Treceți la conținutul principal

Milimetri în Dobrogea - sau Vanătorii de Fluturi III Am plecat iar prin Dobrogea, sa fac 2-3 fluturi, iar asta s-a transformat intr-un slalom printre fulgere, la propriu. Am vazut ptr. prima data cum locul unde fulgerul loveste solul, sare in aer, intr-o explozie de lumina. Cu cateva minute inainte priveam prin obiectiv niste vietati de cativa milimetri si ma simteam mare, puternic. Dupa impactul fulgerului s-a schimbat lumea iar eu ma simteam minuscul, neputincios, incapabil sa mai articulez ceva. Inca o lectie pe Planeta Dobrogea! Recunosc, nu am mai avut curajul sa scot trepiedul ptr. a fotografia si fulgerele, ma ghenuiam ici colo, sa nu ies in evidenta in fata Mamei Natura (Mama Gaia). Trepiedul este din carbon, un veritabil paratraznet.


  Dar sa incep povestea cu ceea ce cautam de fapt. Frumusetea Dobrogei nu consta numai in muntii si vaile ei,sau in canalele Deltei,sau dealurile cu cate un lac in varf;

sau in dealurile fara lac in varf:sau in rosul special al soarelui;
ori in ceata vechilor codrii pierduti;
  Nu, frumusetea ei este uneori sub picioarele tale, iar daca ai timp sa te asezi in genunchi, privirea ta va surprinde micile nestemate, uneori atat de mici, ca si o floare de musetel pare gigantica, atunci cand vedem Anthaxia bicolor (multumesc lui Cosmin Manci ptr. corectie):


                                                  Anthaxia fulgurans:

sau Agapanthia villosoviridescens:


sau Adscita mannii:


sau Musca scorpion:sau acest micut paianjen care se chinuie cu o musca;


 sau aceste plosnite superb colorate:
ori o mica molie alba: Nici lumea asta nu este lipsita de drame, de vanatori si vanat, de bine si de rau. de harnici si paraziti:
de frumosi si urati, intr-o transformare perpetua.

 Sa incep cu unul dintre cei mai comuni fluturi - Plebejus sp.ptr. a va arata apoi Pyrgus malvae: Aporia crataegi:

Scolitantides orion:
Si inchei cu Parnassius mnemosyne:


 Toata aceasta avere este la picioarele noastre, iar privind aceasta imagine mi-am ramintit o veche poveste a indienilor Chayene:


 "Un baietel, speriat de tunetele din cer il intreaba pe bunicul sau, inteleptul tribului, ce se intampla dincolo de nori, in cer. Bunicul raspunde: In cer traiesc doi lupi mari, unul alb si unul negru, care au forte egale, reprezinta binele si raul si se lupta intre ei de la inceputurile lumii. Baiatul intreaba: Si care dintre ei va invinge?
Bunicul: Cel pe care-l vei hrăni, copilule, cel pe care-l vei hrăni!
Adaug cateva cadre pe care le-am prelucrat intre timp:
Chrysomelid:

                                                                 Cantharis sp:


                                                        Agapanthia villosoviridescens:

                                                                    Panorpa sp.

                                                                       Blaps sp:


                                                              Plebejus sp.


Iar ptr. cei interesati, au inflorit Bujorii!


Comentarii

 1. Mulțumim pentru pentru tot.
  Postările acestea sunt adevărate lecții de entomologie (studiul insectelor),ornitologie (păsările), de geografie,de viață în general, povești cu și despre frumos.
  Minunată pilda indienilor. Ei sunt foarte conectați cu natura, fac parte integrantă din ea, o înțeleg, o respectă, ei (și eu) consideră că Natura = Dumnezeu (sau cum vrem să numim divinitatea).
  Da, la picioarele noastre este o altă lume.Una minusculă, dar la fel de frumoasă sau urâtă, bună sau rea ca a noastră.Totul e să vrei să te apleci ca s-o privești. Majoritatea dintre noi nu facem asta. Mulțumim că o faci tu pentru noi,că o ridici la nivelul ochilor noștri care se bucură și se încântă cu aceste imagini superbe.
  E.

  RăspundețiȘtergere
 2. ultimele poze par cu acelasi fluturas care se plimba, se distreaza. chiar daca va descoperi ca e efemerida, tot se va putea lauda ca a avut o viata plina.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…