Nikon D800 - Am fost pe la sală!


  Ieri m-am intors din Dobrogea. Cu Nikon D800! Astazi am fost pe la sala, sa fac cateva fotografii cu prietenii mei, Mirela si Mircea si Bogdan (echipa EliteGym), testand astfel performantele aparatului, la fotografia de studio. Am improvizat acolo ceva, cu un fundal si 2 lumini, iar rezultatele sunt incredibile, la nivel de detaliu, sau reproducere a culorilor. Sunt uluit de felul cum este reprodus si puful de pe pielea modelor!











  Ieri am facut si Wild Life cu el, urmeaza sa prelucrez fotografiile, si sa pregatesc un review cat mai amplu. Va fi greu sa ma abtin sa nu laud aparatul la fiecare 3 cuvinte. Pe scurt: uluitor!

 Am sa adaug cateva portrete facute astazi in studio:








  Inca o completare, cu ceva wild life:





  Cateva noi de la sala:


















Comentarii

  1. Am asteptat cu nerabdare pozele facute cu D800 si la fel astept si reviewul complet . Faci o traba f buna si-ti multumim ptr asta !. Am studiat "cu lupa" exemplele postate pe sait, cele din studio, dar trebuie sa-ti spun ca nu am fost prea incantat de rezultat. Sharpnesul este mediocru desi am vazut in exif ca l-ai intarit , iar zgomotul de culoare de pe fundalul subexpus este groaznic , numai pete , desi ISO era 100. Sper sa nu te supere parerea mea sincera...si poate acum nu judec limpede dar ma intreb care este cauza acestor rezultate ? Am si eu 85/1,4 , iar la F9 este sharp de te dor ochi, chiar daca profunzimea de camp este prea mica chiar si la aceasta diafragma (ma refer la fotografia cu baiatul in planul 2).
    poate trebuie calibrat fin pe acest corp...Poate ca luminile nu au fost aranjate in cel mai fericit mod...Trebuie sa spun ca detin un studio pro dotat cu blitzuri Ellinchrom BxRi si am multa experienta in domeniu. Daca D800 poate "doar atat" atunci voi ramane linistit la vechile mele aparate...cu care eu reusesc sa captez imagini mai clare.
    Am sa pun un link pe Photonet (Nikon forum) sa vedem ce zic si altii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Niste cadre superbe. Pe langa faptul ca indiferent de valoarea ISO folosita culorile sunt nealterate, este un aparat care sta incredibil de bine in mana/la ochi. De asta am si spus ca vreau sa citesc parerea unui profesionist, pentru ca prea am fost cucerit de el. Intr-o mana priceputa, e o arma periculoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Paul B. ma bucur de comentariul tau, fiindca-mi ridica mingea la fileu, si pot sa explic mai detaliat cum a decurs sedinta foto. Ai sa intelegi cu siguranta, fiindca ai experienta de studio, un domeniu oarecum ermetic, plin de mistere ptr. majoritatea. E bine ca tonul este constructiv, iar discutia nu poate fi decat folositoare ptr. ceilalti cititori. Sa va spun ce am facut: Am fost tentat sa folosesc o "baie de lumina", caz in care aparatul ar fi fost avantajat, iar fisierele ies ireprosabile. Dar nu, am vrut alceva, o iluminare cat mai contrast, ce ma obliga sa subexpun 90% din cadru (uneori si cu 4-5 trepte), ptr. ca zonele iluminate de piele sa iasa expuse corect, si nu arse (oricum mare parte din suprafata pielii modelului este subexpusa). Am avut o sursa de lumina foarte aproape de subiect, la putere mare, ptr. a face restul cat mai intunecat (nu aveam fundal negru, ci unul gri deschis, dar vroiam sa-l scot negru, sau cam pe acolo). Fiind o improvizatie la o sala de fitness, trebuia sa ma multumesc cu putina dotare, asa ca spotul albastru din fundal a fost realizat cu o panarama de foloie de plastic albastru, prea slaba sa iasa ceva de calitate, lucru care m-a facut sa fortez la post procesare saturatia intr-o zona deja subexpusa... De aici granulatia pe fundal, si acele pete. Sunt situatii care arata cat de flexibil este aparatul, cat poti sa tragi de el si sa-ti faci treaba fara mari probleme, folosind ulterior o editare atenta (nu a fost cazul aici, din lipsa de timp). Repet, daca aveam interes sa "scot" aparatul, stiam ce sa fac, si ieseau ireprosabil. Dar nu am interes sa ma pacalesc singur, asta e un test mai apropiat de genul meu de fotografie, cel in care trag portret in natura, unde nu pot controla total lumina, si sunt nevoit sa "gresesc" controlat ptr. a ajunge la rezultatul dorit. Multumesc inca o data tuturor.
    Inca ceva: la fotografiere folosesc Neutral, fapt ce scade contrastul si devine mai greu sa disting pe ecran daca am clarul unde trebuie. Asa ca pun Sharp-ul pe la 5-6 in aparat, iar la editarea Neff-ului in CaptureNX, dezactivez sharpul, trec la zero. Astfel, in exif-ul poate pacali, deoarece nu arata si pasi ulteriori. Modul de setare folosit de mine este descris in articolul "despre editare". Acolo sunt trecuti parametri, si schimbarile pe care le fac ulterior.

    RăspundețiȘtergere
  4. :)ah...rasuflu usurat, chiar nu reuseam sa inteleg ce s-a intamplat.Rationamentul meu a pornit de la doua premize din care una s-a dovedit falsa : 1.esti o persoana absolut corecta, un profesionist care accepta sa vada la un aparat/obiectiv atat defectele cat si calitatile si mai ales isi spune onest parerea 2. fotografiile sunt fara postprocesare (aici am gresit).Despre decizia ta de a face toate aceste improvizatii si apoi post procesari spun doar ca poate acum nu era cazul : rezultatul din punct de vedere "artistic" este de nota zece, dar vezi tu, eu m-am apucat sa privesc pixelii incercand sa evaluez aparatul, pur tehnic.
    Cam la un an dupa ce am luat D3-ul (1998) dupa nenumarate teste facute pe pielea clientilor, am ajuns sa setez aparatul EXACT ca tine .Coincidenta ?..., NU!, cred ca aceasta este cea mai buna setare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost azi la testarea D800 si D4 la Iasi. Nu am folosit prea mult la testare aparatele datorita aglomeratiei, dar pot spune (fiind Canonista in modul de transformare in Nikonista) ca a batut asteptarile si D800 mi-a confirmat cu tarie ca la momentul de fata Canon nu are cu ce se lauda. Am facut RAW-uri si cu Canon 5D MII aproape in conditii similare de iluminare si cu D800, la ISO 100. La Canon am folosit un 70-200 f4 (simplu) iar pe D800 am folosit 70-200 f2.8 (ceea ce intentionez sa imi iau).

    Asa cum era de asteptat (ignorand sticla obiectivelor), D800 a oferit o dinamica cu mult mai ridicata fata de 5D MII cat si un zgomot de imagine mult redus. De asemenea este mult mai rapid in focalizare si declansare.

    Astea sunt concluziile unei persoane care in afara workshopului din Octombrie 2011 tinut de Mircea, nu a mai pus mana pe un Nikon, si nici nu sunt cea care sa se bata in piept ca Canon e cel mai tare (chiar daca sunt utilizator de Canon de 6 ani).

    Mai ramane de gasit pe cineva care vrea sa cumpere un rinichi si jumatate de ficat :).

    Adevarul e ca, m-am dus super entuziasmata si m-am intors deprimata, si cu 3000 de calcule financiare in cap...

    D800 ... palaria jos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ouch, frate vad fiecare fir de par din cap sau de pe fata...inclusiv la fete :P
    Nivelul detaliilor este uimitor!
    Bani sa avem sa il luam!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Mircea ! Asta asteptam sa vad..., dar parca nici chiar asa. O asa claritate va necesita o dificila munca de retusare. M-am mai lovit problema pufului facial al fetelor, dar in special in cazul iluminarii agresive din spate, cand puful aparea pe conturul fetei si era usor de retusat ulterior. Da..., D800 este un adevarat NIKON, clar un mare pas inainte. Experienta imi spunea ca va trebui sa cumpar varianta D800 (fara E) , totusi mai aveam dubii..., acum au disparut :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari! Din nou esti printre primii oameni de pe tot internetul cu fotografii noi noute ( mai intai D4 acum D800 ) trase in "cadru natural" de lucru. Tabelele si naturile statice sunt si ele relevante dar nu ca ce ai postat tu. D800 este cu adevarat un gamechanger. Daca locul 1 acordat de cei de la DxOmark nu ii convinge pe unii, cu siguranta imaginile puse de tine ar trebui. Multumim mult si multa bafta in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Incerc si eu sa fac cat pot. Si sa acopar zona de teste care este ignorata de cei care fac review-uri, cea din real life, cu situatii neasteptate, cu dificultati de tot felul, de la balans de alb, pana la directia luminii, de la atmosfera incarcata cu impuritati, pana la temperaturi extreme. Eu asa voi folosi aparatul, nu in conditiile aseptice din camerele de testare. Si diferentele sunt mari, cand privesti rezultatele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Scuze de post dublu... Crezi ca obiectivele AF-D mai fac fata la densitatea asta de pixeli?

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt destule obiective AF-D care vor rezolva usor problema asta, cateva exemple: 105 macro; 105/2,5; 135/2; 180/2,8; 35/2; 85/1,4; 200/4 macro/ 80-200/2,8; probabil si 50/1,4 - ca o paranteza am fost uimit de ce poate 50/1,8G pus pe D800! Dintre obiectivele noi, poti folosi fara probleme 50/1,4G; 50/1,8G; 14-24/2,8G; 24-70/2,8G; 70-200/2,8G; 24/1,4G; 35/1,4G; 85/1,8G; 85/1,4G; 105/2,8G VR; 300/4; toate cele trei tilt/shift-uri: 24-45-90; si gama de superteleuri: 200/2; 200-400/4; 300/2,8; 400/2,8; 500/4; 600 /4.
    Cred ca e o gama destul de ampla, ai de unde sa alegi

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru clarificare. Sa inteleg ca "batranul" meu 24 f2.8 AF-D ar fi depasit de situatie. Oricum daca Nikon nu scoate alt aparat FF cu rezolutie mai mica, D800/E este pasul urmator. Probabil si un update al computerului ca sa poata gestiona fisierele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Atanasiu Adrian25 iunie 2012 la 13:14

    intradevar mircea.. iti zic sincer.. cand le-ai facut poze la sala .. ceva e bai cu iso e o granulatie.. nu e mega clar sa zici ca e perfect.. eu iubesc pozele cu umbrele si lumini si ceva cu iso nustiu in fine.. darr mai e o chestie inselatoare vezi ca poate poza ta originala la tine pe calc se vede super bine si cand incarci aici pe site se poate sa se cum sa ma explic .. sa se comprime sau nu vreau sa zic prosti sii atunci scade calitatea si etc.. de ex uite pe facebook sau alte siteuri.. cand bagi o poza intodeauna parca nu se vede asa cum ai vrea sa se vada ... de ex.. de la alb la negru asa incet pe facebook se vede granulat parca.. intalegi unde vreau sa ajung .. si poza originala se vede finutz de la alb la negru .. asa intereseazate aici pe bloog este ceva script parca si pastreaza calitatea perfecta a pozei

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…