Dar nimeni nu vorbește despre asta ( televiziuni, alții...), iar populația nu știe ce urmează și mai ales CUM urmează să se întâmple.Să injecteze otrăvuri în subteran...groaznic. Acestea se disipă în pânza freatică...și de aici totul moare.
    Oare nu se poate face nimic ? Noi, nu putem face nimic ? Vine vacanța de vară...tinerii, studenții vor fi liberi, ei au chef și entuziasm...poate că...ar trebui să ne gândim cu toții.

    RăspundețiȘtergere
  6. prin Galati au inceput sa semneze petitii impotriva extragerii gazelor de sist. interesul exista, numai ca se pierde un pic in peisaj, in toata agitatia de aici. sunt multe corturi ale celor care au nevoie de semnaturi pentru a-si sustine candidatura, asa ca e greu sa-ti mai dai seama de ce se intampla. am asistat la un moment in care o doamna, dupa ce a semnat impotriva extragerii gazelor, a intrebat cine-i candidatul si de la care partid.
    intalnesc des tristea celor care se opresc si incep sa analizeze obiectiv, realist, mediul in care sunt. tindeam sa o critic. acum imi dau seama ca e benefica, daca nu paralizeaza si mobilizeaza omul pentru a actiona. apatia e mai nociva decat ea.
    solutii vor exista....daca nu se nasc din responsabilitate, atunci sigur o sa apara din disperare si necesitate. nu poti sa distrugi natura care te sustine si sa speri ca iti va fi in continuare bine

    RăspundețiȘtergere
  7. Pareti un om atat de liber, incat va spun sincer ca va invidiez. Imi dau demisia si ma apuc si eu de fotografie. Asta daca reusesc sa trec peste micile impedimente de genul: n-am aparat foto, animalele le recunosc doar daca le-am vazut plimbandu-se prin curte, nu tolerez caldura si nici frigul, blog nu stiu sa-mi fac, talent pentru scris n-am.......asa ca, fiti cu mare bagare de seama....sunt o concurenta serioasa si sunt pe urmele dumneavoastra ca sa va intrec. :P

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca e cea mai spectaculoasa postare a ta de pana acum. Ma bucur nespus ca pui la munca asa cum trebuie D800-le :) Abia astept sa vad ce va mai urma :)

    Nu vreau sa par "destept" dar vezi ca poti scapa de flicker-eala aia din al doilea filmulet, datorata micilor diferente de expunere intre cadrele de timelapse cu ajutorul unor mici softulete, majoritatea gratuite. (ex. http://lrtimelapse.com/)

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, am uitat Active Dlight pornit si de aia clipoceste asa. Chestia ca softuletele lucreaza direct pe seria de fotografii care vor fi ansamblate in film, dar la D800 montajul cadrelor se face automat, iese direct filmul, chiar la sfarsitul secventei de fotografiere. Va multumesc tuturor ptr. gandurile bune, sper sa nu dezamagesc cu urmatoarele povesti.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu vreau sa par giga contra prin ceea ce o sa spun in legatura cu gazele de sist, sper sa puteti accepta si parerea mea. Eu urmand sa absolv in vara aceasta o facultate de stiinte economice, privesc aceasta problema si prin ochii "alora" care vor sa extraga gazul.
    Si totul se rezuma la asta: Cerere si oferta!
    Cautati un vinovat pt. cei ce vor sa extraga gazul, uitati-va bine in oglinda, noi toti suntem vinovati, noi suntem cei care cerem tot timpul mai mult, masini mai tari, mai mari, mai sigure, mai lkuxoase cu mai multe optiuni, aparatura mai bune, inclusiv aparatura Nikon, ne bucuram cand le cumparam din magazin, dar oare resursele de unde vin, nu tot din pamantul acesta?
    Noi cerem LCD-uri, LED TV-uri, IPad-uri, IPhone-uri, laptopuri, pc-uri mai performante si cate mai multe, haine cumparate toata luna, sosele mai bune, salarii mai mari sa merge sa vedem nisipurile si praful din orientul mijlociu. petrolul este pe terminate asa ca marile companii se reprofileaza urmatoarea resursa naturala la rand este Gazul. 5% din consumul de curent si gaz este direct la oameni, rezidential, restul e industrial. Si industriile alea pt cine credeti ca lucreaza? Pt noi, sa ne satisfaca noua cerintele.
    Acele gaze de sist pot aduce multe locuri de munca, pot baga bani in buzunarele multor oameni care la randul lor vor vrea mai muilte masini, aparate electronice si vacante pe nush unde.
    Vreti sa opriti acest lucru, trebuie sa schimbati conditia umana!
    Toti vrem sa avem 4-5 copii, toti sa fie f bine imbracati cu masini fiecare, asta e rezultatul.
    Omaneii vor sa refuze un simplu adevara: Cineva trebuie sa moara pt ca altcineva sa traiasca! Asta e singurul adevar pe aceasta planeta. oamenii din frica de moarte au facut tot posibilul sa se protejeze. Daca ne imblonavim de cancer, dam milioane p[e bani de medicamente pt a ne prelungii viata cu cativa ani, pt ca moartea e inevitabila, ei bine companiile farmaceutice din ce credeti ca traiesc, cum credeti ca isi produc medicamentele cu aer?
    Ganditi logic, veti vedea ca am dreptate, gandivita cum functioneaza lumea asta, totul s einvarte in jurul nevoilor umane si in jurul lacomiei noastre fara fund.
    Multumim de poze sunt fascinante !

    RăspundețiȘtergere
  11. Problema e alta; lacomia unor oameni (culmea, putini la numar) face ca omenirea sa se limiteze la resursele traditionale de energie, care pot fi controlate si manipulate ptr. un profit maxim. Sa ne gandim numai la Nikola Tesla, geniul care gasise o metoda de a distribui energia electrica fara fire, cabluri. "Investitorul" si asociatul sau P.J.Morgan (cel mai bogat om din America acum 100 de ani) a facut tot posibilul ca sa-l bage in faliment si sa-i saboteze proiectele care amenintau monopolul distributiei electricitatii. Putem vorbi despre motorul cu apa, motorul electric, sau mai stiu eu ce motor, proiecte trase pe linie moarta din aceleasi interese. Exista solutii alternative, nu exista vointa politica. Ne vor dependenti. De ei. Cu orice pret.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este cat se poate de adevarat, dar aici la fel ne batem cu ceva ce e greu de invins. Conditia umana!
      A-ti spus: "Suntem fratii acestor fiinte, dar "educatia" ne-a facut aroganti, asta dupa ce l-am confiscat pe Dumnezeu, care lucreaza numai ptr. noi". Tocmai aici e problema, educatia ar trebuii sa fie cea care sa ne faca sa intelegem ca trebuie sa traim in armonie cu natura.
      A fi uman ar trebui , cel putin in teorie, ca ratiunea sa invinga emotiile animalice, pt ca la urma urmei ne nastem si suntem din fire animale, educatia ar trebuii sa ne transforme in ceva mai mult de atat. Oamenii ar trebuii sa foloseasca ratiunea si bunul simt pt a invinge pronirile animalice, in schimb noi folosim ratiunea pt a ne satisface aceste porniri. La umanintate cuvinte precum compasiune si cumpatare ar trebuii sa fie dominante , in schimb cuvinte ca violenta, sex , rautate si lacomie sunt cele care ne definesc.
      Cei putini care detin haturile acestei lumi a noastre a oamenilor, nu vor asa ceva. Asta e motivul pe care Iisus Hristos a fost rastignit, indemna la umilinta, compasiune si cumpatare, in schimb altii vroiai un Mesia, precum David, care sa pune piciorul in gat tuturor. Din pacate acei oameni ne conduc acum.
      P.S. Nu sunt un om religios, aceste ultime observatii sunt pur obiective si le-am spus ca o argumentare la ceea ce am scris mai sus privind conditia umana.

      Ștergere
  12. Extraordinare pozele, o reala placere sa le privesti!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mircea, uite un link care poate fi de maxima importanta ptr tine :

    https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52326

    Nu am vrea ca D800-le tau sa se topeasca , asa cum facem noi privind pozele tale :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Super ca de obicei. Corcodeii negrii sunt bestiali.
    A si SUPER....au sosit prigoriile. Le astept si prin centrul tarii.
    Bafta si astept si alte specii cu interes.

    RăspundețiȘtergere
  15. Tot respectul pentru fotografii.Nemaipomenite!

    RăspundețiȘtergere
  16. Flickareala este data de obturator, un timp mai scurt de 1/50s (si chiar si mai lung de atat, din experienta) face ca imaginile, chiar si cu setari fixe 100% manuale sa aiba mici diferente de luminozitate intre ele. Cu cat timpul e mai scurt cu atat diferentele sunt mai mari...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…