Treceți la conținutul principal

Se apropie dezghețul... începe spectacolul!!!


  Învăț. Privesc și realizez câte drame mărunte compun tabloul unui univers ce renaște, după un ciclu complet. Viața mea, o frunză, o pasăre, un anotimp, apa dintr-o fântână, un munte, un nor... toate sunt datoare să se manifeste ptr a ne părăsi apoi, eliberând scena pe care forța renașterilor va ține un nou spectacol - de la apariția următorului ghiocel la o supernova.
 În încercarea de a-mi trăi viața mi-am asumat toate senzațiile care vin la pachet, adică nu m-am ferit să provoc soarta, suportând pierderile la fel cum am primit câștigurile. Și am 2-3 renașteri la activ, numai viața asta... Am dat frica afară din curte, amuzându-mă apoi, atunci când cineva incerca să mă priponească de câte un gard, ca pe o mârțoagă docilă. Nu a contat că gardul era galben auriu...
 Iar gardul nu a înțeles că eu nu eram mârțoaga dorită...


  Știu că libertatea se plătește scump, dar scump nu înseamnă și valoros. Uneori suporți prețul, pierzând multe, dar nu valoarea. Care este, manelistic vorbind, "decât" valoare!


 Cei care mă cunosc binișor s-au prins cam din ce plămadă-s făcut. Majoritatea în schimb a crezut că odată ajuns pe coama unui deal voi pune steagul și mă voi așeza bucurându-mă de beneficiile meritate. Ori eu, când am ajuns pe deal, am văzut Munții din zare, albi ca Strămoșii mei.  Of Doamne! ce mult îmi doresc să ajung la voi, ca voi!
 Stăpânii dealului nu știau că Zânele mi-au arătat calea spre  Poveste. De fapt stăpânii aceia nu știau decât să-și numere banii, ascunși cu plapuma-n cap în nopțile reci de iarnă când eu dansam în cântecul Zânelor de care vorbesc. Iar dansul acesta nu poate fi comandat cu bani, la genul - SĂ CÂNTE MUZICA!


  La începutul anului am știut că vin schimbări mari. Iar când au apărut provocările am reacționat rapid și fără milă față de mine. Am refuzat orice compromis, acceptând pierderi materiale imediate precum și pe cele din viitor.
  Așa se face că am renunțat la sistemul foto pe care-l foloseam, fiind acum în căutarea unui sistem cu care să o iau de la zero. Provocarea vine de la faptul că trec de la un sistem matur, de mare performanță, care m-a servit competent atunci când am avut nevoie, la ceva care nu a confirmat încă. De fapt nici nu știu unde mă voi opri cu alegerea, dar clar o voi lua de mai jos, învățând din mers, completând lipsurile cu ajutorul competenței.
  Inițial m-am gândit la Pentax, marca mea de suflet, dar provocarea nu era maximă, sistemul fiind tot unul FX. Am zis că Fuji, cu un sistem DX extrem de interesant, mi-ar da uneltele cele mai interesante.
  Cu toate astea, ceva mi-a scos în fața ochilor, din pură întâmplare, sitemul de la Olympus. Cu un senzor mai mic decât cel DX și implicit cu dezavantaje care făceau provocarea numai bună de acceptat. N-am ezitat nici o clipă, am deja câteva zile în care am studiat sistemul MTF, găsind un haos total pe acolo, descoperind însă calitățile care le voi transforma în arme. Vă asigur, va fi spectacol!!!
  Am citit cât mai multe specificații, apoi am trecut la review-uri, dar acestea din urmă suferă masiv în urma limitelor - de cele mai multe ori asumate - ale celor care fac review-uri ptr Olympus. E vorba de oameni care sunt atât de specializați pe un gen de fotografie încât nu pot evalua decât părți din performanța globală a sistemului Olympus. Deja mi-am făcut o idee, voi putea umple golurile de informație competentă, folosint toate cunoștințele căpătate în urma utilizării celor mai exotice sisteme din gama de top a producătorilor de echipament profesional.
 Îmi cer scuze, voi dovedi lipsă de modestie acum, dar probabil voi fi singurul utilizator de Olympus care a fotografiat în cam toate mediile posibile, de la subacvatic la fotografie din parașute, parapante, deltaplane, elicoptere și avioane, folosind absolut toată gama de aparate profesionale de la Canon, când eram pe Canon și de la Nikon până în ziua de azi. Aici adaug toată gama focală de la 8mm fisheye, la 1200 mm. Le-am folosit ani de zile, zile și nopți, iarnă și vară, la munte și la mare, în junglă și în deșert. Deci nu am avut contact cu ele într-o sâmbătă, la un workshop în așazisul ținut secuiesc... sau la tejgheaua unui magazin foto.
 Știu la ce mă înham, știu ce am pierdut, dar simt ce voi câștiga! Și voi scrie, să rămână scris - în următorii 2 ani de zile, Haita care mă urmează va schimba ceva prin rucsacii pe care-i cară! Rămâne să vedem ce...

 Marți sau miercuri primesc un sistem Olympus compus din:

Olympus OM-D E-M1 Mark II

 Ø  Obiective:

o   M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 MACRO
o   M.ZUIKO DIGITAL ED 75mm 1:1.8
o   M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm 1:1.8 FISHEYE PRO
o   M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑100 1:4.0 IS PRO
o   M.ZUIKO DIGITAL ED 40‑150mm 1:2.8 PRO + 1.4x teleconverter MC‑14
o   M.ZUIKO DIGITAL ED 25mm 1:1.2 PRO
o   M.ZUIKO DIGITAL ED 12‑40mm 1:2.8 PRO

  

Apoi ies cu ele în Dobrogea, iar săptămâna viitoare plec cu ele în Tenerife și Gran Canaria. La întoarcere primesc teleobiectivul de 300mm care este echivalentul celui de 600mm pe Nikon, și ies la fotografiat în Dobrogea, în plină migrație. 
 Se anunță vremuri interesante...


  

 Motivele trecerii pe alt sistem vor rămâne ca răni adânci în sufletul meu, ptr că nu sunt imun la răni.
  Hakuna Matata!

Comentarii

 1. Succes Mircea! Urmaresc pe youtoube un fototgraf foarte creativ din UK care face niste fotografii deosebite pe Olympus. Fotograful e cel care desavarseste si creeaza, nu camera. Fotograful exploateaza la maxim ce are pentru a desavarsi o idee. Sunt convins ca vei sparge bariere noi :-)

  RăspundețiȘtergere
 2. Bafta, abia astepam rezultatele, adica pozele cu Oly si review-ul lui M1-Mark II!

  RăspundețiȘtergere
 3. omul, fiinta-si pune amprenta, restul sunt povesti ale mintilor prinse in capcanele ce-i mai bun, ce-i mai rau.... cand incepi sa simti, constati ca ce-i bun pt mine, e rau pt tine si invers......de cel ce este in cauza depinde si acestia sunt pasii pt a constata ca nimic nu depaseste pe nimeni...doar scenarii....

  RăspundețiȘtergere
 4. Te urmărim cu mult interes în explorarea acestui nou sistem. Cu siguranță ai stârnit un val de interes pentru Olympus (probabil pe f64, Olympus e în topul căutărilor în acest weekend).

  RăspundețiȘtergere
 5. Ca utilizator (si) de olympus am urmarit cam tot ce s-a scris si s-a testat pana acum si intr-adevar aproape toate review-urile se rezuma la focus, stabilizare, fps si zgomot la iso mare. Noutati si cadre valoroase venind de la un fotograf care a abordat aproape toate genurile de fotografie cu o diversitate de unelte sunt nu numai binevenite, dar chiar foarte asteptate de utilizatorii Olympus (poate si de cei Panasonic), pentru ca sa prinda curaj si sa incerce sa depaseasca limitele comune, date de marimea senzorului, vizor si dimensiunile reduse ale componentelor sistemului. Felicitari ca te-ai miscat repede - eram trist la gandul ca tranzitia va dura prea mult - si astept cu nerabdare noutatile.

  RăspundețiȘtergere
 6. Draga Mircea , pare super tare Olympus OM-D E-M1 Mark II.

  https://robinwong.blogspot.ro/2016/11/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-review.html

  Nu mai zic de obiective, care sunt exceptionale.

  Sigur nu iti va parea rau, in sensul la ce vei putea face cu noul sistem.
  Cum ai trecut de la Pentax la Nikon , asa vei trece si de la Nikon la Olympus.
  E drept ca e acolo o nostalgie , care probabil va ramane o mare perioada de timp, pentru un sistem care ti-a slujit cu mult devotament,.........dar tu ai ales , asa ca ti-ai asumat si aceste dureri sufletesti.
  Ti-ar mai trebui totusi..... un Pentax K-3 II , care are astrotracer incorporat, ca sa faci astrofotografie, la super calitate.
  Am eu unul de vanzare , cu doar pana in 9000 de cadre facute si este in garantie pana in luna iunie.
  Shuterul este garantat la 200000 de declansari.
  Si asa vei avea si un Pentax , marca ta de suflet.
  Sa te ajute Dumnezeu cu noul sistem.
  Abia astept sa vad noile minuni , pe care le vei posta .

  Doamne ajuta, Valeriu

  RăspundețiȘtergere
 7. Doamne ajuta !
  Lumina ielelor sa vie !

  RăspundețiȘtergere
 8. Draga Mircea , un lucru ti-a mai ramas ca sa fii un fotograf desavarsit, daca tot schimbi sistemul si incepi o viata noua.
  Stii care este acela ?
  Sa te muti cu totul in Dobrogea .
  Vindeti apartamentul si cumpara-ti ceva in Tulcea , in Greci ,in Cerna, in Izvoarele, oriunde , dar sa traiesti zi de zi in Dobrogea, pe care atat de mult o iubesti si te identifici cu ea.
  Acum , mama ta te vegheaza de sus, Dumnezeu sa o odihneasca in Pace, nu te mai tine nimic in Galati, treci Dunarea si fii una Dobrogea , cu soarele, cu lupii, cu gâzele, cu roua diminetii, cu copacul , cu florile , cu ceata care se coboara la rasarit pe văile din Muntii Macinului, cu susurul apelor, cu cascada din Valea Chediului, cu turmele de oi care serpuiesc in praful dobrogean, atat de incarcat de istorie,cu zborul liber al pasarilor, cu vantul care sopteste neincetat povesti din vremuri de mult apuse, cu zanele care mereu te cheama sa stai cu ele.
  Fii liber cu adevarat, acum ai primit acesta sansa , unica.

  Doamne ajuta, Valeriu

  RăspundețiȘtergere
 9. Mircea , te rog corecteaza acolo unde am scris fii una Dobrogea .............am omis ,, cu ”......deci trebuie sa scrii .....fii una cu Dobrogea, cu soarele, etc.
  Multumesc.

  Doamne ajuta, Valeriu

  RăspundețiȘtergere
 10. Multumesc mult, exact asa am vrut sa faci,............. brava tie .
  Pentru asta , am sa mai scad la pret la Pentax K-3 II.

  Doamne ajuta, Valeriu

  RăspundețiȘtergere
 11. In sfarsit!!!Super!Olympus are o "problema de imagine" in Romania; In afara tarii lucrurile nu stau tocmai asa. Optica Zuiko din gama pro este net superioara concurentei iar sistemele profesionale Olympus au fost testate si rezista in cele mai extreme conditii.
  p.s. foarte multi fotografi National Geographic folosesc Olympus

  RăspundețiȘtergere
 12. Felicitari! Tot respectul! Nu-mi place m4/3 dar abia astept sa vad ce scoti din el... chiar fara 105mm.

  RăspundețiȘtergere
 13. Mircea, un fotograf ca tine scoate poze bune si cu pixul. Si sincer sa fiu mereu am crezut ca e o risipa atunci cand un fotograf asa talentat se limiteaza la a folosi numai scule de top de la producatori de top. E mult mai interesant de vazut ce poti face cu un sistem despre care multi spun ca este praf. O sa urmaresc in continuare aventurile tale, dar stiu ca surprize pentru mine nu vor fi, cu siguranta vei produce rezultate fantastice. Dar aceasta aventura a ta va oferi o perspectiva celor care cred ca doar sculele de top pot produce fotografii ca ale tale, si nu cel ce le manevreaza.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…