Nikon D850, sau cum desconsiderăm vrabia din mână...



 Prima mea întrebare - ați dus vechiul D810 la limită și ați constatat că aparatul nu mai face față capacităților și cunoștințelor voastre? Nu mai are el cea mai mare plajă dinamică, nu mai are calitatea detaliilor așa cum aveți voi nevoie? Serios? Pot să văd și eu lucrările voastre din care să deduc faptul că vă limitează scula? Pot?
 Să fim înțeleși, articolul nu este unul scris din frustrare - dacă aparatul Nikon D850 va fi grozav eu voi fi unul dintre cumpărători, deoarece am de gând să iau 2 bijuterii optice de la Sigma, anume 135/1,8 și 14/1,8. Daaaar... citiți și judecați singuri.
 Articolul este scris ptr a-i ajuta pe cei care încă nu realizează ce presupune achiziția unui aparat de peste 40 Mpix, de la orice marcă ar fi acesta.
 Hai să ne așezăm și să gândim la rece.
 Se știe că Nikon a tot schimbat algoritmul de focalizare chiar prin diversele update-uri de firmware. Iar utilizatorii au constatat că obiectivele lor Sigma nu mai focalizează corect... V-ați prins, producătorul dorește să-și protejeze profitul generat de vânzarea propriei game de optică. Oare noul aparat va fi optimizat perfect ptr. obiectivele Sigma/Tamron? Avem motiv să credem că vor fi probleme? Avem.


  Stau și mă întreb - de ce oare nikon anunță acest aparat lăsând și specificațiile chiar cu mult înainte de a-l avea gata de vânzare? Ptr. că așa ceva nu s-a mai întâmplat la Nikon niciodată, din ce știu eu.  Cumva ptr. ca Nikoniștii ce deja aruncă ochiul spre Sony, Fuji, Olympus să nu facă trecerea și să mai aștepte cuminți aliniați la tejgheaua Nikon? Posibil.
 Dar câți dintre nikoniști își vor permite acest aparat? Și câți sunt conștienți că factura ptr aparat va fi completată de alte câteva facturi obligatorii? Cum care facturi? Aaa, vreți să intru la detalii: ok!
 Prima factură vine de la optica necesară. Eu știu foarte bine că Nikon 14-24/2,8G este soft pe margini chiar și cu D810. Cum va fi el pe D850? Mai slab? Eu așa cred. Dacă Nikon lansează un nou 14-24/2,8E avem răspunsul. Va costa el peste 2500 euro? ăăă... probabil.
 Vechiul și problematicul - nu mi-a plăcut niciodată și de aia nu l-am recomandat niciodată - 24-70/2,8G a fost înlocuit deja, iar pe D850 va fi dezastru cu el, așa că trebuie să luăm noul 24-70/2,8E care costă peste 2500 euro, apoi noul 70-200/2,8E care este infernal de scump, la noi cer ăștia 130 - 140 miloane lei pe el. Vai mamă, 10000 euro doar ptr dotarea corectă cu optică, dar fără fandări artistice gen Nikon 105/1,4E sau mai știu eu ce superteleobiectiv. Deja banca noastră freamătă de fericire.
 Bine, veți spune că luați omoloagele de la Sigma sau de la Tamron. Dar sunt acelea gratuite? Și aveți garanția că focalizarea va fi așa cum trebuie? Eu nu aș fi tâmpit să fac aceste afirmații până nu aș testa bine aparatul cu acele obiective.




 A doua factură vine de la sistemul cu care prelucrați acele fișiere. Calculatorul vostru actual nu va face față lucrului cursiv cu acele fișiere. Eu tocmai mi-am ansamblat un sistem nou și pot să vă spun că trebuie să mai pregătiți în jur de 2000 euro ptr asta.
 Aaa, vreți 4K... plătiți tată componente gen placă video, memorie și SSD-uri, dacă nu cumva chiar  SSD-uri M.2. Ziceți că aveți laptop performant? Nu va mai fi performant. Veți sta în fața afișajului așteptând să deschidă un tiff sau Nef cam 30 sec, apoi veți face un autocontrast în cam 15 sec și veți mai aștepta privind un cerculeț ce se învârte încă 30 sec!... ce să zic, productivitatea maximă - din 6 ore de lucru, 4 ore vor fi pierdute cu deschiderea si închiderea pozelor la calitate maximă. Pam, pam!



 A treia factură vine de la carduri SQD, carduri SD rapide și de la HDD-uri noi ptr stocare. Ce aveți se va umple infernal de rapid, vă spune unul care a lucrat cu D810, nu cu D850.





 Urmează întrebările firești în lumea Nikon, cele cu care ne-am obișnuit și care ne-au făcut să trecem pe la service-ul skin periodic.
 Cum vor fi cauciucele de pe aparat, că mulți, adică cam toți utilizatorii de Nikon au avut parte de anumite dejantări uimitoare, chiar pe seriile D3- D3s - D4 -D4s...
 Cum va fi autofocusul?
 Cum va fi procesorul de imagine, că ultimele băgau niște nuanțe mov de toată frumusețea când trăgeai de curbe să scoți detaliile în umbre.
 Cum va fi sistemul de ridicare al oglinzii, care necesita realiniere după nici 30,000 cadre la gama profesională.
 Cum va fi filmarea 4K la nivel de codec și rată de transfer, că aici se știe bine, Nikon era ultima roată la căruță cu 25 Mb/sec la FullHD si cam 50 Mb/sec la 4K.
 Nu vreau să mă gândesc la filmarea 8K, aia e marketing pur ptr. cei care doar visează dar nu lucrează. Va fi imposibil de rulat cu ce avem pe birouri, dar cel mai important - un fir minuscul de praf pe senzor se va vedea bine definit pe minunata voastră filmare 8k, asta dacă nu cumva veți avea și stropi de la oglindă și obturator. Stropi care pot apărea chiar în timpul realizării Time lapse. Pățit.

 Cum spuneam, Am scris ptr a ajuta oamenii care-și folosesc sinapsele. Cei excitați de specificații tehnice uneori inutile - inutile chiar și din considerentul că ei nu se ridică nici la nivelul vechiului aparat - vor da buzna la tejghea, scuipând în sân după ce vor fi citit aceste păreri ale mele.
 Accept faptul că pot să mă înșel, așa că luați acest articol cum considerați voi. Sunt conștient că va deranja, dar asta este realitatea în care mă manifest.
 Hakuna matata!


 La final vă recomand să fiți sinceri cu voi, că pe mine nu mă afectează răspunsul vostru în nici un fel, deci fiți sinceri și spuneți - Chiar vă limitează vechiul aparat? Priviți-vă în oglindă atunci când răspundeți.

 Sunt tot mai speriat de impactul muncii mele cu Olympus, iar migrația în număr mare spre acest sistem, ca urmare a postărilor mele în ultimele luni mă pune serios pe gânduri. Dacă doamne ferește se întâmplă ceva cu Olympus, mă vor căuta oamenii aceștia cu furcile... chiar dacă nu i-am spus nimănui să ia Olympus doar ptr. că am trecut eu pe acest sistem.
  oameni buni, folosiți ce aveți până scula chiar este uzată. NU MAI VINDEȚI APARATE CU 10,000 CADRE, asta înseamnă că nu le-ați folosit decât extrem de puțin. Folosiți maimuța din spatele vizorului, că nu vă dau banii afară din casă. Sau vă dau?...


 Dacă tot schimbați aparatele la 1-2 ani iar voi nu ați apucat să ieșiți la fotografiat decât din an în paște, sunteți sigur victimele unui marketing agresiv...



Comentarii

  1. Ce te mai fute grija de Nikon ? Simti pericol ceva? De ce nu vorbesti de Fuji ? De sony ? De ce doar de nikon nikon nikon ?? Tot asa o sa vorbesti si despre urmatorul olympus ? Cine e destept sa vada cat esti de ipocrit va avea de castigat, cine nu o sa stea cu tine la Labasala ! Nu observ pe nimeni care are Nikon sa zica de rau de Olympus ! Vezi de olympusul tau si du-te tare cu tufisul in brate martafloiule obsedat ! Te-au fut*t aia de la nikon in dos de toata ziua nu stii ce sa mai zici nasol despre Nikon ?De cand te-a fut*t nikon ...sigma a devenit un obiectiv minunat ! Mos Bezermetic recomanda sigma ! Esti de ras ! Rusineeeeeee !! Suge o ceapa frustratule !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte frumos scris alexandru george. De ce te ascunzi în anonimat, dacă ești convins de ceea ce cezi și vorbești? Te dau de gol tocmai ticurile verbale, folosești des aceleași fraze în conflictele tale cu lumea rea din jur.

      Ștergere
  2. Poate nu sunt de acord cu toate fotografiile dumneavostra dar asta nu inseamna ca nu sunteti valoros sau nu aveti viziune artistica. Ma enerveaza doar limbajul unor comentatori pe care il cunosc foarte des de pe strada, cam de prin 1998... Oricum eu nu comentez decat despre fotografie si urmaresc si alte site-uri si reviste de specialitate (care au cam dat faliment intre timp...) si toate observatiile dumnevoastra le consider adevarate. Timpul va arata ca aveti dreptate in acest caz...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca inteleg esenta acestui articol însă cred ca este exagerat si atunci cand isisti prea mult oamenii tind sa respingă ce spui sau ce scrii. Sunt încă posesor de Nikon, păstrez D700 chiar daca folosesc si un produs mai nou cele mai bune imagini sunt realizate cu D700. Pana la urma facebook ul e plin posesori de dslr uri mai scumpe sau mai ieftine dar imaginile realizate mukte pot fi făcute cu un telefon mai bun. Producătorii s au adaptat la cumpărători...

    RăspundețiȘtergere
  4. Aveam de ceva timp dorinta de a face upgrade sistemului (de la un D90 la un FF) dar ma impiedica bugetul (sa dau un car de bani pe echipament in continuare scumpire).

    Asta pana cand am inceput sa vad poze postate de tine facute cu Olympus.

    Review-ul la OMD E M1 mark II m-a facut sa iau decizia de a schimba sistemul si a trece la Olympus. Acum am un M5 mII de cateva zile. Sunt ff multumit de el.

    Ce scrii in acest articol sunt lucruri le care le-am tot citit si care m-au facut sa fug de la Nikon si DSLR in general.
    Desi multi spera sa nu ai dreltate, eu cred ca macar 80% cam asa va fi.

    Lumina frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Everaldo Senior Colorist17 august 2017 la 00:21

    Foarte bine punctat! Eu o sa continui sa folosesc D600 inca vreo 7-8 ani de acum incolo, dar am de gand sa imi iau si un Panasonic LX-100...
    PS: Multumesc pentru share! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce se mai uita lumea crucis la evenimente cand ma vedea cu EM1...asta acum 3 ani; cand ii vedeam prea disperati, mai scoteam din cand in cand, 5D Mark 3-ul. Insa de la inceputul anului, lucrurile s-au schimbat mult in bine, de cand cu EM1 mk 2; am selectat si eu clientii si e mult mai bine. Si am pastrat EM1 ca back-up, ramane un aparat de referinta. Sunt multumit, simt doar ca n-am suficient timp sa pot face tot ceea ce imi doresc, fotografic vorbind...

    Stima,
    Alin STANCU

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca vine Nikon cu viewfinder mixt cum se zvoneste prin targ, atunci nu voi "respecta" sfaturile tale si voi lua de indata D850, deoarece ma tenteaza f mult electronic viewfinder. Ai putea avea in mana concomitent un aparat cu lentila si unul "pseudo-mirorless", sa vezi si prin oglinda si daca vrei, sa vezi si poza finala cum va arata ca DOF, expunere, etc inainte de a expune. Vei spune ca daca tot vreau electronic viewfinder de ce nu trec la mirorless...e f greu de schimbat asa brusc tot sistemul, obiective...si mai ales de a te obisnui cu ceva total diferit.
    Daca insa D850 mareste doar rafala(eu nefiind axat pe sport sau eveniment nu ma intereseaza prea mult frame-rate-ul), mareste rezolutia de la 36 la 45(precum bine ai remarcat, ne ajung pe deplin 36 MP) si introduce 4k(de asemenea bine punctat-nu e stralucitor nikon la rezolutie video-daca vreti video 4k luati fratilor camere video dedicate)-asta nu ar fi destul pentru mine sa trec de la D810 la D850. Macar daca ar trece la Iso 50(fata de 64 cat e la d810 limita de jos)...cu totii stim prea bine ca la peisaj tragem de pe trepied 90% si ne trebuie Iso cat mai jos...
    Da, daca eram acum la D700 sau D800...poate da...
    E inadmisibil ca cineva sa vorbeasca atit de suburban ca cel care te-a criticat, nu trebuie sa admitem asa ceva...arta implica sensibilitate si ea nu merge cu asa un limbaj...insa ceva din ce a spus acea persoana face sens-ca tu ai trecut la olympus si atunci poti fi putin subiectiv cand vine vorba de fostul tau brand de camera, nikon...NIKON ramine o legenda, in ciuda micilor probleme foarte bine relatate de tine si a meniului greoi, fara touchscreen si neintuitiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că sunteți captivi într-o marotă. Nu atac Nikon, încerc doar să ajut colegii care AU CE SĂ FACĂ CU BANII aia mulți ceruți de producători. Dacă judeci la rece indirect am lovit și în vânzările Olympus, cu care presupui că aș avea o înțelegere. Am spus clar că rezoluția enormă - 80 Mpix - pe care o am acum la olympus m-a făcut să dau peste 2000 euro ptr. un calculator calculator. Am spus foarte clar să nu mai cumpărați până nu folosiți bine ceea ce aveți deja. Oameni buni, gândiți înainte de a judeca pe altul care încearcă să ajute. Că unii știu ce să facă și nu au nevoie de ajutorul meu, e absolut rezonabil, accept.

      Ștergere
    2. Domnule Photomarkus, mesajul e limpede si corect, desi e perceput ca o contrareclama (e si contra-reclama, dar cu argumente solide). 47Mpx nu o sa ajute nimanui la nimic, cu exceptia situatiei in care folosesti super-obiective, insa exista cu MF :). Singurul lucru bun pe care il gasesc la D850 e sistemul de AF de pe D5 care banuiesc ca e imun la problemele de aberatii cromatice ale obiectivelor sau sistemului rudimentar AF de pe modelele vechi (cum am eu).
      Nu puteti sa faceti pozele ca lumea din cauza ca nu aveti electronic viewfinder?... sa fim seriosi! Eu n-as avea nevoie de lag, mai degraba m-as multumii cu un sistem AF competent, un zgomot identic sau putin mai bun ca la D750 la ISO3200 si un DR mai bun. 24Mpx pe FX sunt arhisuficienti (pentru mine).

      Ștergere
  8. Mircea, in mare sunt de acord cu ce ai scris in acest articol cu toate ca o sa vin cu un contraexamplu:

    Aceste 2 imagini:

    https://scontent.fotp3-3.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/11792179_10155931258565608_7856727173110587245_o.jpg?oh=162a057319f8b227ad983c08dc64b01a&oe=5A1963E7

    https://scontent.fotp3-3.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/13161846_10156898885740608_8385567524540622522_o.jpg?oh=73daaa6c234b4655fec3643c28c660e0&oe=5A360182

    sunt facute cu Canon 600d + tokina 11 16. Dupa cum se poate vedea , sunt pline de zgomot datorita iso-ului mare.

    Ei bine, intre timp am trecut la 6d , am schimbat si sticla si am constatat ca imaginile cu noua tehnica sunt mai sharp dar mai important e faptul ca am zgomot mult mai mic la iso mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că adevăratul mesaj al articolului a trecut pe lângă tine. Sper să nu te superi. Nu voi relua cu detalii explicite. Cine vrea să înțeleagă...

      Ștergere
  9. Da, si mie mi se intampla sa contest lucruri atunci cand se ingroasa gluma. Toate aceste firme au vazut ca au pe cine sa stoarca si lanseaza an de an aparate care chipurile sunt inovative. Mircea are dreptate in ceea ce spune, doar orbii nu vad ca noi, consumatorii, suntem victime ale unui sistem axat doar pe consum. Telefoane precum galaxy-urile si apple-urile, care se relanseaza in fiecare an, aceeasi luna, pantofi pe care trebuie sa ii schimbi in fiecare sezon pentru ca sunt facuti din materiale de proasta calitate chair daca dai 500-800 lei pe ei s.a.m.d. Cam asta inseamna industria. Nu isi permit sa bata pasul pe loc astfel ca desi practic nu reinventeaza roata, ii imbunatatesc doar functionalitatea.
    Deci, ce diferenta este intre o dansatoare la bara si o firma de genul asta? Pe tipa respectiva, daca o vezi pe strada in blugi mai arunci un ochi dar ramai numai cu privitul insa, daca iti danseaza la bara si iti arata ceva te convinge. La fel si firmele acestea prin marketing-ul agresiv.
    Am avut 3 aparate nikon: am inceput cu d5000 si nu m-a multumit, am trecut la d90 si apoi la d300s. Atunci mi-au placut dar parca le lipsea ceva.
    Acum mi-am comandat un sony mirrorless pentru ca sta foarte bine pe filmare, pe iso si cred ca voi face treaba cu el.
    Intamplator am observat ca multi fotografi care in trecut au mers pe sisteme Canon si Nikon, migreaza acum catre mirrorless-uri Sony, Olympus Panasonic s.a.
    Acei oameni, la fel ca si Mircea, au platit 1 data, de 2, de 5 ori sume mari pe sisteme complete si la un moment dat s-au saturat sa le mai umfle buzunarele producatorilor.
    Nikon, Sony, Canon, Iphone, Samsung ....nu sunt firmele lu tata ca sa ne batem cu pumnul in piept pentru ele, sau sa ne scoatem ochii sau sa mergem prin foc garantand pentru ele.
    Astazi sunt, maine pot sa nu mai fie. Nu tre sa cadem in jocul lor de capitalist.
    Suntem liberi, putem alege oricand, de oriunde.
    Si nici nu tre sa le sustinem greselile din buzunarele noastre.
    Sunteti constienti ca firme precum Samsung, apple s.a.m.d, atunci cand au lansat primele telefoane cu touchscreen rezistiv si erau pline de erori si non-functionale, au progresat pe banii proveniti din buzunarele noastre?
    Daca eu fac o greseala la locul de munca, pot plati din buzunarul meu, pe cand aceste firme au facut bilioane de dolari din greseli si din testat produse.
    Nu trebuie sa fim neaparat de acord cu Mircea, dar un articol de genul asta ar putea sa ne dea de gandit si daca suntem isteti sa cautam mai departe sa vedem daca are dreptate. Pana la urma e o opinie. Daca este subiectiva sau obiectiva judecam fiecare, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne injuram.

    Il intreb pe acel individ care a vorbit urat la primul comentariu (alexandru george dupa cum spunea Mircea) daca mai are curaj sa dea ochii cu acest om. Nu il cunosc pe mircea, insa, consider ca trebuie sa ne comportam civilizat unii cu ceilalti.
    Ca el foloseste durex si tu de la concurenta...nu ar trebui sa fie subiect de injurii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hello, I think your web site could be having web browser compatibility issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic website! yahoo login

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…