Fotografia, ca o poveste...



  Parches, o mica asezare uitata de timp, in care am petrecut multe zile si nopti, si unde, inevitabil, m-am imprietenit cu copii din zona. E locul unde  a  incoltit dragostea mea ptr. Dobrogea. Cred ca ati observat faptul ca evit sa fotografiez "Uamenii Deltei", deoarece consider o falsificare prezentarea in mod idilic a personajelor umane care populeaza samavolnic Delta Dunarii. Daca cineva ar face asta la modul sincer, ar trebui sa ne arate brutalitatea si ignoranta care domneste in satele "traditionale". Furtul si betiile, urmate de agresarea femeilor din dotare, constitue o indeletnicire generala, considerata normala. Cea mai mare greseala pe care o puteti face, dupa ce intrati in Delta Dunarii, este aceea de a va increde in ceea ce va spune un localnic interesat sa va fie ghid. Chestia a fost adoptata instantaneu si de cei care fac "pseudoghidareala" si care va pot aburii ca va vor arata locurile unde veti putea face fotografii la pasari. E adevarat, vi le arata, dar nu va spun si faptul ca pasarile vor putea fi privite doar de la distante mari, improprii fotografiatului. Astfel, senzatia unora care se duc in Delta crezand ca vor face ceva fotografie de wildlife, va fi repede contrazisa de realitatea din teren. Veti avea parte de o calatorie turistica, si veti admira nuferi, stuf,  si cateva pasari ce zboara imediat cum apareti in zona. Bine, pescarusii, chirele, si ciorile va vor tolera oarecum, dar speciile astea oricum le puteti gasi la orice balta din tara...
 Cu toate astea, am fotografiat cu placere copii Dobrogei, constient fiind de inocenta lor si de ghinionul de a se naste acolo! Spun asta ptr. ca nu au nici o perspectiva, nici o sansa de a face altceva deta parintii lor, iar ceea ce fac parintii lor... nu este atat de onorabil precum cred unii. Ma refer la majoritate, ca mai sunt si exceptii, dar sunt prea putine, ptr. a schimba ceva in decor. Este clar ca educatia - scoala si biserica- este de cea mai joasa calitate, ori fara asta... vor ramane in evul mediu si in secolul urmator. Postarea asta va fi ilustrata doar cu o fotografie, emblematica ptr. mine. Ptr. ca vad in ea un peisaj minunat daruit de Dumnezeu, si o fiinta inocenta intr-un efort disperat de a scapa de conditia sa, luptand cu plantele care sufoca balta si ingreuneaza inaintarea. Am privit ore in sir fotografia, iar mesajul transmis a fost ptr. mine din ce in ce mai intens; cu cat am privit mai mult, cu atat am inteles mai multe. A stat ani de zile ascunsa pe un hard disk, dar a venit momentul in care vreau sa o impart cu voi, sa intelegeti si voi situatia fara iesire a acestor copii, care nu sunt mai prejos de copii vostrii, ba chiar sunt de multe ori mai frumosi si mai sinceri.

Comentarii

  1. sensibil! m-ati facut sa-mi zboare gandul la ce spunea Iorga: copiii invata bunatatea de la natura si rautatea de la oameni

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, exact cum suneam si pe FB. Copiii fara viitor, copiii fara prezent, copiii fara speranta, copiii fara copilarie, sunt copiii deltei din pacate. Copii din parinti care inca mai traiesc in evul mediu, parinti pentru care scoala copiilor lor e decat un moft, parinti pentru care o sticla de bautura inseamna mai mult decat un bidon de benzina sau motorina pe care le pot folosi in gospodarie, locuitori ai tinuturilor noastre uitate de timp, pe care unii dintre noi ii cunoastem asa cum sunt in realitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arta fotografica... Multumim ca ati impartasit aceasta fotografie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma revolt putin de ficare data cind vad cu sint judecati oamenii Deltei de catre unii outsider-i. Doar cei care au trait acolo toata viata pot sa judece. Comparativ, locuitorii Deltei sint niste ingerasi fata de cei din satele Romaniei (sa zicem Moldova, ca de-acolo ne vin in ficare zi exemple).
    Iar popularea "samavolnica" s-ar putea extrapola fara probleme si la restul tarii...nu vad de ce-ar face Delta exceptie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Better Failling21 iunie 2012 la 15:15

    Am fost in delta in 1982.
    Pe 'pasagerul' care ne-a dus la Mila 23 am intrat in vorba cu cineva care mai fusese de citeva ori pe acolo:
    - In primul rind cind va intreaba oamenii de unde sinteti - cind inchiriati o barca, cind cautati gazda sau cind vreti sa cumparati peste - sa nu spuneti niciodata ca veniti din Bucuresti!
    - ?!?
    - Acum vreo doi ani stateam in gazda la cineva la care mai statusem de vreo doua ori. La un moment dat vine cineva si intreaba daca poate sa inchirieze o barca pentru trei zile. Cel la care stateam avea trei barci. Doua erau deja inchiriate, cu cite 25 de lei pe zi, iar pe a treia o folosea el: se ducea la munca de unde mai venea cu cite 50-60 de lei pe zi. Asa ca a raspuns ca nu mai are barci disponibile. "Da aia legata la mal acolo, ce e cu ea?" "Cu aia ma duc eu la munca!" "Si cit cistigi pe zi" "75 de lei" "Pai atunci inchiriaza-mi mie barca cu 75 de lei si stai acasa trei zile" "Pai de obicei o barca se da cu 25 de lei pe zi, nu mi se pare ..." "Lasa ba, eu sint din Bucuresti, acolo avem mai multi bani decit astia care vin de obicei pe la matale sa inchirieze barci". Si de atunci toti astia din Mila 23 intii te intreaba de unde esti si abia dupa aceea iti spun care e pretul.

    Si uite asa am spus celor din Mila 23 ca sunt ploiestean...
    Cred ca oamenii din Delta sunt asa cum sunt din cauza greutatilor de care se lovesc zi de zi dar si din cauza interactiunilor pe care le-au avut cu noi, cei care trecem pe acolo doar din cind in cind si care le determinam in foarte mare masura soarta: prin pretul pe care il platim pe peste, pe icre, prin legile si regulile pe care le adoptam aici la Bucuresti, etc...

    RăspundețiȘtergere
  6. Parerea mea ca omul este ceea ce mediul inconjurator il face sa fie. Cu alte cuivnett, omul este oglinda mediului in care a crescut, a fost educat si a trait.
    Multa lume dispretuieste cersetorii "ca stau toata ziua cu mana intinsa", asta pt ca le dai, omul cand vede ca ceva functioneaza il va folosii din plin, noi suntem de vina pt faptul ca cersetoria e in floare in Romania, noi suntem de vina pt. modul in care au ajuns acei oameni si implicit delta. Noi am distrus delta, pe urma oamenii, cuc at distrugem delta mai tare cu atat distrugem oameniid e acolo, cu cat distrugem oamenii de acol cu atat ei la randul lor o vor distruge si mai tare.
    Noi permitem sa se intample astfel de lucruri, prin nepasare, ca doar nu e la mine in oras, prin ignoranta, de ce sa merg la vot, cu cine sa votez, ca prostii din '89 au murit ca n-aveau ce face, nu ca sa avem drept de vot si ocazia sa participam la un scrutin corect, noi ce facem, ne p...m pe jertfa lor prin ignoranta.
    Sper sa nu se supere domnul Mircea sau oricare Galatean , dar cand s-a rupt acel dig si apa ameninta sa inunde orasul, soldatii ,care multi nu erau din galati , isi rupea spatele in timp ce altii stateau la bere si mici la terase si radeau de "fraieri", pe principiul "Eu stau la etaj, nu imi distruge nimica". de parca nu se inunda parterul su subsolul blocului, care ii tin lui etajul de deasupra tuturor, de paraca nu to magazinele de la care isi cumpara de mancare le inunda, de paraca nu tot strazile pe care uimbla zi de zi le inunda.
    Asta e esenta romaniei de asta\i, bere si mici la terasa si iarba verde, da=o dreq de tara ca si asa nu face nimica pt noi, sa moara tot!
    Lumina buna in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai oameni buni chiar asa de naivi sunteti si nu stiti de ce merge lumea asta din rau in si mai rau.
      In cele 14 minute de mai jos va explica foarte clar unul dintre asasinii economici, care s-a ocupat direct de falimentarea multor tari de pe glob.

      http://www.youtube.com/watch?v=j9U6b9A0r6Q

      Sa nu uitam ca Herodot a spus despre daci ca erau cei mai viteji si mai drepti dintre traci.
      Ca sa ajunga unde au ajuns unii dintre noi , adica la a face de rusine neamul romanesc, si-au dat silinta multe popoare vecine , incepand cu romanii , turcii , rusii,fracezii, englezii, germanii, etc. care sub pretextul civilizarii de fapt au adus barbaria pe unde au trecut.
      Daca in Africa se moare de foame in ziua de azi, e pentru ca pe acolo timp de 400 de ani au trecut marii civilizatori
      Documentati-va si aflati ce au facut in Africa belgienii, nemtii, portughezii, englezii, francezii, olandezii.
      Crima , jaful, violurile, torturile, minciuna, ura, foametea, saracia, etc astea sunt marile ,, beneficii'' aduse de civilizatori.
      Apoi au plecat si au lasat grupari pe care le-au asmutit unele impotriva altora, ca sa isi vanda armele ambelor tabere, si sa fure in continuare resursele naturale.
      Idem in America de Sud, India, etc.
      De ce a aparut Pakistanul , facut de englezi ? Cata lume stie acest lucru.
      Mahatma Ghandi a gonit englezii din India fara nici o lupta armata, ci pur si simplu convingand poporul indian sa nu mai cumpere nici un produs englezesc, determinand englezii sa paraseasca tara, dar au lasat Pakistanul cu care India are mereu probleme.
      Comunismul a venit din Germania si stim cu totii beneficiile lui asupra poporului roman, care acum se vad cel mai bine.
      Oamenii deltei au vina lor, dar vina cea mai mare o au cei care vor sa ,,civilizeze'' tot globul prin metodele de mai sus enumerate.
      Pe vremea lui Ceausescu Europa apara chipurile satul romanesc de la distrugere, ca de fapt sa se dovedeasca a fi o mare minciuna, caci acum prin noile norme ale PAC, chiar ca il vor desfiinta de tot.


      Doamne ajuta, Valeriu

      Ștergere
  7. MarkAlex, chiar daca mergem toti la vot eu cred ca in prezent pers limitate in gandire le depasesc pe cele cu capul pe umeri. A fost un reportaj la o emisiune tv despre oamenii din delta si ii prezenta exact asa cum sunt descrisi in articol, asta e adevarul si e bine ca se mai gasesc oameni care nu ezita sa il spuna.
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  8. fara legatura cu articolul de fata, dar vad ca Realitatea v-a folosit o poza fara copyright/link

    http://www.realitatea.net/cum-sa-ti-alegi-ochelarii-de-soare-potriviti-in-functie-de-forma-fetei_967346.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Bun găsit, Mircea!
    Te-am găsit zilele trecute, Karadeniz fiind cel care mi-a lăsat adresa şi mi te-a "pârât" că eşti un împătimit al Deltei Dunării şi îndrăgostit de Dobrogea. Pentru cineva născut la Mila 23 şi destul de bun cunoscător al Dobrogei, evident că informaţia a fost valoroasă. Aşa că am zăbovit şi am răscolit prin postările tale, admirând fotografiile. Care sunt excepţional de frumoase! Minunate! Like!

    RăspundețiȘtergere
  10. fix o luna fara nicio poveste! apai e corect asa? :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Cate locuri frumoase de vizitat, imi place fotografia pusa in acest articol

    RăspundețiȘtergere
  12. iulie a trecut fara nicio poveste. sper ca august va fi mai rodnic

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu ai mai postat nimic de ceva timp pe blogul tau, astept sa revii cu noutati

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…