Care pe care - sau cum mi-am găsit naşul!


  Am fost iar prin Dobrogea, in a treia tura de wildlife, la pasari. Am vrut sa facem un traseu, dar primul loc in care am ajuns era asa de ofertant, incat am ramas acolo 3 zile. Pe cateva sute de metri patrati aveam multe specii frumoase, pe care le pot fotografia relativ usor. Dar printre ele s-a strecurat si una care m-a facut literalmente de ras in fata celor care au fost cu mine. Bai frate! Sa nu cumva sa incercati sa pozati Grangure ca o luati de nu veti stii ce-i cu voi. Asta daca nu stiti cu ce se mananca fotografiatul acestei specii. Eu nu am stiut si am ajuns la razboi deschis cu micuta oratanie! Cum a fost: Am ajuns la locul cu pricina vineri dimineata,


 si am inceput sesiunea foto cu Corcodel mare - Podiceps cristatus:







iar in plopii de pe marginea apei am auzit nistre triluri superbe, asa ca mi-am propus sa vad despre ce e vorba si sa fac ceva fotografii cu aceasta noua specie  care se auzea cantand de mama focului. Habar nu aveam in ce se va transforma dorinta asta! M-am sucit, m-am invartit, m-am cocotat, m-am tarat, m-am furisat, m-am scarpinat in toate locurile scarpinabile, dar nu am zarit pana de ciripitoare in acei copaci. Cantau, parca, insasi copacii. Am luat provocarea la modul personal, si am declarat razboi de guerilla! Asa se face ca am zarit panarama dupa aproape o zi de manevre tactice de invaluiri. Bai nene, cum avea contact vizual direct cu mine, cum se dadea pe dupa plop, da nu oricum, ci in asa fel incat sa aiba cel putin 10 crengi si 100 de frunze intre ea si mine Momentele in care o putei zari in varful plopului durau maxim 1 secunda. Nu va spun ca plopii erau mari, iar pasarica ceva mai mare decat o frunza. Am cedat nervos si m-am apucat de alte pasarici, care acum mi se pareau o joaca de copil - Prigorii:






 Grauri:



 Chirighita de balta:








si o Barza:


  A doua zi am inceput cu o Gainusa de balta si cu ochiul dupa Grangure:



am continuat cu Rata rosie, si cu ochiul dupa Grangure:



Corcodel mare, si cu ochiul dupa Grangure:




 Apoi am trecut la Dumbraveanca - Coracias garulus, si cu ochiul dupa Grangure:












 Cand nu am mai suportat umilinta am ridicat stafeta si am trecut la BIF (pasari in zbor), doar doar uit de Grangure:





si am tras la astia in zbor, de-am zis ca-i sare obturatorul la D4-ul lui Gabi Jinga, ce se tinea pe langa mine si tragea rafala dupa rafala:







Trageam si oftam, iar cand a trecut  un Cuc, l-am executat scurt! Sa va arat cucu'






  In tot acest timp simteam ca sunt privit insistent, ma uit in stanga, ma uit in dreapta, in fata, in spate... nimeni! Pana la urma obosesc si eu, ma asez, pun aparatul jos, inchid ochii si ma intind pe spate. Senzatia de privire parca s-a accentuat, iar cand am deschis ochii dau peste simbolul intelepciunii, Cucuveaua - Athene noctua, care ma privea de pe o creanga chiar deasupra mea:





  Si inspirat de intalnirea cu ea, am avut revelatia, la fel ca in povestea cu licuriciul ratacit de Gargarita: Daca tu nu o gasesti, poate o sa te gaseasca ea pe tine!
 Asa ca in ultima zi am schimbat tactica, am inregistrat pe telefon sunetele scoase de Grangure, si le-am redat apoi sub un copac, la volum mare, pregatit cu aparatul. Nu a durat mult si  repurtam prima victorie - Grangurele, Oriolus oriolus:





 Inca o lectie primita, cu siguranta ca nu e nici ultima. Am uitat sa cautam raspunsurile in vechile povesti, mai ales acum cand raspunsurile par la o distanta de un clic, pe google...

Comentarii

  1. Superbe capturi, felicitari! Grangurele este bestial. Habar nu aveam ca se numeste asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. simpatica bufnita. parca iti face cu ochiul

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa intamplare, si pozele superbe:)

    RăspundețiȘtergere
  4. excelente fotografii....povestea, la fel...felicitari

    RăspundețiȘtergere
  5. Suuuuppppeeerrr...!!!!
    Tot. Adică : foto-fantastice ca întotdeauna, păsările-surprinse în poziții superbe sau haioase,tot ca intot... dar comentariul...nota 100. M-am distrat la culme. Am râs în hohote.
    Deci cum, cum? "m-am tâtât, m-am furișat...m-am scăr..."iar la urmă ai trecut la pozat corcodeii aceia super haioși și frumoși? plus restul? drăguțțțț...
    Mersi că ne-ai arătat cucul, nu prea l-am văzut și mă bucur mult că te-ai întânlit cu bufnița.Ție ți-a făcut cu ochiul iar mie îmi plac la nebunie aceste înțelepte.
    Dar păsărica galbenă...superbă ! a meritat tot efortul. Într-adevăr poveștile sunt bune,întotdeauna au o morală,dar și chestia cu telefonul...bestială.
    Îmi pare rău că te-a chinuit atât de tare gălbejelul, dar iată ce poveste minunată a ieșit. Nici pe Creangă dacă nu-l chinuiau alții (vezi pupăza, sau...) nu-i ieșeau poveștile alea de le citim și azi. Așa că iart-o !(pasărea). Pleeeaaasseee...!!!
    A! a! a! era să uit. Răsăritul ! Au ! doare rău imaginea aceea. E mult, mult prea frumoasă.
    Concluzia: nota...??? Nu pot să-ți dau notă,pentru că nu s-a inventat încă.
    E. (adică, eu)

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi plac fotografiile prea mult. Ma bucur ca am de la cine invata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ca de obicei:fantastic!cel mai mult mi-a plăcut cucu' :D

    RăspundețiȘtergere
  8. cat de frumos ati stiut sa deveniti parte din poveste! dupa cum voi simti ca evolueaza lucrurile pe aici, va voi spune si altele. M.

    RăspundețiȘtergere
  9. ...demne de National Geografic..., îmi dau seama cât mai am eu de învățat, care, recunosc sunt la început în lumea DSRL, abia am descoperit cât de cât D7000.... Felicirări!

    RăspundețiȘtergere
  10. Better Failling8 mai 2012 la 00:43

    De obicei o fotografie face cit o mie de cuvinte numai ca si acesta zicere este doar expresia unei observatii statistice.
    In cazul asta particular cuvintele dubleaza efectul unor fotografii deja excelente.

    RăspundețiȘtergere
  11. primele doua chirighite de balta parca-s micii mafioti ai Dobrogei. atitudine de smecheri au, pluta si-au luat. nu le mai lipseste nimic! doar pozeaza frumos, caci nu se stie niciodata cand apare cate un paparazzo.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt foarte frumoase , se vede cat esti de talentat , cat suflet pui in tot ce faci , sa o tii tot asa !

    RăspundețiȘtergere
  13. ce ati putut sa-mi faceti! mananc niste biscuiti in forma de animale si am inceput sa ma uit lung la ele, sa vad pe care le recunosc, care oare stau in Dobrogea.

    RăspundețiȘtergere
  14. Superbe fotografiile, iar cuvintele completeaza imaginile cu mult har si haz :)! E o adevarata delectare sa va citesc. Multumesc si eu ca impartasiti cu noi din tainele si frumusetea Dobrogei.

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumoasa prezentarea; fotografiile incanta ca de obicei. Cand eram mic si bateam potecile prin paduri de dimineata pana seara eram fascinat cantecul unei pasari; un tril aparte fata de celelalte; cantec ce rasuna prin padure pe distante mari si te face sa ii vezi sursa. Cat am fost copil nu am reusit sa o vad. Mult mai tarziu am aflat cine ma incanta - Grangurul. Imi doresc la fel de mult sa am sansa sa observ macar aceasta pasare avand in vedere ca sta numai prin varfurile copacilor inalti. Ce sa mai zic de fotografiat :) Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  16. Prietene,iti urmaresc postarile cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  17. Paul Radulescu11 mai 2012 la 11:28

    Mi-am facut un bun obicei ca, de cate ori am ocazia, uneori de cateva ori pe zi, sa dau o fuga si pe blogul tau sa vad ce mai e nou :) Uneori ma intristez ca nu va nici o postare noua, dar imediat imi spun ca Mircea sigur e pe teren, prin tufisuri si ne pregateste surprize minunate celor care l-am descoperit. Alteori sunt bucuros ca un copil cand noi si noi ipostaze fascinante ale lumii in care traiesc le primesc prin intermediul tau. Si atunci sunt sigur ca aceste bogatii exista si plec in cautarea lor cu aparatul foto drept insotitor, prin tufisurile mele existentiale :)

    RăspundețiȘtergere
  18. ca de obicei, exceptionale capturi. felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  19. Bine ai venit in lumea noastra, a astora care l-am pozat pe domnu' galben :p
    Daca-mi dai de stire, iti dau mp3-uri cu toate pasarile din UE.

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc Fourmi! Am facut rost de un lot de "ciripeli" MP3. dar e posibil sa ai si alte specii, pe care nu le am inca.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ma bucur ca ati reusit sa prindeti Grangurele strengar, datorita dumneavostra mai invat si eu speciile de pasari de pe plaiurile mioritice. Toata stima pentru munca dumneavoastra!
    Elena

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…