Pagini

joi, 26 aprilie 2012

Dobrogea - incursiuni pe o planeta fantastica

  Inainte de toate, intrati si porniti muzica, aici.
  Am plecat iar cu noaptea in cap,


  ptr. imaginea asta:


iar pe traseu ne-am pierdut printre miracole,

 Nu stiu daca voi plangeti cand priviti primul mac, dar eu nu am suportat frumusetea si am pishat ochii pe ascuns, sa nu ma vada Gabi, care ma insotea. Am urcat putin pe un deal si m-am asezat in genunchi, chipurile sa fac cateva cadre macro. Am stat peste o ora. Nu cred ca a inteles ce am facut atata timp, dar nu s-a plictisit, ca a fugarit si el toti fluturii care treceau pe acolo, la fel ca un copil. Am privit macii, iar mintea a incetat sa-mi mai functioneze:

 Alaturi isi facea de treaba o Plosnita,  apoi a trecut un gandacel,


 un fluture,


si inca unul,


urmariti din tufisuri de o soparla,  Peste tot se vede primavara, iar campurile au capatat desenele specifice,

  Nici padurea nu se lasa mai prejos, in cheile Chediului am gasit o adevarata jungla:
 iar la prima balta intalnita, Gabi s-a aruncat cu trompa inainte, epuizat de caldura suportata,


 Asta deoarece la orele amiezii bateam creasta Pricopanului, cu tot echipamentul din dotare. Si nu l-am slabit nici o clipa:


 Si ca sa nu creada lumea ca este un "descult" am sa postez si o imagine cu el incaltat,


  Ce sa va mai zic, a fost o zi superba, chiar daca m-a batut tot timpul la cap de nu stiu ce cod galben de la televizor. Ati vazut voi vre'un cod galben in imaginile postate? Am avut o vreme buna, iar Dobrogea era la picioarele noastre:   Evident ca nu pot inchide postarea fara o imagine cu pasarica:

  sau fara sa ma uit inapoi, spre copacul singuratic, din Valea Cozluk:

marți, 24 aprilie 2012

Wildlife până la capăt - cu Nikon D800!


  Pentru mine a inceput un sezon foarte incarcat, peisajul se schimba de la o zi la alta, iar pasarile noi venite din migratie sunt sclipirile spectacolului. Evident ca nu pot intra in Dobrogea fara sa nu dau cu ochii de jegul uman:

  Peturile si gunoaiele s-au asternut ca un covor, iar daca maresc fotografiile senzatia de frumusete se risipeste ca prin farmec. Parerea "uamenilor" este ilustrata perfect de urmatoarea imagine:
  Citim regulile de pe un panou de informare de la intrarea in Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, si facem pe el in acelasi timp. Doar ca vantul i-a jucat o festa: a spulberat jetul pe proprii pantaloni! Boul baltii credea ca e protejat si el! Nu tata, protectia nu e ptr. tine, e impotriva ta, a rautatii, ignorantei si prostiei!
  Ma rog, am inchis ochii strans si m-am indreptat in viteza spre locurile inca neatinse;

 Si in scurt timp a inceput actiunea, am avut parte de ceea ce as putea numi cea mai spectaculoasa iesire foto de-a mea. Primul contact, Corcodel cu gat negru - Podiceps nigricolis la inperechere, in timpul dansului nuptial. Magnific:
 Apoi am asistat la o gala de lupte intre Piciorongi - Himantopus himantopus:
 Iar la pauze admiram fetele care numerotau rundele:  Am dormit peste noapte pe campul de lupta, in mijlocul unui cor de broaste, fara sa stiu ce-mi va rezerva ziua urmatoare;  Iar dimineata m-a prins total nepregatit ptr. ceea ce avea sa urmeze:  Adica unele dintre cele mai spectaculoase cadre pe care le-am surprins pana acum:  Vedeti in urmatorul cadru cum femela de Vanturel rosu incearca sa fure un soarece din ciocul partenerului, in timpul ritualului de imperechere:


  Iar la final am lasat "bijuteria coroanei", Kingfisher - Alcedo athis in cea mai dificil de surprins ipostaza, in timpul zborului de pescuit, cand pasarica vine in viteza, se opreste brusc in aer, batand rapid din aripi, apoi plonjeaza cu capul in jos intrand in apa, de unde iese cu pestisorul in cioc. Niciodata nu poti sti cand sau unde se va petrece actiunea, iar atunci cand se petrece, totul este fulgerator:

  Apoi cand fuge cu prada:  La urmatoarea iesire ma voi concentra pe intrarea in apa, si iesirea cu pestele in cioc. Anii trecuti am surprins si momentul intrarii/iesirii din apa, dar destul de departe, am sa incerc acum sa fiu cat mai aproape de actiune. As putea sa-mi usurez sarcina punand un vas cu apa, in care sa fie si niste pestisori vii, dar asta cam seamana a trisare. Incerc totusi fara regizari prealabile, satisfactia capturii va fi nealterata.

Cat asteptam vedeta mea sa-si faca aparitia, am avut parte de vizita celei mai inteligente pasari de pe planeta, Stancuta. Pasarea asta invata incredibil de rapid, doar observand activitatile oamenilor, astfel a fost filmata urmarind un om cand deschidea un seif cu cifru, ptr. ca apoi sa refaca combinatia cifrului si sa deschida seiful unde cercetatorii puneau mancare ptr. ea. Sau am mai vazut cum fura cheile si deschidea lacatul unei custi unde se afla inchisa. Repet, uimitoare creatura Stancuta - Corvus monedula. Dupa cum vedeti are si ochi albastri, deci nu-i o cioara oarecare!

 Tot intre partidele de pescuit ale Kingfisher-ului m-am antrenat cu un Pescarus razator - Larus ridibundus:  
 Si o informatie de ultima ora, AU SOSIT PRIGORIILE! Am auzit, cat stateam in camunflaj "pri, prii, prii" si m-am gandit: "doar nu au ajuns deja Prigoriile, ca suntem in 20 Aprile! M-am intors si le-am vazut silueta inconfundabila pe cer si pe un tufis aflat la ceva distanta in spatele meu, pe un mic deal. Urmeaza multe zile la fotografiat in compania lor. Acum sa vina si Dumbraveanca, si avem lotul complet!
 Sa inceapa spectacolul!!!


Si filmarile: aici 01
       aici 02