Treceți la conținutul principal

Falco Cherug - Saker falcon - Soim sacru - Soim dunarean


    Uitati-va  bine la el, e posibil sa dispara in cativa ani! Se estimeaza disparitia a 25% din speciile de pasari in urmatorii 10 ani! Soimul Dunarean este ca si pierdut, se stiau doar 4 sau 5 cuiburi in tara noastra, din care 3 in  Muntii Macin. Anul asta, in primavara, cei de la Milvus au avut surpriza neplacuta sa gaseasca toate cuiburile din Macin parasite, 2 distruse si unul intact dar parasit. In Europa ar mai supravietui cateva zeci de exemplare... 
    La sfarsitul lui August, fiind in Tabara Ornitologica SOR, am avut sansa de a vedea nu unul, ci 3 pana la 5 exemplare odata. Incepuse migratia de toamna si vanau Popandai in coada lacului Sinoe, Soimul Dunarean   fiind cam singurul care vaneaza prada la sol. Fotografiile cu el sunt rare, greu de obtinut, mai ales atunci cand zboara.  Pe la jumatatea lui Septembrie am mai vazut unul, in timp ce fotografiam  o prietena (Ana) la Pietrele Mariei, pe Valea Cozluk - Greci. Pasarea a trecut fulgerator pe langa Ana, in timp ce se pregatea de fotografie. Nu am avut nicio sansa cu pasarea, asa ca am pozat doar fata.

Comentarii

 1. Daca nu ma insel e posibil ca langa Latime sa mai fie 1-2 cuiburi de soimi dunareni. Nu cunosc suficient de bine specia insa stiu ca in vechea cariera din Dealurile Buceagului, pe cel cu cazemata cea mai bine pastrata, sunt 1 - 2 doua cuiburi. Prin aprile erau populate. Aveam un prieten ornitolog aci la mediu in Galati si l-am rugat de multi ani sa vina sa identifice specia din care fac parte cele 4-5 exemplare insa .. nu s-a materializat nimic. Daca ai timp si doresti poate faci o recunoastere. Intr-una din zilele saptamanii urmatoare, te-as putea duce direct acolo. Si ar mai fi prin Valea Serparu, desi banuiesc ca acolo este si o pereche de acvile.

  RăspundețiȘtergere
 2. Tu vorbesti acum de toata populatia de Falco Cherug din tara. Ma indoiesc de asta, dar mi-as dori sa fie real ce spui!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Super pozele cu Cherug-ul.
  Banuiesc ca primele nu sunt facute la noi.
  Sa sepram ca anul viitor vor fi mai multe cuiburi si mai ferite de ochii "turistilor".

  RăspundețiȘtergere
 4. Mircea, uite aci http://merlingl.multiply.com/photos/album/7/7#photo=17 o pozica facuta la Latime cu o sapuniera acum vreo 2-3 ani .. Este slaba insa cat de cat iti poti da seama daca e sau ba! Ori este o acvila? Anul asta stiu sigur ca erau 4 adulti si vreo 2 pui. Roteau deasupa cuiburilor si a vaii din apropiere.

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa cum am banuit, nu e vorba de Falco Cherug. puteai sa-ti dai seama usor daca ai fi comparat forma aripilor. Repet, Falco Cherug / Soimul Dunarean este foarte rar, greu de gasit, si mai greu de fotografiat.

  RăspundețiȘtergere
 6. Oricum .. trebuie mers si verificat ce si cum, am o vaga banuiala ca pozica mea cu pricina e facuta prin Valea Serparu insa nu mai sunt sigur, ca nu mai am originalele in comp..
  Si asta din pozica ce sa fie atunci?? Multam!

  RăspundețiȘtergere
 7. cel din foto de la http://merlingl.multiply.com/photos/album/7/7#photo=17 este un serpar... m-am chinui mult sa fac niste foto cu specia in Grecia... http://cosmln.nature4stock.com/?p=2087 , dar se poate cu mult mai bine :(

  RăspundețiȘtergere
 8. Felicitări pentru poze!!!
  La noi în țară ai făcut pozele din prim plan?

  RăspundețiȘtergere
 9. Multumesc. Primele fotografii sunt facute in Spania.

  RăspundețiȘtergere
 10. Frumoase poze! Frumoasa pasare! Pacat ca este atat de rara :(
  Sunt frumoase si celelalte poze, felicitari.
  Eu nu cunosc indeajuns specia. Este pasare adulta sau tanatra in poza? Cred ca astea au fost facute cand specia inca mai cuibarea in nordul Dobrogei.
  Daca se numeste Soim Dunarean cum cuibareste cuibareste si in Spania?
  Multe asemenea imagini si pe viitor!

  Cornel

  RăspundețiȘtergere
 11. Soim Dunarea este numele romanesc, altii il numesc Soim Sacru. Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 12. Cum ai găsit pasărea în Spania? E rară și la ei?

  RăspundețiȘtergere
 13. Pt. pasari de genul asta ar trebui implementate niste programe de crestere in captivitate si apoi eliberare, cum au facut in Anglia cu Gaia Rosie, o pasare care ajunsese in pragul disparitiei.
  Cititi povestea lor aici:
  http://www.redkites.co.uk/

  Dar la noi sutele de euro care ii platesc anual zeci de mii de romani pe taxa de mediu pt masini (taxa de prima inmatriculare) se duce oriunde numai pe probleme de mediu nu. Imaginati-va ce s-ar putea face pt specia asta cu 1% din banii aceia.

  RăspundețiȘtergere
 14. mai sunt cateva perechi dar nu pot spune locatiile .una sedentara si clocitoare.

  RăspundețiȘtergere
 15. 1998 zona adamclisi padure abrud pereche clocitoare .acum disparuta

  RăspundețiȘtergere
 16. anul acesta am fost in zona canalul 5,2 ,sinoe ,vadu,si am observat si eu 2 exemplare adulte.erau in naparlire remigele primare

  RăspundețiȘtergere
 17. anul acesta am fost in zona canalul 5,2 ,sinoe ,vadu,si am observat si eu 2 exemplare adulte.erau in naparlire remigele primare

  RăspundețiȘtergere
 18. Sper sa nu confund dar acum citiva ani am salvat un pui de soim dunarean.....

  RăspundețiȘtergere
 19. salut,
  este posibil ca acest soim sa fie gasit si in zona Alexandriei,judetul Teleorman?

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…