Dobrogea, pe viață şi pe moarte!



 Mi-e greu sa va descriu in cuvinte senzatii traite in ultimele zile, cand am facut o incursiune pana la Constanta. Bacul de la Galati era/este (pana in Martie) blocat de gheata care se intinde de la un mal la altul, asa ca am plecat prin Braila - Vizirul - Gura Ialomitei - Giurgeni - Harsova - Constanta. Drumul a fost unul apocaliptic, ceata extrem de densa m-a consumat puternic, iar masinile care ieseau ici colo de prin nameti m-au surprins de cateva ori. A fost probabil unul dintre cele mai grele drumuri facute de mine, gheata si zapada pe carosabil, o singura banda libera din loc in loc, ceata extrema, lumina ireala...
  Cand am iesit la un moment dat din ceata (pentru putin timp) am oprit sa ma relaxez, simteam ca nu mai pot privi in albul ala murdar, valurit. Si prima imagine a fost asta:

\

apoi asta;


  Am plecat mai departe, sperand sa scap, si am dat de astea:



  Am scapat de chin dupa ce am trecut podul peste dunare, la Vadul oii, iar la ora 12 eram deja la Constanta si incepeam sa fotografiez o lupta pe viata si pe moarte intre pasarile care incercau sa supravietuiasca frigului cumplit si foamei, pe un lac cu cateva ochiuri de apa neinghetata. Am gasit acolo Lisite, care dupa ce au dormit noaptea pe gheata, s-au trezit dimineata captive in acea gheata:



  Degeaba se zbateau sa scape din menghina, ba chiar zbaterile lor atrageau imediat atentia pradatorilor, cum ar fi acest pescarus, care a ucis tocmai Lisita de mai sus, la cateva minute dupa ce am gasit-o:


  Ce nu omorau pescarusii sau ciorile, omorau cainii:



 In jur erau zeci de cadrave, pasari din toate speciile, moarte de frig, foame sau pur si simplu ucise de semenele lor, care se cocotau pe exemplarele muribunde, incercand sa se protejeze de atingerea ghetii.
 Multe lebede imature zaceau alaturi de zeci de rate si lisite, iar in jurul lor o forfota plina de viata, in micutul ochi de apa liber. Asa se face ca am gasit si fotografiat extrem de usor specii pe care le-am cautat ani de zile si care mi-au pus mari probleme la fotografiat.
  Incep cu Rata cu ciuf - Netta rufina, un trofeu extrem de ravnit, dar care, in lupta ptr. supravietuire, ignora acum pericolul prezentat de oameni. O vedem aici in conflicte cu lebada si pescarusi:







 O alta raritate fotografiata indecent de usor a fost Rata motata - Aythya fuligula:





  Sau ferastras mare - Mergus merganser:



  
   Ferestras mic:





  La un moment dat a zburat pe acolo si o Garlita mare - Anser albifrons, pasare care fuge ca dracul de tamaie de oameni;




  Tot timpul am fost supervizat de un Starc cenusiu - Ardea cinerea, care parca se zburlea la mine cand nu eram atent la spectacolul din fata mea:





  La un moment dat am zarit in stuf si un Buhai de balta - Botaurus stellaris, care ciugulea dintr-o Lisita moarta; foarte ciudat, stiam ca se hraneste cu peste si broaste...


   Printre Cormorani si Lebede,



am zarit multe Rate cu cap castaniu - Aythya ferina:





multe din ele intr-un dute-vino permanent:




iar a doua zi am plecat spre Vadu impreuna cu Radu Sabin Cornea unde am gasit ceva memorabil, un strat de gheata de peste 2-3 metri pe plaja la care-mi dadeam sufletul de cald anul trecut:











tot aici am gasit si un crocodil de gheata:



 Una peste alta, a fost o misiune in care am avut trairi intense si contradictorii, am asistat inca o data la spectacolul vietii, cu drame si victorii, am experimentat inca o data neputinta, frustrarea, uimirea, bucuria, intr-o succesiune rapida, care ma lasa fara respiratie. Planeta Dobrogea este inca o mare enigma ptr. mine, ma surprinde la fiecare iesire, iar lectiile ei sper sa ma faca mai bun. Chiar daca altii au o parere diferita...

 




Comentarii

  1. o realitate dura si crancena creionata in imagini ce vorbesc de la sine. Va multumesc.
    Horeica Gabriel

    RăspundețiȘtergere
  2. Planeta Dobogea? :) Frumos spus!
    Felicitari pentru poze!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim ca impartasesti cu noi atatea povesti fascinante de pe taramul Dobrogei...asa cum minunat l-ai intitulat taram magic...asteptam continuarea precum niste copii care au fost cuminti si mai vor o poveste.
    Ma inclin in fata talentului tau......

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos, numai bun de inspiratie! Deci, sa inspiram, sa ne tinem aeru-n piept si sa vedem ce se mai intampla :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mircea, ai facut o treaba excelenta, ca de obicei. Mi-a facut o deosebita placere sa fiu alaturi de tine. Sa va spun ca dupa o zi istovitoare de condus si fotografiat non-stop, Mircea ii ctea seara povesti unei fetite de 3 ani?! Un om de o calitate morala deosebita. Multumesc pentru 2 zile minunate, pentru sfaturi si pentru suportul tehnic. Raducu Sabin Cornea.

    RăspundețiȘtergere
  6. ..."am asistat inca o data la spectacolul vietii, cu drame si victorii, am experimentat inca o data neputinta, frustrarea, uimirea, bucuria, intr-o succesiune rapida, care ma lasa fara respiratie"...Sublim.
    Multumim pentru relatarile si imaginile postate."Planeta Dobrogea" este intradevar un loc minunat.

    RăspundețiȘtergere
  7. ..."am asistat inca o data la spectacolul vietii, cu drame si victorii, am experimentat inca o data neputinta, frustrarea, uimirea, bucuria, intr-o succesiune rapida, care ma lasa fara respiratie"...Sublim.
    Multumim pentru relatarile si imaginile postate."Planeta Dobrogea" este intradevar un loc minunat.

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce nu trimiti fotografii la ''Animal Planet''sau ''National Geografic''?Sunt minunate!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ptr. ca sunt o persoana neagreata in acea redactie. Nu sunt prieten cu cei din sefia redactiei. De fapt nu sunt agreea de cam multa lume, chiar de unii care stiu de mine din auzite. Uite un exemplu de om care vorbeste despre mine, comentand agresiv la u articol in care cineva apreciaza ce fac eu prin Dobrogea. Precizez ca nu i-am facut niciodata nimic acelei persoane, nu-l cunosc. Cititi comentariile si trageti singuri concluziile: http://darkclauds.wordpress.com/2012/02/29/google-reader-sau-ce-citesc-eu-in-locul-ziarului-de-dimineata-i/

    RăspundețiȘtergere
  10. :)) Il mai stii pe ala care poza pitigoi in parc? :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Stapianul pitigoilor? Care facea ture foto in Delta cu 600 euro si tipa ca eu sunt "prea comercial"? Cum as putea uita asemenea personaj? Acum sta cu fundu pe bordura, in Herastrau, si le arata celor de pe Softpedia cum se face wildlife! Cu berea la picior. Apoi isi posteaza pozele si se lauda intre ei. Cand mai postez si eu pe acolo, se lasa o linisteeee! Nu mai ciripeste nimeni nimic o perioada, asteptand sa puna altcineva o poza cu pasarici, sa nu fie nevoiti sa o comenteze pe a mea. "Deci da" imi amintesc personajul, ce e cu el?:)))

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai nu e nimic cu el, ma gandeam ca e din aceeasi galerie cu ala de mai sus, din linkul tau. Si pe asta il apucasera aprecierile la adresa ta la un moment-dat...

    In alta ordine de idei, azi iti trimit pe mail linkul cu mp3-uri cu <>.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

OM 1 - Preview. The Show Must Go On!

Cum e cu Autofocus-ul

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…