Treceți la conținutul principal

Ziua pozografiei


 Ziua fotografiei. Devenită ocazie în care fiecare spune chestii cât mai profunde despre legătura lui intrisecă cu Arta și lumina și conceptu... un fel de hipstereală metafizică generată de odihnă.
Am vrut să intru în joc, articulând și eu ceva cleios, dar... nu se leagă frate!

De fapt, ptr. mine fotografia este un fel de ruletă rusească, o invitație la bărbăție, așa cum spunea Mircea Eliade. Din cauza ei mi-a stat inima de câteva ori, de-am repornit-o cu un pic de ajutor, renăscând, iar și iar. M-a împins la limita aia în care trebuie să faci alegeri instant, bazat pe instict dar nu pe frică. Mi-a dat forța să iubesc iarna Dobrogei atunci când toți o urau. Să trec prin nopți cumplite în care eram deja nevoit să lupt ptr. supraviețuire. Să înfrunt oameni care mă doreau mort, doar ptr. că eram în locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. Să suport invidia unora, ascunși mereu în anonimat, frustrați probabil de rezultatele mele, dar incapabili de un efort minim care să-i ajute să-și descopere propria cale. M-a făcut să zâmbesc mereu, ca atunci când cuceream plaja mamaia, la minus 22 grade, ocupând loc pe plajă, ptr. la vară. Amintindu-mi cum mă chinuiam să încălzesc o conservă de fasole cu cârnați. cu un Primus ce nu mai putea menține flacăra... Până să termin conserva de mâncat deja era iar un sloi de gheață, dar eu zâmbeam fericit, ca un idiot... apoi scăpam o bășină... și mă trezeam la realitatea în care aveam muci înghețați până în barbă.


Prostia supremă este aceea că fac astea nu ptr. a pune câte o postare in care anunț emoționato-fericit că m-am înscris sau sunt nominalizat la câte un concurs, de parcă ar interesa pe cineva sau de parcă s-ar bucura cu adevărat cineva de rezultatele altuia... Nu, culmea idioțeniei, o fac ptr că iubesc, iar cum o iubire fără dăruire este doar egoism, dăruiesc necondiționat oamenilor din jurul meu tot felul de secrete, aflate din șoaptele zânelor care m-au protejat mereu. O mai fac și ptr. că fotografia îmi dă curaj să mă privesc mâine în oglindă...
Știu, mi-a spus un înțelept - lumea îți va ierta orice greșeli, dar nu te va ierta niciodată ptr. faptul că ești fericit!

Capul sus, ochiul ager și mâna fermă!

Comentarii

 1. Superba" scriitura "!
  Imagini ireale!

  RăspundețiȘtergere
 2. Una dintre puţinele postări sincere, adevărate, despre cum e, de fapt, pe care le mai poţi citi. Susţine seria de imagini şi te trezeşte la realitate, una mai cu asperităţi, dar mai frumoasă decât vreo băşină hipsterizdă edulcorată.

  RăspundețiȘtergere
 3. Îmi place termenul de pozografie. La unii sună departe de artă. Eu cred că pe românește, și nu numai, vine de la a desena (adică a exprima ce vrei tu) prin, cu fotografie. Înseamnă ceva la ceea ce mulți vor sa ajungă, dar este greu din varii motive.

  RăspundețiȘtergere
 4. Everaldo Senior Colorist16 septembrie 2017, 13:40

  Poti sa pozezi in nefericit, iar lumea nu te va ma invidia absolut deloc, fara sa stie cum sta treaba de fapt... In plus, practici si pozografia. :)

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…