Treceți la conținutul principal

Am si corcodei!  Acestia fac parte din familia Podicipedidae si pot fi vazuti pe majoritatea intinderilor de apa din Romania. Cel mai numeros ar fi Corcodelul mare -  Podiceps cristatus, o pasare  frumoasa si relativ usor de fotografiat. Este un excelent scufundator, se hraneste cu pesti, pe care-i prinde sub apa. Este pasarea cu cea mai mare densitate de pene pe cm patrat. Se mai zice ca este pasare cu blana, asa des este penajul (aprox 15-20 mii de pene)

 Este o pasare care, in perioada imperecherii, Martie-Aprilie, practica un dans ritual de o rara frumusete, ce incepe cu pozitionarea pasarilor fata in fata, cu miscari ale capului stanga-dreapta, femala inspre dreapta si masculul inspre stanga, apoi invers, cu umflarea favoritilor din lateralele capului si zburlirea ciufului; miscari urmate de un sprint in paralel pe luciul apei cu corpul la verticala si gatul arcuit in jos. Descrierea este prea saraca, momentul vazut pe viu produce o impresie deosebita, pe mine m-a lasat cu gura cascata, si nu sunt asa sensibilos...Pun aici un link, dar ritualul nu este complet:
http://www.youtube.com/watch?v=PPbXdJGnM8g&feature=related
sau
http://www.youtube.com/watch?v=JOD1imznwRY&feature=related
sau
http://www.youtube.com/watch?v=wKALhkLnYpM&feature=related

  Dupa ce trece perioada de cuibarire, prin Mai, apar cu puisorii pe luciul apei, alte momente de mare frumusete, priviti cum stau puisorii cei mai mici pe spatele mamicilor: 
 Am privit in liniste muuulte ore si m-a amuzat momentul in care taticul incepe sa le tina primele lectii de zbor, sub privirile atent/admirative ale micutilor:  Din pacate, anul 2011 a fost unul in care scenele astea au fost mai rare, am vazut extrem de putine familii, comparativ cu anii trecuti.
  Iar daca e sa spun despre Corcodelul cu gat rosu... anul acesta a fost dezastruos. In locurile in care stiam 7-8 perechi cuibaritoare, nu am mai gasit nici pana de la ei.
 Acesta este Corcodelul cu gat rosu - Podiceps grisegena:
 In schimb am vazut/fotografiat pentru prima oara Corcodel cu gat negru - Podiceps nigricollis: Din pacate am fost plecat din tara, chiar in perioada in care au scos puii, asa ca am ratat momentul...
 Dar pot sa va arat alti corcodei, pe care i-am confundat de multe ori cu niste pui, chiar daca ei sunt adulti.
 Este vorba de Corcodelul mic - Tachybaptus ruficollis;si este cel mai mic dintre corcodei. Va spun, e mic, mic!

  Sa va arat cateva cadre ce m-au pus pe ganduri: "cum poate sa inghita un peste atat de mare"!!!?

 Daca aveti o iesire pe malul unei balti, in lunile Aprilie-Mai-Iunie, va recomand sa luati un mic binoclu cu voi si sa cautati cu privirea Corcodei. O sa ma pomeniti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…