Treceți la conținutul principal

Chipul Dobrogei

2008, Iulie, cald. Foarte cald, si valuri de praf. Uneori zaresc fum peste Dobrogea. Strabat agale drumurile si imortalizez crampeie de viata, secvente nespectaculoase, pe care nu le gasesti in albumele cu fotografii sablon, facute dupa reteta. Nu caut babe tesand, ciobani turnand lapte sau facand branza... de fapt nici nu stiu ce caut, privesc, si astept. Privesc. Acolo unde multi nu pot sa se uite, ptr ca nu vad nimic. E atat de cald...dar miroase a menta. Ma bucur de asta cand aud strigate, un behait sugrumat...


O oaie moare sub ochi mei, sfasiata de caini salbaticiti, unul este o piticanie sfrijita care trage din prada mai ceva ca un anume premier. Ma simt oaia. Durerea si neputinta. Apoi sangele pateaza a miia oara iarba Dobrogei. Voi fi judecat, ca nu am intervenit. Cu ce drept. Cine sunt eu? Ce e diferit intre cainii aceia si oamenii care ucid mieii de Paste? Iubesc miei, invat de la ei. Sa rabd. Si rabd. Orice. Pana acum.
 Astept furtuna, se pare ca vine peste Europa. Si ne va sterge.


 iar in urma noastra vor ramane animalele


dar sper sa nu se repete povestea din Ferma animalelor


Iar pana atunci eu le privesc, iar ele rad de mine:


altele imi arata limba

Ca un facut, sunt de rasul lumii. Incep sa rad si eu, si sigur acum razi si tu de mine.
Doar broscoiul asta priveste impasibil cum lumea se duce, chiar si pasarile care se hranesc cu broscute par sa-l ignore. Un intelept.Si cand incep sa-l inteleg descopar CHIPUL DOBROGEI:

Asta este imaginea ei, o fetita timida  murdara de parf,  care nu stie cati ani are, care vorbeste greoi si are o cruciulita de aluminiu legara la gat cu nailon pescaresc. Dar care este atat de frumoasa! Oriunde as merge in lume port in suflet sclipirea ochilor, melanj al tuturor neamurilor care s-au rostogolit peste Dobrogea.

Comentarii

 1. Mircea. Nu ești numai fotograf....
  Te apreciez. Sincer.
  Ma intorc cu gandul la multi ani in spate.
  Suntem cam de aceeasi varsta, am inceput fotografia cam in acelasi timp, cam in acelasi fel, cand tatal a cumparat un CMEHA si trei filme. Aici s-a rupt filmul in cazul meu. Din cauza problemelor financiare, tatal meu nu mi-a dat libertate in fotografie. Si totul s-a intrerupt. Tu ai continuat, iar rezultatele pasiunii tale se vad acum. În ceea ce mă privește, continui și eu așa cum pot.
  Ma intreb: exista vreo imagine pe care sa o ratezi? Poate da, poate nu. Oricum îți apreciez fotografiile și le consider "lucrari" nu poze.
  Succes în continuare.

  RăspundețiȘtergere
 2. spectaculoase...

  ai cateva memorabile.

  imi place ca le gandesti, ca au o poveste.
  cum a spus si Dan: "Nu ești numai fotograf....".
  cum ai spus si tu: "nu stiu ce caut, privesc, si astept. Privesc." Tu fotografiezi cu inima.

  RăspundețiȘtergere
 3. Se spune ca ochii sunt ferestrele sufletului. Si ca obiectivul foto ar trebui sa redea ceea ce ochiul din spatele aparatului vede. Am observat multa pasiune, mult suflet in toate cadrele dvs! Au darul de a-l transpune pe privitor in atmosfera fiecarui loc. Felicitari pentru toate aceste realizari care presupun nu doar talent, ci si multa munca si rabdare, sunt convinsa! Lumina cat mai buna si cat mai multa inspiratie pe mai departe!

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc! Incerc doar sa va fac sa simtiti ceea ce am simtit eu in momentele respective. Daca reusesc asta, atunci merita orice efort!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Olympus OM D E-M 1 Mk II review - or how can you win, when everyone else thinks that you have lost…

Note: All photos presented in the following review have been shoot in RAW format and were converted to TIFF/JPEG using PhaseOne - Capture 1 software. Because my default settings are all on Neutral and therefore both the colors and the contrast will be a bit faded compared to what our eyes will perceive, I had to edit the photos to add some contrast and saturation to be able to reflect the real colors. This was not the case for all photos that are presented below, as for some of them I did not had to adjust anything once the RAW was converted to TIFF/JPEG. Whoever has any issues with this can consider it it’s own problem. I will add as part of an archive full size photos as well as the RAW files, thus making everyone happy. By the way: reading this review is not a mandatory thing!
I shall start writing this review, by trying to express the feelings that I’ve had the moment when I have decided to challenge my fate by renouncing the honorary title of Nikon Ambassador, only to throw myse…

Review Olympus OM D E-M 1 MkII. Sau cum să câștigi atunci când toți cred că ai pierdut....

Toate fotografiile din acest review au fost trase în format ORF și convertite în Tiff/Jpeg cu programul PhaseOne - Capture1.  Deoarece trag doar Neutral iar culorile și contrastul în acest caz sunt mai șterse decât ce vedem în realitate am prelucrat fotografiile la nivel de contrast și saturație. Sunt și multe cadre la care nu am fost nevoit să intervin absolut deloc după conversie. Cine are o problemă cu acest aspect să fie sănătos. Voi posta o arhivă cu cadre la rezoluție maximă precum și fișierele ORF, așa încât să fie toată lumea mulțumită.    Citirea acestui material NU ESTE OBLIGATORIE.

  Voi scrie acest material încercând să exprim senzațiile prin care am trecut din momentul în care am hotărât să provoc soarta, renunțând la titlul de Ambasador Nikon în Romania, ptr. a mă arunca cu capul înainte într-o mare învolburată și plină de necunoscute. Cu numai câteva luni în urmă dovedeam ignoranță, râzând de sistemele mirorless, indiferent de cine le produce. Ce-i drept, eram atras de…

Despre editare, ptr puriști, hartiști și tot felul de triști.

Mai fac greșeala și postez din când în când cadre dificile, activând imediat câte un odihnit ce nu a ieșit probabil la fotografiat atât de des, sau pe distanțe suficient de mari de fotoliul din care emite un devastator - "PRELUCRATĂ! Putem vedea una needitată?"

La un moment dat, o domnișoară de la arte a comentat și ea, sugerând că de fapt eu sunt bun la editare, prelucrând pozulicile mediocre până la nivel comercial de wow. Domnișoara mea dragă, de ce nu ieși dumneata ziua din casă până nu te dai cu fond de ten, rimel și ruj? Ți-e rușine cu tine Raw? Ziceți că nu e corect ce fac? Vă permiteți voi pare să fiți corecți până la extrem? Hai să vă văd!

  Hai să vedem cum este și cu editatul/prelucratul acesta în fotografie. Am să expun poziția mea vis a vis de subiect. Consider că fotograful nostru nu alterează fotografia atât timp cât nu adaugă informație (elemente de imagine) care nu se regăsea în scena fotografiată. Senzorii aparatelor foto digitale au un comportament lin…