Prea mult sânge prin Dobrogea!



  Oamenii au vînat de când se știu, de milenii, dar în ultimul timp o fac din plăcere, hrana fiind asigurată de marile ferme. Dobrogea este în mare parte un parc natural, unde natura trebuie lasată sa-și urmeze cursul. Cu toate astea, interese financiare având ca suport plăcerea unora de a ucide, provoacă un rau greu să-l descriu în cuvinte. Vine toamna și iarna, iar o data cu astea apar ucigașii, în haite, echipati cu mașini puternice de teren, cu barci rapide, cu stații de emisie/receptie prin care primesc informații de la iscoadele trimise în prealabil în teren ptr a căuta victimele. E o perioadă în care resimt suferința provocată de aceștia in tot corpul meu. Oriunde te duci gasești urmele lor


și nu ar fi mare pagubă daca s-ar limita la unele specii care au fost introduse aiurea aici, și care provoacă dezechilibre


 Nu, sunt ucise , fară discernamant și speciile care nu reprezintă interes gastronomic. Sunt ucise pur și simplu chiar și speciile strict protejate






  Ce suflet trebuie să ai ca să tragi în asa ceva?









 Ce suflet trebuie sa ai să ucizi Prigoriile în cuiburile pline de pui?





 Ce suflet trebuie să ai ca să tai cuibul unui Boicuș, atunci cănd puii sunt încă acolo?



 Ce suflet trabuie să ai. să dai foc stufului în care sunt mii de cuiburi?



 Ce suflet trebuie să ai ca să tai o padure milenară, ptr. a lăsa loc agricultorilor să otravească pamantul cu chimicale?


 Nu am reusit sa gasesc raspunsuri la multe dintre intrebari! Chiar daca și eu sunt vanator, chiar unul bun, iar armele mele sunt astea





 Și vă sigur,  fluturele vânat de mine ramâne cu aripile neatinse



 iar pasarile vânate de mine sunt de multe ori salvate




 Dar armele mele sunt mult prea slabe, să se opuna unei puști cu lunetă, cuvintele mele sunt doar niste șoapte spulberate de bubuiturile puștilor. Fotografiile mele nu pot ține piept gloanțelor și alicelor, iar nepuținta asta mă face sa-mi fie rușine ca fac parte din specia dominantă pe acesta planetă







Comentarii

  1. Cata dreptate ai...
    Zilele trecute am batut campurile de la Vadu, pasari mai putine dar tuburi de cartuse la tot pasul. Cred ca iarna pe acolo se bubuie ca la razboi, chiar daca este in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos scris si pozele sunt superbe!
    Si eu sunt de anul asta vanator (cu arma). Iubesc enorm natura si pot spune ca inteleg perfect ce ai scris mai sus.
    Nu toti vanatorii sunt nemernici. Totul tine de caracterul omului. Daca te duci sa vanezi vulpi intr-o zona in care s-au inmultit prea mult si starpesc iepurii de camp, NU tragi in iepurele care iti iese in cale. Mergi la mistret (sunt din belsug pe multe fonduri), NU impusti o caprioara.

    Ar mai fi multe exemple, dar cam asta e ideea. Oricum, vanatorii care lasa cartuse in urma sunt idioti de la bun inceput.

    RăspundețiȘtergere
  3. In cazul asta, Dobrogea mustește de idioți! Daca mergi la Vadu umpli saci cu tuburi de vanatoare. Am spus in articol ca înteleg vanatoarea care echilibreaza balanta, acolo unde e necesar, acolo unde rapitorii naturali au fost si ei ucisi, iar speciile vanate de acei pradatori s-au inmultit fara masura si creeaza dezechilibre. Dar pasarile de care vorbesc sut in PERICOL DE DISPARITIE in unele cazuri, vezi Gasca cu gat rosu, care de la cateva zeci de mii de exemplare ce poposeau in Dobrogea, au ajuns la cateva zeci, hai sute...

    RăspundețiȘtergere
  4. Impresionant! Ce trist poate fi cand oamenii sunt atat de nepasatori.

    RăspundețiȘtergere
  5. În semn de admirație și prețuire, folosindu-mă de pozele tale, am făcut și eu o postare pe modestul meu blog. Sper să nu fie cu supărare. Mai ales că imaginile cu păsările moarte și cu distrugerea naturii m-au mișcat, eu nesuferindu-i pe vânători și plăcerea lor de a ucide ființe gingașe, nevinovate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Omenirea de cand a existat a avut nevoie sa creada ca exista ceva mai puternic decat ei pe aceasta planeta, fie ca iau numit zei, Dumnezeu, Alah, au avut nevoie sa creada ca exista ceva mai puternic, ar fi culmea sa credem ca noi suntem stapanii propriei noastre sorti, noi suntem singurii responsabil pentru soarta noua, dar acest conecpt este prea mult pentru unii, care atunci fug.....si se ascund in ceva ce numesc ei credinta: "Asa a vrut Domnu' sa fie !". eu o numesc lasitate, daca intradevar ar exista un Dumnezeu ma indoiesc ca ceea ce facem noi este motivul pentru care ne-a creat, mai vin si unii idioti si fac "profetii", pur si simplu niste drogati care spun lucruri generaliste: va fi un mare razboi, va fi foamete. Bine ceva normal, in istoria noastra am dovid ca doar in momentele tragice putem fi nobili si cu adevarat umani, razboi si foamete sunt lucruri care e ceva natural sa vina cand suprapopulezi. Dar si eu cred ca este o putere mai mare decat oamenii, aceeas este Universul si legile lui: In univers nimic nu se distruge, totul se transforma! univversul este si va fii in echilibru. Pentru ca unii sa se bucure de confort, caldura, chiar si aparatura foto, altii , din pacate, trebuie sa sufere de foame, razboi, teroare, animel ucise pamanturi distruse. dar intr-un fel sau altul natura se va echilibra, desi sper ca nu voi fi aici atunci cand se va intampla cred ca omenirea va platii pretul suprem, pana la urma: Tot ce are un inceput are si un sfarsit! Chiar si omenirea si dominatia acesteia pe pamant. Problema este, ce vom face noi pana se va intampla aceest lucru, cu cat disugem mai mult, cu atat natura va cauta sa se echilibreze mai repede si mai violent, tai paduri distrugi oxigenul, ai alunecari de teren, schimbari de anomtimpuri, toate astea sunt ceva natural, de ce , simplu pentru fie ca ne place sau nu traim in natura, iar aceasta intr-un fel sau altul se va echilibra.
    Dl. Mircea acum cand dobogea, precum si intreaga romanie parca este tot mai aproape sa se distruga pentru resursele ei, pozele dvs. conteaza tot mai mult si ar trebuii mediatizate mai mult, oricat am fi de ignoranti aceste imagini sunt greu de ignorat!
    Nici in ardeal situatie nu e mai "verde" padurile dispar pe zi ce trece, nefiind taiate de proprietari, ci de altii pe care nu-i intereseaza a cui prorietate este si cand mergi sa depui o plangere la politie ti se da o replica de genu: Pai cand ii prindeti sa ii aduceti la noi! Am avut ocazia sa stau la ultimul dum din italia inspre romania, de vorba pe microbuz cu un astfel de proprietar al unei paduri, mostenite ca nu era ceva om avut, si caruia in cateva luni i s-a taiat de pe pamant mai bine de jumate din padure, daca nu il anuntau altii nici n-ar fi stiu, si replica de mai sus i-au dat-o cei de la politie cand a mers sa depuna reclamatie. Pai daca ardealul ramane fara paduri, cu ce mai ramanem? Toata viata, toata splendoarea acestor pamanturi se afla in paduri, inclusiv pasarile, de rosia montan nici nu vreau sa ma ating ca e un subiect....mai mult decat sensibil. Pacat ca nu avem si noi Mircea Bezergheanu care sa fotografieze Ardealul pentru ceea ce este cu adevarat nu doar pentru castelele de aici.
    Lumina buna in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am inteles acum! Sincer, nu cred ca exista o rezolvare pentru situatii de genul acesta, care se intampla in toata tara asta frumoasa. Nu cred ca exista interes si cand o sa existe, o sa fie prea tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Florentina, solutii nu pot exista cat timp se generalizeaza tot si cat timp avem niste legi atat de cretine.
    Poti pescui cu dinamita sau cu curent electric, sau o poti face sportiv, la undita. Cam asa e si cu vanatoarea. In primul rand e o mare diferenta intre braconaj (ce se intampla aici) si vanatoare sportiva (care e cam rara prin tara asta).

    Desi la noi vanatoarea e mai mult macel decat sport, unii chiar il practica frumos. Placerea nu vine din a omora animalul (oricare ar fi el), ci din "vanatoare" in sine. Satisfacerea unui instinct de a urmari si a prinde "prada". Cel putin asa functioneaza in cazul meu si sunt satisfacut chiar daca nu prind nimic.

    Etica sportiva vanatoreasca spune de exemplu sa nu tragi cu alice la o distanta mai mare de 25m. Pe piata sunt insa cartuse "smechere" care omoara si la 100m. Mistretul se vaneaza "traditional" cu o arma lisa la maxim 50m sa zicem. Evident ca la noi "vanatorii" impusca la 200-400m cu arme cu luneta. Sunt multe exemple de acest gen.

    Ce incerc eu sa spun este ca nu aduce nimic bun sa generalizezi "vanatoarea e un lucru rau" pentru ca in felul asta sunt batati in aceeasi oala cei care fac braconaj, cei carora nu le pas si cei care mai pun si ceva nutreturi si sare animalelor pentru a mentine o populatie sanatoasa.

    Daca vreti exemple concrete, vizitati vinatorul.ro si pe la forum sunt multi vanatori sportivi care prind braconieri si ii dau pe mana autoritatilor. Lucru pe care l-as face si eu cu toata placerea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca vreti sa deveniti vanatori buni, apucati-va de fotografiat, faceti wildlife! Ca folosind o arma vad ca puteti avea satisfactii si de la 50 si de la 200 m, dar la fotografia de pasari, daca nu te apropii la mai putin 10-15 m, nu duci acasa, pe carduri, mai nimic. Asta inseamna ca trebuie calitati deosebite si cunostinte serioase ptr. a ajunge langa animal, fara ca acesta sa te simta. Iar uneltele sunt la fel de scumpe, daca nu cumva sunt chiar mai scumpe. Un obiectiv de 600 mm costa cam 10.000 Euro, aparatul este intre 1000 si 6000 euro, fara sa mai adaug accesoriile. Cine vrea sa ucida, sa se inarmeze cu un pumnal, apoi sa iasa in padure cautand lupi, ursi, mistreti sau rasi. Daca reusiti, va puteti pune Coltii fiarei la gat, la fel ca Rahan! Altfel e nedrept ca tu sa ucizi cu un deget un animal care nu se poate apara. Iar daca vrei animale care stiu sa se apere, mergeti fratilor in Afganistan, asta daca va tine instalatia de sportivi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut,Mircea iti citesc cu mare drag blogul si postarile de pe FB.Ai perfecta dreptate in legatura cu criminalitatea la pasari si nu numai care se face prin Delta Dunarii.Problema e ca in Delta nu se mai face demult vanatoare...se face doar braconaj si braconajul il fac cei ce au spatele asigurat.Luna trecuta am fost in Delta si la o plimbare printre canale si pe lacuri am descoperit o gramada de tuburi de cartuse goale proaspat trase...Problema e ca au fost folosite la braconaj,in acea perioada sezonul la pasari si mai la tot vanatul este inchis.Nu vreau sa tin partea nimanui si m-as bucura sa plateasca cu varf si indesat cei ce fac aceste masacre .Si eu sunt vantor ,nu am braconat niciodata si pot spune ca mi-am pierdut din amicii de vanatoare deoarece ...nu-mi place sa braconez.Pasiunea mea de vanatoare o am de la tatal si de la bunicul meu si nu m-am facut vanator sa ucid de placere tot ce zboara si mananca...daca e sa fac un calcul rapid in ultimii 10 ani am fost la vanatoare de 5-6 ori la cate o partida de iepuri sau de mistreti ptr faptul ca nu sunt in tara.Si da cred ca am sa merg la vanatoare doar cu aparatul foto ca din motive personale nu mai concep sa iau viata la nicio vietate...

    RăspundețiȘtergere
  11. adevarul este ca Dobrogea s-a schimat mult si in rau ! Eu nu am mai vazut-o de ani buni si acum constat ca fie se vaneaza / braconeaza in zonele protejate (exact cum scria Bogdan), fie cum intorci capul vezi eoliene etc.Oricum, comentariul este foarte adevarat, iar pozele impresionante. Va asteptam la berze negre langa Brasov.

    RăspundețiȘtergere
  12. cred că mai bine spus, specia dominatoare ... :(

    RăspundețiȘtergere
  13. Nimic de adaugat...
    http://romania.panda.org/?206111%2FUrsul-monitorizat-prin-satelit-de-catre-WWF-n-Maramures-a-fost-braconat

    RăspundețiȘtergere
  14. te tot intrebi ce fel de suflet. raspunsul este: nici un suflet. nu te poti numi posesor de suflet cand iei viata unor fiinte care nu ti-au facut nici un rau, doar pentru ca poti. eu nu inteleg vanatoarea nicicum. bine, fie, pentru a mentine un echilibru ecologic mai treaca-mearga, dar tare ma tem ca nimeni n-o mai face azi din acest motiv. am senzatia ca placerea de a ucide e ceva ce creeaza dependenta. daca n-ar fi asa, pustile ar fi fost de mult inlocuite cu aparate foto.

    RăspundețiȘtergere
  15. Din nou m-ati ravasit si parca simt in corp durerea animalelor ucise din placere si neputinta copacilor. Nici eu nu mai sunt mandru ca fac parte din cea ce se numeste omenire.
    Scrieti niste randuri perfecte in simbioza cu poze perfecte.
    Ma bucur enorm ca am descoperit acest blog.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…