Pagini

luni, 15 august 2011

Trag tunurile la VillajoyosaPe 28 Iulie, la Villajoyosa are loc, in fiecare an, o fiesta deosebita, reeditare a debarcarii Maure ce a ras orasul acum cateva sute de ani in urma. Nimic nou sub soare, mai sunt in lungul coastei Valenciene orase facute una cu pamantul de Mauri si fieste care sa ilustreze acele momente dramatice, dar aici are loc o debarcare Maura dupa ce toata noaptea trag combatantii unii in altii cu tunurile si flintele. Ce poate fi mai atractiv ptr. un fotograf decat niste tunuri care trag in salve spre corabiile care se apropie pe mare si care la randul lor trag cu tot arsenalul din dotare! Prima problema e sa treci de miile de turisti care blocheaza trecerea spre locul ingradit si pazit starsnic de organizatori, ca nu cumva un turist ametit sa ajunga in fata tunurilor si flintelor desfasurate pe plaja. Asa ca toata lumea priveste de la o distanta apreciabila, lucru care m-a facut sa apelez la cateva trucuri invatate in timpul misiunilor la care am luat parte. Asa se face ca m-am trezit in mijlocul actiunii, armele trageau in jurul meu, lumina extrem de slaba, imposibil de focalizat pe ceva, miros de cordida,  zgomot, trupe care se miscau intr-o coregrafie greu de inteles ptr.mine.


 Mi-a luat ceva timp pana sa-mi gasesc locul si sa ma acomodez cu harmalaia de nedescris, am incercat sa ma concentrez pe o linie de tunuri si sa le surprind flacarile de la gura tevii:

Apoi am incercat sa-i surprind pe cei care trageau cu flintele:
am incercat si cateva cadre cu vasele care asediau orasul, unele tragand, altele luptandu-se cu valurile periculoase:

  Spre dimineata lumina ma ajuta sa disting mai usor ce este in jurul meu:Si am putut evalua pagubele si victimele, mai ales pe asta rapus chiar inainte de lupta finala:


Lupta finala care s-a dat chiar la primele raze de soare:


Si s-a incheiat cu o imagine de mare angajament, o pereche de tineri fugind sa se arunce in mare:


Bou a la mar Tradus inseamna Taur in mare. Epicentrul fenomenului - Denia, orasul inregistrat in cartea recordurilor cu cel mai mare numar de fieste ce au loc pe durata unui an. Uneori ma intreb cand mai au timp oamenii aia sa si munceasca! Fiesta asta, Bou a la mar, se desfasoara doar la malul marii, in Comunitatea Valenciana, in lunile Iunie, Iulie, August, la date diferite, in functie de oras. Spre deosebire de Corida, taurii nu sunt sacrificati, cele mai multe accidente le suporta protagonistii din specia Homo Sapiens, bine, majoritatea sunt mai evoluati, inaltati din subspecia Homo Marihuanas.


Actiunea se desfasoara intr-o incinta cu tribuna pe 3 laturi si cu deschidere pe latura dinspre mare, de obicei pe cheiul portului local. Scopul - incercarea de a provoca taurul/vaca sa se arunce dupa tine in mare, realizare ptr. care primesti aplauzele si admiratia publicului precum si eventuale ingrijiri medicale daca nu reusesti sa te propulsezi cat mai departe in larg:
Cand se aduna lumea in tribune si viitori donatori de organe sunt in mijlocul incintei, organizatorii "scapa" un taur acolo iar cine nu e suficient de rapid ajunge sa zboare mai ceva ca Superman prin fata tribunelor:

  activitate urmarita cu interes si de sub tribune, printre barele de otel:


dar din pozitia asta ( de sub tribuna) te expui la cel putin 3 pericole:
1. sa devii involuntar fumator de marihuana;
2. sa ai parte de vanturile trase de cei care stau la jumate de metru deasupra capului tau:


3. sa se strecoare taurul printre gratii si sa actioneze ca un mixer/blender, amestecand femei cu barbati, copii cu batrani intr-un coctail tipator:
Mariti pozele si priviti fetele participantilor!!!

 Surpriza cea mai mare a fost cand am revazut o fosta frumusete locala, care participa la eveniment din tinerete, si pe care am observat-o ptr. prima oara in viltoarea actiunii prin 2008. Nimic anormal, mai sunt fete care intra in arena si sunt fugarite de tauri:


 Dar eu vorbesc despre acesta doamna:
 Care in 2008 arata cam asa:
 CU PICIORUL IN GHIPS!!!
Lumea vorbea in tribune ca fusese tavalita de un taur cu 3 zile mai inainte, dar a revenit in arena dupa o zi de pauza de refacere. Anul asta a stat excesiv de cuminte, m-am interesat iar de povestea ei si am aflat ca anul trecut a fost unul dramatic - coaste rupte si ambele picioare in ghips...
 Bine, asta nu a impiedicat-o sa se mai arunce de cateva ori prin fata taurului cu nelipsitul ei costum albastru si sapca rosie;


 Sa revenim la baieti:

 M-am delectat timp de o saptamana cu tot felul de situatii caraghioase:
  Iar la un moment dat am intrat si eu in arena, chiar daca aparatul ma cam incurca sa iau curbele din scurt ; am tras cateva cadre de aproape, dar poze cu mine in arena are Cristi, prietenul din Norvegia, si nu le-am primit inca de la el.
  Inchei cu zborul unui taur cu numele Paharita (Pasarica):


 Oleee!!!