Treceți la conținutul principal

Secretul fotografiilor mele. Seminar foto Nikon - de la concept la editarea finală.


 În perioada 5-6 Octombrie organizez, cu sprijinul Skin/Nikon România un seminar de fotografie la București. Voi prezenta modul meu de lucru de la alegerea subiectului până la distribuția fotografiei, cu accent pe editarea foto, acolo unde putem scoate la iveală bijuterii ascunse în cadre banale, sau chiar compromise, la prima vedere. Am ajuns la concluzia că fotografia începe din clipa în care introducem bateria în aparatul foto, o dată cu setările specifice ptr. fiecare gen în parte. Alegerile bune, adecvate situației specifice momentului ales să-l fotografiem vă pot ajută să exploatați până la ultimul strop de performanță aparatul pe care-l dețineți. Toate astea duc la fișiere care permit editări profunde, ce vă vor schimba părerea despre fotografie. Vă pot elibera într-o oarecare măsură de stresul limitelor tehnice, ptr a vă concentra pe latura creativă. Dar nu vă voi face artiști, cu asta vă nașteți. Nici o facultate nu va face artiști, sau ingineri. Facultățile doar certifică calitățile acestea, ajutând la cizelare. Tot așa, eu vă dau uneltele, vă arăt cum să le folosiți, dar voi veți fi cei care vor da tușa finală.
  Mai pe scurt, vă voi arăta cum fac, de la alegerea momentului de fotografiat, până la predarea fotografiei.

   Seminarul  se va desfasura la Centrul de Training Nikon, din Splaiul Unirii, nr. 74, etaj 3, sector 4.
  Voi accepta înscrierile celor care nu au fost în Tabăara din Dobrogea pe o lista paralelă, astfel, dacă cei din tabără nu completează toate locurile, voi completa cu cei de pe lista non tabără în ordinea înscrierii. Ptr rezervarea locului trebuie să-mi scrieți pe adresa de mail - mirceabezergheanu@yahoo.com
 Trebuie să aveți un laptop, cu Photoshop-ul instalat, pe langă care va fi nevoie de CaptureNX, de Color Efex Pro 4 și de Viveza de la NikSoftware. Color Efex Pro 4 și Viveza sunt plugin-uri ptr Photoshop și pot fi descarcate în varianta trial. La fel si Capture NX poate fi descarcat ptr folosire o perioada limitata de timp. Ptr. cei care folosesc altă marca de aparat foto, în afara de Nikon, recomand să veniți cu programul de conversie Raw preferat. Eu RECOMAND  Phase One, care are module de conversie ptr toate marcile de aparate DSRL.
  Ora de începere este 9,00 - pauza de masa între 13,30 - 14,30 apoi continuăm pană la ora 18,00.

Comentarii

 1. Buna Mircea
  Te urmarim si eu si sotia mea de la vreo 3000 de km, de pe coasta de sud-vest a Suediei, unde locuim de vreo 30 de ani.
  De altfel sintem näascuti si crescuti la Constanta, asa ca Dobrogea este speciala si pentru noi! Ne plac si fotografiile tale si atitudinea ta fata de natura!
  As dori sa pot comunica pe Skype, referitor la workshopuri. Asta daca ai putin timp!
  Mai avem un lucru in comun, anume "cortul".
  www.boggeodani.blogspot.com
  Poti sa te uiti in special la capitolele Tajikistan si Kyrgiztan.
  Skype: bogdan 8016

  Toate cele bune!
  Bogdan Timiras

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna Mircea si felicitari pentru tabara foto.
  Eu am Lightroom 5 si as vrea sa te intreb daca cu acest program , daca vin la seminarul de editare foto , imi vor iesi acelasi imagini minunate ca cele ale tale.
  Multumesc.

  Dorin

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Lightroom nu poate extrage toată informația din fișierele Nef - și probabil nici din Raw-urile de la Canon - așa cum pot să facă programele de conversie ale producătorului, CaptureNX în cazul Nikon. E un soft care face prea multe, la fel ca o înprimantă multifuncțională, dar tot ce face e la un nivel mediu. Nu-l recomand.

   Ștergere
  2. Buna Mircea.
   E valabil ce ai spus mai devreme in cazul conversiei Raw si pentru pluginul Camera raw al CS5 ? Ar merita sa imi bat capul sa trec de la Camera Raw la Capture one Pro de la Phase One pentru prelucrari Raw? Te intreb asta deoarece nu sunt utilizator de Nikon iar cei de la Sony au o aplicatie pentru conversia raw dar e cam limitata.
   Catalin.

   Ștergere
  3. Merită clar trecerea către Capture One Pro. Cei care au făcut-o, la recomandarea mea, mi-au confirmat ulterior că au simțit diferențe mari... Eu nu mai folosesc de când am trecut pe Nikon, și implicit pe CaptureNX, dar vă recomand să încercați Capture One Pro dacă folosiți orice altă marcă foto, în afară de Nikon.

   Ștergere
 3. Draga Mircea , iti multumesc mult pentru raspuns.
  Acum m-am lamurit de ce nu ai specificat Lightroom 5 in programele pe care le-ai recomandat.
  Succes in continuare in tot ceea ce faci, nu numai in arta fotografica.

  Multa sanatate si toate cele bune iti doresc, Dorin

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna Mircea.
  Ai o fotografie Taganana_030 , care mie imi place foarte mult.
  Este foarte expresiva si minunat prelucrata, chiar daca este putin fortata.
  Nu stiu cum reusesti sa le aduci la forma asta finala.
  Eu prelucrez cu GIMP 2.8 si Lightroom , dar nu am reusit niciodata sa le aduc la forma adusa de tine.
  Am vazut ca mai demult unii te acuzau ca le exagerezi cu saturatia si prelucrarea, dar de fapt nu este doar atat.
  Din saturatie nu obtii ceea ce faci tu.
  Ai un secret alt tau , bine stiut, pe care mi-ar place sa il stiu si eu, dar probabil trebuie sa vin la un curs, dar nu stiu cand se va intampla acest eveniment.
  Am ajuns si eu in luna august, cu ajutorul Lui Dumnezeu, la Sfantul Munte Athos, vreo 4 zile, la hramul Adormirii Maicii Domnului, de la manastirea Iviru. Am stat o zi si la Prodromu, schitul romanesc.
  Pentru mine a fost ceva exceptional

  Doamne ajuta, Valeriu

  RăspundețiȘtergere
 5. Salut Mircea, am inteles ca acest curs se va relua week-endul urmator. si as dori sa ma inscriu pt aceasta data daca se poate, sau nu mai e valabil?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai sunt 2 locuri, contacteaza-ma pe mirceabezergheanu@yahoo.com

   Ștergere
 6. Pt cei din Moldova, care din anumite motive nu pot veni la Bucuresti, cand si cine organizeaza seminarii de fotografie si workshopuri?
  Va multumim.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…