Treceți la conținutul principal

Cautand umbrele Dobrogei  Ca urmare a ultimelor mele articole, cele despre aparatura si software, prietenii mei dependenti de Dobrogea incep sa se retraga usor... Asa ca voi relua curand povestile despre vant, despre papadiii si despre fluturi Intre timp sunt in documentare despre Coyun Baba, Stapanul oilor, batranul cioban sfant care a salvat Babadagul acum cateva sute de ani. Caut mormantul lui, nu am urcat inca la el, rog pe cei care au informatii sa ma ajute cu orice...
Multumesc anticipat, Mircea Bezergheanu

Comentarii

 1. Text din cartea "Dobrogea, sambure de legenda":

  Se spune ca demult, cu cateva sute de ani in urma, traia un cioban care isi purta oile in vaile si pe dealurile dintre doua lacuri, in locurile unde, astazi, se afla orasul Babadag. Pastorul castigase faima in tot tinutul, fiind numit Koyun Baba (tatal oilor).
  El stia sa citeasca in stele si multi oameni il cautau, ca sa le ghiceasca norocul. Cutreierand prin padurea deasa de pe cea mai inalta culme, unde se simtea mai aproape de bolta cereasca, Koyun Baba observa ca oile sale ocoleau un anumit loc in care erau adunati mai multi bolovani de piatra. In sinea lui, isi spuse ca, poate, o fi vreun mormant, stiind din batrani ca mioarele nu calcau niciodata peste un loc sfant.
  Intr-una din zile, cand isi ducea turma la pascut, s-a intalnit cu niste calugari turci care l-au intrebat daca stia unde se afla mormantul lui Sarî Saltuk. Ciobanul le-a raspuns ca nu cunostea acest mormant, dar a vazut ca in varful muntelui, intr-o anumita poiana, oile lui evita un loc acoperit cu pietre, Strainii l-au rugat sa-i insoteasca pana acolo. Pastorul le-a aratat poiana care era imprejmuita de arbusti de liliac.
  Calugarii musulmani incepura sa sape si, pe la asfintit, dadura de osemintele eroului cautat de atata amar de vreme. Apoi, ei au inaltat un mausoleu care se mai vede si astazi pe culmea celui mai inalt deal.
  Vestea ca pe varful muntelui este inmormantat un sfant s-a raspandit repede si oamenii din partile locului, romani si turci, veneau sa aprinda lumanari si sa asculte Coranul. Ei se rugau sfantului sa le indeplineasca dorintele sau, pe cei bolnavi, sa-i vindece. Multe minuni s-au petrecut datorita acelui erou sanctificat si, de aceea, au inceput pelerinajele spre noul loc sacru.
  Mai tarziu, cand pastorul Koyun Baba s-a stins din viata, localnicii l-au ingropat tot in varful codrului, langa sfantul musulman. Legenda spune ca acolo unde se odihnea pastorul, pamantul s-a desfacut in doua, pentru a insemna mormantul.
  De la numele celor doi, Sarî Saltuk si Koyn Baba provine toponimul Babadag: "baba" inseamna stramos, iar "dagh", munte.

  Nu cred ca te ajuta cu ceva, dar e o legenda simpatica :)

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre pozografi. Care este...

Așezați-vă bine în scaun, eventual cu o pastilă de inimă la îndemână, că o să vă doară! e din categoria - Lumea-i rău și are arme. Capitolul - Viața-i greu.

     *   Pozograful începător - a fost creat de Dumnezeul pozografilor, din masa amorfă a selfiștilor, care se trag în telefoane. Este mana cerească a producătorilor și vânzătorilor de echipamente, deoarece, dacă-i lasă tata lor, vor achiziționa tot felul de echipamente inutile, crezând că posesia unei pianine în sufragerie te face automat Pianist. Sau Pianinist...
 Vor citi pe nerăsuflate tot ce găsesc pe net, evident fără să poată discerne gunoiul de informația reală, apoi se vor atașa de o marcă foto, în funcție de ce au în posesie cei cu care interacționează. Trebuie tratați cu atenție, deoarece chiar au nevoie de ajutor, iar dacă vrei să-ți faci o armată de susținători în viitor, ei reprezintă cel mai bun material, deoarece sunt încă maleabili, poți să-i frămânți relativ tare, ptr a-i modela. De obicei nu vin în turele mel…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…