Treceți la conținutul principal

Secretul fotografiilor mele. Seminar foto Nikon - de la concept la editarea finală. 2-3 August 2014


  În perioada 2-3 August organizez, cu sprijinul Skin/Nikon România un seminar de fotografie la București. Voi prezenta modul meu de lucru de la alegerea subiectului până la distribuția fotografiei, cu accent pe editarea foto, acolo unde putem scoate la iveală bijuterii ascunse în cadre banale, sau chiar compromise, la prima vedere.Am ajuns la concluzia că fotografia începe din clipa în care introducem bateria în aparatul foto, o dată cu setările specifice ptr. fiecare gen în parte. Alegerile bune, adecvate situației specifice momentului ales să-l fotografiem vă pot ajută să exploatați până la ultimul strop de performanță aparatul pe care-l dețineți. Toate astea duc la fișiere care permit editări profunde, ce vă vor schimba părerea despre fotografie. Vă pot elibera într-o oarecare măsură de stresul limitelor tehnice, ptr a vă concentra pe latura creativă. Dar nu vă voi face artiști, cu asta vă nașteți. Nici o facultate nu va face artiști, sau ingineri. Facultățile doar certifică calitățile acestea, ajutând la cizelare. Tot așa, eu vă dau uneltele, vă arăt cum să le folosiți, dar voi veți fi cei care vor da tușa finală.
  Mai pe scurt, vă voi arăta cum fac, de la alegerea momentului de fotografiat, până la predarea fotografiei.

   Seminarul  se va desfasura la Centrul de Training Nikon, din Splaiul Unirii, nr. 74, etaj 3, sector 4.
   Ptr rezervarea locului trebuie să-mi scrieți pe adresa de mail - mirceabezergheanu@yahoo.com
 Trebuie să aveți un laptop, cu Photoshop-ul instalat, pe langă care va fi nevoie de CaptureNX, de Color Efex Pro 4 și de Viveza de la NikSoftware. Color Efex Pro 4 și Viveza sunt plugin-uri ptr Photoshop și pot fi descarcate în varianta trial. La fel si Capture NX poate fi descarcat ptr folosire o perioada limitata de timp. Ptr. cei care folosesc altă marca de aparat foto, în afara de Nikon, recomand să veniți cu programul de conversie Raw preferat. Eu RECOMAND  Phase One, care are module de conversie ptr toate marcile de aparate DSRL. 
  Ora de începere este 9,00 - pauza de masa între 13,30 - 14,30 apoi continuăm pană la ora 18,00.
 Dacă nu răspund zilele acestea la mesajele de pe mail, nu vă impacientați, umblu după o furtună, prin Dobrogea, și e posibil să ajung în zone unde nu am acoperire GSM/Internet.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre pozografi. Care este...

Așezați-vă bine în scaun, eventual cu o pastilă de inimă la îndemână, că o să vă doară! e din categoria - Lumea-i rău și are arme. Capitolul - Viața-i greu.

     *   Pozograful începător - a fost creat de Dumnezeul pozografilor, din masa amorfă a selfiștilor, care se trag în telefoane. Este mana cerească a producătorilor și vânzătorilor de echipamente, deoarece, dacă-i lasă tata lor, vor achiziționa tot felul de echipamente inutile, crezând că posesia unei pianine în sufragerie te face automat Pianist. Sau Pianinist...
 Vor citi pe nerăsuflate tot ce găsesc pe net, evident fără să poată discerne gunoiul de informația reală, apoi se vor atașa de o marcă foto, în funcție de ce au în posesie cei cu care interacționează. Trebuie tratați cu atenție, deoarece chiar au nevoie de ajutor, iar dacă vrei să-ți faci o armată de susținători în viitor, ei reprezintă cel mai bun material, deoarece sunt încă maleabili, poți să-i frămânți relativ tare, ptr a-i modela. De obicei nu vin în turele mel…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…