Dimineață stuf, seara papură - sau cum dai de Pițigoi.
Iar mi-am luat-o! M-au facut de ras niste pitigoi! Sa va spun cum a fost? Cautam de ceva timp o gasca rara, probabil cea mai rara gasca: Branta Ruficolis - Gasca cu gat rosu; dar fara succes, poate din cauza raritatii ei, poate din cauza vanatorii excesive. Veneau cu miile la noi in Dobrogea, pentru iernare, acum sunt cateva zeci. Cand am dat in sfarsit de cateva exemplare,
a aparut pe cer un Codalb, iar toate pasarile si-au luat zborul de pe luciul apei;
Ca o curiozitate, am mai gasit un exemplar de Calidris alpina -Fugaci de tarm. care nu prea mai avea ce cauta in tara noastra la ora asta;
Spre seara, m-am dus pe malul lacului Pietrei, langa Murighiol, unde amicul Mihai Baciu spunea ca vazuse un grup de Pitigoi de stuf - Panurus biarmicus. M-am uitat dupa ei, dar lipsa de pitigoi! Asa ca m-am ascuns la marginea lacului, in papura, incercand sa surprind un Erete de suf - Circus aeruginosus. Si cum stateam tacut si ghemuit, simt ca ma gadila ceva pe fata. Dau cu mana si zboara niste puf, ca de papadie. Iar simt gadilituri, apoi vad cum un smoc de puf cade din capul meu... mai sa fie! Imediat ma vad invaluit intr-un norisor de puf. Ma intorc sa vad ce provoaca fenomenul si am un soc, deasupra mea, la nici jumatate de metru, un grup de Pitigoi de stuf smotoceau florile de papura, scotand puful din ele. Astia mancau semintele, apoi le scuipau in capul meu!!! Se hranesc cu semintele minuscule atasate de puf.
Cand m-am miscat mai tare au zburat un pic mai incolo, asa ca m-am adaptat imediat situatiei si am tras primele cadre bune ale zilei:
dar lumina a devenit tot mai slaba (este Ianuarie, iar la ora 16 deja poti sa uiti de fotografiat pasari in miscare), si cum doream mai multe fotografii cu specia asta, m-am hotarat sa innoptez in acel loc;
in speranta ca a doua zi voi fi campion la pozat Pitigoi de stuf! Peste noapte a fost destul de frig, asa ca dimineata am gasit lacul inghetat partial;
Nu am pierdut timpul cu amanuntele astea, m-am pus pe cautat subiectul meu, in palcurile de papura, unde-i pozasem seara trecuta. Dar nu am gasit nici urma de Pitigoi... Hmmm. Mi-am spus sa mai am rabdare, sa-i mai astept, iar la putin timp mi-am dat seama ca ei se fugareau intr-un palc de stuf aflat la nici 50 m de locul cu papura. M-am dus acolo si i-am gasit hranindu-se mai mult la baza stufului, pe jos pe undeva, ceea ce facea imposibila fotografierea lor. Se pare ca dimineata cautau alt tip de hrana, larvele insectelor ascunse in tulpinile de stuf, care le aduceau un aport energetic mai mare dacat semintele de papura. Cert este ca nu se atingeau de papura, pana dupa amiaza, pana la ora 14.00-14.30 cand au reinceput sa asalteze puful de papura;
Concluzia trasa dupa misiunea asta: Dimineata - stuf, seara - papura! Va urez Lumina buna, atunci cand dati de ei; sunt relativ toleranti, va permit aproprierea, cu conditia sa va miscati lent, sa nu vorbiti sau sa rupeti stuful. Probleme o sa va faca stuful/papura, care se balanseaza in toate directiile, de cele mai multe ori suprapunandu-se peste pasare, atunci cand aceasta va sta in cea mai frumoasa postura!!!
Superbi pitigoii, abia astept sa-i intalnesc si eu.
RăspundețiȘtergereGasca cu gat rosu am intalnit-o dar nu in numar asa mare ca tine. Si desigur ca n-am apucat sa o fotografiez.
Te lasa fara cuvinte aceste imagini!Superb!
RăspundețiȘtergereMultumim pt cadre si cuvinte
RăspundețiȘtergere:) In penultima fotografie pitigoiul arata ca un mustacios suparat :)Reusita ipostaza
Lumina buna pt foto si Bucurie pt fotograf!
Foarte frumos domnule!
RăspundețiȘtergerefotografiile dumneavoastra sunt superbe. nu stiam ca se pot face asemenea fotografii in stuf la niste pasari pe care de multe ori nici nu suntem constienti ca traiesc in preajma noastra... deliciu vizual!
RăspundețiȘtergereCu respect Horeica Gabriel
M Gavrila
RăspundețiȘtergereCand ma uit la fotografii de genul asta ma gandesc de doua ori...sunt fotograf sau nu?
Super! A doua fotografie cu pitigoiul ( http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/dimineata-stuf-seara-papura-sau-cum-dai.html#comment-form ) e de milioane.
RăspundețiȘtergereCu riscul de a repeta epitetele regasite in commenturile anterioare, trebuie sa va spun ca aceasta seria este pur si simplu sublima. Nu sunt un mare amator de fotografii de wildlife dar aceste imagini sunt altceva, imi trezesc emotii de mult amortite... sete de aventura si de salbaticie. Sincere felicitari si multumiri deopotriva.
RăspundețiȘtergereNu mai comentez fotografiile, e de prisos :)
RăspundețiȘtergereVin doar cu o nota: am fotografiat, acum cateva saptamani, un intreg stol de branta, in zona de sud-est a Dobrogei. Le-am surprins atat amestecate in procent minoritar printre garlitze, cat si in procent majoritar (cu doar 2-3 garlitze printre ele), a doua zi. Din ce-am putut sa ne dam seama, e o zona potential frecventata in fiecare an de stolurile in pasaj, pentru odihna. Cateva imagini, destul de stangace, pe site-ul meu, aici.