Treceți la conținutul principal

Nikon D500, test Iso Am realizat o testare a comportamentului senzorului aparatului Nikon D500 la diverse valori de sensibilitate Iso. Din start am hotărât ca testarea să se desfășoare în condiții extreme, deoarece testările în studio/laborator pot ajuta la prezentarea unor rezultate care nu sunt valabile în viața reală. Spun asta după ce am observat că testarea în condițiile în care am o sursă de lumină cu spectrul complet, chiar dacă lumina aceasta e foarte scăzută, am rezultate bune, iar dacă merg cu aceleași valori de sensibilitate în teren, unde lumina nu este mereu de bună calitate, am rezultate mult mai proaste. Așa că am hătărât să testez în condițiile cele mai dezavantajante, în locurile unde eu chiar fotografiez.
 Scena aleasă a fost și ea găndită, doream să am o zonă mai luminoasă alături de o zonă în umbră profundă, unde puteam vedea imediat defectele, zgomot și banding. Testul s-a realizat mult după apusul soarelui, astfel că la valori Iso mici am avut expuneri de peste 5 sec. Un element defavorabil în plus, acum sunt sigur că mai rău de atăt, greu aș mai putea găsi o situație în teren. Problema de nerezolvat a fost aceea că la timpi așa lungi de expunere, la valorile mici iso am elementele de vegetație în mișcare, datorită vântului. dar cum detaliile mă înteresau doar la valori mari Iso, am acceptat acest compromis, știind că detaliile la valori mici Iso le pot testa ulterior la lumina zilei.
  Postez cadrele la dimensiune mare, apoi o combinație de crop-uri 100% unde am lipit cropul de la cadrul cu Noise Reduction de cel fără Noise Reduction

    Nikon D500 - 100 Iso   Nikon D500 - 200 Iso    Nikon D500 - 400 Iso


    Nikon D500 - 800 Iso    Nikon D500 - 1600 Iso    Nikon D500 - 3200 Iso    Nikon D500 - 6400 Iso    Nikon D500 - 12800 Iso     Nikon D500 - 25600 Iso


Nikon D500 - 51200 Iso


Nikon D500 - 102400 IsoNikon D500 - 204800 IsoNikon D500 - 409600 IsoNikon D500 - 819200 IsoUrmeaza crop-uri 100%, cadre combinate, sus fără NR, iar jos cu NR.
Repet, testarea s-a realizat în cele mai dificile condiții, faptul că am tras în contralumină a dus la stresarea suplimentară a senzorului în zonele umbrite.
Am realizat că nu poți da răspuns la toate întrebările cu un test specific, aici având unul clar orientat spre noise și oarecum spre DR, dar ptr evaluarea reproducerii culorilor  la diverse valori Iso trebuie să concep altă formă de testare. Devine tot mai complex, sper să am inspirație și timp ptr asta.

Comentarii

 1. In ce format ai facut fotografiile din testul ISO sunt jpg sau raw?
  Noise Reduction e din aparat sau editare software?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tras Nef, aparatul activează automat NR de la 1600 in sus, așa se întâmplă la toate aparatele pe care le-am testat, nu numai la D500, Am convertit din Nef în Jpg dezactivând NR din soft - CaptureNX-D apoi am convertit iar NEf-Jpg cu NR activat din software Capture NX-D. Astfel din același Nef an scos și un Jpg cu NR și unul fără NR. E greșit ceva?

   Ștergere
  2. Nu e nimic gresit, e corect testul. Sunt impresionante rezultatele. D500 e o camera cu potential. L-am trecut pe lista cu prioritati. Mersi

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…