Pagini

vineri, 27 ianuarie 2012

Gaița, țicleanul şi Nikon V1


 Dupa workshop-ul de portret, am ramas prin zona, ptr cateva fotografii de wildlife. Aveam la mine si un Nikon 1 V1 cu care realizasem fotografiile de making-of la workshop:


  Initial am fost curios de performanta la Iso mare, asa ca l-am folosit si la interior, seara, pe o lumina foarte slaba ce a necesitat urcarea sensibilitatii pana la 3200 Iso:video

 Rezultatele au dus imediat la o intrebare fireasca (ptr. mine): Cum s-ar comporta la fotografia de wild life? Mai ales ca aparatul ofera o facilitate care se muleaza perfect pe dorintele unui fotograf de wild life - factorul de crop 2,7x, cere-mi transforma teleul de 300/2,8 in unul de 810/2.8; iar pe cel de 600/4 intr-un teleobiectiv de 1620mm/f4!!!
  Astfel, a doua zi dupa workshop eram pe drum spre Lacul Sf. Ana, la intalnirea cu vedetele de asta toamna: Gaita si Ticleanul. Drumul a fost, evident, dificil din cauza zapezii dar presarat cu tot felul de subiecte:


   La 15 minute dupa ce am ajuns la destinatie fotografiam deja Gaita. Primele cadre sunt trase cu Nikon D7000 si  D3:apoi am folosit Nikon V 1:


Si tot cu el am trecut la fotografierea Ticleanului: Am schimbat iar aparatul, trecand la D7000:
 Subiectul  m-a provocat sa activez si functia de filmare slow-motion:video


video


video


video


video

video


video


  Am mai fotografiat acolo si Pitigoi de bradet - Parus ater:
  precum si Pitigoi de munte - Parus montanus:

Conditiile m-au facut sa-mi amintesc de momentele cand injuram caldura, prin tufisurile Dobrogei:Concluziile privitoare la folosirea lui Nikon 1 V 1:
  •   Trebuie sa mai fac antrenament, dispunerea butoanelor pe carcasa aparatului ma obliga uneori sa pierd timp cu schimbarea parametrilor de fotografiere, e nevoie de antrenament, ptr. mine era a doua oara cand foloseam efectiv aparatul;
  •    Focalizarea este mai dificila, tinand cont ca eu folosesc zilnic cel mai evoluat sistem de AF, de cateva ori am avut probleme de hunting, in lumina slaba si la contrast mic;
  •   Expunerea este precisa, gama dinamica este buna, culorile reproduse bine;
  •  Manevrarea aparatului atasat pe teleobiectivele gigantice devine uneori comica;
  •  Punctul de focalizare este cam mare, devenea dificil sa focalizez strict pe ochiul/capul subiectului;
  •  Comportamentul la Iso mare este bun, chiar daca senzorul este unul destul de mic;
  •  Dof-ul oferit de acest senzor mic este un avantaj, mai ales cand fotografiez de aproape - la fotografia Macro chiar e de real ajutor;
  • Rafala de 10 cadre/sec. il ridica la performantele celor mai bune aparate foto profesionale, iar daca am nevoie de viteza si nu ma deranjeaza rezolutia de 2 Mpix, pot trage o rafala la aterizarea unei pasari, cu 60 cadre/sec!
  •  Functia de filmare slow motion este de necontestat cea mai spectaculoasa functie oferita de aparat, chiar daca filmul are o rezoluti mai mica.
  Trebuie sa tin seama de faptul ca experienta mea cu aparatul este practic egala cu zero, va exista o curba de invatare, iar dupa acomodarea cu el, probabil ca rezultatele vor fi mai bune.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Workshop-ul de iarnă - sau cum ne-a lovit frontul baric


  Acesta a fost cu siguranta cel mai spectaculos si dificil workshop, atat din punct de vedere fotografic, cat si din prisma dificultatilor logistice. Rezultatele au fost peste asteptari, tinand cont de faptul ca aveam doua modele cu care nu mai lucrasem. Am ajuns la Cetatea Carului mai devreme cu o zi, ptr. cateva teste cu Nikon D4, dar rezultatele nu le voi mai publica, dupa cateva discutii neprincipiale si mesaje absolut jenante, primite pe mail. Astfel, orice material realizat de mine cu Nikon D4 va fi strict ptr. a-mi face o parere despre ce poate, sa stiu daca-l achizitionez sau nu. Daca nu ma va multumi rezultatul, caut variante. Nu voi mai publica nimic, cei care sunt curiosi, pot face un drum la magazin, sa-l testeze cum vor.  Uimitor, dar nu castig nimic ptr. efortul asta, iar destul de multi sunt chiar iritati ca fac ceea ce fac. Daca as fi platit, as fi obligat sa public materialul, dar cum nu sunt platit, pot sa fac asa cum consider de cuviinta!
  Revenind la subiectul acestui post, incep cu cateva fotografii realizate cu Misha, care, din pacate, nu a putut ramane si in zilele in care s-a desfasurat workshop-ul;  Alaturi de Misha am avut-o si pe Vanessa, care s-a comportat absolut exemplar, si va asigur ca vremea a pus probleme serioase si celor imbracati foarte bine. Poate veti intreba daca ochii aceia sunt reali, daca nu cumva nu sunt evidentiati prin editare. Ei bine, nu sunt editati, asa aratau fotografiile si pe afisajul aparatului;  Catelul asta a trecut la un moment dat pe acolo, impreuna cu stapanul, dar a ramas cu noi de cand a dat ochii cu Vanessa, oricat a insistat stapanul sa-l extraga din gasca noastra, nu s-a dat dus!  Am mai aruncat si cateva priviri prin jur, sperand ca vremea sa nu puna mari probleme celor care se gaseau deja pe drumul spre workshop;

iar pana seara aveam deja toata echipa in formula completa:si nu am scapat de Vanessa pana nu i-am pus D4 si obiectivul de 600mm, sa vada "pana unde bate".  A doua zi dimineata, am avut parte de vremea pe care o vanez de multi ani, ptr. a face portret: ninsoare cu viscol:

video


video

video

video

video

video  Astfel ca, pana seara, am inrosit obturatoarele:
 Dar la un moment dat, doua dintre modele au cam disparut in decor, asa ca am trimis-o pe "Cruela" sa le recupereze, nu a durat mult si a venit cu ele tragandu-le de ciuf: Cum, necum, am ras in dupa amiaza aia asa cum nu am mai facut-o de mult, si ne-am dat seama ca e tarziu doar atunci cand am dat ochii cu Huhurezul mare, care ne privea mirat de dupa un gard:


 Ne-am retras la caldura, fiecare sortand prada de peste zi:
video

video


  Iar Duminica dimineata am luat-o de la capat:


Iar la sfarsit vedeti entuziasmul fetelor cand au auzit ca va fi o continuare la sfarsitul lui Februarie!video
   Multumesc pe aceasta cale fetelor (Misha, Crina, Vanessa, Adelina, Geanina) ptr. ca au suportat cu vitejie conditiile dificile in care au fost nevoite sa se desfasoare, multumesc si oamenilor care m-au onorat cu prezenta lor, si care au facut posibil acest workshop.
 Filmarile, si mai tot materialul de making-of au fost realizate cu un aparat Nikon 1 V1.