Treceți la conținutul principal

Nuduri, pe ici, pe colo...

 Se pare ca articolul Arde Dobrogea are un impact mare, primesc mesaje cu felicitari, injuraturi si intrebari cu privinta la zona in care am facut cadrele. Mi-au fost cerute chiar si originalele Nef sa se convinga persoanele respective de nu stiu ce chestie, ma rog unii nu cred nici acum ca eu fac fotografie, au senzatia ca fara Photoshop sunt pierdut. De fapt mie-mi place sa fac portrete si am ajuns sa fac nuduri datorita caldurilor mari din timpul verii, cand nu se mai putea sta imbracat in studio. :)
iar la un moment dat am zis sa "ma fac artist" asa ca am trecut la cadre alb/negru
  Ce vremuri... cate zbateri, cate cautari... Mor de ras cand imi amintesc. Stateam ca disperatul cate 18 ore in studio fotografiind, studiind iluminari, prelucrand cadrele realizate. Si nu pozam modele consacrate, erau doar prietene, cunostinte sau modele in devenire. Nu m-am impacat niciodata cu celebritatile.
  Dupa cativa ani de stat ascuns in vagauna am descoperit Natura si mi-a fost lansata o noua provocare: fotografia de nud in Natura! Daca fotografia de portret e dificila, fotografia unei persoane goale este cu mult mai grea, mai ales daca vrei sa pastrezi fragilitatea, inocenta si puritatea intacte, sa nu o dai in obscen. Adaugi faptul ca trebuie sa faci asta in camp, sau in padute, sau pe munte, unde caldura, frigul, vantul, insectele, privirile unor ciobani obsedati pot sa distruga cheful orcarui model care urmareste nuduri artistice pe web si crede ca sunt usor de facut.


 Daca vrei sa ai unitate, alegi bine locul si urmaresti cum se comporta lumina de-a lungul zile, poti avea surprize placute seara in locuri in care ziua nu ai sa gasesti cheia de lumina, un exemplu ar fi seria Blue Lagoon, realizata pe insula Portixol:
  Sau Cocoon realizata in doua locatii, Andrago si Javea
 Iar ptr. cei ce cred ca nu poti realiza cadre de exceptie in locuri normale, din Romania, le pot da un exemplu, o fotografie realizata la Costinesti, inspre epava, la cazemata de beton inundata:


  Sau chiar mai simplu, in orice padurice, toamna:


 Totul este sa nu pleci de la idei preconcepute, ca aici, sau acolo nu prea ai ce sa faci, din diverse motive. Poti realiza cadre de exceptie si pe strada, dimineata la prima ora, eventual daca fulguie usor si postezi modelul gol langa un semafor... Obligatoriu sa iasa in cadru si ochii bulbucat-pofticiosi ai soferilor sau cei oripilat-indignati ai soferitelor. Si stai linistit, militia doarme dusa la ora aia!

Comentarii

 1. WOW, o palma data contestatarilor.
  Bravo!
  Oricum, pentru multi daca nu ai ceva scoli scumpe si cu figuri terminate, sau nu apartii unor grupuri de cacao, scuzati limbajul, inseamna ca nu existi.
  Practice makes perfect!
  Nu scoala nu stiu care, sau apartenenta la vreun grup sau familie!

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca vorbim de Scoala de Fotografie in Romania, mai bine nu mai vorbim. Cu ce profesori fratele meu alb? Cei care imita meseria asta pe ici pe colo sunt demni de mila, cu niste portofolii comice, sau lipsa. La fel cand e vorba de Criticii de fotografie. In tara asta nu exista nici unul, punct. Unul din asta se formeaza in cam 15-20 ani, si trebuie sa stie tot despre fotografie. America si-a format asemenea specialisti, sustinuti din spate de o industrie (artistica) foto. Cu nuntasi sau pozari pe la 3 reviste de cocalari si pitipoance autoproclamate "vedete" o sa puta haznaua asta multi ani de acum incolo. Dar stii ce iubesc eu la maxim? Juriile concursurilor foto din Romania!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Sincer eu in ale fotografiei sunt cat se poate de nou, am un dslr da aproximativ 3 luni, D3100. Nu sunt expert, nu cunosc in particular juriile concursurilor foto din Romania, dar stiu atat: nu castigi nimic fara pile, se promoveaza mediocritatea si non-valoarea, peste tot in tara. Tinerii din ziua de azi nu au modele de urmat, gigi becacali si borcea, ca sa nu spun de altii din politic,sau "mondenii" din romania, sunt o gluma mai mult decat proasta.Sincer!
  Eu ma bucur ca prin Intermediul, nikonisti.ro am apucat sa dau de dumneata, de pozele pe care le faci, Sincer, am un model de urmat, chiar daca momentan e doar la nivel de hooby poate pe viitor va fi ma mult, si intotdeauna tintesc cat mai sus, asa mie firea.
  Cat despre industrie, artistica sau de orice fel, a disparut complet din peisajul romaniei moderne, romanul a uitat un lucru pe care toata lumea din toate colturile lumii il stie, trebuie sa muncesti ca sa castigi, indiferent de domeniu!
  Va apreciez munca, aveti un ochi deosebit!
  Sper sa apuc sa vin si eu la un work-shop organizat de dvs. la cel de la brasov nu am putu participa, deoarece munceam in acel week-end mai mult de atat aparatul mi-a ajuns acasa abia martea dupa work-shop.
  Lumina buna in continuare!

  RăspundețiȘtergere
 4. excelente foto ! multumesc ! Cezar

  RăspundețiȘtergere
 5. Superbe sunt fotografiile, iar fetele nu sunt doar frumoase, ci si expresive si pline de viata.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…