Treceți la conținutul principal

Șarpele, Guvidul și Egreta. Care pe care!  Zilele trecute am traversat iar Dobrogea, de la nord la sud, oprindu-mă din loc în loc. Nu mi-am propus să fotografiez ceva anume, doream să mă relaxez. Dar cumva, ața m-a tras într-un loc, pe malul lacului Razelm, unde am rămas peste noapte, ptr ca a doua zi să o iau mai departe, spre cheile Dobrogei Doar că, a doua zi aveam să fiu martor la un eveniment neconsemnat încă în cărțile de ornitologie. Am observat comportamentul extrem de curios al unei Egrete mari - Ardea alba -  care pescuia la mal broaștele, dar lăsa să treacă pe lângă ea toți șerpii, mari si mici, știind că specia asta se hrănește și cu șerpi, pe care nu-i refuză din meniu. Și vă rog să mă credeți, erau extrem de mulți șerpi în zona aia...

   Observam cum stătea și privea fix spre larg, scanând zona din fața ei, privind atent valurile. Apoi țâșnea în aer și zbura cam 20-30 m spre larg, făcând un ușor ocol  unei anumite zone...
 Ptr. ca să se năpustească cu capul în jos și să înșface câte un șarpe...
  Dar fără să apuce propriuzis șarpele de cap, ci apucând peștele care era prada șarpelui, ridicându-i pe amândoi în aer. La un moment dat, șarpele înțelegea că este o cauză pierdută și dădea drumul peștelui, căzând în apă. Egreta a repetat asta de cel puțim 10 ori în decurs de 3-4 ore, mereu apuca peștele, atentă să nu rănească șarpele. Am tras de m-am plictisit cum tâlhărea șarpe după șarpe, bazându-se pe faptul că un șarpe nu poate să-și înghită prada în apă, ci trebuie să vină la mal ptr faza finală. Egreta aștepta până observa cum apare un cap de șarpe ținând în gură câte un guvid, moment în care se năpustea și fura guvidul din gura șarpelui!   Fotografiile sunt realizate cu Nikon D500 + Nikon 300/4VR, o combinație greu de egalat la ora actuală.
  Am tot auzit că este mare fiță între fotografii de wild life, să prindă în același cadru două specii sau chiar trei. Ei bine, este a doua oară când surprind și eu 3 specii, acestea chiar interacționând dramatic, de-a lungul lanțului trofic. Prima oara am prins asta anul trecut, când un Pescărel albastru - Kingfisher - a prins un mic peștișor, care era deja parazitat de o lipitoare, ce s-a desprins imediat ce a simțit pericolul.

 Probabil sunt figuri de hartiști disperați după saloane și concursuri, plictisiți deja de banala păsărică pe o creangă. Eu le iubesc pe toate, în egală măsură. fiecare captură are în spate o întâmplare, ceva... Nici un premiu și nici aplauzele nu-mi pot oferi satisfacțiile și emoțiile încercate de mine în teren, și încerc să nu uit asta, să nu uit motivul ptr care fac ceea ce fac...  Aștept părerea Ornitologilor acum.

Comentarii

 1. Absolut superb,atat imaginile cat si descrierea.

  RăspundețiȘtergere
 2. F frumoase cadrele..si povestea din spatele acestora!multumiri pt ca le- ati impartasit cu noi!

  RăspundețiȘtergere
 3. Deosebit!Trebuie sa iubesti natura si fotografia neconditionat sa fi sensibil si cu o mare doza de romantism intr-o inima de roman autentic.Tot respectul!

  RăspundețiȘtergere
 4. Fotografii extraordinare ! Fara pasiune si daruire totala un fotograf ,mai ales un fotograf de natura nu are nici o sansa sa surprinda asemenea cadre.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunteti unic si inimitabil, nu va mai comparati cu altii. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 6. Superb atat de frumos este sa stai in natura sa urmaresti activitatea vietuitoarelor nu sant cuvinte sa exprime bucuria

  RăspundețiȘtergere
 7. E interesant. Stiam ca starcii pescuiesc cu momeli gen pana sau bucati de paine, dar nu cu sarpe ! Superbe pozele, felicitari !

  RăspundețiȘtergere
 8. Extraordinar! Si fotografiile, mai ales ele, dar si povestea interesanta din spatele lor. Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 9. superbe imagini , faina povestirea!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…