Treceți la conținutul principal

Înapoi în Dobrogea - La căsuța Varvarei


    Nu am mai scris de ceva timp, și s-au adunat cateva povești de spus, chiar dacă anul acesta a fost unul destul de prost, cel puțin din punct de vedere al fotografiei de natura. Adica - efort mai mult, fotografie mai puțină.
   Caldura infernală m-a pus de multe ori în dificultate, astfel încât am luat in considerare un loc unde să mă pot retrage la miezul zilei, atunci când oricum nu puteam scoate cine stie ce fotografii, datorita luminii nefavorabile. Cum stie toată lumea, imaginile de calitate se realizează dimineața devreme și seara, târziu.


  Ori pe vreme proastă, cu ploaie și ceață, chiciură si zăpadă
  Oricât de tare ai fi, oricât de tare vrei să pari în fața altora,

 tot ai să cauți, la un moment dat, căldura, sau răcoarea unui camin. Așa se face că am descoperit un loc incredibil, unde am parte de confortul modern și senzația de autentic, îmbinate într-un mod unic - Casa Vechia Varvara, de la iesirea din Somova, spre Parcheș. Stiu că sună ca dracu, miroase a reclamă, chiar dacă, așa cum puteți constata, eu am evitat orice fel de reclamă pe acest blog. Absolut nimic. Și va rog să mă credeți, datorita traficului atins, am avut multe oferte. Dar să nu mai bat câmpii cu grație, și să va pun cateva imagini, mai ales ptr. cei care mă consideră cel mai în masură să-i indrum prin Dobrogea, atunci cand își programeaza un concediu. Rezolv astfel o problema mai veche, anume că sunt întrebat aproape zilnic - Unde sa merg în Dobrogea să fac poze frumoase, sau să vad păsări, sau să mă relaxez? Ca o paranteză nu sunt cel mai în măsură să vă sfătuiesc, dar voi încerca să nu mă fac de râs.
  Ei bine, Casa vechia Varvara este ptr. mine o bază de expediție, ptr. că de aici fac max, 100 m pana la cuiburile de Prigorii,


sau la cele cu Dumbrăveancă
asta dupa ce mi-am răcorit oasele in piscina din curte, sau m-am odihnit în camerele protejate de caldură, cu ziduri groase de 1 metru.


  Să vă mai spun cum este să treci printre vrejurile de pepene verde, pline de rod? Să culegi pepene de 10-15kg, să-l pui pe masă seara, să-l tai cu un cuțit vechi de argint și sa mănînci cu capul bagat tot intr-o felie?

 Cum este când te trezești într-o dimineață de Iunie, stai ca plosnița-n piscină și vine Grangurele sa fure cirese din copacul de lângă piscină?


  Dar să-mi revin, ca eu merg în Dobrogea cu un scop, anume să fotografiez, iar locul acela mi-a oferit cele mai bune capturi de păsări, precum și cele mai frumoase cadre ptr. portretele din secară,


  De aici ies foarte ușor pe canalele marginite de sălcii și stuf, ptr. a mă pierde cu zilele in salbaticie,


 Și ce bucurie ptr. mine, când privesc aceste imagini aeriene regăsind locurile unde am stat la pandă, unde am fotografiat pasărea x sau pasărea y. Sau unde am stat pur și simplu ca un parazit cu undița în mână, pe malul gârlei Somova,  Eram gelos pe prietenul meu Gabi Jinga, deoarece s-a dus să fotografieze Valencia, un oraș drag mie,


dar mi-am dat seama rapid că ma pot bucura și de lucruri mai simple, comune în Dobrogea mea dragă!

Comentarii

 1. Fotografii minunate, fantastic de frumoase! Dacă mai adaug și faptul că-s făcute în Dobrogea, regiunea copilăriei mele, atunci bucuria și plăcerea pe care mi-o provoacă devin de nedescris! Minunat! Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 2. Niskie ukłony:) Piękne kadry, cudne światło, malownicze miejsca - można by tak pisać i pisać!
  Gratuluję serdecznie - i równie serdecznie pozdrawiam !

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitari pentru fotografii si pentru acest post!
  Il asteptam cu nerabdare.
  Lumina buna in continuare!

  RăspundețiȘtergere
 4. Bine ai revenit. Simt o anume tristete totusi...si nu ti-e caracteristica.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ai sa intelegi mai bine dupa ce voi posta urmatoarea poveste. Simt aproape fizic un mare rau care urmeaza sa vina. Si in afara de asta mi-e teama ca de acum cei care vor sa exploateze gaze de sist au mana libera sa otraveasca si Dobrogea... Iar noi nu contam, oricat de multi am fi sa spunem NU! Mi-am dat seama de curand ca suntem o colonie, unde orice functionar al Stapanilor poate Dicta ce trebuie sa taiem, ce trebuie sa cedam, ce trebuie sa mancam, ce trebuie sa simtim, ce trebuie sa Iubim. Iar daca nu ne convine, sa plecam dracului de pe pamantul asta care nu mai e al nostru. Grav este faptul ca multi chiar nu realizeaza ce se intampla...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Mircea.
   In sfarsit ai realizat pericolul infiorator care ne paste.
   Eu postasem mai demult aici un link , cu un documentar realizat de americani la ei acasa, despre pericolul gazelor de sist , dar nimeni nu a comentat nimic ca si cum totul este O.K.
   Daca suprapui si cancerul eolienelor care vor impanzi cu miile Dobrogea, iti poti lua adio de la aceasta minune de care te-ai bucurat pana acum si nu numai tu.
   Vei povesti nepotilor daca ii vei avea si daca vom mai trai pana atunci, cum era Dobrogea inainte de distrugere.
   E dureros , dar in curand nici delta dunarii nu va mai putea oferi mare lucru, deoarece.... nu mai are peste .......si ai ghicit nu vor mai fi nici pasari.
   Am stat 3 saptamani in delta si am ramas uimit ca nu mai are peste , decat ceva bibanei, carasi si platica la dimensiuni cat palma.
   Si eu m-am intristat la fel de mult ca si tine, poate, dar mi-am dat seama in acelasi timp ca profetiile sfintilor parinti se implinesc sub ochii nostrii.
   Ghici ce urmeaza ......marea foamete , asa cum nu a fost niciodata pe acest Pamant.
   Macar sa ii multumim Lui Dumnezeu ca noi am mai prins ceva din ceea ce a fost pur si curat pe acest Pamant, din multe puncte de vedere.
   Cu cei care au interesul sa ne otraveasca apele din subteran si aerul pe care il respiram, prin exploatarea gazelor de sist si cu cei care monteaza mii de eoliene chiar si in zonele protejate, nu te poti lupta, deoarece este o mafie la nivel global , care cumpara orice guvern si elimina pe oricine le sta impotriva.
   Rugaciunea este singura forma de lupta si doar o minune poate salva Dobrogea de la dezastru in care se doreste a fi bagata.
   Sa nu uitam de carierele care se vor inmulti de asemenea tot in Dobrogea pe langa nenumaratele care deja sunt, inclusiv la intrarea in Parcul National Muntii Macinului.
   Mai vorbim.

   Doamne ajuta, Valeriu

   Ștergere
  2. Din pacate,asa este!

   Ștergere
 6. frumoase fotografii .bafta in continuare

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…