În căutarea rucsacului perfect.


 Sunt fotograf. Am dus această pasiune la extrem, de multe ori echipamentele pe care le torturez, în misiunile mele fotografice, nu rezistă la condițiile în care mă joc.





 Pasiunea ptr. Fotografie m-a scos de pe autostradă, aruncându-mă de colo colo, în căutarea poveștilor încă nespuse.





 Așa am constatat că metalul este mai slab decât spiritul, că plasticul se teme de căldură și apă, iar sticla se teme de vânt... Acolo unde spiritul e singurul meu scut, echipamentele de care mă folosesc au nevoie de protecție.








  Am constatat în timp că nu mai pot risca integritatea echipamentelor pe care cheltuiam mici averi, folosind genți sau rucsacuri ieftine și proaste. Si vă rog să mă credeți, am încercat multe modele! În timp am găsit un compromis bun între greutate/calitate/ptreț, dar nimic nu mă satisfăcea pe deplin.








  Un rucsac mic și ușor era ineficient pe teren, un rucsac rezistent și robust era neîncăpător, un rucsac în care să pun tot ce aveam nevoie pe teren, era prea mare și incomod... Ani de zile am căutat o soluție, mai ales că durerile provocate de echipamentul greu, cărat kilometri și kilometri, nu puteau fi ignorate. De multe ori, o ieșire de 6 zile presupunea o recuperare ulterioară de 12 zile...
 Prioritatea absolută devenea confortul în utilizare, urmat de protecția cât mai eficientă. Credeam că greutatea mică a rucsacului este cheia ptr confort, dar mai erau aspecte pe care le ignoram - calitatea materialelor folosite și concepția eficientă a sistemelor de prindere  și ajustare pe corp.
 Așa am ajuns la un producător ce-mi oferea o soluție aproape perfectă, o combinație eficientă între materiale de cea mai bună calitate și concepție inteligentă, bazată pe studiul practic.
 Am descoperit seria de rucsacuri produsă de Lowepro, numită Pro Trekker. Am achiziționat modelul Pro Trekker 300 aw, care mi-a oferit o mulțime de satisfacții, răspunzând eficient la dorințele mele. Prima era să pot lua cu mine tot echipamentul de care aveam nevoie, chiar și când călătoream cu avionul! Era extrem de important, iar modelul 300aw este cea mai bună alegere de până acum. Așa am putut călătorii mii de km, ptr. a fotografia în locuri exotice. Un aspect important ptr mine, am găsit în sfârșit un rucsac cu o culoare ce se armonizează bine în natură, mai ales la fotografia de wild life, unde nimeni nu-și dorește rucsac roșu, sau albastru sau portocaliu. Iar de de negru chiar suntem toți sătui, culmea, în natură, negrul nu te ajută deloc la camunflare. Poate doar noaptea...









 
  Dar locurile exotice presupun și provocări extreme, iar umiditatea, frigul, căldura, praful sau terenul extrem de accidentat, nu au mai fost piedici ptr. echipamentele foto sensibile. Așa am putut fotografia peisaje fantastice sau specii de animale extrem de greu de găsit, fără un stres suplimentar, cauzat de protecția aparatelor și a obiectivelor foto.




















 Nu am mai avut nici o problemă cu ploaia, sau praful, iar sistemul de prindere în 10 puncte, gândit până la cel mai mic amănunt, făcea ca greutatea mare pe care o transportam în spate să nu-mi mai creeze probleme. Cred că cea mai mare calitate a acestui model este eficiența distribuției greutății, sistemul de prindere și ajustare fiind cea mai bună soluție întâlnită de mine până acum. După ore de mers prin păduri umede, cu teren extrem de accidentat, nu mai resimțeam acele dureri la nivelul umerilor și a spatelui. Eram obosit, eram chiar epuizat, dar nu mai localizam dureri la nivelul umerilor sau a trunchiului. Ori asta  este visul celor care călătoresc mult în natură, pe jos. La celelalte capitole am constatat că cei de la Lowepro nu au facut rabat la calitate. Materialul din care este realizat rucsacul este incredibil de rezistent, un nailon balistic RipStop. Eu am rămas la un moment dat atârnat de un copac, în care se agățase rucsacul, ca urmare a unei alunecări pe niște stânci ude din pădure. Pur și simplu am rămas atârnat cu cele 86 kg ale mele, ca o păpușă pusă în cui. Cusăturile sunt impecabile, fermoarele impermeabile sunt întărite cu Hypalon, iar rezistența mecanică si capacitatea de a izola conținutul rucsacului de mediul exterior sunt duse la valori excelente ptr. un produs de acest gen.






 Un alt aspect interesant este rezolvarea eficientă a problemei atașării unui trepied de rucsac. Astfel, avem posibilitatea de a prinde trepiedul pe oricare dintre lateralele rucsacului, iar în cazul unui trepied greu ce ar creea probleme de echilibru dacă e atașat de lateral, se poate folosi sistemul integrat, poziționat central.





 Buzunarele laterale sunt foarte încăpătoare iar piesa folosita ca și capac, deasupra rucsacului, oferă un spațiu suplimentar de depozitare a acesoriilor, sau a obiectelor de îmbrăcăminte. Dar cel mai interesantă mi s-a părut realizarea micilor compartimente în care pun cardurile de memorie. Excelentă ideea de marcare a compartimentelor în care am card gol, sau plin, doar cu doua clape textile marcate cu semn de card gol/plin. Extrem de eficient și intuitiv!




Un aspect negativ, pe lângă prețul mare al rucsacului, ar fi soluția aleasă ptr compartimentul de laptop. Aici parcă s-au terminat ideile bune, din păcate. În primul rând, reproșez poziționarea compartimentului pe clapa principală a rucsacului, iar a doua eroare, aceea că nu există o soluție de închidere decât dacă tot rucsacul este închis, astfel că am fost la un pas să-mi pierd tableta, care aluneca din acel compartiment în momentul în care deschideam rucsacul în teren. Aluneca din compartiment în iarbă, sau pe pietre, iar dacă nu eram atent, riscam să nu o văd căzută din rucsac...




Producătorul a realizat 3 modele în această serie, fiecare model putând transporta câte un teleobiectiv, alături de 2 corpuri de aparate foto, plus câteva obiective. Astfel, cu modelul Lowepro Pro Trekker 300 aw pot transporta un Teleobiectiv Nikon 300/2,8 cu aparatul atașat pe teleobiectiv, mai pot căra încă un corp de aparat foto si 5-6 obiective diverse, plus blitz și accesorii. Cu modelul Lowepro Pro Trekker 400 aw pot căra un teleobiectiv 400/2,8 cu aparatul atașat iar la modelul Lowepro Pro Trekker 600 aw am posibilitatea să transport teleobiectivul de 600/4  cu aparatul atașat, plus câteva obiective. Revenind la modelul Pro Trekker 300 aw, consider că este cel mai versațil rucsac pe care l-am avut până acum, dimensiunile permițând transportul echipamentului meu complet, călătoriile cu avionul nemaifiind o problemă, culoarea aleasă de producător, mă face nevăzut în natură, atunci când am nevoie de asta, sistemul de prindere este clar cel mai bun întâlnit de mine, până acum, materialul din care este construit rezistă la toate abuzurile mele, iar cine știe pe unde umblu, înțelege cam ce poate însemna asta, să mai amintesc și faptul că ploaia, sau praful nu mai reprezintă un pericol, când aparatele sunt în rucsac.  Este primul articol dintr-o serie în care voi prezenta echipamentele auxiliare, care-mi fac viața mai ușoară în teren, după un șir de experiențe cu achiziții nepotrivite, ce mi-au tocat banii și nervii ani de zile. În mare, regula preț mare/ calitate bună se aplică din plin, dar mai sunt produse scumpe și proaste. Nu prea am vazut produse ieftine și bune...

Comentarii

  1. Salut Mircea, foarte bun articolul si sigur la fel va fi toata seria.

    Chiar ma gandeam sa-mi cumpar si eu un rucsac si ma gandeam la modelul asta: http://goo.gl/sqC4d4 Tot de la Lowepro
    E ceva mai ieftin decat al tau dar pare destul de bine facut.
    L-ai vazut/testat? Sti ceva despre el?
    Merci

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo. Avem nevoie de astfel de articole, care ne pot ajuta sa evitam multe neplaceri dar si sa ne gasim accesoriile potrivite pentru fiecare dintre noi. Foarte interesanta experienta si rezultatul la care ai ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  3. frumoasa prezentare,minunate poze..meriti ceea ce e mai bun la ce poze poti sa faci!




    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna prezentarea si la obiect, felicitari.
    PS : Ai putea convinge un incepator sa-si vanda trusa foto si sa-si ia rucsacul asta :)

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
  5. Mircea, pozele sunt minunate!
    În privinţa rucsacului, de fapt, în privinţa acestei postări, ai luat-o pe cărarea greşită.

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent prezentat rucsacul!
    De fotografii de sa mai zic .... :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai uitat sa precizezi mare avantaj al acestui rucsac: daca vrei sa scoti ceva din el trebuie sa-l asezi pe jos cu partea cu bretelele (care vine in contact cu spatele utilizatorului) pe pamint. Pamint care poate fi ud, noroios, inzapezit, prafuit, etc (tu stii mai bine). Apoi ai privilegiul sa ti-l pui in spate in starea aia (uda, noroioasa, inzapezita, etc.). La pretul cerut cred ca se putea mai bine.....
    Numai bine,
    Cata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta pare din categoria - Mare e limba Boului, pacat ca nu poate grai!
      1- Sistemul acesta, clasic, este cel mai sigur ptr echipament si utilizator, modelele care rezolva problema enuntata de tine au un punct slab, da slab rau. Toata greutatea echipamentului sta la mila unui fermoar. Daca deschid fermoarul acela, greutatea este transferata unei extensii de material textil care ghici ce face? Produce destabilizarea, si eu nu vreau sa ma gandesc ce palpitant ar putea fi cu un rucsac ce se balangane stanga/dreapta, atunci cand ma cocot pe stanci, cu torpila de 20 kg in spate, in timp ce vantul bate puternic...
      2. Nu ma emotionez deloc atunci cand ma murdaresc de noroi sau cand ma ud un pic. Face parte din viata mea, si-mi place.
      Oricum, sunt deschis la solutii noi, daca ai tu solutia perfecta, in care pot cara teleul cu aparatul atasat, in orice avion, la bagaj de mana, in care pot adauga si toate obiectivele ce la mai iau in teren, construit din material ce rezista ani de zile fara sa se roada, sau care rezista macar o zi pe un vulcan ce sfasie orice pantalon, bocanc sau geanta de pitiponc... te rog sa spui aici, ca sigur vom fi mai multi care vor multumi. Daca nu ai solutie, dar macai si tu, din lipsa de ocupatie... lasa-ne in noroiul in care ne balacim.
      Am zis, sa moara Cici!

      Ștergere
  8. Buna Mircea , util articolul, multumim , dar la fel de util ar un articol despre imbracaminte, vara , iarna.
    De obicei iarna esti imbracat gros si la efort transpiri si gata raceala.
    Se pare ca exista totusi bluze de corp si ludovici, care se comporta excelent in conditii extreme de frig si transpiratie, dar care sunt acelea ?
    Poate ne vei prezenta intr-un viitor articol.
    Multumim.

    Doamne ajuta, Valeriu

    RăspundețiȘtergere
  9. Valeriu, ai pus punctul pe i, cum se spune.
    Un articol pe teme de imbracaminte iarna - vara, pentru ture mai lungi ar fi exceptional, iar Mircea cel mai priceput in asa ceva, avand in vedere experienta sa de atatia ani, in cele mai dure conditii si salbatice zone ale lumii.
    Mircea vei avea ce scrie la batranete , la cate ai vazut si facut.
    Astept si eu cu nerabdare un astfel de articol.

    Cele bune, Sandu

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…