Am si corcodei!  Acestia fac parte din familia Podicipedidae si pot fi vazuti pe majoritatea intinderilor de apa din Romania. Cel mai numeros ar fi Corcodelul mare -  Podiceps cristatus, o pasare  frumoasa si relativ usor de fotografiat. Este un excelent scufundator, se hraneste cu pesti, pe care-i prinde sub apa. Este pasarea cu cea mai mare densitate de pene pe cm patrat. Se mai zice ca este pasare cu blana, asa des este penajul (aprox 15-20 mii de pene)

 Este o pasare care, in perioada imperecherii, Martie-Aprilie, practica un dans ritual de o rara frumusete, ce incepe cu pozitionarea pasarilor fata in fata, cu miscari ale capului stanga-dreapta, femala inspre dreapta si masculul inspre stanga, apoi invers, cu umflarea favoritilor din lateralele capului si zburlirea ciufului; miscari urmate de un sprint in paralel pe luciul apei cu corpul la verticala si gatul arcuit in jos. Descrierea este prea saraca, momentul vazut pe viu produce o impresie deosebita, pe mine m-a lasat cu gura cascata, si nu sunt asa sensibilos...Pun aici un link, dar ritualul nu este complet:
http://www.youtube.com/watch?v=PPbXdJGnM8g&feature=related
sau
http://www.youtube.com/watch?v=JOD1imznwRY&feature=related
sau
http://www.youtube.com/watch?v=wKALhkLnYpM&feature=related

  Dupa ce trece perioada de cuibarire, prin Mai, apar cu puisorii pe luciul apei, alte momente de mare frumusete, priviti cum stau puisorii cei mai mici pe spatele mamicilor: 
 Am privit in liniste muuulte ore si m-a amuzat momentul in care taticul incepe sa le tina primele lectii de zbor, sub privirile atent/admirative ale micutilor:  Din pacate, anul 2011 a fost unul in care scenele astea au fost mai rare, am vazut extrem de putine familii, comparativ cu anii trecuti.
  Iar daca e sa spun despre Corcodelul cu gat rosu... anul acesta a fost dezastruos. In locurile in care stiam 7-8 perechi cuibaritoare, nu am mai gasit nici pana de la ei.
 Acesta este Corcodelul cu gat rosu - Podiceps grisegena:
 In schimb am vazut/fotografiat pentru prima oara Corcodel cu gat negru - Podiceps nigricollis: Din pacate am fost plecat din tara, chiar in perioada in care au scos puii, asa ca am ratat momentul...
 Dar pot sa va arat alti corcodei, pe care i-am confundat de multe ori cu niste pui, chiar daca ei sunt adulti.
 Este vorba de Corcodelul mic - Tachybaptus ruficollis;si este cel mai mic dintre corcodei. Va spun, e mic, mic!

  Sa va arat cateva cadre ce m-au pus pe ganduri: "cum poate sa inghita un peste atat de mare"!!!?

 Daca aveti o iesire pe malul unei balti, in lunile Aprilie-Mai-Iunie, va recomand sa luati un mic binoclu cu voi si sa cautati cu privirea Corcodei. O sa ma pomeniti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Dobruja, Dobrogea ailaltă. Dincolo de Voma veche.

Cu bube-n cap, da cu BMW la poartă.