Treceți la conținutul principal

Dimineață stuf, seara papură - sau cum dai de Pițigoi.  Iar mi-am luat-o! M-au facut de ras niste pitigoi! Sa va spun cum a fost? Cautam de ceva timp o gasca rara, probabil cea mai rara gasca: Branta Ruficolis - Gasca cu gat rosu; dar fara succes, poate din cauza raritatii ei, poate din cauza vanatorii excesive. Veneau cu miile la noi in Dobrogea, pentru iernare, acum sunt cateva zeci.   Cand am dat in sfarsit de cateva exemplare,a aparut pe cer un Codalb, iar toate pasarile si-au luat zborul de pe luciul apei;
  Ca o curiozitate, am mai gasit un exemplar de Calidris alpina -Fugaci de tarm. care nu prea mai avea ce cauta in tara noastra la ora asta; Spre seara, m-am dus pe malul lacului Pietrei, langa Murighiol, unde amicul Mihai Baciu spunea ca vazuse un grup de Pitigoi de stuf - Panurus biarmicus. M-am uitat dupa ei, dar lipsa de pitigoi! Asa ca m-am ascuns la marginea lacului, in papura, incercand sa surprind un Erete de suf - Circus aeruginosus. Si cum stateam tacut si ghemuit, simt ca ma gadila ceva pe fata. Dau cu mana si zboara niste puf, ca de papadie. Iar simt gadilituri, apoi vad cum un smoc de puf cade din capul meu... mai sa fie! Imediat ma vad invaluit intr-un norisor de puf. Ma intorc sa vad ce provoaca fenomenul si am un soc, deasupra mea, la nici jumatate de metru, un grup de Pitigoi de stuf smotoceau florile de papura, scotand puful din ele. Astia mancau semintele, apoi le scuipau in capul meu!!! Se hranesc cu semintele minuscule atasate de puf.


 Cand m-am miscat mai tare au zburat un pic mai incolo, asa ca m-am adaptat imediat situatiei si am tras primele cadre bune ale zilei:dar lumina a devenit tot mai slaba (este Ianuarie, iar la ora 16 deja poti sa uiti de fotografiat pasari in miscare), si cum doream mai multe fotografii cu specia asta, m-am hotarat sa innoptez in acel loc;
in speranta ca a doua zi voi fi campion la pozat Pitigoi de stuf! Peste noapte a fost destul de frig, asa ca dimineata am gasit lacul inghetat partial; Nu am pierdut timpul cu amanuntele astea, m-am pus pe cautat subiectul meu, in palcurile de papura, unde-i pozasem seara trecuta. Dar nu am gasit nici urma de Pitigoi... Hmmm. Mi-am spus sa mai am rabdare, sa-i mai astept, iar la putin timp mi-am dat seama ca ei se fugareau intr-un palc de stuf aflat la nici 50 m de locul cu papura. M-am dus acolo si i-am gasit hranindu-se mai mult la baza stufului, pe jos pe undeva, ceea ce facea imposibila fotografierea lor. Se pare ca dimineata cautau alt tip de hrana, larvele insectelor ascunse in tulpinile de stuf, care le aduceau un aport energetic mai mare dacat semintele de papura. Cert este ca nu se atingeau de papura, pana dupa amiaza, pana la ora 14.00-14.30 cand au reinceput sa asalteze puful de papura;  Concluzia trasa dupa misiunea asta: Dimineata - stuf, seara - papura!  Va urez Lumina buna, atunci cand dati de ei; sunt relativ toleranti, va permit aproprierea, cu conditia sa va miscati lent, sa nu vorbiti sau sa rupeti stuful. Probleme o sa va faca stuful/papura, care se balanseaza in toate directiile, de cele mai multe ori suprapunandu-se peste pasare, atunci cand aceasta va sta in cea mai frumoasa postura!!!

Comentarii

 1. Superbi pitigoii, abia astept sa-i intalnesc si eu.
  Gasca cu gat rosu am intalnit-o dar nu in numar asa mare ca tine. Si desigur ca n-am apucat sa o fotografiez.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumim pt cadre si cuvinte
  :) In penultima fotografie pitigoiul arata ca un mustacios suparat :)Reusita ipostaza
  Lumina buna pt foto si Bucurie pt fotograf!

  RăspundețiȘtergere
 3. fotografiile dumneavoastra sunt superbe. nu stiam ca se pot face asemenea fotografii in stuf la niste pasari pe care de multe ori nici nu suntem constienti ca traiesc in preajma noastra... deliciu vizual!
  Cu respect Horeica Gabriel

  RăspundețiȘtergere
 4. M Gavrila
  Cand ma uit la fotografii de genul asta ma gandesc de doua ori...sunt fotograf sau nu?

  RăspundețiȘtergere
 5. Raducu Sabin Cornea16 ianuarie 2012, 22:30

  Super! A doua fotografie cu pitigoiul ( http://intufisuri.blogspot.com/2012/01/dimineata-stuf-seara-papura-sau-cum-dai.html#comment-form ) e de milioane.

  RăspundețiȘtergere
 6. Cu riscul de a repeta epitetele regasite in commenturile anterioare, trebuie sa va spun ca aceasta seria este pur si simplu sublima. Nu sunt un mare amator de fotografii de wildlife dar aceste imagini sunt altceva, imi trezesc emotii de mult amortite... sete de aventura si de salbaticie. Sincere felicitari si multumiri deopotriva.

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu mai comentez fotografiile, e de prisos :)
  Vin doar cu o nota: am fotografiat, acum cateva saptamani, un intreg stol de branta, in zona de sud-est a Dobrogei. Le-am surprins atat amestecate in procent minoritar printre garlitze, cat si in procent majoritar (cu doar 2-3 garlitze printre ele), a doua zi. Din ce-am putut sa ne dam seama, e o zona potential frecventata in fiecare an de stolurile in pasaj, pentru odihna. Cateva imagini, destul de stangace, pe site-ul meu, aici.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…