Treceți la conținutul principal

Review Nikon 20mm 1,8G


  Cumva, primul exemplar al obiectivului Nikon 20mm 1,8G ajuns în România a poposit în mâinile mele, exact când plecam în tura foto din Fundătura Ponorului. Sincer... nu mă mai interesa focala aceia, deoarece aveam deja Nikon 14-24/2,8G precum și un fish-eye Nikon 16 mm. Astfel, focala de 20 mm era oarecum redundantă în trusa mea foto. Dar în numai 24 de ore foloseam la toate subiectele întâlnite în Fundătura Ponorului doar acest obiectiv, care-mi provoca atât mie, cât și colegilor mei numai surprize. Și pot afirma că este cel mai surprinzător obiectiv din tot ce am folosit eu până acum, datorită calităților optice, precum și a versatilității. În următoarea lună fotografiam cu el tot ce-mi apărea în fața aparatului - peisaje, portrete, close-up. Dar să vă prezint prima fotografie realizată cu el, la apusul soarelui, apoi voi atașa un crop 100% al cadrului care ne-a șocat pur și simplu. Asta deoarece la mărirea la 100% puteam să văd detalii în copacii aflați în fundal, la sute de metri, când subiectul pe care am focalizat era o șură de paie, aflată la max 10m. Până aici nu e nimic uimitor, dar când faci asta la diafragma deschisă la max, adică la f1,8, rămâi cel puțin încântat... Spun asta și în prisma faptului că puține obiective sunt capabile să redea foarte detaliat subiecte aflate mai departe de 7-8 metri. Iar dintre acelea, și mai puține care oferă calitate bună la deschiderea maximă a diafragmei. Cam toate obiectivele sunt optimizate ptr distanțe uzuale, ptr subiecte aflate între 1 - 5 m, astfel că folosirea lor la fotografia de peisaj se transformă într-o mare dezamăgire. Iar eu tocmai țineam în mână o piesă de artă optică, ce-mi permitea un dof enorm și o bogăție a detaliilor la infinit ce nu am prea văzut-o până acum, Așa se face că am transformat noaptea în zi, următorul cadru la care atașez un crop de 100% este realizat la miezul nopții, cu diafragma f2,5 - timp 25s și Iso 200!!! Asta în timp ce colegii mei erau nevoiți să tragă cu iso 1600. Problema la acest timp de expunere este faptul că vântul poate blura crengile și frunzele copacilor, chiar dacă acestea se mișcă foarte ușor. Priviți totuși detaliile în crenguțele aflate în fundal Din momentul acela am fotografiat cu acest obiectiv doar cu diafragma deschisă la maxim, rar închideam diaf cu un sfert, sau jumătate de treaptă, astfel am numai fotografii la f1,8 - f2,0 - f2,2.
 Și pot afirma că am transformat noaptea în zi, fără nici o problemă tehnică

  Zilele următoare am încercat să văd cum se comportă autofocusul în condiții dificile, mai ales în contralumină, astfel avaluând și rezistența la Flare. Singurele situații în care obiectivul mi-a dat Flare au fost cele în care aveam lentila frontală aburită, deoarece am fotografiat cu el în situații în care un fotograf normal avea deja aparatul în geantă, fugind la căldurică, să se usuce...
  urmează 2 fotografii realizate noaptea, cu luna în cadru. Eu deja vorbeam singur... Am reușit o singură dată să-i provoc Flare serios, dar m-am chinuit să poziționez sursa de lumină ptr a creea problema, iar lentila avea mult praf pe ea. Măcar a ieșit artistică!


 Următoarea surpriză am avut-o când am constat la cât de mică distanță puteam fotografia, precum și cât de interesant era blurat fundalul, era pentru prima oară când foloseam un obiectiv ultrawide care AVEA BOKEH!!!
  Postez o serie de fotografii cu diafragme tot mai închise, începând cu f1,8


                                                                            f2,0

                                                                            f2,2

                                                                            f2,5

                                                                                f2,8
                                                                  
                                                                               f4,0

                                                                               f5,6

    Postez o fotografie în care exemplific cum puteți realiza acele raze în sursele de lumină, astfel ca Soarele să arate ca o stea. Ptr acest efect este suficient să închideți diafragma la f16


  Faptul că obiectivul acceptă filtre cu filetul consacrat în zona profesională, acela de 77mm, m-a ajutat să realizez cadrele cu timpi lungi în timpul zilei

 Mai postez câteva cadre realizate prin păduri
  Câteva cadre realizate la crepuscul, după apusul soarelui, în contralumină, apoi noaptea

 Urmează cadre realizate ptr a estima cât de performant este la fotografierea de la distanță normală ptr portrete
 Am tras numai cu diafragma maximă, la f1,8, iar rezultatele spun totul. Ca o paranteză, focala aceasta  mi-a permis să fotografiez fața subiectului în semiprofil, de aproape, la f1,8 și să am ambii ochi în DOF, adică în zona de clar. Focala de 20 mm permite realizarea acestor cadre cu dof suficient ptr a prinde ambii ochi în clar, iar performanța obiectivului permite o blurare frumoasă imediat cum zona de Dof se termină, adică am Bokeh! Postez câteva cadre alături de crop-uri la 100%
 Un alt aspect care devine extrem de important la obiectivele cu diafragme foarte deschise este cel legat de aberațiile cromatice. Acestea sunt prezente la obiective din gama Pro, care costa de 2 ori mai mult. A fost alt capitol la care am rămas fără replică. Am realizat testarea ptr evaluarea aberațiilor cromatice în cea mai gravă situație posibilă, observați conturulile găurilor din acoperiș, prin care intra lumina, contururile tuturor orificiilor prin care aveam contralumină. Postez și crop 100%, că la dimensiuni normale ar putea fi mai dificil de remarcat aberațiile.


  Focalizarea pe subiectul învăluit în lumină și mult fum a fost impecabilă, iar aici probabil a contribuit si aparatul foto, un Nikon D810. Extrem de ușor și sigur a focalizat, chiar și când eu eram orbit de lumina care intra în vizor.
  Urmează un test de claritate, realizat la diverse diafragme, primul cadru este cel din care am făcut crop la cadrele cu valori f diferire, prezentate în continuare


                                                                            f1,8
                                                            
                                                                            f2,2
                                                        
                                                                              f2,5

                                                                               f2,8

                                                                                f4,0

                                                                                 f5,6
                                                                                f8

  Concluzia mea - la f1,8 am cadrul clar, iar de la f2,2 până la f5,6 am cadre ultra ultra clare, ptr ca la f 8 să am o scădere de claritate datorată difracției care afectează senzorii cu rezoluție foarte mare, cum este cel prezent pe D810. Diferențele sunt mici, dar există.
 Dacă trag linie - Absolut excepțional la nivelul opticii, un obiectiv versatil pe care-l voi folosi cu rezultate excelente în cazul portretelor, a fotografiilor close up la care am nevoie de câmp larg precum și la peisaje, că e zi sau că e noapte, și am de fotografiat galaxia.


 Singurul capitol la care vedeam loc de înbunătățire este la robustețea construcției, unde avem un nivel mediu, din clasa semiprofesional. Este prezentă protecția la uminitate și praf, dar carcasa este realizată integral din policarbonat. Aici avem și avantaj, în cazul în care călătorim pe munte, spre exemplu, greutatea de numai 355 grame fiind apreciată. Formula optică compusă din 13 lentile în 11 grupuri, cu 2 lentile asferice și 2 lentile cu dispersie ultraredusă și tratamentul Nanocoating face acest obiectiv o surpriză, mai bine zis surpriza anului, cel puțin din punctul meu de vedere. Motiv ptr care am achiziționat imediat unul, chiar dacă mai am 2 obiective UW în trusă.

 Faptul că un aparat ca D810 - care este stand de probe ptr orice obiectiv și nu tolerează greșeală constructivă - nu l-a îngenunchiat, spune tot.

 Zilele aceste finalizez review-ul ptr Nikon D810, unde veți regăsi multe dintre fotografiile de aici, dar cu explicații privind calitățile și performanța aparatului.Comentarii

  1. Salut Mircea. Excelent articolul. Ai avut pe mana Carl Zeiss Distagon T* 21mm f/2.8? Daca da, cam care e verdictul intre acest 2 obiective?

    RăspundețiȘtergere
  2. Obiectiv de calitate. Fotograf exceptional.
    Cu respect,
    MarianI.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…