Treceți la conținutul principal

Toamna la Sf Ana - Workshop de portret și peisaj


 S-a vrut o simplă tură foto, dar s-a transformat în workshop, iar modul de abordare a fost unul alert, sub tensiune, cu schimbari bruste de cadru, cu treceri de la iluminare difuză la iluminare dură, în plin soare. Cu trezirea inainte de răsăritul soarelui, fară micul dejun, cu multe ore petrecute cautând ceea ce nu se vede, cu discutii prelungite în noapte. Cu febră musculară, cu umezeală și frig. Toate ptr. o mană de imagini, care-mi vor rămâne ca martore ale minunilor la care am avut privilegiul să asist


 Prima zi a fost una cețoasă, dar fără a fi geroasă, așa cum mi-aș fi dorit. Văntul agita ceața haotic, astfel nu am avut parte de condiții ptr peisaj, așa ca am trecut la portrete în pâcla densă
 Iar ca să le fac viața insuportabila, am forțat nota cu subiectele în mișcare. Când s-a mai risipt ceața, spre seară am întrezărit soarele printre copaci
 Când au început să se clatine pe picioare de foame, am chemat un ajutor de nadejde, care să ducă sculele. Valoroasă fată, cam 2 miliarde numai accesoriile! Prin tufisuri numai victime Când credeau că dau adunarea, să plecam spre hotel, le-am spus ca abia acum începem să fotografiem! Uimirea a fost maximă, soarele deja apusese, lumina era sublimă, lipsea cu desăvarșire. Condițiile - Iso 6400-12800 - diafragma 2-2,8 - timp1/20-1/40. Actiunea se petrecea în pădure, iar oamenii se uitau la mine ca la un nebun. Fotografiam in condițiile în care un fotograf normal avea aparatul de mult în geantă, sau folosea blitz-uri. Noi nu aveam nici o sursa suplimentara, iar AF-ul aparatelor gafâia încercând să distingă contraste.
 Ca să înțelegeți despre ce vorbesc, la ultimul cadru nu mai vedeam subiectul, era doar o siluetă, desenată vag  pe fundal.
  A doua zi am avut parte și de soare, așa ca nu am ratat întâlnirea cu frumusețea lacului Sf Ana

 Am mai luat pauze ptr. portrete
 Dar majoritatea timpului am fost puși în fund de frumusețea peisajului


...bine, asta când nu trebuia să-i desparțim pe Mihai și pe Florin, atunci când nu mai aveau loc unul de altul A fost un grup frumos, care sper să se înmulțească până la tura din Iarnă!


 Atașez si un filmulet TimeLapse realizat cu ocazia asta.  film rezolutie mare


Comentarii

 1. Interesanta si educativa tura .... la mai multe, ca tara are destule locatii frumoase. Lumina buna in continuare

  RăspundețiȘtergere
 2. Minunat! Desi nu am putut veni, mi-am trimis un reprezentant de incredere. Constanta nu putea lipsi. Ma gandeam sa-i propun lui Sorin sa-ti ridicam o statuie, pe undeva prin Dobrogea ta draga... Spor in toate!

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum nu mai este la moda să ridici statui, așteptați să mierlesc, îmi luați pielea și mă împăiați. Dar nu vreau cu ochi de plastic, vreau de sticlă. Verzi.

  RăspundețiȘtergere
 4. A fost o iesire memorabila din care am avut multe de invatat! Multumim mult Mircea!

  RăspundețiȘtergere
 5. Pentru mine a fost prima intalnire de acest gen la care am ajuns si a fost extraordinar. Astept cu nerabdare tura de iarna dar mai ales tabara in Dobrogea. Multumim Mircea pentru sfaturile si experienta impartasita.

  RăspundețiȘtergere
 6. Cainele; bag de seama ca a devenit un element foarte important in turele tale, Mircea. Daca acum ceva timp a latrat providential pe canalele Deltei, aici se regaseste ca simbolul fertilitatii si prosperitatii :).
  Succes in continuare!

  RăspundețiȘtergere
 7. M-ai intristat acum doua luni cand ne-am intalnit pe Mosilor, in spate la Cocoru si mi-ai spus ca mergi la lacul Sf.Ana, pentru ca atunci cand voi plecati mie mi se termina concediul si deci nu puteam veni.
  Acum dupa ce vad imaginile sunt si mai intristat ca nu am putut sa fiu si eu acolo.
  Dar sper sa nu-ti faca nimeni statuie, ca sa pot avea si eu ocazia sa vin pe undeva. Poate chiar prin Dobrogea. Te urmaresc.

  RăspundețiȘtergere
 8. Sunt invidios :) Am fost pe la Sf Ana cam cu doua saptamani inainte, dar nu am prins o vreme prea buna ... A plouat de a rupt... Pacat ca au daramat/dezafectat pontonul din mijloc ...

  Foarte reusite fotografiile, ar trebui aratate celor ce cred ca Romania se reduce la cluburile din Predeal si Mamaia ...

  RăspundețiȘtergere
 9. Imagini grozave,ca de obicei! Chiar mi-ar fi placut sa ajung si eu! :( Poate data viitoare!

  RăspundețiȘtergere
 10. M-a relaxat ceea ce am vazut. Sper ca intr-o zi sa reusesc sa fac si eu fotografii mai bune decat ma pricep acum.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…