Pagini

marți, 18 octombrie 2011

Ce mai zboara prin Dobrogea       Anul 2010 a fost unul foarte fierbinte si bogat in precipitatii,  fapt ce a condus la declansarea unui fenomen interesant la care aveam sa fi martor.  Cateva zile am urmarit si fotografiat o familie de Vanturel rosu (Falco tinnunculus) la Enisala:

   iar atunci cand caldura devenea insuportabila dadeam o fuga pana la balta (lacul Babadag) ptr. a ma racorii.     Si drumul era presarat cu tot felul de subiecte  foto, cum ar fi asta:


sau asta,sau obraznicii astia


     Adevarata surpriza aveam sa o am atunci cand m-am dus la malul apei pregatit de baie si am fost total   surprins de zborul unui peste enorm care a aterizat la picioarele mele, zbatandu-se frenetic. Era un monstru de   jumatate de metru si o greutate destul de mare, oricum peste10-15 kg. In urmatoarele secunde a mai tasnit unul, apoi inca unul, si inca unul... timp de 3 ore, cat am stat acolo si am privit fascinat!   Am aflat de la oamenii ca in perioada imperecherii, Novacul - asa se numeste pestele, sare din apa ca un  apucat, ajungand si la inaltimi de 2-3 m. Denumirea stiintifica: Arystichtys nobilis. In engleza: bighead carp. La noi i se mai spune si sanger datorita culorii pe care o capata dupa ce moare. Poate ajunge la dimensiuni  impresionante, recordul in Asia depaseste 100 kg neoficial si aprox. 80 kg oficial. La noi a fost pescuit, in Cernica, un exemplar de 68 kg. Chestia devine interesant/periculoasa daca te intersectezi cu unul in zbor atunci cand te plimbi cu barca pe lac. Nu  mi-ar placea sa primesc in figura un peste de cateva zeci de kg, asa  cum a patit un baiat ce-si spala pantalonii chiar in fata mea. A cazut o balena din asta peste el si a fost proiectat cu capul de betonul podului. Ma doare si pe mine cand imi amintesc cum a rasunat atunci betonul...         
     M-am amuzat in schimb de oamenii care se straduiau sa arunce inapoi in apa toti pestii esuati. La   intrebarea "de ce nu-i luati acasa"   raspundeau  "dar  cate frigidere crezi ca avem?"

2 comentarii:

  1. Faine imagini,haioasă povestirea :)
    Pufoşenia aia dintre melc şi purcei e cumva orbete sau cârtiţă?nu am văzut niciodată atât de aproape animalul ăsta

    RăspundețiȘtergere
  2. Faina postare.

    Prima fotografie... preferata mea!

    RăspundețiȘtergere